Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorok lágyindítása
Lapozás: OK   2 / 5
(#) mpisti válasza cubailaci hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Szia Laci!
A sarokcsiszoló lágyindító az adott géphez van méretezve, ráadásul a sarokcsiszoló kapcsolója is kell hozzá tehát tehát ez nem jó megoldás.
Azt írtad,hogy a segédfázist kézzel kapcsoltad be,akkor elindult,de nem volt szabályos a járása. Ha simán bekapcsolod a hűtőt akkor nem kapcsol be az a relé amelyiket te kézzel működtetted? Mert ha nem kapcsol be,akkor elállítódott a rugóerő, amelyikkel be van állítva a bekapcsolási áram. Ha túl feszes a rugó akkor nem kapcsolja be a segédfázist,ha túl laza akkor bekapcsolja, de nem kapcsolja ki,miután a motor felpörgött. mindkét eset a motor halálával végződik. Az UPS-ről annyit: 960W-os szinuszos UPS-t nem árulnak 18 ezerért. Azért a pénzért számítógép UPS-t lehet csak kapni,az pedig négyszög kimenetű. Ezek a hűtők igazából hálózatra készültek,a hálózat kicsi belső ellenállása garantálni tudja a biztos indulást nagy indítási áramnál is. A szünetmentesben meg ott az áramkorlát,az pedig könyörtelenül letilt,ha a terhelés egy beállított értéket túlhalad. Ezt viszont elállítani sem érdemes,mert akkor az UPS leheli ki a lelkét.
Tehát marad az abszorbciós,kicsit drágábban, négyszög kimenetű inverterről hajtva, vagy a 80ezer forintos szinuszos motorindító inverterrel hajtott kompresszoros...
(#) pid1951 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Sarokcsiszolóhoz szeretnék építeni lágyindítót. Lenne benne egy triak és az a kérdés, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy x ideig emelkedjen a gyújtásszög?
(#) gabi20 válasza pid1951 hozzászólására (») Jan 2, 2010 / 1
 
Hello! Lágyindítónak elég a motorral sorbakötni egy ellenállást,majd egy x idő után az ellenállást egy relével zárlatozni.
Ha jól értem triakkal egy fázishasítót szeretnél építeni,ahol indítás után a gyújtásszög automatikusan emelkedne? Kézi szabályozású fázishasítóhoz mellékelek egy rajzot,de ezt automatizálni elég nehéz.

KAPCS.JPG
    
(#) (Felhasználó 5823) válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Én már építettem lágyindítot 2000W-os nagyflex elé, úgy hogy csak bé kell dugni és tudja a dolgát! Egy 80x80-as nehézkivitelű kötödobozba került és a megoldás méretezett áramrelé, soros kondenzátor, időrelé. Aki veszi a fáratságot ezekből a leírt dolgokból meg tudja csinálni!
(#) pid1951 válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ige, köszönöm, ismerem a mellékelt ábrát, de a poti helyére kellene valami ami a gyújtásszöget automatikusan emeli.
Az a baj, hogy a gyújtóáram nagyságával történő gyújtás ilyen egyszerű, de az nem jó, mert a folyamatnak csak egyszer kell végbemenni.
Ezért van megoldás csak nem fér bele a flex házába.

A kigondolt megoldásom: a szinusz nullátmenetére szinkronizálva egy integrálótag indul, rámegy egy változtatható referenciájú komparátorra. A referenciafeszültséget egy tranzisztor és egy ellenállás biztosítja - bázisán egy rc-tag és így emelkedik a gyújtásszög, mikor elértük a legnagyobb gyújtásszöget, ott tartja.
Persze kell még szűrőtag, impulzusformáló, billenőkör. Szoval nem fér bele...
(#) kemi hozzászólása Ápr 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: Van egy kerti 1,3 kw-os szivattyúm. Indításnál általában leveri a 10 A-es kismegszakítómat. Létezik e arra valamilyen, ha lehet olcsó megoldás, hogy ezt a szivattyút lágyan, lassabb felfutással lehessen indítani?Válaszokat előre is köszönöm!
(#) gabi20 válasza kemi hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
(#) kemi válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Köszi szépen!
(#) lui3 hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
sziasztok
A fiamnak csináltam elektromos autot és a motorja egy aksis furogépböl van de a szabályzoja nem volt jo.Itt kellene a ti segitségetek,egy olyan vezérlés kellene ami gombnyomásra indul és kb 3-5mp alatt éri el a maximumot.Az akku 12v 55ah a motor 12 v-os.Most ha inditom a gépet akkor hatalmas rántással indul az egész maximumon ez igy nem jo,ha tudnátok segiteni egy kapcsolással az jo lenne.Az sem lenne baj ha a kimenet csak 8-10v lenne mert igy nagyon gyorsan forog az egész.Csináltam lm317-el egy 10v os szabályzást de igy is megrántja az egyészet.
Köszi a segitségeteket.
(#) lui3 válasza lui3 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
valaki tud segiteni?
(#) lui3 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Szia
itt a fordulatot tudom állitani,a felfutási idöt nem?De egy ilyen egyszerübb valamire gondoltam.Köszönöm.
(#) lui3 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
gondolom a két kapcsolást lehetne házasitani mert az 555 -ös kapcsolás nagyon jo az egyszerüsége miatt.de a gázpedál nem jöhet szoba mert a kissrác 1.5 éves és még csak arra jött rá hogyha nyomja a gombot akkor megy mig a fokozatos gombnyomásrol (gázpedál) egyenlöre le kell mondani (ugy egy évig)ezért kellene automata gyorsito.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Mivel kérték csatolom az általam megépített, és szinte null elektronikát tartalmazó kapcsolást! Egy 100x100-as nehézkivitelű OBO dobozba épült a tetjén a dugalj!
Az áramrelét a motor áramfelvételéhez kell illeszteni - mint huzalátmérőben -mint a rugó erősségének állításával meghúzásra. A kapcsolás kérője elmondta, hogy nem igazán van otthon a témában, így kicsit nehéz lesz!

Leiszt Jani
(#) Méh-ész válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Én voltam a kérő, köszönöm!

Majd igyekszem megoldani valahogyan.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Méh-ész hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia!

Két dolog lemaradt!

A 24V-os segédrelé váltóáramú, mert csak ezen van rövidrezáró gyűrű, és váltóval csak ez húz meg stabilan! Szétszedni elég macerás, én szétszoktam hajtani (vissza kicsit macerás) és letekerem a huzalt. (ezért jó a 24V-os mert kicsi a menetszám!) Majd rá a dupla 1,2mm-s CuZ huzalt, amennyi ráfér! A rugóval gond nélkül beállítható! Sőt itt az a lényeg, hogy a kondin (és persze vele sorosan a szerszámon) folyó áram meghúzza az áramrelét!

A 20µF-os kondi sima aszinkron motoroknál használt üzemi kondi!

Leiszt Jani
(#) fater964 hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Szép jó napot
Előre bocsájtom haldoklik a billentyűzetem és nem tudom használni mindegyik írásjelet.
Na akkor az lenne a kérdésem, hogy van egy ellenállásos lágy indító univerzális motorhoz műkődik is csak mivel sokszor indul az ellenállások nagyon felmelegednek és ezt akarnám mármint az ellenállásokat kiváltani triakos megoldással.Lehetséges ez ?
Segítséget kőszőnőm
(#) Peter65 válasza fater964 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Szia!
Az univerzális motorok viszonylag jól szabályozhatók fázishasítással, így a triakkos felfuttatás lehetséges.
A megvalósításban az okozhatja a nehézséget, hogy az egyszerű áramkörökben olyan RC tagokkal oldják meg a triak gyújtásának időzítését, amit nem lehet egyszerű "magától" felfutó vezérlésűvé átalakítani.
Régebben volt egy hasonló problémám (DC motor lágyindítása), ott azt a megoldást válaszottam, hogy a gyújtásszöget meghatározó RC tag R elemét felbontottam több tagra, azokkal külön párhuzamosan rákötöttem egy olyan optócsatoló tranzisztorát, ami 300V-os. Ha négy tagra bontod, akkor elég nagy biztonsággal kibírja a hálózati feszültséget. Az optócsatolók ledjeinek a vezérlő áramát futtattam fel, így változtattam végülis az R tag ellenállását.
A te esetedben a fentebb vázolt megoldást még egy diódás híddal is ki kell egészíteni a váltakozó feszültség miatt.
Remélem érthető voltam, de ha kell, akkor lerajzolhatom.
(#) fater964 hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Szia
Na most azon gondolkodtam ,hogy megmaradna az indítónak azon része ami áthidalja az ellenállásokat és csak az ellenállás helyére kőtni a triakos szabályzót.Csak azt nem tudom hogy mit szól hozzá ha áthidalódik 2-3 mp
múlva üzem kőzben.
Ha lerajzolod megkőszőnőm.
(#) Peter65 válasza fater964 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Szia!
Mellékelek kettő rajzot. A "Triakkos szabályzó"-hoz hasonlót szerintem rengeteget találhatsz a különféle forrásokban. A gond mint mondtam, hogy a potinak "magától" kellene a max. értékről rövidre záródnia adott idő alatt. A "Lágyindítás" kapcsolása ezt hivatott elvégezni. A poti helyére kell az R-rel jelölt végeket kell csatlakoztatni.
Ha tetszik ez a megoldás, a következőket ajánlanám. Először építsd meg a Triakkos szabályzót, és próbáld ki, győződj meg arról, hogy a motort a potival tényleg tudod-e szabályozni, megfelelő-e a poti átfogása, tehát kellően alacsony árammal indul, teljesen fel fut-e. Ha jó, akkor a poti helyére építsd meg a lágyindítót, az optó kimrenetén lévő 2db ellenállás értéke a poti értékének a fele legyen. Az optocsatoló a TLP627 legyen.
Figyelem! Az áramkör minden részének érintése halálos lehet! Az optó nem érintésvédelmi leválasztás!
Felhívom továbbá a figyelmed, hogy a Triakkos szabályzóban és a lágyindítóban több alkatrészen is közel 230V váltakozó feszültség esik. Ezen alkatrészek kiválasztása, az áramkör kialakítása a vonatkozó előírások figyelembevételével történjen. A kapcsolások nem tartalmaznak szűrő és túláramvédelmi elemeket, ezeket neked kell kiválasztanod és beépítened... Nem folytatom tovább, remélem tudod hogy mire kell még vigyázni.
Ha felfutott a motor, nyugodtan rövidre zárhatod a triakkot, és így az nem fog melegedni.
(#) fater964 válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia
Kőszőnőm a rajzot.Persze azzal tisztában vagyok ,hogy a 230V nem játékszer.
Üdv: István.
(#) Pepu hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy soros ellenállással (amit később egy időrelével rövidre zárok) akarom egy kommutátoros motor indulási fordulatszámát csökkenteni, akkor hogyan tudom megállapítani a szükséges ellenállás értéket?
(#) Eispro hozzászólása Okt 30, 2012 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni lágyindítás kérdésben. Ipari környezetbe , rövidre zárt forgórészű aszinkon motorokat( 54Kw-os) használunk amik power king 75Kw modell: Digital Motor Conroller-el üzemelnek, amik elsődlegesen energia megtakarítás céljából lettek telepitve.A leírása alapján tudnia kéne a lágyindítást is(mert ki szeretnék váltani a meglévő csillag delta motorindításunkat). Nem ismerjük a power king pontos beállításait a lágy indításra vonatkozóan . A leírás, ami van nagyon száraz es hiányos. Aki ilyen típusú készülékkel találkozott kérjük ossza meg észrevételeit és tapasztalatokat a beállítással kapcsolatban. Kérlek, segítsetek ?
(#) alto81 hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Pici DC motor lágyindítása

sziasztok,
nekem egy pici 1,5-3V-ról működő DC motor indítását és leállítását kellene lágyítanom (kameramozgató motorok és a hirtelen indulásuk leállásuk miatt ugrál a kép). Mivel a működésük nagyon rövid ideig tart, néhány tized másodperc, ezért az itt olvasott pl. NTC-s megoldás nem működhet. Megoldható vajon egyszerűen a motorral sorba kapcsolt ellenállással, valamint a motorral párhuzamosan kapcsol kondival rövid időtartam alatti indulás-leállás lágyítás szerintetek? Megközelítőleg mégis milyen ellenállás és kondenzátorértékeket javasoltok (már ha működhet ilyen körülmények között ez az egyszerű kapcsolás)? Nem bonyolítanám túl a dolgot ha nem muszáj.
előre is köszi a válaszotok, javaslatotok.

köszönettel: Csaba
(#) laacika hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Sziasztok.

Mennyire nehéz egy lágyinditót megépiteni?Kisflex-be szeretnék egyet csinálni,(1000w-os),kellene egy nyomtatható nyákrajz,ha lehet minnél kisebb és egyszerűbb,láttam már neten eladót amit egy illető készit kb 3x3 max 4x4cm es,egy alkatrész lista is jó lenne hozzá és akkor egy kis leirással melékelve meg birnám épiteni.Köszönöm a segitséget és válaszokat.
(#) Zoli1974 hozzászólása Jún 7, 2013 /
 
Szép napot!
Egy Flex-et szeretnék lágyindítóval ellátni de az U2008B-t már nem lehet kapni ezért az U211B-t néztem ki magamnak. Az adatlapján szereplő kapcsolást érdemes- e megépíteni vagy kell módosítani rajta?

U211B.png
    
(#) zolika60 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /
 
Azért itt még akad néhány darab az U2008- bél is. Az adatlapi kapcsolások szinte kivétel nélkül jól működnek. Az lenne számomra furcsa ha ez nem így lenne ebben az esetben. Melyik gyártó ajánl a termékéhez rossz kapcsolást?
(#) zosza18 hozzászólása Nov 7, 2014 1 /
 
Üdv Mindenkinek! Adott egy ALKO HW 1002 Inox típusú házi vízmű. Ehhez a szivattyúhoz akarok egy lágyindítást készíteni, hogy ne rángassa meg a hálózatot és a kismegszakítót. Egy egyszerű ellenállásos megoldásra gondoltam, amit gabi20 is belinkelt már fentebb, ami skori oldalán fellelhető. Meg szeretnék bizonyosodni róla, hogy megoldható-e ez a fajta indítás, mert nem tudok semmit a motor típusáról, csak annyit hogy 1000W-os. Előre is köszönöm!
(#) fecameca válasza Pepu hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Ohm törvénye alapján. Utána + finomítani kísérletezéssel lehet.
(#) rockersrac válasza zosza18 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Én inkább a helyedben induktív módon csinálnám ezt, egy jó nagy fojtó(mondjuk 40W fénycsőfojtó) és egy időzítő kapcsolás, ami egy relét húz meg(ez a fojtóval párhuzamosan van kötve, meghúzás esetén a fojtó helyére egy rövidzárat iktat), ami elbír viselni hosszútávon 1000W teljesítményt.
(#) szsrobert hozzászólása Nov 7, 2014 /
 
Vízbe vaslapok szigetelt nyéllel.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem