Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   155 / 315
(#) nedudgi válasza Thowra hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Ha megnézed a kisütési görbét, akkor ex has 1% körül van a 4,2V és 4,1V közötti kapacitáskülönbség. Megéri görcsölni ezen?
A TP4056 töltöttnek értékeli a cellát, ha a beállított áram tizede alá csökken a felvett áram.
(#) RoliNyh válasza Thowra hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Meg kellene nézni mekkora áramra van egyáltalán beállítva a programozó ellenállásokkal.
Én beraktam az 1A -hez tartozó értékeket, de ezzel a TP4056 -al sose sikerült kb 850mA felé menni semmilyen körülmények közt, akármennyire csutkára lemerült cellát próbáltam vele tölteni. Pedig három darab is ment egyszerre, mind ugyanezt produlálta. Van aki szerint a hőmegfutás vdelem miatt, és hűeni kellett volna, de ezzel már nem foglalkoztam. Viszont ha hidegen indítottam, akkor is ugyen ez volt a helyzet (szóval szerintem mégsem a hőmegfutás miatt korlátozott)...

Szerintem egy ilyet kellene kipróbálnod, ha több áram kell.: CC CV DC konverter...

Vagy létezik a TP4056 -osból párhuzamosított verzió, ami elvileg 3A -t bír.: 3A TP4056 charger...

(Bár én egyiket sem próbáltam.)
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
(#) Thowra válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 16, 2017 /
 
A cella adatlapja szerint a lekapcsolási határ 50mA.
500mA re állítottam a programozó ellenállással és usb felől mérve 498mA-t mutat.
Töltés után elkezdtem terhelni a cellát (ledes világítás 4,3A) és érződött némi eltérés a modul által
és modelltöltő által töltött akku közt. Ezért gondoltam, hogy rákérdezek, hátha tudtok ajánlani olyat amit nem ismerek. Kisebb árammal terhelve nem volt olyan nagy eltérés egyébként.
(#) RoliNyh válasza Thowra hozzászólására (») Jún 16, 2017 /
 
Két külön töltő ugyanazt a cellát nem biztos, hogy ugyanannyira tölti fel.
Ez csak akkor áll fent, ha a két töltő ugyanazokkal a paraméterekkel tölt, ugyanannyi a töltőáram ugyanolyan a töltési karakterisztika, ugyanolyan a cutoff végfeszültség és áram is...
(#) nzozz hozzászólása Jún 18, 2017 /
 
Sziasztok!
Hordozható (hátizsákra rögzíthető) napelemes töltőt terveznék építeni, 18650 -es cellák töltéséhez. Ilyen célra is jó a TP4056 vagy van esetleg valami ideálisabb IC? Ugyanerről az áramforrásról 18650 helyett gyári power bank töltéséhez elég lenne "csak" valahogy 5V -ra szabályozni a feszültséget? Kb. milyen feszültségű napelemet lenne célszerű használni?

Köszönöm
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Egy, vagy több párhuzamosan kötött 18650 cellát a TP4056, vagy rokonai segítségével szabad tölteni. Ezek szabályozzák (korlátozzák a töltőáramot a cella által elviselhető szintre.
5V körüli tápfeszültégről az analóg megoldások 10%-20% körüli hatásfokkal működnek. Ennél jobb energiafelhasználást kapcsolóüzemű töltőramkörtől (például TP5000) lehet elvárni. Ilyen esetben a napelemcellák üresjárási feszültsége maradjon minden körülmények között a szabályzó IC működési tartományán belül.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) jFET hozzászólása Jún 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Pár oldallal előbb szó volt Imax B3 2S/3S Li akku töltőről. Megrendeltem ebay-ről. Sajnos egy töltést bírt. Újonnan vásárolt Li akkuk, túltöltés, túlmerítés védelemmel ellátva, egyetlen egyszer sikerült vele feltölteni aztán megadta magát a töltő. Ha rákapcsolom az akkupakkot a töltőre a három LED elkezd villogni, feszültség a kimeneten gyakorlatilag nem mérhető, tized Voltok csak. Járt már valaki így, van valami típus hibája ezeknek a töltőknek? Esetleg tudtok megbízható 3S Li töltőt? Köszönöm előre is.
(#) weend válasza jFET hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Szia!
Én ezt használom terepen.Bővebben: Link
(#) Thowra hozzászólása Jún 24, 2017 /
 
Üdv!
3s1p li-ion 18650 pakkhoz milyen töltőt javasoltok?
(személyes tapasztalatotok van konkrét fajtával?)
(#) jFET válasza weend hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Ez olyan töltő ami felismeri, hogy 1-4-ig hány cellából áll a pakk és annak megfelelő feszültséggel tölti? Nekem egy 3000mAh-s 18650-es akksikból álló pakkot kellene tölteni, azt ha 1C-vel elkezdi tölteni nem melegszik túl a töltő? Az imax b3 1,6A-val töltött és elég meleg volt. Mik a tapasztalataid ezzel a töltővel? Köszi.
(#) weend válasza jFET hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Szia!
Ez a töltő csak 3 celláig automata, a negyedik cellát te rendeled hozzá nyomógombbal. Én teljes mértékben meg vagyok elégedve a működésével, már kb. tíz éve használom. Automatikusan állít töltőáramot, max 3 Ampert tud. Elég gyorsan tölt, és tapasztalataim szerint kíméletesen is, bár a töltőáramokat sosem mértem, nem teszteltem. Általában pár száz milliamperes akkukhoz használom, de régebben a két- három ezres pakkokat is ezzel töltöttem terepen. Ismeretségi körömben többen használnak ilyen töltőt, az enyémmel egy korúak, tudtommal mind működik még.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Szerintem valamit rosszul értettél. Olyan akkuk amiben benne van a védelem nem tölthetök ilyen meg hasonlo töltövel.
Az Imax B6s felismeri, hogy hány cella van hozzákapcsolva ( a B3-t nem ismerem), de szerintem az is gondba lesz ha olyan akkukat probálsz tölteni, amikben benne van az elektronika. Ott mindig konzultálni kell a gyártoval, mert sok rendszer fordul elö. Pl. a kameraakkukban ugy müködik, hogy a legrövidebb rövidzárra, tulterhelésre vagy rossz polaritásra teljesen lekapcsol (0 V lesz a kimeneten) és csak az intelligens töltö tudja ezt helyreállitani.
(#) jFET válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Az az érdekes, hogy egyszer feltöltötte az egész akkupakkot, pedig benne volt a védelem. Az akkupakk kimenetén mérhető feszültség a vártnak megfelelően, a töltő kimenetén csak tized Voltok. Töltőt tönkreteheti az ha van az akkupakkon elektronika? Az akkukat remélem nem, bár azokat néztem töltés közben éppen, hogy langyos volt.
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Azt nem tudom, hogy a töltö hogyan reagál, de egészen biztosan konfliktusba kerül az akkuba épitett védelemmel, ami nem jo.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Nem tudom, hogy miért kell 100% biztosan valamit kijelenteni, ami egyáltalán nem biztos. Ha balanszer nélküli a védelem, akkor az nem csinál semmit egészen addig, amíg a cellák feszültsége nincs olyan tartományban, hogy a cella károsodhasson. Egy normális töltőnél elég nagy probléma lenne, ha a védelem lekapcsolná a cellákat, mert ez azt jelenti, hogy a töltő károsítaná az akkumulátort. Ha balanszeres a védelem, akkor se történhet sok probléma, az akksi fel lesz töltve, esetleg a számolt kapacitás lesz hibás, vagy a töltés vége lesz későbbi időpontban jelezve. Összefoglalva: nem jelenthető ki, hogy: "de egészen biztosan konfliktusba kerül az akkuba épitett védelemmel, ami nem jo."
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Csak abbol indulok ki amit a kolléga irt és amit az én töltöm csinál, hogy az Imax egy computeres töltö, ami a töltés elött azt is megállapitja, hogy milyen az akku és hogyan tölthetö. Amennyiben azonban az akkuban is benne az intelligencia, akkor nem tudom, mit csinál az Imax. ( szerintem el sem indul - legalábbis az Imax B6 hibát jelez).
Szoval ez van és csak a mezei töltö indul el ilyen akkuk esetében, de nem az Imax - az Imax kimenetén addig nincs semmilyen feszültség amig a belsö elektronika el nem dönti, hogy milyen akku van és azt hogyan kell tölteni. A B6-n ezt extrán manuálisan is vissza kell igazolni ( meg kell nyomni 2x a gombot) és azután indul el az akku bemérése és csak azután a töltés.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Amugy önképzö modon utánolvastam ennek a B3-snak. Nos mit mondjak, amit a nemzetközi forumokon irnak, hogy egy vacak töltöröl van szo, amit senkinek sem ajánlanak. Nem tudni, hogy valoban mit csinál. Számomra csak egy ujabb jel, hogy a HobbyKingtöl nem kell semmit venni.
Pár éve már csöbe huztak, azota kerülöm minden ajánlásukat.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Ennek is meg van a logikus oka.
Létezik olyan védelem, ami ha letilt, akkor nem kapcsol automatikusan vissza, csak ha töltőre lesz rakva, vagyis ha megjelenik a P+ és P- pontokon bizonyos nagyságú feszültség (az akkumulátor pakk feszültségétől akár teljesen független). Az ilyen védelmet én átalakítottam, hogy kb. 50-100mS után kapcsoljon vissza, engedélyezze a kimenetet. Pl. ha motor van a kimenetén, akkor az induló áram nagysága, vagy esetleg túlterhelés miatt letilt, tovább nem használható, miközben a probléma rövid idó után megszűnik, a cellák pedig teljesen töltöttek. A töltő ezt a feszültséget mérné, de ez nem mérhető a védelem miatt. Ezek a dolgok előre tervezhetőek, és kezelhetőek, csak érteni kell a működés logikáját.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Nekem ezzel nincs semmi bajom, mert igy van jol. ( a minap épitettem néhány aproságot ahova a kamera-akkukat használtam, hogy ne kelljen extrát cipelni, és ott vettem észre ezt a tulajdonságát.)
Az ilyen akkukkal viszont az Imax B6 nem tud semmit kezdeni.
Azt meg nem tudjuk, hogy a kollégának milyen akkujai vannak, mert abban is van valamilyen elektronika.
(#) jFET hozzászólása Jún 25, 2017 /
 
LG HG2 3000mAh-s munkaakkuból (20A folyamatos 30A szakaszos terhelès) van hàrom darab sorba kapcsolva. Akkusfúrógepbe lenne hasznalva ebayrol rendelt az akku paramètereinek megfelelő védelemmel ellàtva. A töltö egyszer feltöltötte a pakkot aztan csak villogtak a ledek folyamatosan. Első töltes előtt merhető volt feszültsèg a töltö kimenetein. Most, hogy csak villog nehany tized Volt merhető. Mit javasoltok?
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) weend válasza jFET hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Mi lenne, ha a védőelektronika nélkül töltenél?
(#) Massawa válasza weend hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
A baj az, hogy én abban az LG HG2 akkuban semilyen elektronikát nem látok (legalábbis a leirás szerint nincs).
(Ha olyan a cella, amiben benne van az elektronika, akkor azt nem lehet kiiktatni, de a nevezett nem ilyen, igy nem tudni milyen védöelektronikárol van szo.)
(#) Thowra válasza jFET hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Üdv!
Nekem is ilyen akkuk vannak, szintén 3s elrendezés.
Imax B8 töltővel teszteltem, töltés > 4.3A kisütés > töltés.
Gond nélkül működött vele és a tp4056 modullal is.
Tudtommal nincs a cellákba védő elektronika.
Mekkora a cellák feszültsége?
(#) Massawa válasza Thowra hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Már többször elökerült ez a kisütési eljárás. Nem tudom honnan származik, de a litiumos akkuk esetében egyenesen káros (nem az akkura csak az élettartamra).
Egy litiumos akkut kisütni ugyanazt jelenti mint használni, csak a kisütés meddö használat. Az akkuk élettartama viszont a töltési ciklusokban van meghatározva, azaz minden kisütés elvesz egy ciklust.
A litiumos akkut bármikor lehet tölteni, (rátölteni) mindenféle kisütés nélkül és használni a megengedett kimerülésig (kb 3,2V/cella). Azaz, ha hosszu életet akarunk, akkor használatban meritjük ki az akkut (s nem a töltövel sütjük ki) és utánna töltjük fel.
(#) jFET válasza Thowra hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Szia!

Ilyen védelem van az akkukhoz. http://www.ebay.com/itm/3S-12-6V-25A-18650-Li-ion-Lithium-Battery-B...ZZEF8K A cellák jelenlegi feszültsége 4,1V. Már merítettem egy kicsit őket. Az akkuk teljesen újak, pár napja vettem őket.
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
S hogyan kapcsoltad a töltöre?
(#) jFET hozzászólása Jún 26, 2017 /
 
A 3S kimenet pozitív kimenetet az akkupakk pozitív, a töltő negatív kimenetét a negatívra kapcsoltam. A töltő másik két kimenetét pedig az akkupakk közös pontjaira. Az akkuk kezdeti feszültsége 3,6-7V volt.
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Valoszinü itt van a hiba.
A B3-snak csak balance bemenetei vannak igy oda csak az akkukat ( és közös pontjaikat) lehet kapcsolni. Neked az alábbi rajzbol a
B-, B1, B2 és B+ polusokat kellett volna kivezetni és a B3ra kötni.

IMG_2540.PNG
    
(#) jFET válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Így csináltam. A védelem P+, P- kivezetése nincs a töltőhöz kapcsolva.
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Akkor lehet, hogy csak a töltö halt meg. ( az is igaz, hogy sehol sem emlitik, hogy egy ilyen védelemmel felszerelt akkukat hogyan lehet a B3-l tölteni.)
A védelem a P+,P- kimeneteken várja a töltést, azt meg a B3 nem tudja.
Következő: »»   155 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem