Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melyik alkatrész mire való (kezdőknek)
Lapozás: OK   3 / 6
(#) wg_kezdo válasza ethcbi hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Semmi esetre sem munkához kell, ha így lenne akkor szakembert kérnék meg ahogy pl grafikai munkával sem próbálkozom mivel nem értek hozzá, de azért rajzolgatni szabad .

Szóval ez hobbi ahogy írtam is, lehet, hogy nem fogom tudni megcsinálni, de azért szerintem érdemes megpróbálni.

A léptető motor viszont jó téma van is egy ilyenem egy DVD lejátszóból kiszerelve.

Már egyszer átnéztem a fórum témákat még egyszer nekifutok. Csak egy kérdésem lenne azokhoz akik már találkoztak ilyennek:
AVR-el egyszerűen meg lehet oldani a léptető motor vezérlését?
(#) wg_kezdo válasza kobold hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Amit leírtál kb a régi CÉH-hez szemléletet tükrözi:
1. Figyeld a mester, tanulj a mester nem magyarázza el nem osztja meg a tudását lesd el stb...

2. Úgy tanultam meg idegen nyelvű könyvből, hogy tele volt kis példákkal amiket kipróbálva és kicsit változtatva rájöttem mit miért csinált itt.

3. Munka+főiskola=időmilliomos vagyok. Válallkozás+APEH+család=max napi 1 órája van az embernek vagy esetleg hétvége. Amikor munka+suli volt azt hittem nekem nincs időm, most már tudom, hogy akkor volt időm csak nem használtam ki.

4. A könyvek még az én szintemet sem ütik meg ez az én rossz választásom mivel kb úgy kellett könyvet vennem, hogy nem tudtam átolvasni (Netről)

5. Nem tartom helyesnek, hogy előbb a több ezer oldalas száraz doksikra uszítsák rá a kezdőt mivel ez csak elkedvetleníti. Itt hobbiról van szó és nem rabszolgamunkáról. Ha komolyan akar foglalkozni vele ebből akar megélni akkor talán, bár ezt sem tartom jó módszernek. Tudok adni én is olyan programozási könyvet olyannak aki most kezdi amiből egy kukkot nem fog érteni és el tudom neki magyarázni 1 óra alatt úgy, hogy mindent megért és tovább tud lépni.

6. Igazad van nem tudok keresni olyan témában amihez nem értek mivel nem ismerem még a szakszavakat sem. Át akartam nézni a lexikont, de olyan ennyiségű anyaggal találtam magam szembe amire nem mertem vállalkozni

7. A s*gg szükségtelen, ha megérted az elvet. Én például a mai napig nem tudom megjegyezni, hogy az str_len php-ben így van vagy strlen és hogy java-ban vagy delphiben mi a megfelelője, egyszerűen kimegy a fejemből. Ettől függetlenül felmegyek a weblapra és kikeresem mert tudom mit kell keresnem.

8. Aki dolgozott már Java-ban és Delphiben tudja mi a különbség milyen nehéz amikor notepad-ban kell megírni a programot, fordítgatni stb... és milyen egyszerű összekattintgatni a formot majd megírni úgy a forrást, hogy alig nyúlsz a billentyűzethez. A kettő kód ugyanaz lesz ugyanolyan hatékony, de kérdezd meg melyik kényelmesebb.
Valahogy így látom most én is és ezért hajlok arra, hogy az AVR-t tanuljam inkább és csak az ehhez szükséges alapokat szedjem össze.
(#) proba válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Legtöbb léptetőmotort két három portbittel egyszerűen vezérelheted Szerintem AVR rel sem bonyolultabb /másabb mint PC-vel vagy PIC-cel .Tehát az alapkapcsolás ugyanaz. teljesen mindegy hogy mire találod meg az adott motor vezérlését hardveresen szinte csak annyiban tér el hogy melyik lábat minek hívják (port1,portA.lpt1 D0...) Itt a fórumon is található számtalan fajtára (leginkább piceset találtam ) megoldás.Gondolom szoftveresen nem egy nagy dolog AVR-rel adott késleltetéssel portbiteket ki/be kapcsolni (ez leginkább progi kérdése)
.De ez a téma már inkább a léptetőmotor vezérlése topicba tartozik.Ott biztosan meg tudják mondani miről lehet felismerni az adott motor "hovatartozását" Előtte Jó ha felkészülsz hány kivezetése van hogyan vannak összekötve a motorban,miből vetted ki,esetleg a motor tipusára rákeresni a neten.
Ja és az sem árt ha kapcsolókkal telep forgatással egyszer kétszer körbeforgatod ,csak hogy tudd milyen sorrendben milyen polaritással lehet vezérelni.


(#) Kovidivi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
"Ide csak haladók és profik jöjjenek kérdezni!" - én egyszer leteszteltem a fórumozók segítőkészségét, olyan módon, hogy két fajta stílusban kérdeztem!

Első esetben odavágtam, hogy kellene egy erősítő, 12voltról. Erre talán kaptam egy végfok IC nevét, és kész.

Másodjára leírtam az összes paramétert, milyen hangszóróra lesz kötve, tápfeszültséget honnan kapja, mik az elvárások, stb. stb... és láss csodát, kimerítő választ kaptam a kérdésemre.

Aki járatos egy kicsit a témában, annak egy egyszerű kérdésre ezer válasz is beugrik (pl.mire jó a tranzisztor...). Ekkor mit tesz? otthagyja a topicot, mert "lusta" megkérdezni, hogy mire kellene, vagy honnan! Ez nem az Ő hibája! Az emberek ilyenek! Te is ilyen vagy, mint pl. Én is!
(#) ferci hozzászólása Máj 21, 2008 /
 
Csak kíváncsiságból teszem fel a kérdést azoknak, akik már igen sok éve űzik ezt a hobbit: meg tudják számolni, hány tízezer könyv-, szakfolyóirat-oldalt olvasták át ? Mert én nem... (... mert van, akit nem lehet meggyőzni...). Figyelem: 2-3 könyv, stb. már 1000 oldal kb...
Vagy egyszerűbben: hány mázsát?
Lehet számokat ideírni...
(#) zsoltee0001 válasza ferci hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Hali
fogalmam sincs
De az biztos, hogy 14-15 éve amikor kezdtem, örültem, volna mint majom a ***-nak, ha ilyen király dolgom lett volna = sz.gép, nyomtató, internet, informatikai fórum, és nem 1-1 infóért órákig kersgélni a könyvtárba.
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
elektronikai fórum-t akartam írni.
(#) vizor válasza ferci hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Inkább úgy fogalmaznék: nem sok éve művelem ezt a hobbit, de az elektro könyvtáram a winchesteren 1 gigás, aminek több mint a fele könyv, doksi, adatlap, jegyzet, weblap, fecni, megjegyzés, tananyag... Csak a djvu könyvtárban van vagy 150 darab. Átlag 200 oldallal számolva... Ettől függetlenül sok valódi modern könyvem van, de akad egy pár retro is, bolhapiacon kifejezetten vadászom az ilyen könyvekre. Némelyik még szórakoztató is amikor a szelénegyenirányító nagyszerűságát taglalja mondjuk 1950-ben, vagy orosz tranzisztorok nyugati megfelelőjéről csinál táblázatot
(#) Moderátor hozzászólása Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2008
 
Egyetlen, alapvető hibát látok:
Azt, hogy nagyon sokan - majdnem azt írtam: mindenki, de ez nem igaz - különösen a fiatalok, nem akarnak semmire sem várni. Nekik minden, azonnal, konyhakészen, sőt, tálalásra készen kell, úgy, hogy a kanál, a villa, a kés is benne legyen a csomagban, lehetőleg eldobhatóban, aminek a mosogatásával sem kell foglalkozni. Ha nem azonnal kapják meg, akkor már nem is kell.
Könyörgöm! Gondolkodjunk egy kicsit! Aki ide, a fórumba jár, azt szabadidejéből, kedvtelésből teszi, és - szinte kizárólag - segítőkészséftől vezéreltetve. (Kicsit olyan ez, mint a jószolgálati munka.) DE! Tessék szíves lenni mindenkinek szem előtt tartani, hogy itt nem rabszolgák vannak, akik lesik "uruk és parancsolójuk minden óhaját, keze mozdulatát"! Egyetlen, nagytudású ember sem azért olvassa el a naponta születő 10-20 új témát, mert azt várja, mikor, melyik kezdő böffenti oda: "Kéne egy erősítő, legalább 10000W kimenettel! Aggyatok má eggyet míg szépenmondom meeee nem akarok sokat ba****akodni vele, olyan legyen, hogy ne legyen benne sokminden de ócsó legyenám és ne kejjen nyákotmaratni mer azt tetűlassú!!!!!!!!" (Moderálás tőlem, stílus tapasztalatok alapján, két sornyi klf. smile-t pedig tessék a végére képzelni.)
Erre - jobb esetben - kap egy hasonlóan primitív választ, és jóéjszakát. Ha viszont normálisan kérdez, nem teszi fel ugyan azt a kérdést kb. 5 topiban - alaptémától függetlenül, persze! - és nem kérdezi meg 2-3 percenként, hogy neki miért nem válaszolnak, hanem türelemmel kivár, akkor biztosan kap segítséget.
Azt azonban senki (sem Te, wg_kezdo, sem más), hogy bárki is készen tálalja a dolgokat (akár kapcsolást, akár kész áramkört, akár szaktudást)!
Igeni,s sajnos a világ olyan, hogy senki nem születik a tudással a fejében, azért bizony meg kell küzdeni. De az olyan általános kérdésekre, mint hogy mire jó a tranzisztor, nem lehet egy ilyen fórum keretében korrekt választ adni. (A programozás analógiájával élve: Mire jó a DO-LOOP utasításpár? Meg tudnád fogalmazni egy teljesen kezdőnek egy hozzászólás méretében? Naugye, hogy nem...) Tégy föl konkrét kérdést, arra tudunk válaszolni. Ja, bocs, ahhoz előbb érteni kellene az alapokat. Hát igen. A nélkül nem megy. Arra viszont nem e fórum, nem e honlap keretei a legmegfelelőbbek, habár szívesen segítünk, segítenénk kezdőknek, haladóknak. De azoknak, akiknem az áram és a feszültség fogalma egy és ugyan az, nem a HE oldallal kellene kezdeniük - szerintem...
Túl ezeken, igenis kell keresni, kutatni. E szempontból az Internet egy csodálatos világ, rengeteg tudás van rajta felhalmozva, de - bármily hihetetlen! - az Internet előtt is foglalkoztak az emberek elektronikával.
Zárszóként csak annyit: Tanulj meg türelmesnek lenni, tanulj meg tanulni, tanulj meg keresgélni, és tanulj meg utánajárni a dolgoknak! A sült galamb nem repül a szájába senkinek!
Remélem, nem érted félre, felfogod a lényegét annak, amit ezúton közölni szerettem volna Veled, és nem veszed sem sértésnek, sem kioktatásnak.

(Bocs Kovidivi, nem Neked, hanem természetesen wg_kezdo-nek szól a válasz!)
(#) Frankye válasza ferci hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Mivel már úgy 25-30 éve "űzöm" a hobbit, hát nehéz lenne megsaccolni is, de hogy egy kisváros könyvtárát lazán megtöltené, az holtbiztos... Van ebben újság (Ezermester, Rádiótechnika, Hobbyelektronika, hogy csak az ismertebbeket említsem), van ebben könyv (egy teljes DVD-nyi, djvu formában, meg ami nincs meg elektronikusan), van benne adatlap (GB-os nagyságrendű van a gépemen, de több polcnyi van nyomtatott formában is), a katalógusokról (Magyari Béla dióda, tranzisztor, analóg integrált áramkör, ... atlaszai), és hadd ne soroljam. És gyanítom, nem az enyém az e téren átolvasott oldalak számbeli rekordja! Kaapásból biztos vagyok benne, hogy pl. Sebi kolléga lazán túltesz ezen a mennyiségen! (Hozzá kell tegyem, nem vagyok profi! Nem foglalkozom elektronikával hivatásszerűen, és nem tartom magam egyáltalán képzettnek e téren!)
(#) kaszarobert válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Mikor középiskolás voltam, szereztem egyszer egy könyvet, melyben a BD tranzisztorok részletes leírása volt, jelleggőrbék, teljesítmények stb. Az elektronika tanárom meglátta, és addig nem engedett ki a teremből amíg meg nem vásárolhatta, pedig neki aztán tuti, hogy minden szakirodalma megvolt.

Ma meg kettőt klikkelsz, és bármelyik tranzisztorról találsz leírást!
(#) vizor válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Az alapokat azzal kell kezdeni szerintem, hogy merre is áramlanak az elektronok és miért. Az AVR-t se fogod tudni használni ha nem érted az analóg részt, hiszen hogy fogsz a kimeneten léptetőmotort használni ha nem ismered a tranzisztoros erősítőfokozat működését ? Ebből máris következik a többi: Ohm törvénye, milyen tranzisztor, mekkora ellenállás, hova kötni, meg egyáltalán miért is van arra szükség. Az AVR se bír el akármilyen terhelést a portjain, az meg már katalógusadat. Így mindjárt megint az alapoknál vagyunk. Szoktam programozni, egyből arra gondoltam, na a PIC az egy nekem való dolog. Szép is, de ha használni is akarom akkor bizony ugyanúgy építeni kell köré elektronikát, különben csak egy szép dísz. Akkor meg miért ne tanuljam meg rendesen ?

Amikor először használtam 3.5 digites LCD kijelzőt, azzal kezdtem, hogy összeszedtem a guglin az összes LCD szót tartalmazó doksit. Az első lépés az volt, hogy egyáltalán milyen anyagból épül fel, ebből már értettem, hogy miért nem kaphat egyenáramot, és hogy lehet egy szegmenst bekapcsolni. Most már a tápomban ilyen kijelzőn lehet leolvasni a feszültséget.

Hiába tudsz bonyolult grafikai algoritmusokat programozni, nem fogsz tudni OpenGL-t használni ha nem tudod mi az a framebuffer vagy elemi pont. A Delphiben is az ember ha használni akar egy komponenst akkor nekiáll és végigpróbálja a property-ket, hogy mikor mi történik ha használom vagy megváltoztatom.

Én is próbálkoztam hozzáértő ismerős kérdezgetésével de csak az idegeire mentem. Aztán amikor pár dolognak utánnanéztem, láss csodát, az ismerős tudott segíteni.

Léptetőmotor: először meg kell állapítani milyen típusú: unipoláris vagy bipoláris, ohmméréssel meghatározható. Aztán tudni kell az adatait, feszültség, áramfelvétel. Ha bipoláris, akkor H híd kell, ha unipoláris, akkor elég egy tranzisztoros meghajtófokozat. A fokozat adatait ki kell számolni, vagy katalógusból a megfelelő meghajtó IC-t kikeresni. Gondoskodni a megfelelő védelemről a motor által keltett feszültségtüskéktől, összekötni az PIC-cel és csak akkor jöhet a program. Ha nem ismered az alapokat akkor esetleg kihagyod a védelmet, és agyoncsapod a PIC-edet. Persze lehetséges, hogy van már olyan PIC vagy AVR típus ami tartalmaz léptetőmotor meghajtót de nem tudok róla, akkor nem szóltam.

Az első léptetőmotor vezérlésem egy 4017-es léptető IC-ből felépített futófény volt. A LED-ek helyére kötöttem a motor megfelelő vezetékeit meg a védődiódákat és forgott. Volt nagy öröm ! A futófény sebességét egy potival szabályoztam ami átlényegült motorsebesség szabályzóvá. Volt még nagyobb öröm ! Na ezért érdemes foglalkozni ezzel a szép hobbival, de az alapoktól.
(#) wg_kezdo válasza (») Máj 21, 2008 /
 
Mindig az aktuális korhoz mérve kell károgni:
Most van net akkor nem volt, én is utáltam, hogy nem tudtam a netről leszedni dolgokat még amikor a delphit tanultam sem volt elérhető számomra az internet.
Jobb nekünk fiataloknak és ha jól dolgozunk a mi gyerekeinknek még jobb lesz ezt hívják fejlődésnek.
Amire igény van azt meg kell csinálni (Magyarországon csak károgni tudnak ezzel kapcsolatban).

Én is ide tudnám írni, hogy mittoménmennyi könyvem van programozáshoz, de ide kéne azt is írnom, hogy feleslegesen vettem meg őket mivel a neten is megvan mindez.
Azt kell használni és ahhoz kell igazodni ami most van, és örülni, hogy nekünk már nem kell napokig vadászni az egyes alkatrészek adatlapjait. Én annak örülnék, ha megszűnne a szakmám ezért dolgozom. Semmi szükség rá csak még nem alakultak ki az intelligens szoftverek úgy ahogy szeretnénk.
(#) ferci válasza Frankye hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Megnyugtattál ( -tok), hogy nemcsak szerintem okos dolog könyvet, adatlapot olvasni, abból is tanulni...
(#) kaszarobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Vigyázz, a tranzisztor már kb40 éve ugyanolyan, a csöves kapcsolásokkal, pedig már 1950-ben képesek voltak mai szemmel nézve hifi erősítőt építeni. Ez nem változik évente! Nem lesz a tranzisztorból ellenállás, illetve ellenállásból tranzisztor. "Idén minden kondenzátor helyére tekercset kell tenni!!!"
Szóval ezt nem kéne összehasonlítani a programozással!

A programozásnál amit kitalál a programozó az úgy lesz, itt pedig valami van valahogy, és ebből kell kitalálni hogy mi fog történni.
(#) wg_kezdo válasza (») Máj 21, 2008 /
 
Bocs az előző kirohanásért, de sajnos egyre többször tapasztalom, hogy mindenki azzal jön bezzeg az ő idejében és ezt nem tudom elviselni.

Válaszolva:
DO
LOOP
Mivel nincs programnyelv ezért inkább a ciklus értelmét magyaráznám el ami nagyon egyszerű.
A print utasítással ki tudsz írni valamit a képernyőre így:
Print "Helló Világ!"
Na legyen pl a feladat ezt 2x kiírni:
Print "Helló Világ!"
Print "Helló Világ!"
Na és százszor?
For i=1 to 100
print "ok"
next i
(C64 Basic)

Nem fogja egyből megérteni, de ezen a vonalon elindíthatom, valszeg utána rákérdez arra, hogy mi ez? Nem értem, hiszti stb...., de így arra is rá lehet vezetni, hogy mire van szüksége ehhez:
Változók kezelése.
Nem kell tipusos változó nem kell objektum semmi csak egy változó.
Ekkor vezetném el a PHP-re ahol ez megoldható és kész.

Azt, hogy a változónak van tipusa elég utána megtanulni sőt ez természetes igényként fog majd jelentkezni nála.

Nos ezt hiányoltam az elektronikában a fordított megközelítést és ezért próbáltam kérdésekkel ezen az úton elindulni.

Szeretném lezárni ezt a nagyon OFF témát, kivettem 8 könyvet a könyvtárból elolvasom őket és utána visszajövök remélhetőleg olyan tudással ami elég ahhoz, hogy továbblépjek.

Sikerült megvennem David L. Heiserman Amatőr kapcsolások intergrált áramkörökkel című könyvét remélem jó lesz ki akarták dobni a könyvtárból 100Ft-ba került (nevetséges összeg)

(#) wg_kezdo válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
A programozásban is az elágazás, ciklus, változók ugyanazok (max kicsit nagyobbak), de példuál a szemlélet, függvény gyűjtemények, felhasználói felületek változnak.

Ma már nagyon ritka az aki a rendezési algoritmust saját maga írja meg. Szerintem az (ha a feladat nem indokolja) mazohista is mivel a programozás egyik lényege, hogy írok egy függvényt és azt használom. Két hét alatt el is felejtem talán hogyan működik csak paraméterezni tudom.

Van amikor hobbiból megcsinálok egy-két ilyen függvényt, de az esetek többségében (mivel szabadverseny van) keresek egyet. Ilyen formában én is megosztom a többiekkel azokat amiket csinálok, nehogy nekik kelljen még egyszer szenvedni vele.

Elektronikára lefordítva:
Az alapok természetesen ugyanazok maradnak, de minek építsem meg pl a léptetőmotoromhoz azt ami benne van abban az említett 4017-es IC-ben?
Az igazi az lenne, ha egy halom IC-t összekapcsolva és programozva el lehetne készíteni a dolgokat. Persze az összekapcsoláshoz szükség lesz az alapismeretekre, de sokkal egyszerűbb dolgunk lesz így.

Én még azt tanultam az iskolában, hogy csak nagyon indokolt esetben legyen egy függvény 30-50 sornál hosszabb, de nekem max 5-15 sorosak, hogy átlátható legyen a program forrása.

Amúgy a csöves erősítőknek sokkal szebb a hangjuk szerintem mi zenészként utáltuk a tranyós cuccot.
(#) kaszarobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
És itt is az a jó ami egyszerű!!!


A bonyolult dolgokat csinálják meg a gyárak!
(#) zolee1209 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Napok óta figyelem ezt a témát, de csak távolugrásból, mert nem mertem vitába keveredni, de ez egy kicsit szíven ütött!

Idézet:
„Én annak örülnék, ha megszűnne a szakmám ezért dolgozom”

Na most ezt vagy nagyon félreértettem, vagy nem tudom... Ilyet hogy lehet egyáltalán írni???
(#) zsoltee0001 válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Én már rég elvesztettem a fonalat, csak az, hogy wg_kezdo-nek (alias webgeneral) próbálják elmagyarázni, hogy először az alapokat kéne bevágni, amit már szerintem ennyi idő alatt rég elsajátíthatott vona, ha nem minden esetben egy féloldalon keresztül taglalja, hogy kell programozni, aminek nem látom semmi értelmét ezzel a témával kapcsolatba, és ennek csak az lesz a vége, hogy senki nem fogja végigolvasni a Hsz-ait, mert nem lesz hozzá türelmünk, aztán wg_kezdo-t megint kizárják, majd visszajön egy másik névvel és kezdődik megint előrről.
ezis egy ciklus
while (not webgeneral.EOF) do
(#) lamalas válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Idézet:
„Vigyázz, a tranzisztor már kb40 éve ugyanolyan...”

Komolyan? Hmm ... akkor regen miert germaniumot hasznaltak es utana miert valtottak szilicium alapanyagra? A felvezetogyartasban is fejlodott es feltetelezem, hogy ma is fejlodik a technologia. Idovel ujabb es ujabb felvezetok lattak napvilagot. Nem mind 40 eve talaltak ki oket pl. egy ma gyartott mikroprocesszorban egy tranzisztor funkcionak megfelelo felvezeto reszletet mar ossze sem lehet hasonlitani egy 40 evvel ezelotti tranzisztorral ...

Idézet:
„a csöves kapcsolásokkal, pedig már 1950-ben képesek voltak mai szemmel nézve hifi erősítőt építeni”

Ebben is egeszen biztos vagy? Nem tudom, hogy letezik-e meg ma a DIN45500-as HiFi szabvany (ami ma mar elvalultnak szamit), de sok, az 50-es evekben keszult csoves erosito a parametereik alapjan meg sem kozelitette ezt a HiFi szabvanyt. De mielott meg barki felreertene, nem a hangminosegrol beszeltem, csak a parameterekrol!!! Hangminosegre azok valoban nagyon jok voltak (lehettek), de ez szubjektiv dolog amire nincs meroszam igy ebbe a temaba kar belemenni.
(#) wg_kezdo válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Egy orvos miért dolgozik? Hogy még több betege legyen?
Gondolom azért, hogy egy beteg ember se legyen a földöm (ami mondjuk lehetetlen, de egy orvos akkor dolgozik jól, ha nincs munkája).

Én akkor dolgozom jól, ha pl az adminisztráláshoz nincs szükség arra, hogy állandóan átalakítsam a szoftverem, hanem alkalmazkodik az éppen aktuális jogszabályokhoz amit amikor megalkotnak úgy alkotnak meg, hogy azt értelmezni lehessen (például egy szöveg értelmező algoritmus). (persze ez lehetetlen itt és most, de lásd fent ez a cél).

Szóval nem a szakmámat utálom, hanem a célom az, hogy nélkülem is elboldoguljanak az emberek és minden munkájukat a végletekig leegyszerűsítsek.
(Láttál már embert fordított adózású számlát kiállítani kézzel? Ha igen tudod miről beszélek)

Persze így egy csomó ember munkája felesleges lesz, de ez nem lényeges mivel az ő munkájuk jelenleg is felesleges ahogy az enyém is az lesz nemsokára és majd kereshetek mást, de ez a dolgok rendje. Offfffffffffffff

(#) kaszarobert válasza lamalas hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Egyszer előkeresem már azt a régi könyvemet, mely a hatvanas években íródott. Elámulnál! Sajnos rég nem találkoztam vele...

A hifi meg 1973-as ugyebár... Persze azóta ezt is változtatgatják.

Igen az előző hozzászólásomba sok helyen beleköthetsz, valami olyasmit szerettem volna mondani, hogy attól hogy feltalálták a mikroprocesszort, még ugyanúgy megépítesz egy közös emiterű kapcsolást erősítőnek, vagy kicseréled a 741-est 5534-esre vagy op-re, de nagyrészt ugyanazokat az elemeket, alapelveket variálod, nem változtatod meg alapból az egészet.

A programozást, viszont hetente kell újratanulni.
(#) wg_kezdo hozzászólása Máj 21, 2008 /
 
Nem szeretnék visszaélni az OP-ok türelmével így szeretném, ha hanyagolnánk a témát.

Ígérem meg fogom tanulni az alapokat és akkor konkrét kérdéseket teszek fel.

Már van megfelelő mennyiségű ismeretanyagom és könyvem amit esténként tudok olvasni. Alapanyagom is van így próbálgatni is tudom.

Kérem az OP-ot, hogy tegyen belátása szerint, de igazuk van a többieknek túlontúl off lett ez az egész.
(#) wg_kezdo válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
A programozás is nagyjából ugyanaz csak a függvénygyűjtemény gyarapodott és a nyelvi elemek egyszerűsödnek (és lassulnak sajnos).

Persze én nem a kezdetekről beszélek csak mondjuk a C64-es korszak óta.

Kb olyan mint az alkatrészek listája, folyamatosan bővül, biztos van olyan alkatrész amire rákérdezve még a legprofibb szakember sem tudná mi lehet az mivel még nem ismeri, a programozás is ilyen.

Mind1 milyen nyelven csinálod meg a feladatot az algoritmus majdnem ugyanaz max le van egyszerűsítve pár dolog én úgy látom az elektronika is ebbe az irányba ment el, de javítsatok ki ha tévedek.
(#) lamalas válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Idézet:
„A programozást, viszont hetente kell újratanulni.”

Komolyan? Egyre meglepobb kijelenteseket teszel. Akkor te minden heten ujratanulsz mondjuk egy binaris kereses algoritmust? Az algoritmikus gondolkodas, programozas nyelvfuggetlen. Az egyre szaporodo nyelvek, technologiak amik kisse kuszava teszik az egeszet es ugy erzi az ember, hogy minden heten tanulhatna valami ujat, hogy allandoan kepben maradjon ami mara mar szinte lehetetlen. Specializalodni erdemes (nem kell, de celszeru lehet) ha valaki komolyan akar foglalkozni egy temaval. Ez elektronikaval ugyanez a helyzet. Ehhez kapcsolodik wg_kezdo hozzaszolasabol kiragadott reszlet is amivel egyebkent en abszolut egyetertek:

Idézet:
„Mind1 milyen nyelven csinálod meg a feladatot az algoritmus majdnem ugyanaz max le van egyszerűsítve pár dolog én úgy látom az elektronika is ebbe az irányba ment el, de javítsatok ki ha tévedek.
(#) kaszarobert válasza lamalas hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Én sem a rendező algoritmusokat tanulom újra, de sokra nem megyek egy ilyen algoritmussal, ha nem tudok az adott strukturában programozni. Ráadásul az algoritmusok nagy része, egy kis logikával megfejthető. Igen, az elmúlt négy évben minden hónapban más nyelvet tanultam a főiskolán. Azok pedig nagyon gyorsan változnak, s természetesen fejlődik vele az elektronika is, de itt ha kihagysz tíz évet könnyedén behozodd, programozóként viszont sokminden kimarad ennyi idő alatt. Ebben nem tudsz meggyőzni.
Viszont már én is offolnám a témát

Egy erősítőt ma is ugyanúgy építek mint 20 éve.
(#) lamalas válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Idézet:
„Egy erősítőt ma is ugyanúgy építek mint 20 éve.”

En nem. Nemcsak a technikam, a tapasztalatom es az altalam produkalt minoseg javult az elmult 20 evben, de az alkatreszek minosege is (maradjunk egyelore a felvezetos technologianal). Nem mondom, hogy regen nem epitettek nagyon jo keszulekeket, sot ha igazan jot alkottak akkor az ma is kuriozum (en sajnalom is hogy bizonyos dolgokban ujitanak, "fejlodnek" a gyartok, mert ez a fejlodes gyakran minosegromlast vagy "visszafejlodest" hoz maga utan), de en nem ragadnek le teljesen a 20 evvel ezelotti technologianal, alkatreszeknel, nyilvan Te sem (gondolom). Mielott felreertened, semmi bajom veled, ne vedd kotoszkodesnek amiket irok en csak a sajat velemenyemet mondom el es tiszteletben tartom a tiedet. Mas forumon mar leszoltak miatta, ha elmondtam a velemenyem, ezert irtam most ezt ide a vegere.
(#) kaszarobert válasza lamalas hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
(#) wg_kezdo válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
A programozási nyelvek nem változnak (max egy kicsit), max egy halom új függvényt adnak ki hozzájuk vagy átalakítják a fejlesztői környezetet vagy új osztályokat adnak ki.

Ha megnézed a delphi elég régen ugyanazt a "nyelvet" használja csak egy halom új osztállyal meg mindenfélével bővült.

Viszont amikor kiadnak egy új függvényt vagy kiegészítenek egy meglévőt akkor nem kezded el vizsgálgatni, hogy az miért úgy működik stb..., egyszerűen használatba veszed és örülsz neki.

Éppen most találtam meg egy LM (éééés elfelejtettem) na tessék itt van ami kellene most:
A lényeg valami LM 3309 vagy milyen IC volt ami villogtatni tud egy LED-et és pl ha jól emléxem a kapcsolásra akkor órajelet is tudott produkálni egy Számláló IC-nek.
A könyvben megvolt, de elfelejtettem kiírni, hogy ezt akarom megcsinálni tesztként....

Vagyis hiányzik a visszafelé azonosítás:
"Az IC ezt meg ezt tudja, mi a száma?"
Van valahol ilyen? Kategórizált kereső vagy ilyesmi
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem