Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Midi billentyűzet építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) 187BodyGuard hozzászólása Júl 21, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy program a számítógépemen (Orion Platinum). Van benne nagyon jó szintetizátor, 128 féle előrekonfigurált hangzás. Az egyik problémám az vele hogy billentyűzeten nehéz játszani, mert kicsik a gombok. A második problémám, meg az hogy egy midi billentyűzet a legolcsóbb fajta is 30 rongytól kezdődik. Van egy Régi Casio Szintetizátor amit át lehetne "Hackelni" mert ha jól emléxem még kis koromban leégettem 12V-al. Azért nem dobtam ki mert gondoltam jó lesz még valamire, és most itt a soha jobb alkalom. A billentyűsort lehetne használni belőle. Az alap ötlet az lenne hogy megvannak a gombok, ezeknek kell egy vezérlő IC, amit PIC18F-re tudnék felprogramozni (némi segítséggel) és ez tudná vezérelni a midi porton keresztül a programot. Akinek van ötlete hogy valósítsam meg a dolgot, vagy esetleg valami egyéb építőjellegű komment, írjon bátran!
(#) Dióda válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 21, 2010 / 1
 
Szerintem kapj szét eggy billentyűzetet és a szinti billentyűit kötözd az adott gombok helyére és meg is vagy.
Türelemjáték tudom de a legegyszerűbb.
(#) 187BodyGuard válasza Dióda hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Tudom, de ezzel van egy olyan gond hogy a billentyűzet nem fedi a teljes sávot. A szinti billentyűi meg igen.
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Elolvastam, amit megjelenített a net belőle, mert most valahogy rossz a TrééHóm
Nekem az lenne egyedül a bajom hogy nincs pénzem midibillentyűzetre, ezért akarok átalakítani egy nemműködő cuccost.
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Azt gondoltam, nade így olcsóbban kijövök ha valami elfüstölt kacatot alakítok át hogy menjen vele, az extra gombok nem érdekesek csak a billentyűk kellenének, ezeket használnám úgy is.
(#) SzervízMacska válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Nehogy azt mondd, hogy száz-akárhány gomb kevés az 5 oktáv lefedéséhez. Alternatív javaslatnak ajánlanék egy olcsóbb noname, esetleg használt automata kíséretes "vendéglátós" bazsevát, melyen van midi csatlakozó. Ehhez már csak egy game-portos hangkártyára lenne szükség, meg persze a midi kábelre. Ez sem nagy ördöngősség, sima 5 pólusú tuchelek vannak mindkét végén. Nekem egy CT-670-es casióm van, melyet anno sikeresen használtam pc-s programokkal. Ennek értéke - gondolom - a mai világban jelképes. A pc billentyűzet átalakításnak viszont hátránya, hogy egyszerre csak egy hangot üthetsz le - a kapcsolástechnikájából kifolyólag. Így a polifónikus hangzás alapból ki van zárva.
(#) 187BodyGuard válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Az egyik ilyen adok-veszek oldalon kinéztem egy olcsó midibillentyűzetet, de ha nem jön be akkor kénytelen vagyok építeni egyet.
(#) SzervízMacska válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Azon nem gondolkodtál, hogy a sajátodat megpróbálod javítani? Lehet, hogy csak a táp oldalon hibás...
(#) 187BodyGuard válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Ami van az nem tud midi konroll-t és nem ér annyit az egész. Nomeg nincsen túl sok programja. És inkább csak ilyen Tucc-Tucc zenéhez jó, amikor nekem Metálhoz meg Soundtrack-hoz kéne játékba pályazene meg effekt készítéshez. Ha előkerül teszek fel róla képet.
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Mit mindig Simpi vitte a pontot!
(#) kiskoczka1021 hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Hali!
Felkeltette a figyelmem ez a cikk az lenne a kérdésem hogy ez a kapcsi rajz ez kisebb szintetizátorhoz is jó??
Gondolom nem kell annyi gombot beépíteni.
(#) kkfarkas hozzászólása Aug 7, 2010 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Nem nagyon vagyok jártas annyira ezekben a dolgokban....ugyhogy ha hülyeséget mondok vagy kérdezek, akkor előre is elnézést!
Én olvasgattam ezt: http://www.ucapps.de/ a HE címlapon találtam...és rengeteg jó dolog van rajta....csak fogalmam sincs hogy egy kezdőnek (nekem) meikkel vagy egyeltalán mivel kéne kezdeni ezen dolgok összeszerelését! Eddig egy mikrofonelőerősítő kit összeszerelése volt a legkomolyabb munkám ilyen téren, de abba biztos vagyok hogy pl a http://www.midibox.org/ látható dolgokat nem gyerekjáték összerakni (mert elméletileg azokat az ucapps.de oldal alapján készítették el).
Lényeg a lényeg (tapadjon a bélyeg ) abban szeretném kérni valaki vagy valakik segítségét hogy mijen dolgok tanulásával kezdjem el ezt a pályafutásomat?!
Előreis köszönöm!
Üdvözlettel:Martin
(#) suszitibi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Sziasztok
Sajnos már nem találhatók az orgonához az oldalak. Engem érdekelne, ha valakinek meg lenne, feltehetné, vagy elküldhetné az e-mailemre. Midis harmonika építéséhez kellene. Ha már itt vagyok, lenne egy kérdés. Ezek a mátrixba kötött billentyűk, hogyan működnek? Úgy értem, milyen kódolást használnak. Valami frekvencia, vagy PCM?
(#) suszitibi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Köszönöm, ez a rajz a programmal, nagy segítség lesz nekem. Kapcsolási rajzokat találtam már, de egyikhez sem volt program. Gondolom, aki tud programozni, nem lesz nehéz neki átírni két oktávot, más midi csatornára.
(#) suszitibi hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
Esetleg nincs valakinek kész harmonika midi rajz+program? Ez annyiban más, mint a síma midibill., vagy orgona, hogy az első oktáv a 3-as csatornán, a második a 2-es, míg a többi három, vagy négy oktáv, az 1-es csatornán megy. Persze rajzom az van, csak program nincs hozzá.
(#) Burrows hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Hobbi szinten zenéket szerkesztek, de már én is kinőttem a billenyűzetemen való "zongorázást". Van egy régi,de teljesen működőképes tanulószintim, ezen összesen egy AUX out és egy fejhallgató kimenet van. Notebookról zenélek, ezért midi portom nincs, viszont sok mai midibillentyű usb-n keresztül csatlakoztatnak és már megy is a móka. Kérdésem lenne, hogy van-e valamiféle megoldás, hogy összekössem a szintit a notival, hogy midiként működjön?
Köszi, B
(#) suszitibi hozzászólása Nov 21, 2014 /
 
Sziasztok
Tudna valaki midi billentyűzethez kapcsolási rajzot hex fájllal? Lehetőleg Atmel kontrollerre kellene. Találtam néhányat, de egyik sem érzékeli a leütés erősségét, vagyis nem dinamikusak. Van egy 3 és egy 5 oktávos billentyűzetem, mindkettő elektronika hibás. Az ucapps oldalán, csak egyéb vezérlőket találtam, billentyűzetet nem.
(#) Peter65 válasza suszitibi hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Szia!
Az unokaöcsém hasonló projektet tervez, és néhány kérdést már átbeszéltünk egy ilyen midi jel generálással kapcsolatban. Ha utána olvasol a midi szabványnak, látni fogod hogy viszonylag egyszerű soros kommunikációról van szó, a program megírása nem egy nagy feladat. Nagyobb kérdés a billentyűzet és egyéb kezelőszervek beolvasásának kialakítása. Különösen így van, ha dinamikusan, a leütés erősségét is akarod érzékelni. A sima kontaktusokat lehet mátrix-szerűen, vagy soros módon beolvasni. Mindegyiknek van előnye hátránya, a prel-mentesítésre is figyelni kell. A meglévő billentyűzeteiden mi biztosítja a dinamikus érzékelést?
(#) suszitibi válasza Peter65 hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Szia
Egyszerű annak, aki ért a programíráshoz.
A midi szabvánnyal nem is lenne gondom.
A gyári billentyűzeteken, 8x8-as mátrixban vannak az érintkezők. Mivel dinamikusra van szükség, az egyiket meg kell duplázni, tehát (8+8)x8 elrendezés kell. Ez 128 érzékelő, minden hangnál 2, ami a kontrolleren 24 bemenetet foglal. Egy Atmega16 kontrollerre gondoltam, ennek megfelelő a lábszáma. Maradna hely egy shiftregiszternek, 8 nyomógombhoz és sustain pedálhoz, valamint 4 potinak, az expression, ch volume, modulation és reverb állításához.
(#) kasas hozzászólása Okt 31, 2016 /
 
Sziasztok!
Hogy lehetne azt megcsinálni hogy a midibillentyűzetem NE legyen velocity érzékeny? Vagy egy szabályzó dobozt utólag amivel lehetne állítani az érzékenyéség nagyságát . Vagy csak egy ki be kapcsoló is elég lenne .
(#) ratorgan hozzászólása Jan 30, 2017 /
 
Sziasztok ! Midizéssel kapcsolatban tudna segíteni valaki? Midi orgonapedált szeretnék összehozni. Köszi.
(#) benjami válasza ratorgan hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Esetleg ez?
(#) Tommy50 hozzászólása Ápr 17, 2017 /
 
Sziasztok!

A témába vágó hirdetést tettem fel ide az oldalra. Akit érdekel az alábbi linken megtekintheti:
Bővebben: Link
(#) Bender hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Az ilyen midi billentyűzeteknél hogyan szokták megoldani, hogy érzékelje a lenyomás erejét/sebességét?
(#) benjami válasza Bender hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Minden billentyűhöz kettő darab érintkező tartozik, amelyek lenyomáskor nem egy időben kapcsolnak. A közte eltelt idő fogja meghatározni a leütés sebességét.
(#) Bender válasza benjami hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Van itthon többbszáz analóg gyorsulásszenzorom és attiny45 mikrokontrollerem. Mi lenne ha minden billentyű alján lenne egy uC és egy accmeter? És egy fő uC I2C buszon olvasná, hogy le van-e nyomva a bill és hogy milyen gyorsulással lett lenyomva?
(#) benjami válasza Bender hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Biztos megoldható, de számomra ez az ágyúval verébre esetnek tűnik. Viszont a billentyűzet két oldalára fixen beépítve egy-egy gyorsulásérzékelőt, lehetne mondjuk modulációs midi üzeneteket csinálni ha megrázzuk a hangszert (viszont ha gyorsulásérzékelős a lenyomásérzékelés is, ilyen esetben az összes billentyű is érzékelné a rázást, és elég sok fals billentyűlenyomás üzenet is keletkezne).
(#) Bender válasza benjami hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
De nem lenne benne semmilyen kopó vagy mechanikus alkatrész
(#) wbt válasza Bender hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Valami mechanika csak lenne... Az ötlet használható szerintem, de:
- 60 érzékelőt lekérdezni/kiértékelni I2C buszon nem megy 1-2 msec alatt
- Az egész cuccot ki kellene alapból egyensúlyozni
- Hozzávezetések kábelei igen jó minőségűnek kell lennie (tartós, de nagy frekis)
Előnye csak az lenne, hogy lassú billentést is lehet folyamatosan érzékelni
Milyen gyorsulásérzékelőid vannak, ha nem hadititok?
(#) Bender válasza wbt hozzászólására (») Nov 7, 2017 /
 
Ilyenek

Minden billentyűben lenne egy-egy analóg gyorsulásszenzor és egy-egy avr. Az AVR-ek meg folyamatosan mérnének. És ezeket kérdezgeti le I2C vagy SPI buszon egy okkosabb, ARM procc. Az I2C mehet akár 3-5 MHz-en is. Így elvileg legalább 1 kHz-cel lehetne pollozni őket még akkor is ha van 88 billentyű és mindegyikből 32 bitet kell kiolvasni.

A billentyűk alá pedig egy kis elektromágneses "visszarúgó" tekercset is lehetne rakni. A kivezetés pedig valami hajlékony nem is sok eres szalagkábel lehet, ami azért bírja az igénybevételt ha nincs kis ívben hajlítva.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem