Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   183 / 312
(#) RoliNyh válasza pipi hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Akkor mostmár világos miért van ráírva olyan nagy érték a kínai cellákra, ők is olyannal mérik...
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Amit írtál, az rendben van. Én a névleges terheléssel meríteném az akksit, és ezzel a kapacitással számolnék. Figyelném a cella melegedését is, mert van olyan akksim, ami 1A merítő- és töltőáramnál langyosodik, viszont tudja a 2.2Ah kapacitást, tehát túl magas a belső ellenállása, inkább kisebb kisütő árammal kell használni.
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha tudom egy cella belső ellenállását, akkor abból hogyan tudom megállapítani a C értéket? Azt mondják, a kapacitásXC értékű árammal lejet a cellát terhelni... Az mondjuk nem mindegy, hogy mekkora hő fejlődik eközben a cellában, tehát hogy a teljesen feltöltött 4.2V-os cellafeszültség meddig csökken? Vagy maradjak inkább a belső ellenállás értékeknél? Újramérném a celláimat, és rendszerezném őket.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
A kapacitás függ a terhelőáramtól is.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Így van. Ezért kell a névleges terhelésen meríteni. Engem igazából a maximális áram melletti kapacitás érdekelne, esetleg az 1A melletti kapacitás értéke. A lényeg, hogy a 40 cellából ki tudjam választani a megfelelőket.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Én ilyen teszthez építenék egy egyszerű számlálót. Start, rákapcsolja a terhelőellenállást. Méri a feszültséget és egy határ alatt lekapcsolja a terhelést, időt megállítja. Mikrokontrollerrel nem egy nagy feladat. Elvetemültségtől függően lehet több csatornás is.

Ha a cellák elvileg fel vannak töltve, akkor egymáshoz képest jól össze lehet hasonlítani az eredményeket függetlenül attól, hogy egyszerű ellenállás esetén a terhelőáram némileg ingadozni fog. Szerintem ennyi bőven belefér.
(#) cimopata hozzászólása Máj 1, 2018 /
 
Elméletileg nem kell a teszthez egy teljes periódusban lemeríteni a cellát hogy megmérjük a kapacitást nagyjából. Elég ha pl a lineáris szakaszban mondjuk 3.8-4v környékén 50-100mV-ot merítünk. a dU/dt és az I-t ismerve így is megkaphatjuk a teljes kapacitást durva közelítéssel ha tudjuk hogy egy ismert x kapacitású akku 1A terheléssel 50mV merülésnél mekkora az a százalékos kapacitás a teljeshez mérten azon az 50mV-on belül.
(#) Kovidivi válasza cimopata hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
Én még azt is tapasztaltam, hogy amelyik cella már el van használva, annak a belső ellenállása megnő. Szóval ha megterhelek egy cellát 1-4A-rel, és csak kicsit esik a cellafeszültség, ott a kapacitással sem lehet sok probléma. Ez főleg felhasználási hely függő is. Akkus csavarbehajtóba feleslegesen raksz be egy 1A-rel merítve 2Ah-t tudó cellát, ha 5-10A-rel terhelve 2V-ot tud, és fordítva: inkább tudjon 0.8Ah-t, de azt 10A mellett is, hiszen ez lett neki a "normál" terhelés.
(#) cimopata válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
Idézet:
„inkább tudjon 0.8Ah-t, de azt 10A mellett is, hiszen ez lett neki a "normál" terhelés.”


Hát azért ez nem egészen így van.
Az átlagos 18650.-es cellákat nem 10A re tervezték .
A kapacitás nem is csökken az árammal az ott van benne csak a kivétel során elfűtődik a belső ellenálláson. Ha nagy áram kell szerezz be pl LG HG2-t vagy simákból rakj össze párhuzamba többet.

Ami meg nagyon régi agyonhasznált és lecsökkent a kapacitása annak valóban megnő a belső ellenállása. Pl a mobil telefonok is nagyon régi *** rossz akkuval 10-20% körül könnyen kikapcsolnak ha pl nagyobb fogyasztás van pl benyomod a mobilinternetet.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Pali79 hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Tanácsot kérnék. Van egy akkumulátoros kézi lámpám amiben egy 12V-os NiMH akkupakk van ami úgy tűnik feladta a harcot. A kérdés, hogy érdemes/lehet LI-ION átalakításban gondolkodni? Ha igen hogyan kellene ennek nekiállni?
(#) antikzsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Igen érdemes lehet. 3x2 pár 18650 aksi(ha belefér) elég sok ideig fog neked fényt szolgáltatni.
Ami kell hozzá töltő(elektronika ami balanszeres) Túlmerítés elleni védelem.
(#) Pali79 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
A túlmerítés elleni védelem miként fest? Töltőből találni rengeteget.
(#) Pali79 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Találtam egy ilyet. Ez elméletileg véd és a töltő áramkört is megvalósítja? A rajz szerint ugyan azon a kapcson kell tölteni is mint ahol a terhelést ráadni. Jól értelmezem a dolgot?
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ezen nincs balancer áramkör. Egyébként jól értelmezed a rajzot, csak neked 3S kell, nem 2S védő áramkör. Nekem ez szimpatikus: Bővebben: Link, valószínűleg van olcsóbb is, csak keresni kell kicsit. A töltés 12.6V-os adapterrel megoldható, ha van benne áramkorlát (általában van). Minden töltés alatt a cellák balanszálva lesznek. Ha túl sok a 6-8A, akkor a sönt cseréjével módosítható az áram korlátja. Ha motorhoz használod, pl. feljebb lehet tolni kicsit, hogy az indulási áramnál ne tiltson le a védelem (ha a FET-ek bírják). Könnyen módosítható, az IC adatlapja elérhető a neten.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Köszi! Fentebb írtam, hogy lámpához lenne, így nem kell nagyon módosítani talán semmit sem. Csak a hely lesz a kérdéses.
(#) erbe válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 1
 
Lehet kapni 12 V 1,5 Ah savas (zselés) akkumulátort. Problémamentes a töltése és évtizedig bírja.
(#) Pali79 válasza erbe hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Csak az 1,5Ah nagyon kevés. A gyári NiMH akkupakk is 4,4Ah.
(#) Mathyas hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy nagyon erős akkus (Ni-Mh 12V 3Ah) fúróm hever évek óta, és nem szeretném kidobni.
Balancer, akkuk megrendelve.
Mit gondoltok, a gyári töltő alkalmas lesz a töltésre?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) Kovidivi válasza Mathyas hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Ha ez egy kapcsoló üzemű táp (nagyon valószínű, bár az a henger alakű zöld mag mint trafó furcsa nekem), és a vezérlése szabványos PWM vezérlővel van megoldva, mint pl. TL494, és nem mikrokontroller, akkor megoldható nagyon könnyen! A kimeneti feszültséget kell fixre beállítani, 3S-nél 12.6V-ra, az áramkorlátot meg mondjuk 2A-re, vagy ha gyárilag 2.6A a korlát, akkor azt is lehet hagyni. Ehhez vissza kellene rajzolni a kapcsolást, legalább a visszacsatolás részt! Biztató a nyák ránézésre!
Az is lehet, hogy ez egy step down konverter, tehát 230V egyenirányítása után állít elő 8-20V-ot, viszont ez a feszültség a hálózattól nem izolált! Ehhez az elmélethez már jobban passzol a henger alakú induktivitás, ha az egyáltalán. Hogy ez maradhat-e így, azt át kell gondolni, elvileg nem érinthető meg a szekunder sehol (kivéve ha nincs csatlakoztatva az akksi), viszont ha tönkremegy a konverter, akkor kikerülhet a 320VDC az akksikra közvetlenül, remélhetőleg a biztosíték kiég, mielőtt robbanna az akksipakk.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) spgabor hozzászólása Máj 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Kettő kérdésem van 18650-es akkuval kapcsolatban. Ezekkel kapcsolatban szeretnék információt/tanácsot kérni.
1. Van egy 9,6V-os NiMH akksis régi fúrógépem, amit átépítek liion-ra. Viszont a 18650-el 3S-es balancerrel a teljes feltöltéssel 12V környéke is lehet a feszültség. Ez nem okoz problémát a gépnek? Néztem pár átalakítást kifejezetten 9,6V-os akksihoz, de mindenhol azt láttam, hogy 3 akku volt sorba kötve és nem károsította a motort a nagyobb feszültség.

2. A másik kérdésem viszont az lenne, hogy ki mivel tölti az akkukat, ha egyesével tölti, nem balancerrel pakkban. Szeretnék vásárolni egy olyan töltőt, amivel 1-4 akksit tudok tölteni illetve kiírja a benne lévő akku pontos kapacitását is. Valami ilyesmire gondoltam. De ha van esetleg olcsóbb alternatívája, akkor az jobb lenne. Illetve ha minél többféle akkuval használható, az még jobb, később kellhet másra is. Ki mit használ és mit ajánlana?

Előre is köszönöm az információkat!

Üdv:
spgabor
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2018
(#) pipi válasza spgabor hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Hali!
Simán mehet neki a 3soros cella, párhuzamosan meg ami belefér...
Nekem a 14,4V-osban 4s2p van.
régebben sima ebay kapcsi tápmodullal töltöttem laptop táp után kötve, és balanceres modul az akkun. Ez persze kapacot nem mér...
Az a liitokala 500-as nekem a kb a kinai akkukra írt kapacitást "méri", szóval erre ne számíts.
Mostanában ezzel töltöm: Bővebben: Link kapacot nem mér, töltő áram nem állítható, gyanús nekem hogy ez nem "balanszál" nem egyszerre tölti az összes cellát, hanem trükkösen egy időpillanatban csak egy cellát tölt, utána átkapcsol a következő cellára... de ez csak az érzésem, lehet hazudok...
(#) martin96 válasza spgabor hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
1. Jó a 3s. Csak bms-t vegyél amin van védelem is.
2.Töltőnek imax b6 vagy b6ac-t nézz. Ezzel lehet 1-6s akkupakkot is tölteni, míg a linkelt liitokala töltőnél mindig ki kéne szedni a cellákat. Foglalat meg nem jó ötlet fúróhoz.
Vagy veszel egy xl4016-os cc cv képes konvertert. Beállítod a feszültséget és az áramot.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 11, 2018 /
 
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni: adott egy reflektor, amiben egy 6V 9/24W halogén izzó van. Eredetileg 6V zselés akksi volt benne(ha jól emlékszem 6V 4Ah akksi volt benne) amit szeretnék kiváltani litium cellákal. A cellákat terveim szerint sorba kötném a cellákat, tennék rá egy bms panelt, és utána egy dc dc konvertert, ami 7V 6A folyamatos terhelhetőségű. Bms panelt még csak szerzek valahonnan, de amiben kellene segítség, az a dcdc konverter. Tud segíteni benne valaki? Olyan kellene, ami tud 12V 2A-t is, ledszalaghoz. A halogén izzót próbáltam leddel kiváltani, nem jött össze. A halogén izzóval kb 200m fénycsóvát csináp, a leddel meg 1.5 métert, mert optikailag nem erre tervezték a foncsort. Remélem tudtok érdemben segíteni!
(#) vargham válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Arra még nem gondoltál, hogy veszel egy eleve LED-es reflektort? Azok általában már Li-ion akksival jönnek, és brutális fényük van. Egy izzószálhoz tervezett reflektort macera LED-re átépíteni, az izzó viszont zabál a LED-hez képest.
(#) rockersrac válasza vargham hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Igazából nem rossz a meglátásod, de most maradnék ennél. Egy valamire használható reflektor árának fele/harmada költség ezt átalakítani. Akksiból kell 3, 1200ft/db árban vannak. 3x1200ft, az 3600ft. Az elektronika kb 1000ft, a dc dc konverter meg vélhetően szintén ennyi. Ezek csak nagyságrendi saccolások. Ez eddig cca 6000ft. 12-15000ft egy normális használható, kellően messze világító reflektor.
(#) cimopata válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Milyen leddel próbáltad?
(#) rockersrac válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Autó fényszóróba való leddel. Nemsokára hazaérek, és akkor lesz kép a foncsorról
(#) spgabor válasza martin96 hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Köszi az infókat. 3s BMS-t megrendeltem hozzá és 3x2 akku lesz a házban + a BMS. Így kényelmesen elfér benne. Töltőnek azért néztem olyat, ami egyenlént tölt, mert bontottam egy csomó akkut és szeretném letesztelni őket.
(#) rockersrac válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Itt a foncsorról és az izzóról egy kép.
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Piacon (fb csoportok vagy bármelyik netes oldalon) találsz imax b6-ot 3-8eFt körül, érdemes benevezni rá, megbízható, jó.
A 9.6V NiCd pakk teljesen feltöltve 11.2V körül van. Ehhez képest a 3S Lipo 12.6V-ja nem sokkal több, nem lesz gond vele.
Következő: »»   183 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem