Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése
 
Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 23
(#) andras1 hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
Szert tettem 0,4 Ohmos nagyteljesítményű ellenállásokra. Erősítőhöz készül belőle műterhelés. Felépítését tekintve, kerámiacsőre tekert vastag ellenálláshuzal. A huzal szabadon van, korábban egy csíkban valamivel ki lehetett öntve, de ezt az idő megette, lemállott róla. A huzal elég vastag, ca 1,5mm. A kérdés az, hogy a menetek közé öntsek e valamiféle anyagot ( van 1200 fokig hőálló paszta, mely megszilárdul és cementhez hasonló keménységű lesz - bár elég sűrű, tehát kész állapotában biztosan nem lesz szép) A kérdés azért merül fel, mert bár szorosan vannak a menetek feltekerve, de ha esetleg a hő hatására kitágul, nem-e érhetnek össze az egyes menetek. Ugyanakkor ha cementezem, valószínű a hőleadó képességéből is veszít, mert a levegő a szálakat nem tudja úgy körüljárni mint szabadon. Mi a vélemény?

Köszönettel...
(#) potenciameter hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem tudom olvassa-e valaki ezt a topikot? Szükségem lenne egy műterhelésre amit egyszerü elkésziteni és minnél hamarabb kész van. Valami huzalos akármire gondoltam, vagy esetleg izzót használhatnék műterhelésként? Halottam olyat, hogy régen azbeszt szálat is használtak ellenállás helyett, rezsókban régi elektromos fűtőtestekben még fellelhető, esetleg abból nem lehetne műterhelést csinálni?
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Rengetegen olvassák. De mihez kellene? Mik a paraméterei, teljesítmény, ellenállás, és mire lenne kötve? Bármilyen vezeték használható műterhelésként, ami el tudja disszipálni a hőt. Pl. hajszárítóban levő spirálisan feltekert szál, vagy a rezsóban is ilyen van. Levágsz belőle 1m-t, megméred az ellenállását, és ez alapján akkora darabot vágsz le, amekkora kell. Esetleg hűtheted is, vagy párhuzamos, soros kapcsolással kialakíthatsz óriási méretű műterheléseket is.
(#) Inhouse válasza potenciameter hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Az azbeszt nem valószínű, hogy jó lenne műterhelésnek.
Az adatok nélkül elég nehéz lesz belőni, mit is akarsz...
Ellenállás, teljesítmény, egyen vagy váltófeszültség, méret...
Pl. 3db Hajdú bojler fűtőszál párhuzamosan pont 8ohm. Darabja 1,8kW, persze folyadékban, de szárazon is disszipálhat rendesen...

Üdv
Inhouse
(#) potenciameter hozzászólása Máj 13, 2011 /
 
Erősitőt szeretnék terhelni vele. Hogy pontosan milyen teljesitményű legyen azt nem tudom, mert több tipusú erősitőhöz használnám. De kb. olyan 100-500w-os erősitőket terhelnék vele. Úgy gondoltam, hogy csinálok két 4ohmos műterhelést igy ha sorba kötöm akkor 8ohmosnak is használhatom akár, ha arra van szükség. Hajszáritó fűtőszálat kellene hűtenem, mert az amugy is nagy hőt elbir?
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Ha izzik, akkor változik kis mértékben az ellenállása. Ettől függ, hogy szükség van-e hűtésre. Ha izzik a szál, szerintem jobban csökken az élettartama, mint ha csak fele akkora lenne a hőmérséklete.
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Szerintem még egy 500w os erősitő sem tudná felizzitani azt a szálat, hisz egy jó minőségű hajszáritó több mint 1kw os. ( Van egy fodrász barátom, aki néha maszekol mint kőműves és szobafastő, tőle hallottam hogy vett egy hajszáritót( valami jó minőségűt) és azt akarta nekem bemagyarázni, hogy több áramot fogyaszt mint a betonkeverője, persze nem hittem el neki, de amikor a saját szememmel láttam hogy tekeri a villanyórát leesett az állam komolyan mondom.
(#) Bassmester válasza potenciameter hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Egy 1000-es hajszárító szekász huzalja már kb 5A-en felízzik. Azt is vedd figyelembe, hogy a hajszárító elég erősen fújja a cekászt, ezért nem hevül fel izzásig.
(#) Inhouse válasza potenciameter hozzászólására (») Máj 14, 2011 / 1
 
Erős ventiláció nélkül izzik az, azért mennek tönkre a hajszárítók, mert megáll a sok hajtól a motor...
A betonkeverő motorja nem olyan nagy teljesítményű, attól, hogy a betonkeverő nagy...elég rossz összehasonlítás...
Pl. egy IFA kb. 100LE, na ezt sok jóval kisebb autó, kisebb tömeggel megeszi reggelire többszörösen, persze nem tudnak köbméternyi homokot vinni a hátukon...

Üdv
Inhouse
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 15, 2011 /
 
Helló!
Ampert szeretnék mérni műterhelés mellett de nem tudom mit kéne használni egy 24-30v-os tápegységen.
Mit ajánlanátok.Én azon gondolkoztam hogy egy 230v-os izzót kötök rá az úgy jó lenne?
(#) banyaiakos válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Helló! Kicsit pontosítsd, hogy mit akarsz, mert ez így elég értelmetlen. Szóval van egy tápegységed és le szeretnéd terhelni? Autós izzókat köss sorba!
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
Üdv!

Műterhelés gyanánt sokszor fűtőszálról letekert drótot használtam majd akkorát vágtam le belőle ami megfelelt. Sokszor viszont izzásig hevült a szál. Az a kérdésem, hogy ilyenkor vészesen megváltozik az ellenállása a fűtőszálnak?
(#) Gafly válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Igen. Jelentősen megváltozik. Hogy ez mennyire vészes azt viszont neked kell eldönteni
(#) nagy_david1 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Pl. egy erősítőnél egy szobahőmérsékleten levő 8 ohm -ra méretezett szál ha felhevül izzásig akkor mennyire tolódhat ki ez az érték? Nem konkrét számításokat kérek hanem tapasztalat alapján megsaccolt értéket
(#) sznyeg hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
Erősítőjavításhoz én tekertettem egy hangszórójavító emberrel egy 10kW-os 'hangszórót'.
50X3-as alucső, 20 centi hosszú, a végén egy 10X10 cm-es lemezzel, hogy hűtőbordára legyen fogatható. Erre tekertettem a tekercset. Ruhásszekrény méretű frekvenciaváltóból bontott hűtőbordára fel lett csavarozva, 2-300W-os erősítőnél nem kezdett számottevően melegedni... Kissé 'Orosz módszer', de működik
(#) Gafly válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Saccold meg az izzást (hőmérséklet), hozzá már tudod miből keszítetted a műterhelést és ki is lehet számítani: Bővebben: Link
Én mondjuk vettem pár 4.7 Ohm-os fémtokos ellenállást a Lomex-ben, rátettem pár vörösréz hűtőbordára. Az általam járatos teljesítmény és időtartományban nem izzik semmi
(#) nagy_david1 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Esetleg meg tudnád mondani az izzószálak milyen anyagból vannak? Ugyan azon anyagból készül gondolom a vasaló, hajszárító, mosógép, samott rúdra tekert szobai hősugárzó stb is.
(#) Gafly válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Sajnos nem tudom megmondani hogy milyen anyagból készíted majd az izzószálat. Ehhez kevés a tudásom.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
(#) vilmosd válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
(#) nagy_david1 válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Köszönöm. Kíváncsi lettem valóban, hogy mennyit változhat egy 8 ohm-os kantál drót ellenállása izzás során. Egyelőre fáradt vagyok, hogy felelevenítsem középiskolai fizika tudásomat. Majd ha kedvem és időm lesz elvégzem a számításokat.
(#) sznyeg válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Az izzószálak wolframból vannak tudtommal, a hőfejlesztő cekaszok (vasaló, villanybojler, merülőforraló...) ellenálláshuzalból.
Hangfrekis erősítőt én pl kötöttem rá vasalóra.
(#) Kovidivi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Meg tudod könnyen mérni. Felfűtesz egy huzalt, és egy relével kapcsolgatod a multid és a táp között. Ilyenkor persze hűl a drót, de nagyjából meg tudod saccolni, hogy mennyivel csökken az ellenállása.
(#) nagy_david1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Ez is jó ötlet, csak az a baj a multi túl lassan áll be és a szál túl gyorsan hűl ki. Mondjuk úgy is csak megközelítő értéket szeretnék (sokat vagy keveset változik ekkoracska értéknél az ellenállás). Akármennyire is unni fogom de lehet nem marad más mint adatok gyűjtése és agysejtek mozgatása + alap fizikai ismeretek felébresztése.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 14, 2011 / 1
 
Eszedbe sem jut, hogy ellenállást lehet számolni az átfolyó áram, és a rajta eső feszültségből? OHM törvény Tényleg meleg van, de egy hideg fröccs...
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Jujj. Ez nagyon fájt. Övön aluli ütés :hide:
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
De ha a feszültséget lépésenként változtatgatod, a hozzá tartozó áramokból fel tudod venni az ellenállás karakterisztikáját, (az izzóét is), és ha még lenne egy infrás hőfokmérőd is, meg tudnád határozni a felvett teljesítmény, fűtőszál hőmérséklet összefüggést is, ami a jövőbeni fűtőtest számításához jól jöhet.
(#) vilmosd válasza pucuka hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Egy toroid trafo es ket multimeter, + egy kis turelem megoldja a problemat. Az agyasabbak meg excelbe irnak hozza valami egyszeru tablat.
(#) Fodor hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Sziasztok. Csináltam műterhelést wolframból villamos melegitőtestből szedtem ki. Csináltam 8 ohm-os ellenállást belőle. Párhuzamosan kötögettem megfelelően a szálat. Teljesitménye kb 1000W. Hazsnálhatom megépitett erősitők műterhelésének? Az normális dolog, hogy rákötök egy épitett erősitőt és ahogy zizegnek a szálak hallom a zenét????
(#) qvasz2 válasza Fodor hozzászólására (») Feb 18, 2012 / 1
 
Miért ne használhatnád? Viszont ha felizzik, el fog mászni az ellenállása! Csak annyira terheld, hogy ne forrósodjon.
Következő: »»   3 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem