Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   528 / 577
(#) gkari válasza laczika hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Az igaz, hogy még jól hangolt állapotban is "elmászik", merthogy nincs AFC-je, de csak a jól bemelegedett állapotig, valamint a jó antenna sem árt, ha van.
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 2, 2020 / 15
 
Üdvözlet mindenkinek!
Lassan de biztosan haladok az Orion 355 dobozával. Szerettem volna minél többet megtartani az eredeti állapotából viszont idő közben rájöttem hogy ez szinte lehetetlen.
Eredetileg sok helyen hiányzott a lakk, egy részen a furnér is, illetve valaki banándugó aljzatokat épített a jobb oldalra.
Elölről és a bal oldal szép volt, a tetején az eredeti lakk erősen hiányos, karcos, és a furnér a végén felvált. A jobb oldal gyakorlatilag az említett hiány, a fúrás és a lakk állapota miatt menthetetlen.
Először a régi lakkréteget ahol engedte lecsiszoltam, (a jobb oldalát teljesen) a hiányt és a furatokat javítottam, ezután megpróbáltam kevert dió páccal színezni a hiányzó részeket. Persze nem lett jó, még az első lakkréteg sem javított a helyzeten. Felül látszott igazán az eltérés a javítás és az eredeti állapot között. Bárhogy is próbáltam az eredeti még megmaradt (szerintem) sellak nem összehozható a jelenleg használatos anyagokkal, egyszerűen az árnyalatok meg az egész összkép nem stimmel.
A megoldás cseresznye színű páccal színezett lakk. Az eredmény a képeken, sokkal szebb mint az itt-ott javítgatott, de sajnos így a régi patina amit szerettem volna megtartani elveszett. Cserébe egy időtálló szép bevonatot kapott a doboz.
A hangszóró szövetét tisztítottam és a skálaüveget is amennyire lehetett, de csak a feliratok körül mert félek hogy lekopna. A skála legfelső sora sajnos így is enyhén sérült mert úgy használták hogy a mutató beleért. A gombokat még festeni kell, a hangszóró szövetet újra ragasztani, vágok majd új filceket a gombok alá, hátlap tartókat pótolni ...lesz még vele dolog viszont a neheze már megvan, alig várom hogy kész legyen
(#) Ferenc 47 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Gratulálok! Nagyon szép lett!
(#) laczika válasza gkari hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
A kaszniba beépített dipol elég kevés, de az a legkevesebb van hosszú drót bőven. Egyenlőre bezártam a dobozt, de lehet hogy egyszer előveszem és a munkapontot a fűtés tápról fogom megoldani, hogy legalább a hang tényleg stabil legyen. Még egy utólagos AFC-t is belefaragnék ha úgy adódna egyszer.
(#) tiko77 válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Köszönöm! Négy réteg lakkot kentem fel minden oldalra, két réteg színtelen és kettő páccal kevertet. Minden oldalt egyenként, forgatva a dobozt. Összesen 16 száradást kellett megvárnom. Kivéve a fekete betétet, azon csak két réteg van. A fehér csíkkal is elszórakoztam egy darabig mire jó lett, kellett hozzá a türelem.
(#) gkari válasza laczika hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Idézet:
„munkapontot a fűtés tápról fogom megoldani”
ezt nem értem; minek a munkapontját?
(#) laczika válasza gkari hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Van egy cikk:
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektroncsoves_erosito_el84_...l?pg=2
Ezt a feszültségkétszerezős állítható részt gondoltam az 1MOhm helyett beépíteni.
(#) Ferenc 47 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 4, 2020 / 1
 
Hát, így valóban nagyon megdolgoztál vele! Nálunk a fiam végzi ezeket a munkákat. Ő a lakkot pisztollyal viszi fel, 3, vagy 4 rétegben, közben száradás után csiszolás 1000-es, vagy 1200-as papírral. A pisztoly a kicsi, kb. 1-1,5 decis, talán modellezéshez használatos. Minden esetre a végeredmény szép lett nálad is!
(#) gkari válasza laczika hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
Szerintem feles(fölös?leges, ez mégse HIGHEND, aligha lesz hallható a különbség.
(#) GARFIELD13 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Szia!
Először is gratulálok a felújításhoz, nagyon szép lett.
"A megoldás cseresznye színű páccal színezett lakk." rész érdekelne engem részletesebben ha lehetséges (hogyan kell keverni), mert egy leharcolt Supraphone RK 09-es dobozpárt szeretnék rendbe rakni és a furnér hiányok, levert sarok pótlása miatt az is 100%, hogy foltos lenne, ha nem így kerül felújításra.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv.
(#) laczika válasza gkari hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Megépítettem légszerelve, és stabilan működik. Egyből normálisan szól és fél óra múlva se torzít. High-end ebben a műfajban nyilván nem lett, de így most elfogadható lett és ez a lényeg. Véglegesíteni fogom egy kis öcsipanelen ezt a pár plusz alkatrészt. Ezen a rádión most inkább a használhatóságot preferálom mint a gyári állapotot.
(#) tiko77 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 5, 2020 / 3
 
Szia!
A színezővel kapcsolatba helyesbítenem kell, viszont ez a végeredményen nem változtat. A képen látható anyagokat használtam. A lakk egy hárombetűs barkácsáruház (kitakartam hogy ne legyen gond vele de azért ki lehet találni ) saját márkás vizes bázisú lakkja, a színező viszont nem pác ahogy írtam, hanem vízben oldódó lazúr. Eredetileg pácot kerestem ezt ajánlották, elnézést a tévedésért.
http://www.egrokorr.hu/termekeink/lakossagi-termekek/zomancok-feste...ulatum
A lakkból egy kis üvegbe áttöltöttem nagyjából 1,5dl-t (két rétegre ennyit elégnek gondoltam) és az említett por állagú lazúrt kevertem bele. Kisebb mennyiséggel kezdtem, próbáltam egy fadarabon, addig adagoltam a port amíg jónak nem találtam a színt. Szépen oldódik a lakkban nem lesz vele gond. A furnér pótlást érdemes egy kicsit előre színezni, én úgy csináltam hogy vizes kis ecset hegyét épphogy belemártottam a porba és azzal festettem meg a sokkal világosabb pótlást. Persze ha eleve színezettel javítasz akkor ez nem biztos hogy szükséges.

lakk.jpg
    
(#) GARFIELD13 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
Szia!
Nagyon köszönöm.
Üdv.
(#) gkari válasza laczika hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
GRATULA!
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 10, 2020 / 13
 
Üdvözlet mindenkinek!
Elkészült a rádió. Sajnos a szövettel és a ragasztással meggyűlt a bajom, megosztanám az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, pár apróság amit ha tudtam volna akkor megspórolok egy csomó időt és bosszúságot. Az első, hogy vízzel nem tisztítok többet ragasztott helyen, sajnos már utólag tudtam meg hogy pl. az alkohol nem oldja az enyvet, mondjuk az kérdés hogy mit csinál a szövet "aranyozásával" nem e fakítja ki. Nem tudom például a denaturált szesz megfelel e a célra, majd egyszer egy amúgy is rossz szöveten kipróbálom.
Ha már vízzel lett tisztítva a szövet érdemes jól kimosni belőle a ragasztót mert ami benne marad merevvé teszi, és ahogy tapasztaltam össze is megy. Ha fontos a méret ez gond lehet, nekem is az volt. A szélek nincsenek fixálva, könnyen bomlik emiatt is lehet a méretből veszíteni.
Nyújtani csak nedvesen és nagyon óvatosan (de inkább ne mert számottevően úgy sem lehet), én sajnos megpróbáltam és bármennyire is óvatos voltam a nedves anyag elfoszlott. A további foszlást egy spéci rávasalható ragasztós szövettel akadályoztam meg.
A szakadás és a méretcsökkenés (összement) miatt úgy próbáltam pozicionálni a szövetet hogy a hiba minél kevésbé látszódjon. A ragasztás sem egyszerű, háromszor áztattam le a szövetet mire jó lett. Az alap hogy száraznak kell lenni amire ragasztunk, a szövetet kissé szivaccsal nedvesítettem. Az enyv ha túl vastag nagyon átüt (1.kép), ez ugyan utólag némileg tisztítható de jobb vékonyan felvinni. Száradás=türelem, 8 óra minimum, szakirodalom 12-t ír. Nekem csak a friss meleg enyv ragasztott jól, az utólag melegített valamiért nem, simán elvált kisebb mozdításra. Ezt próbáltam kétszer majd új enyvet csináltam, 12 óra áztatás, főzés stb.
Negyedjére lett vállalható az eredmény, sajnos a már említett szakadással, ebből próbáltam a legjobbat kihozni.
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 10, 2020 / 1
 
Megküzdöttél vele, de nagyon jó lett. Az a kis szépséghiba kiemeli a retro jelleget.
(#) Ferenc 47 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 10, 2020 / 1
 
Nagyon jó lett! Gratulálok! A küzdésnek is van eredménye, a tapasztalat szerzés. Ezen is át kell esni!
(#) mohinger válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 10, 2020 / 1
 
Anno, a keszthelyi rádiómúzeum üzemeltetője nekem azt mondta, hogy radírral szokta a hangszóróvásznat újjávarázsolni. Biztosan nem lehet mindet, csak, mint érdekesség említette.
(#) tiko77 válasza mohinger hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Köszönöm! Nekem egyszerűbb foltokra a baba popsitörlő vált be, régebben még a feleségem ajánlotta, hatékony és foltmentesen szárad.
(#) mohinger válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Nincs mit! A popsitörlőnél még egyel jobb a DM-ben kapható fertőtlenítő kendő. Az a nagyon masszív szennyeződésekkel is jól elbánik. Én pl. az orsós magnókban szétfolyt ékszíjakat szoktam vele kipucolni. Az valami rémálom, kátrányos trutymó....
(#) Gafly válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 11, 2020 / 1
 
Pont most tisztítottam vele vízcsapról fekete tutymákot.
(#) tiko77 válasza mohinger hozzászólására (») Feb 11, 2020 / 2
 
Az az ékszíj tényleg kegyetlen, én videónál futottam bele. Ne hiszem hogy rendes gumi inkább valami mű vagy újrahasznosított lehet.
Ha már ennyire kényesek a szövetek, kíváncsiságból nézelődtem miket lehet kapni ha esetleg használhatatlan az eredeti. Vannak itt egész jók.
https://www.kenag.hu/butorszovet.php
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
https://www.kenag.hu/exkluziv-butorszovet.php
Az utolsó képen minta nélküli.
(#) messius válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Gratulálok, szép lett a végeredmény! Írtad, hogy 4 rétegben lakkoztál. Érdekelne hogy a rétegeg között csiszoltál is vagy nem és hogy milyen ecsetet vagy hengert használtál?
(#) tiko77 válasza granpa hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Köszönöm, és az enyvet is, sokat segítettél vele!
(#) tiko77 válasza messius hozzászólására (») Feb 11, 2020 / 1
 
Köszönöm! Egyszerű műsörte lapos ecsetet használtam, egy széleset és egy keskenyet. A rétegek között nem csiszoltam, tudom úgy lett volna az igazi, amennyire csak lehetett vékonyra húztam a lakkot és mivel úgy láttam hogy a tapadással nincs gond így kihagytam. Ez a vizes lakk szépen terül és megfolyni sem tudott mert forgattam a dobozt, mindig csak a vízszintes felületeket kentem.
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Szívesen; van még belőle.
(#) fgyj hozzászólása Feb 17, 2020 / 2
 
Pihenésként...
A Mester és Margarita 1994-es filmfeldolgozásában a befejező moszkvai előadás közben archív fotókat vágnak be a 30-as évekből. Azt "mutatják be", hogy a Szovjetunió különböző vidékein rádión hallgatják az emberek.
Jó lenne egy-két ilyen szerkezet
(#) fgyj hozzászólása Feb 17, 2020 / 1
 
Folytatás...
(A képeket a monitorról fényképeztem.)
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2020
(#) tiko77 válasza fgyj hozzászólására (») Feb 17, 2020 / 1
 
Bizony jó lenne, de sajnos már a 40-es évekből is alig lehet elfogadható állapotút (eladót) találni. Ami megmaradt, jó kezekben, gyűjtőknél vagy múzeumban van, ott lehet megcsodálni.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2020
Következő: »»   528 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem