Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kurtyka hozzászólása Okt 14, 2008 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne egy kis segitségre a problémám a következő: Szükségem lenne egy megvilágitás vezérlő áramkörre ami a következő feltételeket teljesiti: este egy bizonyos fényerő alatt bekapcsol (billen) egy fényérzékeny kapcsolás ami után van egy 0-3 óráig müködő időzitő és a végén egy relé ami ugye kapcsol, ez lenne az esti feladata és reggel ugyanezt kellene hogy reggelre egy bizonyos fénytől bekapcsolna megint. Nem kell két különálló állítható időzitő, csak egy darab én arra gondoltam egy feszültségosztó és egy müv. erősítővel csinálni egy bistabilt ami billenne a fotó ellenállás bizonyos szintje után (kisérletezés alapján majd kiderül : ) billen és akkor az időzitő 555-el aztán meg egy tranyó és egy relé a végén és onnantól azt kapcsolok amit akarok. A felhasználás tyúkok-hoz kellene itthon Előre is várom és köszönöm az ötleteiteket és válaszaitokat! Üdv: Kurtyka
(#) Picboy válasza kurtyka hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Szia!

A fotoellenállást komparálni jó lenne a műveleti erősítő, de egy szál 555-el tudomásom szerint nem lehet 3 órás időzítőt készíteni...
Az nem adna megfelelő megoldást, ha egyszerűen egy konnektoros kapcsolóórát használnál fix idópontokra beállítva?
(#) Topi válasza Picboy hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Lehet 3 órás időzítőt csinálni 555-el, de kelle számláló hozzá. És úgymond "leosztani" az órajelet.
10 mp-es időzítés még simán megoldható MOhm-os ellenállásokkal.
Egy 10 bites számláló 1024-ig számol, majd azután jelenik meg egy carry. Tehát, 10mp*1024 már több mint 170 perc, ami 2,8 óra.
Egy 555 és egy sima CMOS vagy TTL számláló.

Maga a carry lesz az idő leteltét jelző "jel". Resetálással nem kell foglalkozni, mert megjelenik a carry-n egy logikai 1-es, következő órajel impulzusnál (10mp) már a túlcsordulás miatt, resetált is. (Újra indul a 0-1024-ig számlálás.
(#) Picboy válasza Topi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Akkor nem állítottam valótlant (hülyeséget), mert én egy szál 555-ről szóltam
Ezután akartam írni, hogy esetleg oszcillátornak használva digitális osztással, de végül nem tettem, ez az én bűnöm
(#) kurtyka hozzászólása Okt 15, 2008 /
 
Ez a 10 bites számlálós megoldás jónak tünik, az elejét elkezdem lerajzoni aztán ha felrakom majd a többiben tudtok segiteni? Köszönöm szépen a válaszotokat!
(#) kurtyka hozzászólása Okt 15, 2008 /
 
Egy rajzot felraktam ez igy jó lenne szerintetek? Komparátor módba a müv.erősítő fél tápfesz a 10k-s osztóval aztán poti meg a fotoellenállás majd, és ha ez billen akkor a kimenetről mehet az 555 triggerére?

eleje.png
    
(#) proba válasza Topi hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Vagy még egyszerűbb eleve osztós oszcillátort alkalmazni pl cd 4060 CD4541
(#) proli007 válasza kurtyka hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Hello!

Az általad feltett rajz, nullkomparátorként működik. Hiszterézis hiányában a váltás környékén billegni fog. Valami pozitív visszacsatolás nem ártana.

Egyébiránt számomra nem elég érthető, az első hozzászólásodban a feladat. Tehát akkor is be szeretnéd kapcsolni a villanyt, amikor lemegy a nap, és akkor is, mikor feljön? (persze a beállított időre) Mert így a komparátor csak az egyik esetben triggerelné (indítaná) az időzítőt. (persze már az után, amikor az állandó jelből, triggert készítettünk)

Szóval nem látom át a kívánt működés logikáját és a fizikai értelmét sem.

üdv! proli007
(#) kurtyka hozzászólása Okt 16, 2008 /
 
Hello! Jól gondolod hogy mikor lemegy és egy bizonyos fény mennyiségtől kevesebb van akkor ugye bekapcsolna hogy igy télire is biztositva legyen a napi 10-12 óra fény és igy jobb tojás szám érhető el, reggel meg ugyanigy bekapcsolna és világitana még az estit meg lehetne oldani de a reggelivel kapcsolatban ötletem sincs
Remélem igy már érted mi a gond
(#) proli007 válasza kurtyka hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Hello!

Hát nem vagyok tyúk, de két lehetőséget látok.
- Méred a napközbeni világosság idejét, és este kiegészíted 12 órára. (gondolom a tyúkok, abból tudják, hogy este van, hogy sötét lesz) Ez elég egyszerű, akár fénymennyiséget is lehet mérni, nem csak órát.
- Este pld. 3 órával tovább világítasz, reggel, meg az előző napoz viszonyítva tudod meg mennyivel előőbb kell bekapcsolni a villanyt. Amikor meg virrad, akkor kikapcsolod.

De ezek a feladatok inkább már a prociknak valók, de meg lehet oldani számlálókkal is biztos.

üdv! proli007
(#) lapose válasza kurtyka hozzászólására (») Okt 16, 2008 / 4
 
Szia!
Szerintem van egy egyszerű lehetőség:
Veszel egy időzítő órát akár mechanikust is, beállítod, hogy reggel 6-tól este 6-ig kapcsoljon be, így meg van a 12 órád.
A kimenetére kötöd az ízzókat egy egyszerű alkony kapcsolón keresztül, ami ha feljön a nap leoltja a világítást, ha meg 6 óra előtt sötétedik vissza kapcsolja!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem