Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   131 / 196
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
A motor fordulat 2840
De ez nem is ami lényeges hisz a szalag sebessège ami számit .
Az adatokbòl könnyü visszaszâmolni 2840
A motoron 60mm átmérő
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2019
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Igen, a sebességre akartam következtetni.
Illetve szemre 40-es körül lehet a szalag, ami egészen durvának számít, hirtelen nem is jut eszembe mihez lenne ideális.. Én jellemzően fát csiszolok, és 80-tól durvább szalagot nem használok (ettől nagyobb gépem van, amire 150x3000-es szalag illik).
A külső hengerpaláston tervezed a csiszolást? Esetleg van az egyenes rész alatt valamilyen támasztóasztal?
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
A szalag sebességét kb ugy pròbáltam belőni hogy fémhez fához is jò legyen.
Egy köztes sebességet céloztam meg, a képeken 36-os szalag látható de ez nem mérvadó hisz bármilyen szalag pillanatok alatt cserélhető /jelen pillanatban 36 -tol 100 -ig van több darabom fèmhez fához inoxhoz stb.
A fétisnél van sok féle ...
Igen az egyenes rész alatt van asztal is igy kb300mm 350mm csiszolhatò de szerintem nálam homlokra több felhasználás lessz.
Nekem nincs szügségem nagyobb gépre egyenlöre ez a kis motor meg gátat szab a szélesebb szalag használatának 680wattos csupán .
Ide ehhez tökéletes !
Ja a 36 -os jellemzően alu csiszolásra optimális.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2019
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Egyetértek a sebességgel, kb. 9 m/s. Ez éppen azonos az én gépem legkisebb sebességével, és nálam is általában ezen a fokozaton van.
Nekem 3 fázisú 750W-os motorom van, és teljes szélességen tudom olyan erővel nyomni az asztalra az anyagot, hogy megcsússzon az ékszíj.
(#) jani1987 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Én egy gally darálónak örülnék ha lenne motorom.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Lehetséges hogy szélesebb szalagot is vinné ez egyfázisú motor de ténylesgesen nagy erő van igy is benne totális kézi erővel semmi gyengülést nem tapasztalok a csiszolás közben.
(#) CIROKL hozzászólása Ápr 6, 2019 / 4
 
Burkolat levéve ,itt láthato az egyszerüsége ,meg a pici aztal is.
(#) ozpecs válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Hol lehet ilyen jó gumival bevont kerekeket kapni?
(#) CIROKL válasza ozpecs hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Azt nem tudom ,ezeket én csináltam ,kicsit egyediek .
Jelen esetben a motor fordulat adott volt ahhoz kellett igazitani a motoron lévő meghajtó kerék átmérőjét hogy a szalag sebesség optimális legyen .
A nagyobbikat meg csak hasraütés szerüen csináltam ,nagyobbra hogy homlok csiszolásnál nagyobb felületet vigyen.
A kicsi gumirozva 60mm hordósra alakitva ,a nagyobbik 110mm egyenes felülettel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2019
(#) ozpecs válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
A gumit csak felragasztottad?
(#) CIROKL válasza ozpecs hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Ragasztott kicsi trükkel 2 rétegből 3-3mm gumi ,bevált módszer már hasonlót kb 40 éve csináltam először .
Sokkal nagyobb igénybevételnél is sok évet kibir !
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2019
(#) ozpecs válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Köszi akkor én is így fogom csinálni
(#) freddyke hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Autószereléshez, nagy nyomatékokhoz (90-110Nm), pótolhatatlan csavarokhoz, pontosan illeszkedő, minőségi 1/2"-os E18 és E20 torx bitekre lenne szükségem. Készletben venném, egyesével nem éri meg (legközelebb úgyis más méret kell). Sajnos csak gyenge-közepes minőségűeket vagy nagyon drágákat találtam.
Ez a BGS állítólag nem illeszkedik pontosan. A Proxxon-ban csak négy 1/2"-os E-Torx van, a többi bit számomra kevésbé hasznos és elég borsos az ára. Ennek a minőségéről, illeszkedéséről nem tudok semmit.

Tudnátok ajánlani megbízható márkákat, típusokat? Magyarországi beszerzés nem menne jelenleg. Márka vagy típus ismerete elég lenne.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Az illeszkedés egy nagyon jó kérdés. Találkoztam olyan hatlapafejű csavarral, aminél egy pozícióban ráment a villáskulcs, kettőnél nem. Ha pontatlan a csavarfej, lehet bármilyen pontos szerszámod.

Vagy. Lásd melléklet. Jól néz ki, a racsnis része tökéletes (régóta nyúzok kettőt is), a villás oldal egy nagy nulla, lefordul még az A2-es anyáról is...
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Amikor húzol-lazítasz egy csavart, akkor annak mindenképpen deformálódik a megfogott része. Az a nem mindegy mennyit, és milyen irányban.
Amit BGS-nek nevezel az egy érdekes találmány, mert nem a hatszög sarkait támadja, hanem a lapjának a szélső harmadát. Minél nagyobb erővel húzod, annál jobban rászorul a hatszögre. Ennek van 12 szögű változata is.
Tehát nem az illeszkedés pontossága a lényeg hanem a jó geometria kapcsolat. Pl. egy túlzottan passzos crova-fejjel csak a baj van, beleszorul a legkisebb deformáciőn átesett hatszög is.
Korábban találkoztam ilyennel is. Dolgoztam is vele egy keveset, hibátlan volt.
(#) freddyke hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Köszönöm a válaszaitokat. Úgy érzem félreérthető voltam. E-Torx (External Torx) csavarról lenne szó. A BGS egy szerszámgyártó, hirtelen ennek a portékáját találtam meg a sok kínai vacak között. Valaki azt írja, hogy az áráért elmegy, de nem illeszkedik pontosan a csavarfejre. Ennek tudatában esetleg lenne ötletetek konkrét E18-E20-as bitekre? Milyen gyártó termékeit keressem?

e-torx.jpg
    
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Wera, Bachob bitfejekben még nem csalódtam. Azonnal hozzá is tenném, E-Torx szerszámokat nem használunk, konkrétan ebből az irányból nincs tapasztalatom.
(#) BarnaPili válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Évek óta van egy KingTony készletem. Ritkán kell az E-torx, de mikor kell, jól használható. Egy Opel Astra G Coupem van, abban sok ilyen csavar van. De a munkám miatt (rakodógépek javítása) is kell időnként. Csak ajánlani tudom.
(#) freddyke hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Gyors ránézésre a Wera nem gyárt ilyet. A King Tony-val nekem is jó tapasztalataim vannak, de sajnos Ausztriában nem igazán van jelen és gazdaságosan nem tudom otthonról beszerezni.

Bacho-ból az E20-as bitet 4 EUR-ért, az E18-as bitet 15 EUR-ért látom egy helyen (a linkelt gyártói oldalakon ~12-12 EUR). Megér a két bit 19 EUR-t?

A Würth-ről tudtok valamit? Esetleg egyéb tipp?
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Unior, Garant és Facom-ot nézd még meg. Ugyan E-torxról nincs tapasztalatom, de amit használtam tőlük azok megbízható szerszámok voltak.
(#) BarnaPili válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
(#) KTobi válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Gyakorlat alatt a műhelyben bent KingTony lehetett, a szervizkocsikban biztos Unior volt a szerszámkészlet. E-torx is volt, traktor motorok hengerfej-csavarjai lettek vele húzgálva, ha azt bírta akkor otthoni használatra biztos megfelel. A jó szerszám sajnos nagyon drága, de egyszer kell megvenni.
Ha nem tudod biztosra megállapítani milyen méretű kell, akkor elsőre vegyél egy olcsó készletet, mert piszok nehéz bit nélkül megállapítani, melyik mehet rá. Mérés mellett is sikerült kettővel elszámolni mi menne rá, saját otthoni tapasztalat.

szerk: A Würth egy forgalmazó, mindent is forgalmaz, van sajátmárkás cucc is. Nincs információm mi az amit tényleg ő gyárt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) freddyke hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Köszönöm a rengeteg tippet. Beszerezhetőség szempontjából három márkára szűkült a választék, amelyekből a Bacho és Proxxon könnyen, az Unior macerásan beszerezhető.

Kérdés, hogy ezek maguk gyártanak vagy gyártatnak, esetleg más gyártó termékét veszik át átcimkézve? Megéri például a Bacho a csillagászati árát vagy inkább a márkát kell megfizetni?
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 10, 2019 / 4
 
Annyit rugózol a szerszámokon mintha gyűjtenéd őket. Én már rég kiszedtem volna a csavarokat az első kulccsal ami illik rá a boltban.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Sokba kerülne, ha eltörne a kulcs a művelet közben vagy pontatlan illeszkedés miatt elnyírná az aranyáron pótolható csavar fejét. Nem hobbi felhasználás. Lehet, hogy be van roadva a csavar és 200Nm-el fog meglazulni. Már szedtem ki ilyen csavarokat, tízezres nagyságrendben degradáltam le és tettem tönkre szerszámokat azon a pár csavaron (állítható kulcs pofája szétkenődött, adapter eltört, bit feje elnyíródott-csavarodott) és magát a csavart is. Ha akkor normális szerszámmal állok neki, egy-két nekifutással gond nélkül lejöhetett volna.

A manapság interneten kapható szerszámok többsége kínai hulladék. A boltok polcain ugyanez van aranyáron (persze német gyártók leplei alatt, de mind kínai, hacsak nincs belegravírozva a "made in Germany" felirat). Hobbi felhasználásra biztosan tökéletes.
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Nem pont ide vág de nálunk a suliba megengedték hogy elhozzuk a lemez vágó pengét. Mivel lehet kifúrni? Tanári válasz: otthon semmivel mert annyira kemény.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Idézet:
„a suliba megengedték hogy elhozzuk a lemez vágó pengét”

Ezt most nem értem
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Azon megy a vita hogy milyen legyen az anyag minőség. Nekem ha ritkán is de sikerül jó minőségű anyagot szerezni. Valószínűleg kézi lemez vágó lesz de lehet belőle mást is tervezni.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 / 1
 
Karos lemezolló, jó ha van a háznál.
Nekem is volt, csak kölcsön kérték.
Mostmár csak a falon van meg a helye.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2019
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Az én saját készítésű karos lemezollóm kb. 50 kg. Komoly akasztó kellene ha falra akarnám tenni, ezért inkább az asztalom sarkán van.
Következő: »»   131 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem