Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   344 / 583
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Nov 6, 2014 / 1

Elég sok régi készülék volt már a kezem között, és az a tapasztalatom, hogy csak a nagyon ritka, és drága masinák voltak politúrozva. A 30-as évek végétől az ilyen sorozat gyártású készülékeket már lakkozták. Méghozzá vastagon, ( 0.2- 0.3 mm) hasonlóan magas fényű lakkal. Ezért az ilyen festés közelíti meg leginkább az eredeti állapotot. Meg azt sem szabad elfelejteni, hogy ez egy friss felület, valójában még át sem száradt teljesen, 2-3 hónap alatt ez is lemattul, vagyis jócskán elveszti ezt a magas fényét.
(#) 954karpitos hozzászólása Nov 6, 2014 / 1

A 933-as rádió jó lett.A lakkozást amikor lemaratják ,egyben leszedik a patináját a régi rádióról.
A Janó bácsi lakkozása szücsös lett , nem tetszik (látszik hogy a szabadban csinálta)Vékony rétegben
kell többször felhordani,és két réteg között kivárni a száradást.Az se jó ha sok réteget teszel rá,mert olyan lesz mintha műgyantával leöntötted volna.
A politúrozás sokkal idő igényesebb.Amennyiben rendesen elő van készítve tökéletesen sima felületet lehet alkotni(lehet matt fényt selyem fényt, tükörfényt adnia rádiónak)
Az én saját rádióimat, Francia politúrra selyem fénnyel csinálom.
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Majd lássuk azt is.
(#) 954karpitos hozzászólása Nov 6, 2014 /

Keresd vissza ott egy Orion 140-es
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 7, 2014 / 1

Lenne némi ellenvetésem a káva felújítására vonatkozó észrevételekkel. Jó pár éve, mikor elkezdtem komolyabban foglalkozni az ilyen régi, 60-80 éves rádiók rendbetételével, nekem is az volt a módszerem, hogy mindent a lehető leg fényesebbre, újnak kinézőre, csillogó-villogóra kell felújítani. Sok hazai és külföldi rádiómúzeum, gyűjtemény meglátogatása, átnézése után, ma már máskébb látom. Szerintem sokkal inkább arra kell törekedni, hogy a készülék úgy nézzen ki, mint ha most is napi használatban lenne, egy korabeli kicsit poros, kicsit cigarettafüsttel szennyezett "polgári" lakásban, sem mint akkor, amikor a gyárban becsomagolták. Ma például ha csak nem feltétlen muszáj, már nem törekszem arra, hogy a panelt teljesen lecsupaszítva újra lefessem, sokkal inkább kínlódok a jóval munkaigényesebb javításokkal, a rozsdafoltok egyenkénti eltüntetésével. Vagyis igyekszem megtartani az eredeti használtnak kinéző állapotot. A dobozt is le tudnám csiszolni, újra pácolni, meg politúrozni, de inkább készakarva hagyom rajta a kisebb hibákat, legyen egy kis használt kinézete, mint a teljesen steril csili-vili állapota. Ez a fajta lakkozás pár hónap alatt összeszárad, lemattul, és inkább idézi az általam kívánt kinézetet. Persze ez csak egy koncepció, lehet hogy másnak más a véleménye, és neki van inkább igaza. Üdv.
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Azt annak idején meg is dicsértem. Azt hittem a hozzászólásodból, hogy készül valami más is.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 7, 2014 / 1

Igazán örülök annak, hogy nem csak én látom így. Kizártnak tartom, hogy egy sok évtizedes készülék megőrizze eredeti gyári állapotát, ezért nem is kell úgy kinéznie, mint akkor. Legyen tiszta és persze ne legyen szétpusztulva, de ha látszódnak rajta a használat apróbb nyomai nem probléma, valahol őrzi egy család mindennapi életét. Szerintem.
Mindenesetre nagyon szépek a gyári állapotra restaurált rádiók, nagy tisztelet a restaurátoroknak.
(#) kisgeri hozzászólása Nov 8, 2014 /

Sziasztok! Van egy Orion TR 1813 csőmérőm, ezt szeretném átnézni, illetve a működésével tisztában lenni, de nincs hozzá semmilyen dokumentációm. Egyedül itt a radiomuseum.org-on találtam meg, de ide meg nincs hozzáférésem. Nincs meg valakinek véletlenül? Üdv
(#) gkari válasza kisgeri hozzászólására (») Nov 8, 2014 /

Keresd meg Borbély Tibor -t (Tokaj), biztosan segít!
(#) 954karpitos hozzászólása Nov 9, 2014 / 1

Mostanában készült ez is el.Remélem tőled is látunk valamit zolika 60. Ja és tökéletesen működik.
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Ez is igen szép darab. 331? Arra még várni kell egy keveset míg időm lesz ilyesmivel a gyakorlatban is foglalkoznom. Ezért csak mások munkáit szoktam szemrevételezni itt a fórumon. Talán ha nyugdíjas leszek, ha akkoriban lesz még olyan.
(#) Sting hozzászólása Nov 9, 2014 / 1

Üdvözletem mindenkinek!
Szert tettem egy régi rádiós könyvre, amiben a 40'-es évekig hazánkban gyártott rádió vevők csövezése megtalálható táblázatos formában.
Ha van rá igény, feltöltöm mindet ide. A gyártók: EKA, ORION, PHILIPS, TELEFUNKEN, TELEFONGYÁR, SIEMENS, STANDARD.
Az azonosításnál is segíthet megítélni, hogy eredeti csövezése van-e a fellelt kincsnek, aminek ritkán tudjuk az előéletét.
(#) 954karpitos válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

A rádió ami a képen szerepel egy Orion 441-es
(#) 954karpitos válasza Sting hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szerintem tedd fel ide.
De az elektro tanyán is nagy hasznát vennék sokan
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Az es jó. Nem vagyok ebben profi.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) Hetope hozzászólása Nov 10, 2014 /

Sziasztok! Van-e valakinek rajza a LOEWE OPTA RHEINLAND-STEREO 52028 rádióhoz ? Vagy link az sch-hoz (de nem a radio muzeum) . Előre is köszönöm !
(#) Sting válasza Hetope hozzászólására (») Nov 10, 2014 / 1

szia!
Talán hasonló ez bár 32028 a száma.
http://www.trioda.com/forum/download/file.php?id=46829
remélem segítettem.
(#) Sting hozzászólása Nov 10, 2014 / 1

Akkor beteszem ide sorban, mert elég nagy a kép mérete:

Philips és Standard

Telefunkenek
(#) lefituta válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 10, 2014 / 1

Lehet, hogy így van, nekem a csiszolást ajánlotta egy asztalos. Az ívelt részeket meg csak kézzel szoktam csiszolni. Csiszolással is nagyon nehéz eltávolítani. Szerintem jó munkát csak kézzel lehet csinálni, ahogy rég tették. A legótvarabb politúr is szebb mint egy jól sikerült lakkozás. Persze, megint csak nagy kézi meló, amit nem igazán szeretünk. De némelyik rádió megéri a pepecselést. Sajnos, a mai világban már inkább ráfújnak vagy még rosszabb esetben ecsettel rákennek valami lakkot a régi politúrozott darabokra is. De te szépen restaurálod a rádiódat, azt kell mondjam.
(#) 954karpitos válasza lefituta hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Nem tudom eldönteni ,mégis melyik oldalra tetted a voksod.A politúrozás vagy lakkozás mellé.
A rádió restaurálását senki nem vonta kétségbe.(de az a doboz?)
(#) Janó bácsi válasza 954karpitos hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Itt valójában nem egy technikai, hanem egy szemléltbeli különbségről van szó. Nagyon szépek, az általad felújított, politúrozott dobozok, csak dicsérni lehet a belé fektetett munkát, meg a végeredményt. De! Ezek az 50-es évek beli készülékek soha nem néztek így ki, még gyári új korukban sem. A szuper fényes polítúrozás, bármi szép is, teljesen életidegen. A legszegényebb Rákosi korban, amikor jegyre adták az alapvető élelmiszereket, az emberek éheztek, meg akinek ez nem tetszett éjjel elvitte a fekete Pobeda, szóval ebben a korban született pl. a 140 A aminek natúr, egyszerű farostlemez dobozán csak egy sötét pácolás, meg egy nagyon vékony félmatt-félfényes hitró! lakk réteg volt, épp csak annyi, hogy ne álljon meg rajta a por, meg ne látszódjon rajta minden kéznyom, ha hozzányúlnak. Ezzel is próbálták csökkenteni az árát, hogy egyáltalán meg tudják venni a "dolgozók". Meg a gyár sem engedhette meg magának a francia politúrt természetesen. Tehát azt kell eldönteni, hogy a doboz szép legyen, vagy (valamennyire) eredeti. Csinálunk belőle egy csillogó-villogó szobadíszt, vagy azt akarjuk rekonstruálni, hogy milyen lehetett amikor legyártották, és használták.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 11, 2014 2 /

Idézet:
„Ezek az 50-es évek beli készülékek soha nem néztek így ki, még gyári új korukban sem.”
A 70-es évek elején meg egyszerűen lomnak számítottak, és nem volt még a javításukhoz elegendő tudásom sem, részemről is a kérdés csupán elvi volt. Ha egyszer majd nem fogok sajnálni egy pincekoszos lomra több ezer forintot, akkor majd azt is eldöntöm, elég lesz neki a lakkozás is.
(#) Hetope válasza Sting hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Szia !
Kösz a rajzért de ez érdekes módon egész más. Amit keresek ott csak 1 ECC83-as van a végcső előtt(ELL80) amit nem is olyan egyszerű beszerezni.
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Részemről a politúrozást tartom megfelelőnek .Pl-hogy nézne ki egy rádió ha szól is,kívülről
nincs rendbe rakva.50-70 év megteszi a magáét de nem fogom úgy hagyni a kávákat, hogy
a furnér hibás, színe kopott (mert pl 56-ban pincében tárolták hallgatták) a tetejébe
belesülve a horgolt csipke minta,vagy éppen cserép nyoma.A történelmet nem kéne ebbe bele
keverni( mindennapi használat nyomai legyenek rajta.Részemről felvetődik egy másik kérdés,
Egyáltalán megtudja e csinálni vagy csak kritika és hozzá nem értés az egész(van aki hozzászólt( 14000ezerszer ebből hasznos 3,47%)Részemről 20 éve csinálom mégsem tartom
tökéletesnek.Én nem akarok mindenhez érteni és mindent MEKK csinálni(Mekkmester)
Továbbra is a saját ízlésvilágomnak megfelelően fogom csinálni a rádiók fel újítását,restaurálását.Legközelebb ha még érdekel valakit, egy lakkozott rádiót mutatok.
(#) 954karpitos válasza fecameca hozzászólására (») Nov 11, 2014 1 / 1

Már megint negatív a hozzá szólásod,előszedhetnél egy rádiót és büttykölhetnél valamit.
Ha nincs adok egy rádiót(feltétel :meg kell a többieknek is mutatnod)
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Ha jól értelmezem a hozzászólásokat, senki nem írta, hogy ne politúrozz. Janó bácsi is csak arról írt, hogy neki jobban tetszik a lakkozott doboz. Szerintem meg mindenki csinálja úgy ahogy örömét leli benne. A lényeg, hogy minél több készülék megmaradjon az utókornak. 14000 hozzászólás 3%-a sokkal több mint 50 hozzászólás 12%-a.
(#) 954karpitos hozzászólása Nov 11, 2014 / 1

A lényeg, hogy minél több készülék megmaradjon az utókornak.
(#) 954karpitos hozzászólása Nov 11, 2014 / 1

Ezt a rekord 47-est mutatom meg a képek nem a sajátjaim,a fel újítottak lesznek az enyémek csak még keresem
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014

3.jpg

4.jpg

Következő: »»   344 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem