Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   486 / 577
(#) fgyj hozzászólása Aug 5, 2018 1 / 1
 
Tisztelt, sok-sok rádiót látott társak! Ki találkozott már ilyen Orion-gombbal (és ki tudja, melyik készüléken volt ilyen)?
Egy Néprádión érkezett hozzám, a cserélt potméter gombját pótolták vele (mert az új szár nem hasított). Átmérő: 30, magasság: 17 mm.
Hátha ritka rádiótörténeti csemege ez a szépen domborított, nagyon régiesnek tűnő gomb
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2018
(#) E197 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 5, 2018 / 1
 
Szia! Bár válasszal nem is, de további kérdésekkel szolgálhatok. Még én sem láttam ilyet, de megkérdeztem valakit, aki sokkal járatosabb a témában, de ő se látott ilyet, csak valami hasonlót, de az nem forgatógomb volt, kérlek küldesz képet a furat felől is, mert lehet, hogy utólag fúrták ki. Gyanúsnak találja a palástján lévő bevágást is. Ő elsősorban reklám anyagra gondol. Azt mondta még, hogy hasonló van az Orion hőpalack parafa dugóján is de az porcelánból van

Amúgy ha esetleg mégis forgatógomb lenne az embléma alapján 1939 előtti lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2018
(#) fgyj válasza E197 hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
A gombba sárgaréz test van beleöntve, abban szabályos, a potmétertengelyekkel azonos furat. Oldalról is a szokásos menetű furat a fejetlen rögzítőcsavarnak. A kitörött darabot az magyaráz(hat)ja, hogy fejes csavart erőltettek bele (úgy is érkezett, hogy olyan volt rajta).
A paláston lévő horony szabályos, benne aranyszínű festék maradványa, nem gondolnám utólagos változtatásnak.
Sem az emblémának, sem a gombnak nem találtam mását semmilyen dokumentumban.
(#) Szikravadasz válasza fgyj hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
Szia!
A gomb formája nagyon ismerős, embléma nélkül. Gyerekkoromból ('70-es évek eleje) rémlik, mintha valaminek a húzófogantyúja lett volna ilyen. Bútor vagy valami fiókos/kisajtós dolog. Nem tv vagy rádió, mert akkoriban egy Carmen tv-nk és AR604 rádiónk volt.
(Tegnap akartam írni, még azt is, hogy a horony valami világos festékkel ki volt festve)
(#) E197 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Köszi szépen a képeket! Igen, tényleg egy gyári gomb. Azt az információt kaptam, hogy nagyon hasonló gomb van az 1936-os 222-n. Tehát leehet, hogy az 1935-36-os rádióévadban használta az Orion egyes helyekre ezt a gombot, de ez csak feltevés.
(#) fgyj válasza E197 hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
Az 1936-os 222-es rádió gombjai valóban hasonlítanak egy kicsit, de jelentős eltérés is van. Embléma, védjegy stb. keresése közben a jelvény kulcsszót is próbáltam; és így találtam a Vaterán eladott Orion-jelvényt, amelyet hasonlóan domborítottak, mint az én gombomon lévő ábrázolást. Tehát egy bizonyos korszakban ez közismert változat lehetett.
(#) proli007 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 3
 
Hello! "fejetlen rögzítőcsavarnak" Lánykori nevén "hernyócsavar".
(#) fgyj válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Köszönöm a hernyót! A "fejes csavar" szakszerű neve?
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
(#) Ferenc 47 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
Helló! A fejes csavarok félgöbfejű, lencsefejű, süllyesztett fejű, hengeres fejű, hatlapfejű.
(#) fgyj válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Ó, mennyi csavarfej! De tudok még néhányat: négyzetes fejű (négylapfejű), domború fejű (D fejű), süllyesztett lencsefejű, szárnyas fejű, szemes fejű, recés fejű. Vagy mondjuk a kapupántcsavar feje, az se kutya. Aztán több fejfajta lehet hornyolt is: egyhornyú, kereszthornyú (több alfajjal), torx, imbusz. Csak be ne csavarodjunk ebben a hőségben
(#) E197 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
Köszi szépen. Egyébként pont ugyan ilyen embléma van az Orion 56-omon is, ha jól tudom, akkor a következő rádióévadban, már megváltozott a ma ismert Orion logóra, így ez a gomb is 1938-ig készülhetett.

DSC00396.JPG
    
(#) fgyj hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Kedves E197, köszönöm a fotót. De nem ugyanolyan!
A tiédnek az aránya szélesebb és laposabb - az enyém karcsúbb és domborúbb. A tiéden durvább az ORION felirat, a fejből nő ki, az I szinte T-nek látszik - az enyémen ez a felirat szépen lebeg. A tiédnek a szája szögletes - az enyémé szép, lágy vonalú, alatta még huncut gödröcske is van. A tiédnek a homlokán felirat - az enyémnek szép, tiszta a homloka. Végül: tiédnek csak 11 szál haja van - az enyémnek 18! Mi győztünk
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) tiko77 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Beszkenneltem a skálaüveg mindkét oldalát jpg, tiff és bmp formátumban is, ha valakit érdekel az apró sérülések ellenére akkor letölthetővé teszem, a bmp közel 200Mb ha jól emlékszem.
Esetleg a 239a skálahúrozási rajza nincs meg valakinek???
Köszönöm!
(#) fgyj válasza tiko77 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Az Orion 200-as és 300-as sorozatának több tagja azonos módon van húrozva (azok, amelyeknek két hullámsávja között az állomáskereső gomb/tengely ki-be mozgatásával kellett váltani). A következő képek alapján nem nehéz megoldani (a gyári variációban 2 szál huzallal, két rugóval - de a gyakorlatban kialakult módszer szerint egy hosszabb huzallal, egy rugóval). (A 325-ös rádió alulnézeti képén a nyíllal jelzett két szál megy a túlsó oldali görgőre.)
A két rajz közötti különbség is könnyen áthidalható: lehet a tengelyen két furatba csomózni, de lehet a tengelyre tekerni is a huzalt.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) E197 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 8, 2018 / 1
 
Hát igen, ezt nem lehet felülmúlni, te nyertél. Elsősorban én arra a képre gondoltam, amin egy ilyen embléma van, mint az enyémen. Ott a 222 melletti képen. Valamint az enyém csalóka, mert nagyon kopott volt, ráadásul még políroztam is, majd rézlakk is került rá, azért ilyen tompa, de tény ami tény, nem ugyan olyan, mint a gombon lévő. Amúgy nekem van egy 1928-as Orion árjegyzékem, azon is olyasmi embléma van, mint az enyémen, ugyan akkor a belsejében lévő pedig másmilyen
(#) bokonyi001 válasza fgyj hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Eggyik kedvencem: Bővebben: Link

A link javítva.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) fgyj hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Segítséget kérek a képzett szakemberektől - ha a nyári melegben marad egy kis energiájuk erre. Előre is köszönöm.
Hogyan kell megítélni érintésbiztonsági szempontból a Tihany rádió (VT R 822) eléggé szokatlan, egyedi áramellátását? Autotranszformátornak minősül-e a trafója? A test ugyan nem kerül fémes kapcsolatba a hálózati fázissal - az viszont jelenthet-e fokozott veszélyt, hogy az egyenirányító cső anódjaira közvetlenül juthat a fázis?
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Sziasztok!
RFT Prominent 215 rádióra keresek két db, a képen láthatóval azonos forgatógombot (vagy legalább nagyjából hasonlót, más RFT rádiókon is ilyesmi stílusúak voltak, ahogy látom Google-ön..). Lehetőleg budapesti átvétellel. Tisztában vagyok vele, hogy kevéssé muzeális típus, így nem ingyen, de azért nem is a rádió értékével vetekedő összegért pótolnám ezt az apróbb hiányosságát.

DSCN3152.JPG
    
(#) Janó bácsi válasza fgyj hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Szerintem ez egy hibás rajz, ha így lenne az anód fesznek nem lenne negatív oldala. A valóságban a hálózat alsó fele a pot méter kapcsolója egyik oldalánál közvetlenül össze van kötve a testtel. A készülék sasszija így fázison lehet, és érintése életveszélyes.
(#) fgyj válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Köszönöm a gyors választ! Tehát úgy lenne helyes a Kádár-könyvben megjelent rajz, ahogyan most kiegészítettem? A hasonló tervezésű Badacsony ugyanott közreadott rajzán valóban testre van kötve a hálózat (csak a teljesen eltérő elrendezés miatt nem azonnal veszi észre a gyakorlatlan szem).
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
(#) Janó bácsi válasza fgyj hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Nem vagyok biztos benne, lehet hogy a biztosíték után van testelve, meg kell nézni. De a működés szempontjából mindegy.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
(#) fecameca válasza fgyj hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Valószínűleg így igaz, azokban a rajzokban előfordulhat hiba. A készülék műanyag háza, és az antenna csatoló kondenzátor megakadályozza, hogy meg lehessen érinteni. Viszont ebből eredően tilos hátlap nélkül használni, a műanyag gombjait fémre cserélni, illetve bármilyen hangfrekvenciás csatlakozást rá készíteni leválasztó trafó nélkül.
(#) fgyj válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Szokásos (üvegcsöves) biztosíték nincs a készülékben. De a korábban készített fotókon a trafó tetején látható egy szerkentyű, amely hőre olvadó érintkezőnek tűnik. (Jobb szögből csak olyan fotóm van, amely az eredeti, piszkos állapotban készült a rádióról.)
(#) feketek válasza fgyj hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Az a trafó "hőkioldója" ami túlterhelés esetén fellépő melegedéskor leold, ezzel kikapcsolva a rádiót, mivel a trafó primer köre ezen keresztül van kapcsolva.
Ettől függetlenül szerintem célszerű valahova a trafó primer körébe beletenni (és esztétikusan elhelyezni, vagy éppen elrejteni) egy üvegbiztosítékot is. Bőven elég egy 500mA-os is.
K
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Na így már látszik, hogy a trafó primér alsó fele közvetlenül megy a biztosítékra, igy a pot méternél lehet testelve.
(#) tiko77 hozzászólása Aug 10, 2018 / 1
 
Üdvözlet mindenkinek!
Megosztanék veletek egy kis praktikát amit a feleségem ajánlott.
Szövetek tisztítására, kevésbé makacs foltok és kosz esetén kiválóan alkalmas a nedves baba popsitörlő kendő. Én egy két betűs drogéria sajátmárkás termékét próbáltam, egész jól bevált, nem tocsog tőle a felület. Persze bevetés előtt azért érdemes próbát tenni egy kevésbé látványos helyen. Sajnos az eredeti állapotot nem fényképeztem le de már elsőre is sokkal tisztább lett a szövet.
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 16, 2018 / 3
 
Üdv mindenkinek. Ismét össze hozott a jó sorsom egy gyöngyszemmel, még ha most nem is látszik rajta. Ismeretlen eredetű, és típusú rádió, talán a 20-as évek vége, 30-as évek elejéről. A dobozát már felújította valaki, rám maradna az elektromos rész. 3 cső van benne, egyenes rendszerű lehetett valaha. Bár van zsinórja, nincs hál trafó benne, talán egyenáramú hálózathoz használták.
Hangszórója lengőnyelves, de a membránja már nagyon szétmállott. A kondik is kinyíltak, szokás szerint. Még nem tudom mi az a rengeteg gomb, meg kapcsoló rajta, majd ki kell találni. Rajz persze nincs hozzá. Valaki rárakott egy világos hangszóró selymet, mert az eredeti bútorszövet már szakadt volt, de szerencsére meg van az is. Lesz vele meló bőven, még azt sem tudom hogyan kezdjek majd hozzá.
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Ebből is egy szépséget fogsz varázsolni!
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Hát úgy látszik akkor s léteztek amatőrök,kik rádiókat épitettek,ez egy nagyon szép amatőr rádió a 30-as évekből,úgy látom hogy audion vagy egyenes,igazi értékes régiség,éppen azért mert nem gyári.
(#) FAZ1 válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Nekem van ugyanilyen rádióm, ráadásul még működik is - (holott már át kellett hangolnom az URH sávját), ámde ez kifejezetten nem egy annyira régi tipus.
Tranzisztoros és IC-s.
Én régebben a sztereo kazettás magnómhoz használtam - utólagosan beleépített sztereo dekóderrel.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Következő: »»   486 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem