Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   279 / 315
(#) zaza99 válasza user1914 hozzászólására (») Jún 10, 2022 / 2
 
Hello! Jó lett 10k az ntc szálra testrekötve.
Terhelésnek egy izzó, induláshoz némi ellen fesz/36V/ és már kapcsol is a 42V töltőfeszre. Egyébként ez állítható is egy helipottal.

Köszönöm mindegyikőtöknek a segítséget.
(#) antikzsolt hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
Üdv.

Van egy napelemes kerti lámpám amiben a nimh aksik feladták a harcot. Arra gondoltam hogy 18650 helyettesítem be. A kölcsönkapott cellákat 3,7voltal tölti a napelem 5 voltos. Van értelme azt a kb 30 percet rászánni hogy működjön a li-ionnal is?
(#) Ronin válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Semmi értelme. Cseréld ki az aksikat és annyi.
Lehetőleg olyan kapacitásút tegyél bele amilyen volt benne.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) antikzsolt válasza Ronin hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Akkor ha látok veszek. Csak arra gondoltam a felesleges 18650 aksikat felhasználom valami értelmesre.
(#) Ronin válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Nyugodtan felhasználhatod valami másra.
(#) Suba53 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ha van rá időd, szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni.
A 3db gyári akku olcsó kínai gagyi a leggyengébb fajtából.
Egy 18650-es meg többszörös kapacitású lehet még használtan is. Ha elfér valahogy benne, akkor jó, de próbaképpen még kikábelezve, a lámpa rúdjára szig szalagozva, eső ellen egy műanyag tasakban is elmehet.
Már ha a tiedben is 3db AAA akku van.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) antikzsolt válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Igen 3 darab volt benne a kölcsön kapottakat viszont túltöltötte nem picit. majd másfél volt lett a vége mikor lement a nap. Belefér mert kipróbáltam működik is vele mert világított. Holnap ki is próbálom hogy mennyire is bírja tölteni a napelem. Össze is rakom már most.
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
Hello.
Dyson DC30 és DC35 multifloor kézi porszívók akksiját újítottam fel. Az eredeti 6db sorba kapcsolt lithium-ion 18650 cella helyett 12db-ot kaptak (2S6P). Működött is minden ahogyan kell, amíg le nem merültek az akksik. A töltéssel még gondban vagyok, a töltő túl lassú (0.36A), az akksi pedig nagy, 4Ah és 6Ah, emiatt kapott a töltő kábele egy XT60 csatlakozó párt, és vidáman elkezdtem az akksit 1.3A-rel tölteni, labortápról, csakhogy lekapcsolt a töltés, majd kis idővel később ismét lehetett tölteni. Ráraktam az eredeti töltőre, ott töltött lekapcsolás nélkül. Visszaraktam a labortápra, felcsavartam 2A-ig az áramot, na ott feladta a (szerintem) öngyógyuló biztosíték... Nincs is az akksiban levő BMS-en semmi izmosabb félvezető, csak SOT23-as valamik... Ezek szerint ez a pici porszem szakítaná meg a 360mA töltőáramot? Ha még egyáltalán működik, és nem csak mint drót, az 1.3A-es töltés miatt... Idő közben feltöltődött az akksi 21.6V-ig (kb. 30% töltöttség), de a porszívó ismét csak zölden villogott, nem szívott semmit... Igazán elindulhatott volna, legalább kis ideig, hogy tudjam, jó az akksi meg a BMS...

A töltőből pedig 2db feszültség is kijön, felirat szerint 16.75V (valóságban 18.4V) és 24.35V (valóságban 25.88V). Ezek szerint 4.33V-ig töltené a cellákat, az alacsonyabb feszültség meg fene tudja mihez kell, mert a 4.2V-os cellával sehogy sem kompatibilis... Elfelejtettem mondani, de a sima dc plug kinézetű csatlakozó is speciális, 3 pólusú, nehogy az ember találjon a fiókjában egy megfelelőt, de feszültségben sem a szabványt követik (4.2V*6), plusz egy segédfeszültség (?)... Vedd meg az eredetit!

Az SMD bizti megvan, legközelebbi szabadidőmben cserélem (valószínűleg áthidalom). Remélhetőleg a töltésért felelős FET-et is megtalálom, és letesztelem valahogy... Szenvedés...

Miért nem tudtak egy több, mint 100eFt-os porszívót úgy megtervezni, hogy ne legyen túlbonyolítva, javítható legyen, ne legyen minden egyes alkatrész a tűréshatáron használva?

Csak megjegyzem, hogy kb. 10-15perc üzemidőt adnak meg a porszívóra, ami 4-6C terhelés az akksinak! Aztán csodálkoznak, hogy milyen hamar tönkremegy. Bezzeg dupla kapacitású akksit nem forgalmaznak. Persze hogy nem, mert az nem is férne bele a fali tartóba! Gyorstöltő sem kapható, csak utángyártott kínai 0.7A-rel! Merítik a cellát 8-12A-rel, de töltésnél meg csak cirógatják 0.36A-rel...
Az én dupla méretű, szuper cellákból összerakott akkucsomagom is csak kb. 40percet fog bírni, ahogy számoltam. Emiatt az új verziókra először felkerült a "max" gomb, amit kikapcsolva kisebb teljesítményem még a gyengébb akksival is használható a porszívó (nem kapcsol le 10mp után), majd később a gomb neve "turbo" lett (pszichológia, ugye a turbó az köztudottan felesleges, és csak ritkán szabad használni, mert túlterhel), majd ezután jött az LCD-s verzió az "eco", környezetbarát móddal! Nem nagyobb akksit kap a porszívó, hanem eco módot! A legújabb verziókban már legalább 3 mód közül lehet választani. Nekem szerencsére a buta régi verzióm van, ezek szívnak teljes erővel, óriási vákuumot előállítva! Az akksik háza (inkább csatlakozója) sem kompatibilis természetesen a verziók között. Itt-ott egy kis műanyag darab, és máris nem tudod a V7-es akksit a V8-ba beledugni... Hogy a BMS különböző-e, azt nem tudom.

Érdekes volt ezekre a céges döntésekre rájönni, remélem lesz olyan, aki hasznosnak tartja.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 22, 2022 / 1
 
Hali!
Csinálj hozzá komolyabb töltőt. (Vagy venni.) Nekem szuperjól bejött tp5100 modulka + 5V 2A fali adapter. Az egyik ellenállást csatira cseréltem, így ha nincs bedugva, akkor 1A tölt, visszadugva az ellenállást 2A. Aztán ezt elszaporítottam, már 4 db-om van 4 táppal, szóval akár 4 cellát tudok tölteni egyszerre. Persze lehet ragozni, imax B6 és társai. A beépített bms-ek pici áramokat tudnak csak kompenzálni, szerintem felejtős, ki kell vezetni a cellapontokat és úgy tölteni. Még ha egyesével töltöd a cellákat, 2A-t tolhatod neki, akkor is hamarabb végzel, mint a móriczka gyárijával. Megj: a tp4056 nekem nem vált be, már több kipurcant (pár az én hibámból), de a tp5100-at még nem sikerült kinyirnom véletlen pillanatra fordított polaritással sem (és nagyobb bemenő feszt visel el, kapcsolóüzemű, bár kis borda nem árt a chip-re)
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Erős töltőhöz másik BMS kellene, ez még beszélget a porszívóval, szóval nem rakhatok be akármilyen BMS-t... Nem sok lehetőségem van... A kivezetett balanszer vezeték ha ott lifeg, abból nekem már 2x spontán zárlatom lett, szét is olvadt a balanszer vezetéke... Spéci, 7 erest csatlakozót nem fogok az akksikra rakni, szóval marad a 10-15óra töltési idő.... Ez van sajnos.
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Én sima hüvelysort építettem az akksiba, kivezetve cellánként, azt az 1-2A-t kibírja, nem lóg ki semmi. Persze ha hely nincs...
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2022
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Jún 25, 2022 /
 
Hely sincs, plusz olyannak kell lennie, hogy bárki tudja tölteni. Éppen azt számolgatom, mekkora ellenállást tudnék a biztosíték helyére berakni... Megtaláltam a SOT23-as félvezetőt ami lekapcsol, nem zárlatos, de majd letesztelem a BMS-t, mégpedig úgy, hogy a töltés vége felé az egyik cellát labortáppal megküldöm pár Amperrel, erre megugrik a cella feszültsége, és le kell hogy kapcsoljon a BMS. Így nyugodtan fogok aludni... Nagyon fontos, hogy az ember megbizonyosodjon, hogy a védelmi berendezés tényleg működőképes-e... Dupla védelem még jobb lenne (ami önmagát ellenőrzi).
0.5Ohm-ot rakok be. 0.38A-hoz ez elegendő.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2022
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Tegnap este felraktam tölteni a saját töltőjével, és ugyanazt tapasztaltam, mint eddig, csak mostmár tudom, mekkora feszültségről meddig töltött (21.6V->22.3V). A porszívók már elindulnak ezzel a feszültséggel. A próba után ismét elkezdtem tölteni, és töltött. Lehet, hogy van valami védelem a BMS-ben, mert a régi akksik kb. ennyi idő után teljesen feltöltődtek, és mindig csak mondjuk 700mAh-nyit tölt az akksiba? Egy plusz védelem, ami csak zavar...
Lehet keresek egy ici pici 6S védelmet, csak a töltésre, és bedrótozom az akksipakk aljába az eredeti csatlakozóra.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Jún 29, 2022 /
 
Sziasztok,
vettem egy ilyen BMS-t 3S2P akkuhoz.
Gondom vele a következő: a + - pontokon keresztül tölteni nem tudom, csak kimenetként funkcionál. Ha az akksira közvetlen adok töltést, a balancer része 12.6V felett funkcionál (el kezd melegedni a 3db. 430Ω-os ellenállás).
Ennek így kell működnie?
Másik kérdés: a képen jelzett helyen lehet, hogy hiányzik valami és azért nem megy a töltés? Illetve mi lehetett oda tervezve?
(#) antikzsolt válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Nekem hasonló van kinából így kell bekötni.

bms.png
    
(#) lelkes amatőr válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Ezen túl vagyok, kicsit fáj, hogy ennyit nem nézel ki belőlem.
(#) antikzsolt válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Megnéztem a sajátomat. Nekem is üres az ottani rész. Bár nem tudom hogy az enyém hogy működik mert mióta megjött azóta bent van a szekrényben. 12,6v felett hát nem igazán tölteném. Akkor tele vannak már az aksik. 4,2v/cella. Bocsi nem kioktatónak szántam a hozzászólást. Csak nemrég keltett a munkahely hogy mikor jön értem a járat. Kicsit kótyagos a fejem
(#) lelkes amatőr válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Amikor összekötöttem elöször az akkupakkal, 3.2Volton állt a cellánkénti feszültség, akkor se vette a töltést a ki-bemeneti ponton.
Ha már menned kell melózni, akkor én most lefekszem kicst, hogy helyre álljon a világ egyensúlya.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2022
(#) bbalazs_ válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Nem így kell. Ha átnézed a sok párhuzamosan kapcsolt FET-et, azok két csoportban vannak, az egyik a kisütést, a másik a töltést engedi át magán. Két vékony vezeték vezérli a csoportba kötött gate-eket. Ezek a túlfesz (töltés) és a mélykisütés (terhelés) oldali összegzőkből jönnek (kis fekete hatlábúak folytatásai).
Lehet FET is rossz, de inkább a vezérlés oldalát nézném meg.
(Remélem, nem lett túl szájbarágós...)
Előfordul még terhelésvédelem is, akkor kell keresni egy kellően kicsi ellenállást, műv.erősítőt és az is tiltja a terhelés FET csoportját.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2022
(#) mex válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
A küldött linken az alábbi szöveg is olvasható:

Idézet:
„Előfordulhat, hogy a BMS bekötése után a kimeneten nem jelentkezik az elvárt feszültség. Ennek oka, hogy a BMS elektronikája nem inicializálódott megfelelően, és letiltott állapotba került. Ezt a jelenséget úgy lehet megszűntetni, hogy kis időre rá kell kapcsolni a töltőfeszültséget. Ez után normalizálódik a működés.”


Ezen már túl vagy?
(#) lelkes amatőr válasza mex hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Már ezen is túl vagyok, a kimeneten meg is jelenik az akkupack feszültsége, de tölteni nem lehet.
Adalék: két panelt is vettem, mindkettő ugyanezt csinálja.
(#) Hutty válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 29, 2022 / 1
 
CD -> Charge detect
FD -> Full detect

Rajzok és működési leírások:

leírás
leírás
leírás

De valamit a hibáról, semmi...
(#) lelkes amatőr válasza Hutty hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Kössz a linkeket, átnézem, hasznosnak tűnik.
(#) zaza99 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Kösd le a cellákat töltsd fel mindegyiket 4.1V-ra lényeg hogy egyformák legyenek. A rácsatlakoztatást a negatívval kezd és úgy haladj a pozitív felé a bekötéssel.
(#) lelkes amatőr válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
A rákötést mindig mindenhol a negatívval szoktam kezdeni.
Most lemerítettem a csomagot, 3A terheléssel 9.6 Voltnál kapcsolt le (ez a része legalább működik), tölteni viszont így se tudom.
(mára félre teszem, meleg van és ez a fránya páka is csak a hőt termeli itt mellettem )
(#) Kovidivi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
Vagy a töltési feszültséged túl alacsony, vagy nem veszed észre, hogy tölt (esetleg a töltő hibás vagy rossz bekötés), de amire én tippelek, az inkább hibás BMS. Nekem is volt ilyen, simán ugyanazon a ponton töltöd, ahol meríted is. Ha a töltés nem.indul el, az mondjuk abból is fakadhat, ha rosszul kötötted be a cellákat, tehát ahol mondjuk 8.4V-ot vár, oda került a 12.6V-os cellakivezetés. Ekkor le fog a töltés tiltani (meg a merítés is persze). Ez lehet akár kábelszakadás vagy kontakthiba is.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
Jelenleg működnek a dupla méretű dyson porszívó akksik, a töltést az eredeti töltővel végzem, nagyon trükkös módon, ha elalszik a zöld LED (=töltés kész), kihúzom a töltő csatlakozóját az akksiból, visszadugom, és már megy is a töltés tovább, kb. 1.5Ah-s szakaszokban, kivéve az utolsót, mert az annyi lesz, amennyi kell (kevesebb mint 1.5Ah)... Hogy a BMS vagy az adapter korlátozza a töltési időt (kapacitást), még nem tiszta, de én a BMS-re tippelek...
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2022
(#) lelkes amatőr válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
Sajnos úgy néz ki, hogy kifogtam 2 db. hibás modult.
A körülmények: tisztában vagyok az ilyen modulok bekötésével, használatával. Labortápot használok töltéshez, látom a kijelzőkön a folyamatot. Lemerítéskor működik a panel, bár a 9.6 V cutoff kicsit magas szerintem.
(#) Kovidivi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
3 cellánál olyan 2.5-2.8V-os cutoffot szoktak alkalmazni (7.5-8.4V). Viszont ha a terhelésed 3A feletti volt, vagy a cellák nagyon gyengék, akkor a cutoff ténylegesen 7.5-nál történt, csak a terhelés megszűnésekor azonnal visszaugrott a feszültség.
Rakd el a fiók mélyére a panelokat, feliratozva, hogy "valószínüleg hibás". Alkatrészek még jók lesznek a későbbiekben.
(#) lelkes amatőr válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
A cellák (21700, >4000mAh) újak.
Írtam a forgalmazónak, várom a válaszát.
Egyelőre megy a "valószínüleg hibás" rekeszbe.
Következő: »»   279 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem