Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 97
(#) banday hozzászólása Nov 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Találtam egy készüléket 134-141 MHZ FM vevőt ami a meteorológiai műholdak jeleit veszi és a számítógép segítségével meg is jeleníti.Sajnos az angol nyelvtudásom szinte semmi és a hozzáértésem is inkább csak amatőr szintű.Szoval az a kérdés hogy ki tudna ehez kapcsolást csinálni illetve anyaglistát,beállítást.....stb.A cseheknél potom 250 eur. áron beszerezhető de hátha megoldanánk kicsit olcsobban.
Bővebben: Link
Ezen a címen megnézhető a készülék.Segítségeteket előre is köszönöm!!

Hivatkozás javítva, légy szíves a LINK gombot használni a jövőben.
-- kobold
(#) tiggersoft válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Sajnos van benne egy AVR aminek a programja nincs fenn az oldalon...enélkül nem müködik.Tehát az ic-ket tartalmazó csomagot meg kell venni, feltéve hogy a nyákterv és egyebek hozzáférhetöek.
(#) pucuka válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Üdv!
A kapcsolás is hozzáférhető, igaz az értékek nincsenek rajta.
Az SW -vel két probéma van, Az egyszerűbb ami az ehhez a jó PLL -es vevőhöz van, az egyszerűen megírható, (már annak aki ért hozzá) de ahogy nézem, 20 € -ért adja csak a CD-t amin remélhetőleg rajta van.
A nehezebbik, a megjelenítő szoftver a PC re, ez viszont ingyen letölthető a linkelt NOAA honlapjáról, az adat kapcsolatot a vevőbe épített FSK demodulátor (NE 567) látja el.
Link van arra az esetre is ha egy a sáv vételére alkalmassá tett vevőt, szkennert kapcsolunk össze a számítógéppel, külső modemen keresztül.
(#) SALáta válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 / 1
 
Idézet:
„A cseheknél potom 250 eur. áron beszerezhető”

Eléggé drága ahhoz képest hogy egy kézi adó vevőt kapsz ennyiért. Újat, garanciásat.
Az RT ben igaz nem ilyen fullos vevő de megjelent a légisávra pár leírás.
Nekem is tetszik és ha lenne rá lehetőségem megcsinálnám ezt a vevőt. Egyetlen egy hátránya van a kézi rádióknak hogy kicsi és eléggé sokmindent tud. Nehéz kezelni, és nem használod ki a funkcióit. Nekem eddig mindig olyan volt csak amit maximálisan ki tudtam aknázni.
(#) Medve válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Erről (ld mell.) lenne szó, ehhez még PLL sem kell, itt AFC -vel oldják meg a doppler miatti freki elcsúszásnak a követését. (az egy másik ábrán) Ennek a kimenetét már csak a PC-d hangbemenetére kell tenni, szoftver ingyenes, és ott a kép. Kell hozzá azért egy jobb antenna. Ha érdekel igy a kütyü, letöltheted az egész évkönyvet, 138Mb

MetRec.JPG
    
(#) banday válasza SALáta hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Köszönöm a sok választ!!Még ezt találtam,talán a leg egyszerübb,bár kell egy rádió is hozzá,az antenna bekötések nem nagyon tiszták nekem főleg az elsőnek.Bővebben: Link
(#) SALáta válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
A honlapon egy körsugárzó van. A meleg érre megy a függőleges pálca, az ellensúly pedig a hideg érre. A rádió és a gép hangkártyája közé kell egy paralell dióda, gyakorlatilag ano nekem pakettrádiós időkben 2 darab 1n4148 volt egymással szembefordítva. Ha jól emlékszem az árnyékolás és a meleg ér között (hangfrekis kimeneten). Régebben itt is árultak egy olcsó gyári vevőt.
(#) StMiklos válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Szevasz!
Ma már ca. 15000 Ft.ért lehet kapni pl. PUXING777 adó-vevőt, ami azt hiszem tudja ezt a frekvenciát, s ha jól emlékszem, még a WFM /wideFM-szélessáv/ is "megy neki". Elő kéne szednem, valahol van egy ilyenem..
Üdv: StMiklos
Ha érdekel és nem leled adatait, megnézem Neked.
Megnéztem, 136-tól megy és tudja a széles /25kHz/ FM-et.
(#) kadarist hozzászólása Nov 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Én több éven keresztül foglalkoztam ezzel a témával. Én egy autórádió tunert hangoltam át a 137MHz-es frekvenciára. Antennaerősítőt és kiegészítő kf-erősítőt használtam a rádióhoz. A FM demodulátor hangfrekvenciás jelét hangkártyával dolgoztam fel, és WXSAT programot használtam a képek megjelenítésére.
Az antennám keresztdipól voltBővebben: Link.
A program:Bővebben: Link. Útmutató:Bővebben: Link
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Üdv!
És te hogy látod érdemes ezzel foglalkozni vagy inkább..... Mert én mostanában kezdtem el foglalkozni ezzel de nagyon sok érdekes dolgot találtam.Bővebben: Link
(#) Medve válasza banday hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Nekem az a véleményem, hogy aki építeni AKAR, és ÉRT hozzá, az építsen, de akinek a műholdkép a lényeg, az valamelyik börzén vegyen valami "YAESU"-t (vagy társát) 10ezer alatt, és nem fog csalódni benne. Sőt még rádiózni is tud vele. Egy jó keskenysávú VHF vevő elkészítéséhez kellhet némi felkészültség. (ahogy a többi topikot figyelem)
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia!

Nagyon érdekes hobbi ez. Műholdazni, főleg LEO műholdak jelét venni különleges időtöltés. Én annak idején magnóra vettem fel a műhold sípoló adását, és a felvételt játszottam a hangkártyára. Ezt azért kellett így csinálni, mert a számítógép nagyon bezavarta a rádiót. Később ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy a rádiót kitelepítettem egy külső helyszínre, és hosszú koaxkábelen juttattam a hangfrekvenciát a számítógépre.
Várni a műholdat... egyszer csak meghallod a zajból a jellegzetes "bíp-bíp-kitt-katt" hangot. Indítod a programot, és már jön is a kép, sorról sorra, ahogy halad el feletted például a NOAA18.
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia!

Igazából keskenysávú vevők nem jók erre a célra. Elég nagy FM lökettel jön az adás, úgyhogy az NBFM demodulátorok kiakadnak tőle. Egy kellően áthangolt, átlagos frekveciastabilitású varikaphangolású CCIR FM rádió előerősítővel tökéletes a APT adás vételéhez.
Hozzáteszem, hogy ez egy teljesen analóg képtovábbítási rendszer. Egy analóg fax adás, ahol a világosabb képhez nagyobb hangfrekvenciás amplitúdó, a sötétebb képhez kisebb jár.Bővebben: Link
(#) Medve válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Igen, igaz, nem igazi NBFM ez...Ezt a tikk-takkot nem vettem észre, én a NOAA-18-at hallgatom, az is ilyen jelet adna?
Kétségtelen, nagy élmény, amikor az első űrből jövő hangot hallod, pláne ha még látod is a műholdat pontosan akkor és ott , amikor az a PC mutatja.
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Üdv!
Te milyen antennát használtál hozzá,esetleg azt te csináltad a rendszerhez?Vagy a rádió saját antennáját használtad?Amit én találtam mindenki ezt ajánlja.Bővebben: Link
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
És még valamit hozzászólnék, ehhez a hobbihoz kicsit rádióamatőrnek kell lenni, kicsit (jócskán?) elektronikai műszerésznek, és itt jön a harmadik fontos képzettség: meteorológusnak! Mert én bizony csak bámulok a felhőképre, de értelmezni nem tudom, csak annyira, hogy sütött-e a nap akkor, vagy sem, pedig a célja az előrejelzés lenne. Egyszer volt szerencsém résztvenni egy meteorológiai előadáson, egy repüléssel foglalkozó profi tartotta, ott rá kellett jönnöm, hogy a légkörfizika kemény dolog...
A szombati rádiókabaréban volt: Amerikában bemondják, hogy milyen lesz az idő, Magyarországon, hogy most milyen, Romániában, hogy milyen volt..
(#) ferzoo válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Ez igy van,én 1 régi áthangolt Marantz Fm.tunerral fogtam a jelet ,137-138Mhz közt erősen lehetett hallani a bip szaggatott jeleket.
A kínai Vhf rádió is +fogja,van benne szélessávú Fm.és elég érzékeny 0,4uV körüli.
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
A tikk-takkban van a szinkronjel. Ez mondja meg a programnak, vagy a faxgépnek, hogy hol ér véget egy képsor. Amikor a magasabb hangú kattanást hallod, akkor az infravörös kép sora ért véget, amikor a mélyebb, akkor a látható tartomány képsora.
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Keresztdipólt használtam. Biztosan jó ez a helix is. Az űrből vett jeleknél jól jön a körpolarizált vevőantenna. A keresztdipólnak is az a lényege, hogy szinte mindegy neki a polarizációs sík változása, közel azonos marad a jelszint. Egyszerűen el lehet készíteni, csak egy illesztő tag kell a két dipólfél közösítéséhez.
(#) szendi001 válasza banday hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Udvozletem Mindenkinek!

En a gyori foiskolan lattam egy ilyen vevot, helikalis antennaval vettek a jelet akkor 386-oson. A bementi szurot talan FM 401 bol hangoltak at, es jol mukodott az egesz eszkoz.
F6BQU nagyon jo keszulekeket tervezett. Tobb radiot megepitettem a honlapjarol, es batran merem ajanlani latatlanban ezt a vevot is. A problema csak a panel rajzolat minosegevel volt, erdemes atrajzolni oket Sprintben es ugy vasalni.
Ha valakinek van kedve epiteni ilyen radiot , szivesen vasalnek par panelt, es mint kis Csipet Csapat a vegen meg akar mukodo eredmenyunk is lenne. Tapasztalatom szerint radio epitesnel nehany dologgal nagyon el lehet hasalni. Ugy tunik ehhez a radiohoz nem kell fejezetten sok muszert de kb ez a minimalis:
-Tap, vagy elem nemi korlattal (izzo)
-GDO nem gaz van rajz stb (fel delutan csinalni lehet egy egyszerubbet)
-KF hangolashoz kvarc vagy lc oszci.
-A bemenetet is lehet hangolni ismert kvarc felhangjaival.
-esetleg szkop

Irjatok ha erdekel, bevarrom Srintbe a nyakot. A radio reszeben egesz jo tapasztalataim vannak, nekem inkabb a szoftver beallitas (meghatarozas) jonne jol.


Udv Joe

Nezzetek meg ujra itt:
Bővebben: Link

Nem kell megijedni, online le lehet forditani a szoveget is
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia!

Már korábban nézegettem a honlapot megtetszett a kapcsolás, szerintem könnyen utánépíthető.
A tekercsek elkészítése és behangolása kíván némi
tapasztalatot, nagyon jól használható erre az LC
mérő műszer. Én még akkor nem meteo vételére
gondoltam, az airband vétel volt a tervem, de olvasva a topicot és meghallgatva a műhold jelét felkeltette érdeklődésem. Az RTÉK 2009 cikke is nagyon érdekes.
Lehet hogy az a kapcsolás még jobb lenne.
Már be is szereztem az MC3362 vevő ic.-t
(#) Medve válasza gerenk hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Az LC mérő műszer csak közelítő mérésre alkalmas, beépített állapotban kellene hangolni a kész rezgőkört egy GDO-val...
Más a fíling, de a repsávi időjárásjelentésből lehet, hogy teljesebb képet kapsz, mint egy felhőképből!
(#) banday válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Szerintem kezdetnek nagyon jó lenne megépíteni egy ilyet,mert hát ugye valahol el kell kezdeni.Nézegettem hogy a környékbeli országokban eléggé el van terjedve,csak valahogy nálunk nem,pedig szerintem ha működik az egészen fantasztikus lehet.Letöltöttem a dekodoló programot,ott meg kellet adni az országot a lakhelyet és meglehet nézni mettől meddig,és melyik műhold adását vesszük.
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Én az áthangolás mellett vagyok, Olyan tunert kell választani, ahol az oszcillátor és modulátortekercsek vasmagjaihoz könnyen hozzá lehet férni. Esetleg a tekercs széthúzás az segít a magasabb frekire hangolásnál. Én alumínium tekercsmagot is használtam az induktivitás csökkentésére. Mindegyik rezgőkört fülre és a térerőmérővel állítottam be.
Azért szemmel látni a felhőket egyidejűleg az infra és a látható tartományban elég sok infóval szolgál. Persze itt a hobbitevékenység a lényeg, nem a profi meteorológiai hozzáértés.
Aki mégis új vevőt szeretne építeni, annak az RT évkönyvbeli kapcsolást ajánlom.
(#) gerenk válasza Medve hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Nem az időjárás jelentés miatt érdekelt , a rádiók hasonló
rendszerűek, a vett sávban van némi különbség.
LC mérővel csak ellenőrző mérésre gondoltam, természetesen GDO vagy szignál esetleg vobler szükséges a pontos hangoláshoz.
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Ami a RT-évkönyvben van,valaki fel tudná rakni ide?Minden megoldás érdekel,mert nekem KELL egy ilyen rádió.A cseheknél találtam 100 euróért kijelző nélkül,bár ha valamit tudnánk csinálni az lenne az igazi..!
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Íme a cikk.
(#) kadarist hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
Folytatás.
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Köszönöm!!Szerintem az antennát megcsinálom hamarossan,a többit pedig meglátjuk.
(#) szendi001 hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
Udv Mindekinek,

Nos, igy hogy a cikk felkerult ossze tudtam hasonlitani a ket aramkort. Ugy tunik, hogy hangfrekis oldalon a francia keszulek tranzisztoros, muveleti erosito helyett. Van frekvencia korrekcio es tobb koros bemeneti szuroje van, tehat az rf resz valamivel bonyolultabb.
Az RT hez nem nagyon van panel, vegig kell ketszer rolvasnom, de remelem megepitett aramkorrol van szo.
Szerintem a bekerulesi koltseg boven 100 Euro alatt van, de itt (UK) a kornyeken sem lehet az IC-t kapni... szoval utana kell neznem. Ha valakinek van otlete, megkoszonnem.
Berajzoltam Sprintbe a francia panelt delutan, holnap levasalom, ha bevalt a rajzolat mar csatolom is file-t.

A repulesi sav szerintem AM tehat teljesen mas felepitesu vevo kell. Dr Hetenyi Laszlo epitett egyet (95 EK), egyetlen baja a 4 koros bementei egyseg a hozza valo forgoval....

Udv: Joe
Következő: »»   1 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem