Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LTSpice
 
Témaindító: diamik, idő: Dec 14, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) diamik hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Üdv!

Itt nálunk még nem találtam hasonló témát, így próbálom elindítani (bátorkodni elindítani) eme szimulációs szoftverrel kapcsolatban egy önálló témát.
Én személy szerint azért tartom többre, mint pl.: a TINA-t, mivel itt alkatrész szinten lehet szimulálni. Értem ezalatt azt, hogy, ha én pl. egy Infineon tranzisztort akarok szimulálni, akkor annak megvan a modellje és nem egy általános tranzisztort kell szimulálnom.
Kapcsolóüzemű tápegység esetén még a veszteségeket is képes kiszámolni. Egyszerű, könnyen kezelhető...

És! A legjobb, hogy ingyenes.

Én jelenleg egy 3 fázisú inverterrel foglalkozom, természetesen LTSpice környezetben.
(#) peti333 hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Picit leült a téma, pedig hasznos kis program.
Az első szimulátor amit használtam Spice környezetben futott, és most is LTSpiceot használok.
További érdekesség, hogy egy kiegészítővel tud elektroncsöveket is szimulálni.
(#) niedziela válasza peti333 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Először arra kellene figyelmet fordítani, hogy a tetszetős része mögött mennyire igaz a szimuláció eredménye. Egy szimulált kapcsolás eredményei mennyire hasonlítanak a fizikailag megépített kapcsolás mérési eredményeivel. Mert rengeteg szimulátor létezik és van ahol köszönő viszonyban sincs a kettő.
(#) Collider válasza niedziela hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Üdv!
A MultiSimről mi a véleményed? Szeretnék kipróbálni valami más szimulátort is, mert ebben ha ráadok egy tranzisztorra 3000 voltot, minden simán működik, ha meg beállítom az alkatrészre a hibakezelést, akkor csak szakadást fog mutatni és ennyi. Olyan szimulátort szeretnék, ami kicsit jobban segíti a hibák megtalálását.
(#) niedziela válasza Collider hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Tapasztalataim és amit írok szubjektiv, ezt a meddő viták elkerülése miatt mondom
Nekem ami szimulátor a legjobban tetszik a kontrol mérések után az a Proteus.
Ebben is van persze hiba, meg olyan értékek néha ami elképzelhetetlen, de ritka esetben.
(#) Collider válasza niedziela hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Köszi, kipróbálom. És ez tud szólni, ha egy tranzisztorra 3000 voltot adok?
(#) (Felhasználó 46585) válasza niedziela hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Sziasztok!

A szimulátorok végül is felállítanak egy matemetikai egyenletet és azt oldják meg. Az, hogy mennyire áll meg a valóságban, attól függ, hogy mennyire sikerült az adott alkatrész matematikai modelljét előállítani. Ha a modell elnagyolt, nem vesz minden paramétert figyelembe, akkor nyilván a végeredmény sem lesz annyira pontos. A másik dolog, hogy ezek a szimulátorok nem tudják azt, hogy te a nyákravitel során mennyi szórt kapacitást és induktivitást építettél be. Ezt is beteheted a kapcsolási rajzba, de nem tudod, hogy ezek milyen értékűek.

A másik dolog, hogy a szimulátorok használata kicsit hasonlít a logarlécre. Kicsit tudnod kell azt, hogy milyen lesz az eredmény, illetve milyennek kellene lennie az eredménynek. A szimulátorok pont arra tanítanak meg, hogy te magad megkeresd a hibát. Nyilván, ha 3 kV-ot kapcsolsz egy tranyóra ami csak 100 V-os, akkor lehet, hogy működni fog, lehet, hogy nem, de te már alapból rosszat rajzoltál be. Hát, ezt el kell kerülni.

Én Multisim-et használok és a gyermekbetegségei ellenére nagyon okos program. Egyébként, majdnem mindegy, hogy melyiket használod, nem sok a különbség, az elvük ugyanaz. Az már egy másik kérdés, hogy melyiknek van barátságosabb kezelőfelülete. Nekem a Multisim jött be, kb. 20 perc alatt megtanultam. Az LTSpice meg nekem nagyon fura, mert szövegben kell megadni pl. a tranziens analízis jellemzőit. Pedig, annak idején az ICAP-et használtam, az is ilyen béna volt, örülök, hogy van kezelhetőbb is. Én elsősorban elvek tisztázásra, megértésére használom, ehhez pedig elegendőek a matematikai modellek, ideális alkatrészek, ekkor csak ritkán fagy le. Aztán ha már megy minden, akkor szoktam beletenni valós alkatrészeket.

Annyira nem ismerem az LTSpice-t, de azt mondják, kevés benne az alkatrész, hiszen ezt a Lineár Technológie cég a saját cuccaihoz fejlesztette ki. Ettől ingyenes. Meg hozzátették azt is, hogy elsősorban kapcsolóüzemű dolgokra lett optimalizálva, szemben a többivel. Ezt mondjuk nem nagyon vettem észre...
(#) peti333 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Egy barátom a csöves gitárerősítőjét tervezte meg vele, és tanúsíthatom, hogy jól sikerült. Dög van a hangjában. Egyébként vannak hozzá (nem)hivatalos kiegészítők, pl. külön erősítőépítésre, sőt zajt is képes szimulálni.
Hasznos program, picit nehéz megszokni, de jó.
(#) diamik válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 19, 2014 / 1
 
Abban igazad van, hogy elsősorban a Linear saját dolgaihoz fejlesztette. DE! Elég sokat babráltam vele, és nekem (saját problémakörben) nem sikerült még olyan alkatrészt találnom, amit így vagy úgy ne tudtam volna beletenni. Szerencsére Spice alapú, így az oda beleillő modellek módosítás nélkül beletehetők Ltspice-be is. Természetesen amire tanítottak: A mérés az elsődleges dolog, a szimuláció és az esetleg a kézzel papíron számolás csak ellenőrzés vagy becslés lehet.
Ha valakinek alkatrész "betevési" problémája van tudok benne segíteni!
A kapcsolóüzemű dolgok meg nagyon jól ki vannak dolgozva. A Linearos IC-re teljes veszteséget lehet kalkulálni, tehát az ellenállásoktól az induktivitásokig mekkora a disszipáció az egyes alkatrészeken.
(#) marone hozzászólása Aug 29, 2017 /
 
Helló !
Az programban szeretném ha benne lennének az elektroncsövek is. A szimbólumok már megvannak (trióda, stb.), de mit kell még beállítani hogy ugyanúgy tudjak a különböző típusokból választani mint a tranzisztoroknál ? Találtam cső"text"-eket, de nem tudom mit kell velük kezdeni, hová kell bemásolni.
Kösz !
(#) diamik válasza marone hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Szia!

Ha még aktuális, megnézhetjük!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem