Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése
 
Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 23
(#) Fodor válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Köszönöm szépen!
(#) KoBalázs hozzászólása Márc 28, 2012 /
 
Sziasztok!

Tudom, hogy fura kérdés, de szeretnék egy autóba egy műterhelést tenni 48Volton 10-15Amper áramerősséggel. Mi lenne szerintetek a legjobb megoldás?

Köszi.
(#) Inhouse válasza KoBalázs hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Mégis, ha beavatnál minket, mi a rossebb miatt kellhet egy ilyen cucc, amivel névleges 48V feszültségen 480-720W-ot kell eldisszipálni? Egy ekkora telejesítményű olajradiátor van mellettem, lehet vele fűteni egy irodát, olajban van a fűtőszál, olyan 15cm*60cm*70cm a külső mérete és mocskos nehéz...

Üdv
Inhouse
(#) KoBalázs válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Tudom, nem hülyeségből kérdezem. Egy töltőrendszer töltésvezérlője utáni rész lesz. Ahol 60V és 15A van. Mindig kell terhelni a rendszert, akkor is, ha az akksik tele vannak. Ne kérdezzétek miért. A lényeg az, hogy ezt kellene műterhelni. Gyúlékony, zárt környzetű zárt járműről van szó.
(#) Ge Lee válasza KoBalázs hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
A legjobb annak a megoldása lenne, hogy ne kelljen terhelni. Ha egy töltőt feleslegesen kell terhelni...hát az elég ciki. Egyébként bontott (mondjuk bojler) fűtőszál felaprítva, párhuzamosítva kb. 4 ohmra, vagy egy marék FET jó nagy hűtőbordával és ventilátorral.
(#) Inhouse válasza KoBalázs hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
A bojler fűtőszál (meg nem mondom a teljesítményét, ez az általános 120L-esben szokott lenni) 24ohm körül van (hidegen). 5db párhuzamosan 4,8ohm, az 10A 48V-on. Ilyenkor 100W jut egyre, az nem olyan vészes, lehet, hogy nem kell folyadékhűtés sem.

Üdv
Inhouse
(#) KoBalázs válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Sziasztok!

Gondolkdtam Peltier elem felhasználásában is. Nem én finanszíroznám.... Vélemény?
(#) Izeg. válasza KoBalázs hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Azzal az a baj, hogy nem csak a felvett teljesítményt disszipálja el az eggyik oldalon, hanem a másik oldalról felvett plusz sok-sok hőt is.
Ha már közhelynél tartunk, a közhelyes 2N3055-ből vagy 10db elég lehet egy ilyen műterhelésnek(vagy hogy ne kelljen nagy vezérlőáram, néhány irlz fet.
(#) lutyii hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Ellenállás-dekád (Link) építésén gondolkodok, de nem mechanikus kapcsolókkal, hanem pl. MCU-val vezérelt módon. Esetleg jó lenne megtartani az 1 Ohmos lépést. Sajnos nem tudom, hogy milyen kapcsolóelemet lenne érdemes használni a lehetséges változó áramirány miatt. Digitális poti nem jó, mert sokszor a polaritás nem mindegy neki, ill. 5V ráeső fesz. is korlát lehet a használatban (ezt jó lenne 10V-ig feltornázni). Teljesítmény tekintetében pár miliampert ha tud az már elég lenne.
Valakinek ötlet?
/ha rossz helyen tettem fel a kérdést, akkor ezer bocs!/
luytii
(#) satlokk hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Most készítem el a hobby elektronika 2003/11-s számban leközölt tápegység műterhelést,igaz fet-nek IRF 530-t használok és kb 5A-t állítok be rajta, szerintem nem bonyolult áromkör és a célnak megfelel.Leírás a következő hozzászólásnál található róla(#486403). Ha kész lesz teszek fel képeket.Üdv!
(#) satlokk válasza satlokk hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Elkészült,érdemes megcsinálni nem bonyolult és szépen müködik,igaz a doboz még hagy kiváni valót maga után.
(#) madmax0504 hozzászólása Okt 10, 2012 /
 
hali!
Olyat szeretnék csinálni, hogy van egy gitárerősítőm, amivel, - mint más gitárerősítőkkel is - az a baj, hogy csak nagyobb hangerőn adja ki magából azt a hangzást amire ki van találva. Több százezres gitárerősítőknél ez egy teljesítménykapcsolóval meg van oldva, hogy ha otthon a szobában is szeretne gyakorolni az ember akkor ne kelljen bömböltetnie az erőlködőt és úgyis szépen szóljon. Érdeklődtem a dolog iránt és kiderült, hogy ezt a megoldást műterhelésnek hívják, de ha én szeretnék ilyet csinálni akkor nem tudom, hogyan kezdhetnék hozzá, olvastam itt a hozzászólásokat de konkrétan nem derült ki a dolog. Egy ilyen kis kapcsolást kell építenem hozzá vagy elég hozzá boiler fűtőszál vagy ilyesmi (vagy mindkettő?), illetve azt hova kell kötni, a trafó után az erősítő résszel párhuzamosan, vagy esetleg az erősítő kimenetére?
(#) satlokk válasza madmax0504 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Szia!

Hány wattos a az erősítőd?
(#) madmax0504 hozzászólása Okt 10, 2012 /
 
120w 4 ohm-on, de 8 ohmos hangfallal
(#) Peti_85 hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Lenne egy elméleti kérdésem.
Ha például van 2 db 8 ohm -os 5 W-os ellenállásom, akkor párhuzamosan, vagy sorosan kötve növekszik az "eredő" teljesítmény? Vagy sehogy sem növekszik?
(#) Ghoost válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Ha parhuzamosan kotod oket.
Hisz ha 6V-al taplalva a 2 agon 750-750mA fog folyni. [4.5-4.5W]
S Kirchoff csomoponti torvenye alapjan a csomopontban az aramok OSSZEADODNAK.
Igy 6V x (2x0,75A)=9W

Ha sorositod oket, akkor mind a 2tagon 0.375A folyik a 6V-al szamolva, ami igy 2.25W-ot kepez.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) pimi9 válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
És mi van ha áramgenerátorral táplálja?
(#) _vl_ válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Az eredő teljesítmény abban az értelemben nem változik, hogy max. ugyanakkora teljesítményt képesek hővé alakítani azok az ellenállások (nagyobb terhelésnél tönkremennek). Viszont a kétféle kapcsolásban eltérő áram/feszültség párosból "hozható ki" ez a teljesítmény.
(#) Peti_85 válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Igazából egy 4 ohm-os hangszóróhoz lenne sorosan kapcsolva ideiglenesen, hogy megnézzem erősítőnek mennyire tetszik jobban, ha 8 ohm-os "hangszóróval" van terhelve...
Egy 4,7 és egy 39 ohmos ellenállást találtam itthon. 5 Wattosak. Párhuzamosan kicsivel lesz csak kisebb az ellenállás és így érdekelt volna a teljesítmény, hogy több lesz e, mint egyedül csak a 4,7 ohm-os. De csak egy TDA2030-at hajtanék vele, kb. fél teljesítménnyel.

Mindenesetre köszönöm a választ.
(#) Ghoost válasza pimi9 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
A csomopontbol eloszlo aram nagysaga forditottam aranyos az ellenallas nagysagaval.
Hiaba hajtod aramgeneratorral az aram meg fog oszlani a ket resz kozott.
(#) Ghoost válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Idézet:
„...nem változik, hogy max. ugyanakkora teljesítményt képesek hővé alakítani...”

Ez igy igaz, nem is vitattam.
A soros kapcsolasnal a tagokon atfolyo aram, mig parhuzamos kapcsolasnal a kapocspontokon merheto feszultseg a konstans ertek.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) pimi9 válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Nem értem minek kell a:
Idézet:
„párhuzamosan, vagy sorosan kötve növekszik az "eredő" teljesítmény?”

Idézet:
„Ha parhuzamosan kotod oket.”

Idézet:
„És mi van ha áramgenerátorral táplálja?”


Na most azon gondolkodj el, hogy ha adott két ellenállás és egy áramgenerátor, akkor soros vagy párhuzamos kapcsolásba ad le nagyobb teljesítményt.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 31, 2013 /
 
Sziasztok! Pc tápegység teszteléshez szeretnék műterhelést csinálni FET segítségével, minden feszültség ágra külön-külön műterhelést szeretnék, áganként mondjuk 5A terheléssel. Először áganként 10A-ra gondoltam, de végülis bőven elég az 5A, főleg hogy kisebb teljesítményű tápok nem minden esetben tudnak 10A-t minden ágon. Ehhez szeretném a segítségeteket kérni. Lehetőleg egyszerű legyen az áramkör. 2SK2049 FET-et szeretnék használni, mivel az van itthon néhány darab, így feleslegesen nem költenék pénzt FET-re! Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) _vl_ válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Mennyi az a "néhány darab"? Számold ki áganként a terhelést, oszd el 20-25 Wattal, és kb. annyi darab fog kelleni belőle. Meg valami orbitális hűtőborda, ventilátorral.
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
PC bontóban ahol legutóbb vettem tápot, egy marokba fogható kis "izével" tesztelték a tápot.
Jó volt, és azóta is működik
Az a kérdés, hogy mennyi ideig akarod tesztelni? Hőkamrát esetleg nem akarsz mellé építeni, öregedés vizsgálathoz?
(#) rockersrac válasza Gafly hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Nekem is van olyan műszerem, de az nem terheli be a tápot, az csak megmutatja hogy mekkora az adott feszültség, és ennyi. Egyébként hőkamerát nem terveztem építeni öregedés vizsgálat céljából. A tápegységet annyi időre szeretném beterhelni, hogy műszerrel meglehessen mérni hogy mennyit esik az egyes ágak feszültsége terhelés hatására.
(#) rockersrac válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Most nem tudom pontosan mennyi van itthon, de 6-8 db biztos van itthon.
(#) _vl_ válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Ha kb. fix terhelést akarsz fix feszültségekhez, akkor menjél valami (alkatrész)bontóba, és szerezz pár teljesítményellenállást, esetleg villanykörtékből is lehet "építkezni".
A "műterhelés" nevű alkotásnak akkor van értelme, ha széles tartományban változtatható terhelést szeretnél, esetleg számítógépről szeretnéd tudni változtatni (és közben mérni valami áramköri paramétert).
(#) Inhouse válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Idézet:
„Egyébként hőkamerát nem terveztem építeni öregedés vizsgálat céljából.”

Idézet:
Hőkamrát esetleg nem akarsz mellé építeni, öregedés vizsgálathoz?”

Nem ugyanaz. De tényleg verébre ágyúval...fogsz autós izzókat, 6V, 12V, 24V, 10W, 55W, stb...és összerakod belőlük.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Egyébként lapozz vissza, én is raktam fel kapcsolást! Igaz, az tranzisztort használ, de csak át kell alakítani. Vagy készítesz egy olyan kapcsolást, ahol a FET-tel sorban van egy pl. 0.1ohmos ellenállás, és ezen méred az eső feszültséget. A FET-et egy műveleti erősítővel vezérled, a 0.1ohmon eső feszültség függvényében. Én készítettem egy ilyen kapcsolást, tranzisztorral. AZ invertáló bemeneten a söntön eső feszültséget mértem a GND-hez képest, a pozitívra pedig fix feszültséget raktam. 100mV esik 0.1 ohm söntön 1A esetén.
Következő: »»   4 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem