Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Linuxstamp open source SBC
 
Témaindító: cipej, idő: Júl 5, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) cipej hozzászólása Júl 5, 2010 /
 
Sziasztok,

Talaltam egy open source SCB-t (single board computer) linuxstamp neven, ami 6 db IC-bol epul fel es kepes linux-ot futtatni, ahogy a nevebol kovetkeztetni is lehet:

linuxstamp

Parameterek roviden:

Atmel AT91RM9200 processor (Arm9 processor with MMU, 180Mhz operation)
32MB SDRAM (Only limited by 1x 54-TSOP SDRAM chip)
8MB SPI Dataflash
1x 10/100 Ethernet
1x USB host port (allows wifi adapters, flash drives and other USB devices to be used)
1x SD card slot
Serial debug port access through FTDI USB/Serial converter
JTAG port
2-Layer PCB design
POE capable (48v -> 5v Power supply can be implemented on a motherboard)

A kerdesem hogy mi a velemenyetek rola, hasznalta-e mar vki, erdemes-e megvenni vagy esetleg legyarttatni hisz a kapcsolasi rajz es miden egyeb szabadon letoltheto, erdemes-e tovabbfejleszteni. Vannak-e mas aramkorok hasonlo parameterekkel, jobbakkal rosszabbakkal esatbobbi esatobbi. Roviden es tomoren a velemenyetekre vagyok kivancsi, hisz jol tudom hogy tobben kozuletek kepesek hasonlo aramkoroket tervezni es legyartani.

Linuxstamp mint robotvezerlo:

Linux SBCs:

Udv, Lui
(#) Stadi válasza cipej hozzászólására (») Júl 5, 2010 / 4
 
Azt nem írtad, mit szeretnél csinálni egy ilyen beágyazott Linux rendszerrel, de feltételezem, hogy robotvezérlés lenne a cél. (Ui. az, hogy valami jobb, vagy rosszabb egy másik dolognál, az egy adott cél ismeretében értelmezhető.)

A LinuxStamp érdekes projekt, végülis minden megvan benne ahhoz, hogy a fenti célra alkalmas legyen, azonban készen nagyon drágán kapható (120 USD). Így inkább az otthoni utánépítés lehetne jó megoldás.

120 USD-ért olyan alaplapot lehet készen kapni itt Magyarországon, ami 433 vagy 500 MHz-es x86-kompatibilis procival, min. 128 MB memóriával, ethernet és USB aljzattal, soros porttal, valamint Compact Flash és MiniPCI foglalattal van felszerelve. (Bolt honlapja, lásd: ALIX alaplapok, esetleg a Mini-ITX részbe is érdemes bekukkantani. Gyártó honlapja) Pozitívum, hogy a kapcsolási rajzuk elérhető, és tápellátásuk is átgondolt, 7-18V között bármilyen DC feszültséggel működnek.

És akkor egy kis összehasonlítás, a saját szubjektív véleményem alapján:

x86-os rendszerren való fejlesztéshez elegendőek a normál PC-s Linux üzemeltetői ismeretek. Rengeteg csomag készen van, lényegében csak közvetlenül az új fejlesztéshez szükséges dolgokkal kell foglalkozni. ARM procihoz azért kevesebb dolog van készen, ezekkel külön meg kell ismerkedni, mit hogyan érdemes csinálni. Valószínűleg sok dolgot forráskódból kell lefordítani és ha nem tudsz az ARM gépen fordítani, akkor a keresztfordítás is egy plusz kellemetlenség. (Ezért azzal érdemes kezdeni, hogy az ARM-on való fordítást megoldod.) Emellett könnyen előfordulhat, hogy valami bonyolultabb, egyedi hardverbővítés saját driver írását, vagy jobb esetben egy meglevő átalakítását igényli. Ehhez pedig elég jól kell tudni programozni C-ben, a hardverkörnyezet és a Linux mély, esetleg kernelszintű ismeretéről nem is beszélve. (Természetesen itt nem "szabvány" USB eszközök kezelésére, vagy GPIO lábak billegtetésére gondolok.)

Az általam hivatkozott x86-os rendszer nagyobb számítási teljesítménnyel és memóriával rendelkezik, mint a LinuxStamp, így nem kell azzal foglalkozni, hogy elég lesz-e a teljesítmény a vezérléshez (mondjuk egy robothoz elég az a 180 MHz), és azzal sem, hogy beleférünk-e a 32 MB memóriába.

Ha WiFi robotot akarsz építeni, akkor ahhoz sokkal hamarabb fogsz olcsó (1-2000 Ft) MiniPCI WLAN kártyát találni, amire jó nagy antennát is köthetsz, mint USB-set (ebből ugye elég ritka az antennacsatis kivitel). Emellett az ALIX lapokon megtalálható LPC busz csatira könnyen ráköthető egy rossz PC alaplapról kitermelt SuperIO chip, ami rögtön plusz 2 soros, 1 párhuzamos, 1 game, 1 PS/2 billentyűzet, 1 PS/2 egér, és ki tudja, hány GPIO ki/bemenettel egészíti ki a projektet.

Összefoglalva a fentieket, ha csak az árcédulát nézem, nem versenyképes a készen megvehető LinuxStamp. Házilag összerakva lehet benne ráció, de "munkásabb" rá a feljesztés, mint egy x86-os gépre. Ha a teljesítményigényt (áramellátás) és a fizikai méreteket nézem, a LinuxStamp nyer. Bővíthetőségben jobb az ALIX család. Már csak az előnyöket és a hátrányokat kell súlyozni, és meg is van, melyik eszköz nyer. De ez természetesen az Olvasó feladata lesz.
(#) kalozradio válasza Stadi hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
hup.hu-n segiteni tudnának mindenben.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem