Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag
 
Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   54 / 54
(#) elektrorudi válasza Ronin hozzászólására (») Pé, 6:24 /
 
Jó pár éve akvarizálok. Úgy érzem, eléggé ismerem az akváriumhoz köthető termékeket, lámpákat. Biztosan állíthatom, hogy az akvárium világításhoz NEM használnak vízálló LED szalagokat. Valamilyen műanyag takarást tesznek a LED elé, hogy ne piszkálja a felhasználó a chipeket, de a lámpák nem érik el az IP44-et sem. Talán IP20-nak megfelel, de ez sincs megemlítve a specifikációban.
Ami viszont szomorú, hogy a régebben általánosan használt kisfeszültségű lámpák (fénycsöves lámpák) sem voltak víz elleni védelmet szolgáló IP védelemre definiálva, pedig akár vízbe is eshetett.
No, de a hajszárító sem vízálló, pedig az is vízbe eshet. Ráadásul nem is törpefeszültségű, mint a LED szalag.
(#) Bakman válasza elektrorudi hozzászólására (») Pé, 12:54 /
 
Én is találkoztam ilyen világítótestekkel (kár, hogy nem fényképeztem le), mindegyik oxidálódott rendesen. Tulajdonképpen ha csak pár év az elvárt üzemidő, felesleges a zárt, "vízálló" kivitel.
(#) elektrorudi válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 14:36 /
 
Igen, sajnos erre nem figyelnek oda, még neves német gyártók sem. Én inkább a vezérlés körül találtam, oxidációt. Külön érdekesség, hogy ez a neves gyártó, egy kifaragott fadarabbal támasztja ki a PLC vezérlésű paneljét a lámpában (utolsó kép).
De ettől még egyetlen gyártó sem használ vízmentes LED szalagot.
A magyarázat az, hogy a vízmentes LED szalag csak külső dekorációs célra használnak, a fény minőségére nincs igény. Az akváriumhoz pedig elvárt a CRI>=95, illetve mostanában az RGBW LED-ek is. Ezt pedig értelmetlen vízálló kivitelben készteni, mert drága, és nem lenne rá kereslet.
Következő: »»   54 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem