Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 97
(#) kadarist válasza (») Júl 26, 2010 /
 
Talán a "Meteorológiai műholdvevő" cím lenne a legjobb.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
A PC kb 20m-re van az antennatol jelenleg. A zaj nagyresze a PC-tol jon, de ha megfelelo szogben es a megfelelo helyen van, akkor kevesbe zavar be. Ebbol kovetkeztettem hogy a vevo dobozolasa segiteni fog. A zaj masik forrasa az audio kabel altal osszeszedett, - es a laptop tapvonala altal is sugarzott PC zaj. (ha a tapot kihuzom a laptopbol, vagy rovidre osszecsavarom a vezeteket csokken a zaj). Ezert gondoltam a ferrit gyurus "folytokra". Foldhurok nincs, egyelore.
(#) gtk hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
A 137 MHz zarojelben johet a cim utan, mert enelkul sokan nem fogjak talalni a topicot, akik nem latogatjak napirenden, de aktiv tagok amugy...
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Értem! Tekerd a gyűrűre a hangfrekvenciás vezetéket néhány menetben a számítógép mellett. Figyeld meg, hogy változik-e a zavarszint. Sokat segíthet a szimmetrikus (csavart érpár)hangfrekis vonal alkalmazása. Természetesen szimmetrizáló trafót kell használni. A trafós leválasztással egyfajta földfüggetlenséget is beviszel a két készülék közé. Az én vevőmnél is trafós leválasztást és impedanciaillesztést valósítottam meg.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Különben is az egész sáv 1 MHz, 137 - 138 MHz -ig.
A régi topikcím egyébként sem volt jó.
(#) gtk hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Es ha nincs mentve?
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Azert volt helyes a cim mert a vevok atfogtak, (az mas kerdes hogy 14x MHz-nel mar az elofok csillapitasa talan nagyobb), es at is fogjak a cimben megadott savot, Most hogy bejott az uj cim talan zavaro lehet a 14x MHz kifejezes, de a 137 MHz szerintem elferne.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nézd. A régi topikcím egyébként is úgy volt rossz, ahogy volt. Sem nem 134, se nem 141 MHz, se nem FM.
Egyébként minden stimmel.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Az FM jó.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
FSK nem FM
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
De honnan veszed, hogy FSK a moduláció fajtája?
APT
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Bocs, végül is igazad van. Azt hittem, hogy Fax, (G3) a digitális átvitel miatt, de egy összetett moduláció, amelynek a végső modulációja frekvenciamoduláció.
beleestem abba a csapdába, hogy a köznyelvben az FM rövidítés az URH műsorszórást (F3E) takarja
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
De itt egyáltalán nincs digitális átvitel. Ezt már többször tisztáztuk. Itt analóg fax-adásról van szó. Éppen annyira digitális, amennyire egy analóg tévéadás. Még a telemetria átvitele is analóg formában, jelszint-változásokon keresztül történik. Az előző linken pontos magyarázat található a rendszerről. A számítógép a képek megjelenítésére való, hasonlóan, mint egy tévékészülék a tévéadásnál.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Mindig szamitogeppel dekoldoltak?
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Nem. Régen faxgéppel, papírra nyomtatták a faxképeket Radiofax. A hatvanas évektől (a műholdas APT-adások kezdetétől fogva) szinte csak számítógépes képmegjelenítést alkalmaztak. Az analóg képjelet digitalizálták, és így a számítógép már könnyen boldogult vele.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Igen, de a jelszintek nem folyamatosak, hanem 256 szintű amlitudó modulált segédvivő, a TV jelben viszont folyamatosan változik a világosságjel, legalábbis a soridőben, két szinkronjel között.
Persze megint jól el lehet vitatkozni, mi a digitális, mi az analóg, pláne egy összetett modulációt használó rendszerben, de szerintem ha egy az alap információt hordozó jel az átvitel során csak diszkrét (256) értéket vehet fel, az semmiképp nem nevezhető analógnak. A TV vídeójel átvitel során ilyen megkötés nincs.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Mivel számítógép végzi a nagyfelbontású képjelek lebutítását, ezért óhatatlanul is belekerül ilyen lépcsőzés. De maga az átvitel analóg, hisz nem egyeseket meg nullákat küld a műhold különféle kombinációban, hanem egy szépséges képadást, hasonlóan, mint az SSTV-nél.
(#) gtk hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Sziasztok ! Nem jutok elorebb a PC zajjal kapcsolatosan.
Fem dobozba tettem ideiglenesen a vevot, az audio kabelra ferrit magot, de igy is kemenyen viszi be a zajt az audio kabel. (pl. ha ralepek akkor mar csillapodik a zaj
Az audio kabel hossza kb 3.5..4m.
A levalaszto trafos megoldast kiprobalnam ha segit.., milyen magra lehet audionak trafot tekerni? Milyen frekvenciaval kell szamolni?
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Készíthetsz leválasztó trafót bármilyen ferrit magra, akár toroid, akár fazék, akár X magra, a lényeg, hogy viszonylag nagy Al értékű legyen. Szerintem 1:1 áttételű megfelel, mivel kisimpedanciás meghajtás, és nagyimpedanciás terhelés között dolgozik, a menetszám nem nagyon kritikus, mondjuk 2×50, - 100 menet (saccperkábé) próba cseresznye.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Koszonom.
ui: kozben talaltam egy ferrit magos trafot, egyenaramu ellenallasa: 5 ohm es 60 ohm. A 5 ohm-os felet kotottem be a vegfok kimenetere, a nagyimpedancias oldalat meg a PCre. Megnot a jelszint rendesen. Majd a proba utan kiderul hogy zaj szempontjabol lesz-e kulonbseg.

af_trafo.jpg
    
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Probald meg a zsebradio kimeno vagy meghajto trafot, tokeletes a celra.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Az is jó, csak ügyelni kell az áttétel miatt az esetleges túlvezérlésre.
Ugyanez gtk -nak is
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Régi tranzisztoros Orion vagy Videoton tévékben találsz a DIN magnócsatlakozó mellett kis ferritmagos trafót. Én ezekkel csináltam meg a szimmetrizálást.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Két trafót használj! Egyet a PC-nél, egyet a rádiónál. Így szimmertikus, földfüggetlen átviteli vonal alakul ki a két készülék között.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Egy trafoval sem kozos az audio GNDje mar a PCvel.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Elég oda egy trafó is a földek szétválasztására. Nem hiszem, hogy néhány méternél hosszabb vezeték kellene, erre megfelel egy egyszerű árnyékolt kábel is. Az antenna meg úgyis messze van a számítógéptől.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Nem közös persze. Igazából a két trafós megoldás nagyobb távolságok áthidalásánál jön jól. Maga az átviteli vonal relatíve nagyimpedanciás, nagyobb feszültségű, földfüggetlen, csavart érpárú lesz, úgy mint a telefonnál. A két trafó az impedanciák visszaalakítása miatt is jó, korrekt illesztést biztosítanak. Az én esetemben kb. 20 métert kellett áthidalni.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Miert nem hasznalsz egy kulso hangkartyat? Igaz USB hosszban van limitalas kb15 meter... viszont a digitalis jel nem szed ossze semmit. Nem tudom van-e IP alapu kangkartya, akkor UTP kabel mene a vevoig, akkor eleg hosszu szakszt is at lehetne hidalni.
Udv Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Akkor meg az USB-hangkártya zavarná az érzékeny rádiót.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
És az USB-s hangkátya nem választja szét a számítógép, és a vevő földjét.
Következő: »»   43 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem