Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
 
Témaindító: soda, idő: Márc 20, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 12
(#) mrkatona hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Sziasztok,

2500-as és 1000-es cellát párhuzamosan köthetek feltölteni?
1 cellás töltöm van.
(#) szsrobert válasza mrkatona hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Feszultsegkiegyenlites utan, 1000es cella toltoaramaval.
(#) nedudgi válasza mrkatona hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Milyen kémiai felépítésű akkukról van szó?
Én könnyen beszélek, mert egy marékkal vettem a TP4056 modulból, de szerintem egészségesebb külön töltővel tölteni. Nem tudhatjuk, milyen töltöttségi állapotban vannak a cellák - jobb a békesség.
(#) Caladan hozzászólása Jún 22, 2020 /
 
Hali!
Én is akkupackot építek. Szerintetek a cellák alap feltöltését (hogy azonos feszültségre hozzam őket) mivel érdemes végezni?
Van egy IMAX B6-om, amivel egyenként fel tudnám tölteni őket, kapacitás tesztet is tudnék vele csinálni. Csak sokáig tartana egyenként az összes cellát megmérni, feltölteni. A másik lehetőség, hogy tud ez a töltő balanced charge-ot is, mikor sorba kapcsolok 2,3,4, 5 vagy 6 cellát, és mérővezetékeket is bekötök. De kiváltaná ez a cellánkénti töltést? Illetve azért jó lenne tudni mindegyik cella kapacitását, hogy úgy tudjam majd párhuzamba kötni őket, hogy mindegyik párhuzamba kötött cellacsoport kapacitása hasonló legyen. Ehhez viszont mindenképp egyenként kell őket tesztelnem.
Lehet hogy érdemes lenne vennem egy 4 slot-os töltőt is, hogy gyorsabban menjen?
Tudnátok javasolni olyat, ami tud 32700 méretű LiFePO4-et is?
Én a DLYFULL UT4-et találtam, az Everactive UC4000-et, na meg a SKYRC MC3000-et nagyon drágán.
(#) Jonas hozzászólása Júl 15, 2020 /
 
Sziasztok!
Ötleteket, tanácsokat szeretnék kérni.
Van nekem az 1. képen látható 2170-es Li-Ion cellám, ami tetőtől talpig alumínium, tehát nem forrasztható - legalábbis általam biztosan nem -, így maradnak a mechanikai megoldások. A tetején a pozitív csatlakozási pontot a negatív résztől egy vékony szilikon gyűrű szerűség választja el, kb. 1 mm van a kettő között, tehát nem sok szabadság van a fenti csatlakozó elkészítésénél.
Ezekből a cellákból akarnék 6-ot párhuzamosan kötni, a végső elképzelés a 2. képen van, már elkészült (csak nem tökéletes). Ja és a zöld slag miatt sem kiakadni, meg tudom magyarázni
Mivel mozgó járműbe készül az egész, ezért mindennek bomba biztosnak kell lennie (csak ne annyira bomba, hogy robbanjon is ). Ezért készült az egésznek egy bilincs szerkezet hilti szalagból, nem szép megoldás tudom, de biztosan tartják, és a kontaktus is megvan a negatív oldal részéről.
A probléma a 3. képen kezdődik a pozitív oldalak összekapcsolásával. A dolgot nehezíti, hogy 5x20-as üvegbiztosítékot kell raknom mindegyik tetejére. Az ötlet az volt, hogy készítek az akkuk fölé egy sín szerűséget, amire tudok rögzíteni rugókat, amik majd a biztosítékot rányomják a pozitív pólusokra (ez a 4. kép, közelről pedig az 5.). Itt magyaráznám meg a zöld slag darabkákat, amik tökéletes védelmet biztosítanak, ha véletlenül a biztosítékok elmozdulnának oldalra az akku tetején, rövidre zárva azt (ez a rövidzár még a biztosíték előtt történne, tehát nem védene a biztosíték). A baj ott van, hogy akármennyire tűnt elképzelhetetlennek, itt nem jön létre tökéletes kontaktus, pedig a biztosítékok ráülnek az akkura, megmértem. De valamiért nagy terhelés hatására a feszültség elkezd ingadozni, van hogy 0,5V esik, miközben 0,1 körül lenne reális, van olyan ritka eset, hogy ténylegesen csak ennyi esik. Ha mozgatom a biztosítékokat, akkor mocorog össze-vissza a feszültség. Erre szeretnék megoldást találni, vagy magyarázatot, hogy mit hagyhattam figyelmen kívül. Létezhet olyan, hogy egy egyszerű érintkező felület ekkora feszültségeket ejtsen?
(#) Zsolt 73 válasza Jonas hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Szia !

Életképtelen az alkotásod, főleg járműben. Ebből előbb-utóbb tűz lesz, ne kockáztass egy Lítium tüzet, nagyon durva és vízre durvul ! Szánj rá 10000-Ft ot, egy akkus cégnél annyiért korrekt módon elkészítik Neked !
(#) Jonas válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 16, 2020 /
 
Szerintem az lesz a vége, hogy valahol hegesztetek a cellák tetejére (pozítív sarokra) forrfület, és akkor biztonságosan lehet arra építeni.
A negatív oldallal semmi baj és veszélyes nincs, a pozitív oldal valóban kétséges így, ebben igazad van. Szerintem a forrfül megoldaná mind a biztonság, mind a kontakt kérdést.
(#) Dióda hozzászólása Júl 18, 2020 /
 
Sziasztok.

Elektromos bagóhoz tervezgetek most egy akkupakkot összeépíteni. Ami lényeges számomra az az üzemidő de kinyírni sem szándékozom az akkukat.
Mivel fet kapcsolásút tervezek így az akkukat párhuzamosítom 4 darabot amik egyenként 2200mAh kapacitásúak icr18650h tipusúak. Utánnabogarászva ez a tipusú cella 5A kisütő áramra van maximalizálva. Viszont adott felhasználásban 8-10aperrel is meg lessz terhelve. Elméletileg a 4 akku 20ampert tudna mivel megosztódna rajtuk a terhelés . Csak kérdés hogy ez mennyire biztonságos így?
A töltést egy ilyen kicsi töltőmodullal tervezem kivitelezni ami igaz hogy csak 1ampert tud de max sokáig tart feltölteni de az mindegy. Ami félelmem van hogy nehogy az akkuk limit árama miatt a kivehető áram elegendő legyen, nehogy betérdeljenek tőle az akkuk a limitjük miatt.
Valakinek van tapasztalata ilyen ügyben?
(#) Pali79 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Szerintem válassz másik cellát. Van itt az apróhirdetésekben is olyan ami 10/30A kisütő áramot tud.
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem