Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   97 / 195
(#) yulo5310 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Kivéve,ha mellé ütsz!
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Azt a részt nem értem, hogy a kioldó gomb mindig rossz helyen lesz. Nagyjából ugyanott helyezkedik el a kioldó gomb mindegyik szerszámon, csak ennek nincs védője a kiugró-mozgó résznél, emiatt esetleg kevésbé érezhető és meg kell forgatni, mire pozícióba kerül.
A képen lévő zöld szippantóhoz hasonlót vettem: Pro'sKit PK-366N ~1500 forintért elektronikai boltban. A linkelt oldalon sem sokkal olcsóbb (a bolti árhoz képest). Télnyleg alig kúpos a vége, valószínűleg nem csúszna le róla egy szilikon cső. A szilikon cső miatt tényleg nem kell megvennem a drága, nem ergonómikus szippantót. A kérdés, hogy milyen szilikon csövet (hőállóságra, stb) és honnan. A nem ergonómikus típushoz aranyáron adják a csövet külön és nem is biztos, hogy megfelelő lenne a méret.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Ezért jó a vályús rugóutas megoldás,nem is tudod másként kézbe venni,csak ha kézre áll! Sziló csövet bármely elektro áruházban kapsz,méterre is akár,hiszen a mai kávéfőzők,gőzállomások nélkülözhetetlen pótalkatrésze!
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Ha van a szippantonak vedölemeze ( a sárgánál a jobb also sarokban), amikor be akarod nyomni a felhuzogombot a hüvelykujjaddal automatikusan odafordul a kezedben ahova kell, ahonnan ugyanazzal az ujjal ugyanabbol a fogásból meg is lehet nyomni a "ravaszt", azaz nem kell forgatnod, ránézned, keresgélned. Ez a sima szippantora nem érvényes.
Szilikoncsövet sok helyen lehet szerezni, csak egy kicsit utánna kell járni. Régebben ezt használták zsugorcsönek, de a gumi- (neoprén-) csö is jo, mindegyik kibir pár 100 fokot. Minél puhábbat tudsz szerezni annál jobb lesz a hatásfok. Sajnos beszerzési forrást nem tudok irni, mert akkor szoktam venni amikor éppen a kezemügyébe kerül. (Legutoljára a neoprén csövet a Conradnal vettem, a szilikoncsövet meg egy gyárban kaptam - eleget az életem végéig).
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Sejtettem, hogy a védőlemezre gondoltál. Az említett (nem ergonómikus) szippantó csöve 350°C-ig hőálló. Rákeresve, egy webáráház termékei között alapból 200°C-ig hőálló csövek vannak, emelt hőállósággal 275°C-ig. Ezt kevesellem, de egyelőre nem találtam jobbat.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
A csövet soha nem fogod forrasztani, azaz elég felesleges 200 foknál jobbat használni. Az on olvadási pontja joval ez alatt van.

Ezaz eset amikor tankönyböl beszél valaki. Eddig eszembe sem jutott, hogy kikeressem az általam használt csövek höálloságát. Elég volt,hogy nem olvad meg a forrasztopákátol és kész.

Ráadásul elég bunkonak néznek ki azok a csövek, én ilyet használok:
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018

IMG_3263.JPG
    
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Pedig pontosan olyan, mintha forrasztanám. Ha megnézed a képet, akkor közvetlenül rá van nyomva a pákahegyre (ez a szilikoncső lényege). A pákahegy hőmérséklete 300-400°C között van.

A képen lévő pontosan milyen cső?
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Hogyan akarod elszivni az ont ha ott a páka???? A páka magához vonza az ont és neked nem a pákárol kell elszivni az ont, hanem a NYÁK lyukábol. Ez elég nagy különbség!!!

Halvány fogalmam sincs mi ennek a csönek a neve azonkivül, hogy szilinkon meg hogy ezt használták elektronikus berendezéseket gyárto gyárakban. Ezenkivül, csak a méretet tudom. Ez azt hiszem 5 mm-s, van 2 mm-s meg sokkal vastagabb ( azt hiszem 10-12 mm-s) biztos van más is, de nem igen keresgéltem. Lényeg, hogy vékonyfalu nagyon elasztikus és höállo.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
A nem ergonómikus terméket használók többen írták, hogy körbefogja a páka hegyét is (ebből adódóan nem kell elvenni a pákát) és sokkal jobb a hatás, mint a hagyományosoknál. Ez nekem is logikusnak tűnik. Ki szeretném próbálni. Ha sikerül találnom a hagyományos típus csövére jól illeszkedő szilikoncsövet (nagyobb hőmérséklet tűrésűt), akkor megírom a fórumra.

Köszönöm az eddigieket. Sokat segítettél és segítettetek!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Tul sokat adsz a teoretikusokra. A pákának semmi keresnivaloja nincs akkor ott, amikor szippantani kell.
Tanulj meg elöször egy kicsit forrasztani, és meglátod miért...
(#) fsub hozzászólása Máj 14, 2018 /
 
Jó, hogy szóba került most az ónszippantó használata, mert lehet, hogy én eddig helytelenül használtam. Én úgy csináltam eddig, hogy a páka hegyét rajta hagytam a forrponton az ónszippantó mellett, úgy ahogy ebben a videóban is látható. Viszont most szöget ütött a fejembe, hogy a másik módszer, amit Massawa is írt, hogy a pákát elvesszük a forrasztás helyétől és az ónszippantót teljesen rányomjuk a forrpontra, lehet, hogy célravezetőbb lenne? Ez utóbbi módszerről itt látható egy videó: Bővebben: Link
Ki melyik módszert használja?
(#) jani1987 válasza fsub hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Kettő az egybe. Melegen tartom és úgy szippantom le azután hogy látom megolvadni.
(#) Massawa válasza fsub hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Én is igy csinálom, felmelegitem a kiforrasztando helyet gyorsan elveszem a pákát és odanyomom a szippantot azonnal szippantva. Ez számomra a leghatásosabb, és rengeteg ont sporolok meg mert valoban csak a lyukbol szivja ki s nem a pákáról. Néha extra ont olvasztok a lyukra, hogy "elérje a kritikus tömeget" és igy egy szippantás is kivisz mindent.
Sajnos a nagyon szük lyukakra ez az eljárás teljesen használhatatlan.
(#) fsub válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Az rendben, de ott hagyod a pákát, amikor leszippantod az ónt?
(#) fsub válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Értem, tehát az adott helyzettől függ, hogy milyen módon szippantod le. Holnap ki fogom próbálni ezt a módszert.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Alumínium ónszippantón van, semmi gondom nincs vele. Ez a típus. Én is szokok az elejére csövecskét húzni, ami egyáltalán nem akar lemászni róla, hiába kúpos. Csőnek egyszerű UTP kábelköpenyt használok, szóval semmi hőálló cuccot. Ha sokat van használva akkor elég hamar elhasználódik, de könnyű és gyors cserélni. Vékony a fala és az, hogy "olvad" többször az előnyömre volt, ugyanis pont emiatt hozzáalakul a felülethez és tökéletes zárást hoz létre. Évek óta használom így. Mostanában gondolkodom, hogy szerzek szilikoncsövet kipróbálni azt is.
Ha félsz, hogy a cső lecsúszik a kúpról akkor melegíts rá egy darabka ragasztós zsugorcsövet, garantáltan a helyén marad. Vannak dolgok az életben amit egyszerűen nem kell megkomplikálni.

U.i.: Szoktam azt is, hogy ha nem fér be az ónszippantó készülékbe akkor hosszú darab UTP kábelköpenyt húzok rá (akár 10-15cm) és azzal nyúlok bele a készülékbe.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) baloghvl hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Sziasztok, szerszámfalat szeretnék építeni OSB lapból (mert ez van itthon). Az alapötlet az hogy körbeszegem pipaléccel hogy ne látszódjon a vágás és tetőléccel rögzíteném a falon, ami eltartja a a faltól az esetlegesen átmenő csavarok miatt. Azt kérdezném milyen ötletek vannak a szerszámok rögzítésére? Derékszögben elhajtott akasztó facsavarokat már szereztem be, ezekre lehet akasztgatni. És úgy látom a villanyszerelő csőbilincs is jó sok mindenre, pl. kalapácshoz. Szívesen vennék mindenféle ötleteket ez ügyben.
(#) nagym6 válasza baloghvl hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Egy tetőléc fele vastagságú léc élével felcsavarozva vízszintesen polcszerűen, ezen lukak sorban, és csavarhúzókat, hasonlókat lehet beleállítani. Tetőléc lapjával vízszintesen felcsavarozva, belefúrva lukak félig, nem átfúrva, fúróknak tartója lehet. Természetesen simára csiszolt lécekkel.
(#) Alkotó válasza baloghvl hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Bármi jó, ami neked jó. De idővel néhány dologról kiderül mennyire nehéz együtt élni vele.
A lyukas tárolókat felejtsd el, amikbe csavarhúzót akarnál bedugni. Szinte lehetetlen kivenni belőle a szerszámot, totálisan béna megoldás, kultúrember szerszámtároló falon ilyet nem használ.
Mellékeltem néhány fotót, milyen felfogót kell készítened a "nyeles" szerszámoknak. Ebben csak a perem magasságát kell megemelni, és máris kivehető a szerszám. Magam találtam ki, és rendkívül praktikus, csak javasolni tudom. A rések szélességét igazítani kell a konkrét szerszámhoz, de aztán csak használni kell akár évtizedekig minden gond nélkül.
A kalapácsoknak nagyobb a súlya, és általában jobb ha közel van, ezért azt én a satupad oldalára tettem. Arra nem árt ügyelni, hogy a felső síkjuk az asztalsík alatt legyen. Ez nálam is szempont volt, de mióta a műanyag kalapácsot is ebben tartom, azt ki kell vennem ha ki akarom használni az asztal síkot. Ameddig nem volt műanyag kalapácsom, addig nem nagyon hiányzott, de mióta van nagyon sokat használom.
A villáskulcsokat célszerű szintén kényelmesen kivehetőre csinálni, de ezeket akár fel is lehet akasztani a lyukas végüknél. Egyébként is több mindent fel lehet akasztani csavarokra.
Pl a kézi amerikáneremnek speciális tartót készítettem (évek óta nem használtam de ki nem dobnám semmi pénzért), de a csőkulcsokat egyszerűen csavarokra akasztom.
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Nekem nincs külön műhelyem ahol a cuccaimat tárolnám és használnám mivel tartok tőle hogy egyszer lába kél. A takarmány nappal tűnt el és a falu szélén lakunk. Így minden a házba van. Majd megpróbálok valami rendszert kitalálni hogy több hely legyen de mindennek helye legyen.
(#) Gafly válasza baloghvl hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Ostobaságnak tűnik, de fel szokták festeni a szerszám helyét.
Kellemetlen ha el kell vele számolni, például:
- Ha ki kell fizetni, mert nincsen meg
- Vagy szét kell szedni a repülőt, hogy meglegyen.

Trollkodás volt, bocsánat (és nem értek hozzá)
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Ez más jellegű probléma. Itt most a fali tárolásra próbáltam a saját megoldásaimat ajánlani.
A lopás ellen nehéz védekezni. Én az erőszakos megoldásoktól sem riadnék vissza -amit később általában megbánok-, de a műhely megbízható bezárhatóságában is látok visszatartó erőt. Nálam zárható a műhely és még nem történt lopás (viszont zárt az udvar, tudják rólam hogy morcos vagyok, és kutyám is van -nincs megkötve-).
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) elektroncso válasza baloghvl hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Itt is van pár ötlet.
Jó kérdés, hogy milyen szerszámok. Esetleg ha konkrétan mondasz valamit akkor könnyebben ötletelhetünk.
(#) baloghvl válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Köszönöm a képeket, nagyon hasznos, és a többi hozzászólást is. Megfordult még egy olyan kósza gondolat a fejemben, hogy a már "belakott" falon betekergeti az ember folpack-ba a szerszámokat és ezeket így felakasztgatva lefújja az egészet valami ez eredetinél sötétebb színnel. Így látszana a szerszámhiány és az is hogy kb. mi való oda. Csinált már valaki ilyet?

És valami ilyet is tervezek rá:Bővebben: Link
(#) velegiistvan hozzászólása Máj 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy Assist márkájú kínai fúrókalapácsot, sds plus befogótokmánnyal. Elektronikailag már rendbe tettem, de a tokmányával gond van. Hogy tudnám ezt cserélni? Szét kell venni a hajtóművet teljesen, vagy elég ha a tokmány nyakán lévő zégergyűrűt leveszem? Egyáltalán javítható a gép, ha a tokmánya rossz? Az a baj, hogy széttörött a mechanikája, nem nyitja a befogókörmöket, ha lefelé húzom a külső köpenyét.

Előre is köszönöm.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 18, 2018 /
 
Van egy fúróból megmaradt tokmány miután a tengely ripityára tört. Ha érdekel valakit keressetek.
(#) velegiistvan válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Ez egy sds plusos tokmány? Bocs, nem látok annyit, hogy a képből megmondjam. Ha nem, akkor érdekele. Csak azért, mert a szóban forgó gépet odaajándékoztam közben valakinek, nekem elegem lett belőle.
(#) l48 válasza velegiistvan hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Ez egy sima hengeres szárú fúró befogó tokmány. Az sds-nél nem látod a szoritó részeket
(#) alex0 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Befogási tartomány mennyi? Elég baj, hogy messze vagy tőlem
(#) jani1987 válasza alex0 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
12-13 mm.
Következő: »»   97 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem