Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műanyag doboz készítés
Lapozás: OK   1 / 3
(#) vtsoftware hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
Helló

A "Dobozolási technikák" témában nem találtam ilyet.

Tud-e valaki módszert hogy hogyan és miből lehet otthon házilag csinálni műszerdobozt.

Nem olyanra gondoltam amit a boltban meg lehet venni mert ugye abban nincsenek benne a csavarok helyei ilyesmi. Nekem pl nem tetszik az a megoldás hogy távtartóval rögzítsem a lapkát.
(#) Attila86 válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Idézet:
„Nekem pl nem tetszik az a megoldás hogy távtartóval rögzítsem a lapkát.”


Miért?
(#) vtsoftware válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Nem sok helyen tudok elektronikai üzletet (mármint ahol lakok környékemen, rendelni sem szeretek nagyon bár volt rá példa) és a legtöbb ilyen dobozka vékony.
Ha a csava feje nagyobb mint a doboz falának vastagsága akkor minden féle képpen ki fog lógni.
(#) mex válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Szevasz. Régebben nem volt ekkora műszerdobozválaszték,még régebben az amatőrök egyáltalán nem jutottak tetszetős dobozhoz. Legáltalánosabb volt a nyák lemezből készült szerkezet,türelemmel,kis műszaki érzékkel+pár lakatosszerszámmal szép dobozt lehetett késziteni. Nagyobb méreteknél tisztán fémből készitett,lemezből hajlitott,szögvas,laposvasmerevitésekkel ellátott dobozokkal találkoztam.
(#) vtsoftware válasza mex hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Huhúú
Azok a fémdobozok nagyon tetszenek.
Mint pl. a márkásabb erősítők vagy ilyen gyári kütyük.
Tudtok módszert az ilyen fémdobozok készítésére is?
(#) Attila86 hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
Mi a suliban csináltunk alumínium lapokból kisebb dobozokat. Nagyon pofásan néztek ki. Bár azt hozzá kell tenni hogy a nagyon szépeket a mechanika-tanárok készítették.
Egyszerűen méretre vágták a lapokat és hajlító géppel összehajtogatták. Utána trisóban főztük és gyönyörű felületük lett.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Ja hogy a topik címe "MŰANYAG" doboz készítése. Akkor bocsi.
(#) bbatka válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Esetleg lehetne műgyantát használni, mint a hajótest készítésnél. Csak ehhez is először el kell készíteni egy mintát, amire az üvegszövetet ráfekteted.
Én is gondolkodtam a dolgon. Nekem gépkocsi riasztó távvezérlőjéhez lesz szükségem egyedi méretű dobozra. Bár inkább afelé hajlok, hogy miután müködik az áramkör kiöntöm az egészet műgyantával. Ezután szépen felpolirozom. A problémát a nyomógombok, gombelem helyek fogják jelenteni. Ezeket kiöntés ellen le kell védenem.
(#) vtsoftware válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Igen bocsi.
Műanyag dobozt írtam de a fém jobban tetszik.
Viszont a műanyag öntés érdekel igazán.
(#) dcsabi válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
szerintem nagyon sok jó doboz van forgalomba,mint műanyag mint fém kivitel. Ha nem tetszik a jelenlegiek kivitele találj ki egy új fazont és gyártasd le egy fröccsöntő műhelyben, darabja kb 30-40 ft körül van
anyagáron. A szerszám (forma) 1,5 milliónál kezdődik.
És ez csak egy méret!
Ha nem csavaros kell nézd meg a phőnix mecano-nál Kecskeméten ezek szuper ipari dobozok alu-ból, a panelt csak bele kell csúsztatni persze, akkorát kell csinálni amekkoka dodozméret van. Ennél szebb nem kell, viszont
ára is van 2000 alatt talán nincs is. Aztán van szintén más gyártmányu kicsit olcsóbb hasonló profil,Pl ITEM ez méterre van , Csak vége kell... A dialcompnál is van sok féle Pl sinre pattintható...Aztán önthetsz ki műgyantából olyan alakot amit akarsz, a forma elkészétése itt sem egyszerű, millió ötlet van, de már kitalálták nekünk "mi lehet jó"... Bővebben: Alu dobozBővebben: Alu doboz
(#) dcsabi válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Ha érdekel a műanyag öntés ...(műa.fröccsöntés) kérdezz, talán értek hozzá egy "keveset"
(#) tatabike válasza bbatka hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Szia bbatka,

lehet kapni egy-kétszáz forintért ilyen üres kis dobozkát, ami direkt távirányító építéséhez való. Én legalábbis már találkoztam ilyennel. Van rajta nyomógomb is, egy vagy kettő, azt építesz bele, amit akarsz/tudsz...

TaTa
(#) vtsoftware válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Hát akkor ha tudsz róla akkor mesélhetsz
(#) bbatka válasza tatabike hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Tudom hogy lehet kapni, csakhát a nyákpanel sehogysem férne bele. Meghát az is szempont hogy minél laposabb legyen. A panel mérete úgy 40mmx70mm lesz. Elég nagy sajnos. A Microchip AN868 terve alapján fog készülni, de kicsit áttervezem.
(#) dcsabi válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Ez viszonylag nem régi, mondjuk 40-50 éves technológia.
Nem akarok elektronikai fórumon fárasztani senkit...
Dióhéjban: Vannak erre megfelelő gépek, amire fölszerelik az elóbb említett szerszámot (formát) Amit nagy eróvel összezárnak. Az alapanyagot egy fűtótt hengerben egy forgatható csiga "ömleszti" meg és a csiga előtti térbe áramoltatja. A csiga a hengerben hossz irányban is mozdítható. A henger végén van egy fúvóka,
és ez csatlakozik a szerszám beömlő nyílásához. A tényleges fröccsöntés kb 1 s alatt végbemegy az alapanyagot nagy nyomással a szerszámba préselik. Itt lehűl. Kb 8-30s... A szerszámot a gép szétnyítja a műanyag termék kidodó szerkezet segítségével kiesik. Kezdődhet előlről a folyamat. A mozgásokat hidroalikus
hengerekkel végzik. Újabban vannak elektromos szervó
mozgatású gépek is. Az alapanyagok feldolgozási (olvadási) hőm. 150-400 fokig terjed. Az igényesebb termékeket robot veszi ki a szerszámból nehogy megsérüljön. A szerszámot viz keringetéssel hütik. Láttam régebben házilag eszkábált gépet
hidroalikus élemekból ...stb építve manapság 150e körül lehet kapni leharcolt 25-30 éves gépet. Az alapanyagok 200ft/kg-tól fölfelé.... vannak újrahasznosítottak is olcsóbban. A legfontosabb és legdrágább része az egésznek a precíz szerszám. Kisebb... 1-2ezer db-ig alu-ból is készülhet.
(#) tibi0531 hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
Tudod esetleg, hogy hol lehet ilyen géphez műanyag (polietilén) granulátumot kapni kisebb mennyiségben (50-60kg)?
(#) feki00 hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
Nemtudom ti honnan vásároltok nyákot, de nekem nagyon drága megoldásnak tűnik.
Én most áltam neki 1 doboz gyártásának, pc-házának a lemezét szeletelem flexxel majd le egyenesítem, fúrok faragok, az a jó hogy lehet forrasztani is. Persze nem zsír új gépek házát használt pc-s boltba biztos tudnak adni akár ingyen is párat.

Azér előnyös házilag csinálni dobozt mert olyanra tudod csinálni amilyenre akarod, ezért kialakítás szempontjából nagyon nagy szabadságot ad.

Vannak müanyagok amit old a sebbenzin ebből lehetne valami trutyit keverni amit formábaöntve felhasználni. Vagy ez halott 5let?

A másik a vákumos módszer ami viszont elég nehezen kivitelezhető.

üdv..
(#) vtsoftware válasza feki00 hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
"de nekem nagyon drága megoldásnak tűnik"
Nekem is.
Én inkább építek belőle valamit, de ha valakinek sok van akkor a maga dolga. Én annyit veszek amennyi kell.

Szerintetek jó megoldás-e:
egy keverőpult felső részét ahol az allcutrace-k vannak és a hátulját ahol a ki/be vezetések vannak azt "vasbul'" pl. gépház fedélből, az összes többi oldalát pedig OSB lapból összerakni?
(#) Georgee hozzászólása Okt 9, 2007 /
 
van 1 tippemnagyobb eszközökhöz fa doboz... igénytelen e ha jól kidolgozod..... Lásd a LED SHIne a kapcsolásokban....
(#) feki00 válasza Georgee hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
Fa mint doboz alapanyag az teljesen jó csak sokat kell vele bíbelődni, faragni, pácolni, finomítani, lakkozni, polírozni. Ráadásul 5letem sincs hogy milyen fát lehet könnyen megmunkáélni erre a célra. Viszont nagyon szép dobozokat lehet csinálni ha ügyes az ember....

Ha valaki tud fához is 5letet vagy hogy hol lehet venni az érdekelne
(#) vtsoftware válasza feki00 hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Hát OSB lapot a nagyobb tüzépeken lehet kapni.
(#) punkkazy válasza feki00 hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Én csináltam már vékony(abb) bútorlapból. Mostanában viszont lemezből szoktam hajtogatni. Szerintem ez egy jó megoldás, csak a nyákot el kell szigetelni a lemeztől, de árnyéko, is valamennyire a lemez!
(#) Frankye válasza feki00 hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Vagy vékonyabb lemeznek jó a rétegelt lemez. Már 3 mm-est is lehet kapni, ha erősebb kell (bár ez ritka, de pl. egy jókora táphoz, vagy komoly erőlködőhöz esetleg kellhet), akkor 5 mm-es is van.
Van a Keleti közelében az egyik kis utcában egy pince-bolt, ha jól emlékszem, akkor a Péterfy Sándor utcában, de lehet, hogy a Garay, vagy az István utca az, a lényeg, hogy a Bethen Gábor utcából nyílik, a Keleti felől menve jobbra-szemben, majdnem a sarkon van. Ott nagyon rendesek, ha kell, akár élfóliázott bútorlapot is adnak, méretre szabva, vagy ami kell. Sok kiegészítő cucc, apróság is kapható náluk.
(#) dcsabi válasza tibi0531 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
PL itt találsz, nem tudom hol laksz. Egyébként 20-25 kg-os zsákokban is lehet kapni, az etilén 200ft/kg alatt
szokott lenni. Bővebben: Granulatum01
(#) Mest válasza vtsoftware hozzászólására (») Nov 27, 2007 / 1
 
Ajánlanám azt az anyagot, amiből régen a villamosszekrények figyelmeztető táblái és az autobusz táblák készültek (fehér anyagú műanyaglemezek) nagyon jó dobozokat és egyéb dolgokat lehet belőle készíteni. Bármilyen ragasztó jó hozzá, de legjobb ha a saját reszelékét kloroformban feloldod és azzal ragasztasz. Így a ragasztási él, csiszolás után nem látható, mivel nincs ragasztási felület. Az anyag önmagába diffundálódik, illetve oldódik. A kloroform elpárolgása után a ragasztási felület teljesen egynemű lesz.
(#) Frankye válasza Mest hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Egy a baj: A kloroform méregengedélyhez van kötve. Nem szerezhető be...
(#) ensium válasza feki00 hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Vastagabb alumínium lemezből a nagyobb dobozokat jó elkészíteni. 2-3 ezer forintért nálunk már lehet kapni 2m*3m lemezt. De amit a topik első oldalán olvastam a régi állóházak borítása, az is jó ötlet, vagy a váza.

Fát sok helyen kapsz. Viszont a legjobb hely a fatelep. (szerintem)
(#) lgyk válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2007 / 1
 
(#) Frankye válasza lgyk hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
Kösz.
Sajna a kémiából sose voltam túl jó, és ilyen szintű laborfelszereléssel sem rendelkezem, szóval ez nekem nem járható út...
(#) donhada válasza tibi0531 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Én tudnék szerezni műanyagot legyen az Ld/pe Hd/pe PP ha valakinek kell dobjon e-mailt..... donhada@c2.hu
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem