Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 97
(#) Collector válasza dani602 hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Ha split sorkimenő (fekete színű) alapból van benne dióda. Sima graetz-el nem tudod egyenirányítani, csak olyannal, ami nagyfrekire készült. Ha puffert is használsz utána, akkor pedig dupla csúcsfeszre kell méretezni a diódákat.
(#) bersgabor hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Pár kép,amég át nem ütött a sorkimenő oldala...
(#) bersgabor hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
A másik fele
(#) moltam hozzászólása Máj 13, 2009 /
 
Szerintetek ha egy 1 tranzisztoros visszacsatoló tekercses sorkimenőre rátekernék egy + tekercet és erre hf jelet juttanék akkor "zenélne" az ív?
(#) Sebi válasza moltam hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Lehet, de ehhez jó nagy teljesítménnyel kellene meghajtani...
Inkább a visszacsatolásban kellene modulálni a hangfrekivel.
(#) Collector válasza moltam hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Ha nem telítődik a mag akkor talán menne. Szerintem a visszacsatolással sorba érdemes rakni valamit.
Régebben nekem is megfordult ugyan ez az ötlet a fejembe, csak éppen hegesztővel
(#) bersgabor hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Sorkimenőt (diódás)hídba kötöttem MOT-tal,nem volt rossz,de még ennél is jobb volt,amikor magnetronnal kötöttem hídba.Majd ha kisebb méretre zsúfolom össze a sorkimenő meghajtót,csinálok pár videót.
(#) Collector válasza bersgabor hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Mit csináltál a magnetronnal?
(#) bersgabor válasza Collector hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Bővebben kifejtve,a magnetron és a sorkimenő földje összekötve,a magnetron egy régi Orion tv tápjának lukacsos fémházába van berakva,a sorkimenő kimenetét
odavezettem a magnetron kimenetének közelébe,hogy létrejöjjön az ív,majd bekapcsoltam a magnetront is.
Csak akkor volt hatása,ha lezártam egy fémhálóval a magnetron házát,biztos így több mikrohullám marad bent.
De hozzá kell tennem,ez már egy legyengült magnetron,lehet vagy húsz éves,a fénycsövet is kb 10 cm-ről gyújtja be,és világít kb 50cm távig.
Le akarom tekerni a MOT-ból kijövő fűtőfesz tekercset,hogy helyére vékonyabb huzalból nagyobb menetszámút tekerjek,a fűtőfesz növelésével remélem ellensújozhatom a csökkent emittálóképességet!
(#) Collector válasza bersgabor hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
A magnetronnál nagyon nem mindegy, hogy van kicsatolva! A hullámhosszból is kellene számolni. Ha jól meg van csinálva, 100 méterre is világít a fénycső tőle. Én parabolaantennával akarom fókuszálni 1 pontba a mikrohullámokat, készítek vízhűtéses folyamatosüzemű magnetront hozzá. Elvileg plazmát lehet csinálni vele, közben persze az ember rendesen megperzselődik, szóval ezt nem lehet csak úgy járatni.
Ha növeled a menetszámot, pont hogy vastagabb huzal kell. De azzal valószínű hazavágod a magnetront.
(#) bersgabor válasza Collector hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Igen sajnos a számolgatós részét utálom az egésznek,ez az ami nekem pont nem megy.De a vékonyabb huzallal rosszul fejeztem ki magam,mert igazából 1mm-es trafóhuzalt akarok használni,és majd a csévetesttől elszigetelem egy vékony fóliával.
Szerinted jól fókuszálva,és nagyobb teljesítménnyel lehetne fényjelenséget csinálni az ionoszféra nem teljesen légritka részében?
Mondjuk erre a maser sugár alkalmasabb lenne!
(#) Collector válasza bersgabor hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Az ionoszféráról a mikrohullám visszaverődik, bár ha pont merőlegesen megy rá, akkor nem. De egy magnetrontól csodát ne várj, ez nagyon nagy távolság. Impulzusüzemben radar magnetronnal, vagy klisztronnal lehetne olyan magaslatokban fényjelenséget produkálni (bár nem tudom ennek mi lenne a haszna). Maser helyett sima impulzusüzemű Nd:YAG 200mJ-os levegőbe fókuszált lézerrel egyszerűbb csinálni (van videó róla youtube-on). De inkább keress ennek egy topikot, mert ez itt brutálul off.
(#) ZLED hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Csináltam itthon egy pár kondenzátort, csak hogy ne unatkozzak, és rákötöttem őket egy sorkimenőre, amit 3V-ról hajtok (2 cerka elem). Tudom hogy ezekbe a sorkimenőkbe van dióda, de azért még rákötöttem egy párat . egész jól megy.

Videó

képek:
(#) Collector válasza ZLED hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Én régebben 4 darab sorbakötött mikrosütő kondit raktam rá, az akkorákat szólt mint egy petárda.
(#) udvcsab hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérésem lenne, hogy valaki segítsen olyan fesz. sokszorozót találni hq listájában, ami "elnyűhetetlen". Nagyfesz tápot akarok építeni és eddig a legolcsóbb típusokkal próbálkoztam, de azok kb. 15 perc működés után megadták magukat. Egyikhez se találok adatlapot amin felvan tüntetve, hogy mekkora áramot és feszültséget képesek elviselni, ezért nehéz kérdés. Az ár majdnem hogy mindegy, csak ne lehetőleg legyen hosszú élete.
Előre is köszönettel: Chabee
(#) Laslie74 válasza udvcsab hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Üdv! A TV-sokszorozók általában ki vannak hegyezve csak a szükséges max feszt bírják így jobban jársz ha inkább magad építesz egyet, így több tagra is tudod bővíteni mint a gyári. Diódának pl BY476, BY8400 széria esetleg a Diotec DD sorozatából össze lehet fűzni többet is. A nehezebb ügy a kondenzátor ezt vaterán, ebay-on esetleg rádióamatőr vásárokon érdemes vadászni 10-30kV-os stiroflex vagy mégjobb kerámia esetleg mika kondikat lehet elég nagyokat is találni 2-10nF. Ha 30-40kV nál nagyobb feszültséget akarsz kihozni érdemes körbeönteni kétkomponensű műgyantával vagy szilikongumival de akár olajba is rakhatod.
(#) ferzoo válasza udvcsab hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Üdv.Ionizátorhoz,E szűrőhöz készítettem nagyfesztekercset,kb. 1éve működik.Sorkimenő vasmagot használtam fel,/régi Tv.böl bontott/a tekercset én tekertem fel 4000V ad le 12Voltos 555ös Ic.+2tranz.+hajtással megy.Aztán van 3db.HV-03 as Nf.dióda,/mikróból való,kaszkád kapcs.+3db.2,2nf/8KV.tárcsa kondi és kijön 12KV.Dc.fesz.g.Primer N=30menet 2X0,5Cu Szek=2300menet 0,18mm.Cu-ból soronkénti lakkozott papir szigeteléssel.Nem melegszik jól bírja akár rövidzárat ívet is.Áramfelvét .12,6V=0,54Amper
(#) ferzoo válasza Laslie74 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Nekem a BY nagyfesz.diódák nem voltak jók +16KHZ-en sem 5-7db.kaszkádba kötve kerámia 2,2nf kondikkal sem.1500-2000Volt jött ki csak.A régi orosz színes Tv.sokszorozójából kinyert 5Db.kb.6cm.hosszú Nf.diódák jól beváltak,bár már nemigen van sehol kidobva bontott volt itthon.A mikróba való RG6,os HV03,HV0,5 jelzésűek 10-12KV.ig bírják 300-500mA.áramig gond és melegedés nélkül,akár 40KHZ-es impulzusokkal is boldogulnak nagyobb fesz.g esés nélkül.Beszerzésük nagyobb városokban lehetséges,ára 450-800Ft/db..között van.
(#) Inhouse hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
Masterfoxx!

Egy nagyfesz döglött rovarcsapdába kellene...
Olyan furcsa az az 5 menet...
Mivel lehet lejjebb venni a kimenetet, mert szerintem sok lesz, nem szabad áthúzzon csak ha ott van a rovar...

Nagyfeszültség generátor II.

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 2, 2009 /
 
Bocs de ez egyszerű de életveszélyes kapcsolás nem ajánlom senkinek.A 230V~fázisa könnyen rákerülhet a vasmagra vagy a szekunderre áramütést okozhat.Ajánlom inkább a VT.régi színes Tv.nagyfesztekercs primerjét áttekerni 30menet 0,70mm.alulra,majd ezt +hajtani 555Ic.vel 16KHz en kapcsi.tranzisztorral 12V-ról működik.Rovarokat ez is agyonüti rendszerint.
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Pont az lenne a lényeg, hogy nem kell még egy trafó...sem árban, sem súlyban, sem gazdaságosság szerint nem kell, az érintésvédelem az más... Jól el kell szigetelni, én eleve szigetelt vezetékre gondoltam, és persze prespán parír alá, és jól rögzítve. A rovarcsapda nagyfesz része amúgy is el van zárva egy ráccsal, és az eredetit sem tapizta senki... Esetleg lehetne még soros taggal áramot korlátozni...

Üdv
Inhouse
(#) bitorlo hozzászólása Júl 24, 2009 /
 
Hali
Van egy 15 colos színes használaton kívüli Belinea monitorom,ebben lévő sorkimenő körülbelül hány KV előállítására képes,egyáltalán használható nagyfesz előállítására?
Választ előre is köszönöm!
(#) Laslie74 válasza bitorlo hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Ha szerencséd van talán 40kV-ig bírja de ha terhelés nélkül túlhajtod könnyen átüthetnek benne a diódák.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Közben elkészült. A rovarölő rács elég nagy felület csúcsok nélkül, kb. 8mm-re levő párhuzamos pálcákkal. Szóval alapból nem húz át. Amikor nedvesített papírcsíkkal közelítek 2-3mm-nél áthúz. Gondoltam jó is lesz. De nem...gyenge. A szúnyogokat elégeti, de a nagyobbakkal csak küszködik.

Néztem a nagyfesz tekercsem és lehet, hogy azzal lesz a gond, mert mintha lenne rajta egy repedés...ez elég öreg már, nem az a fehér fényes.

Szóval tuningolnom kell még rajta.

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
A kivitelezés tetszik a leírás alapján működőképes is,úgy gondolom.Szóval én is +építem majd 12Voltról kapcsi űzemben impulzus trafóval,sorkimenő vasmagom van pár Db.Dupla szigetelésű huzalom is van 0,18mm.A tekerés 3-4KVolt-ig nem lesz gond.Ha a legyeknek kevés majd 2Db.Hv diódával nf.kondival +duplázom.
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Kicseréltem a nagyfesz tekercset, és rögtön kb a duplája lett az ív, hangosabb is. Sajnos csak 3db-om van, ebből van az első, ami gyenge/repedt, van egy ami már egész jó, és van egy ami igazán erős (4cm ív), de tőben égett a kivezetése. Most megragasztottam, majd megnézem, hogy mit bír...

Nekem pont az volt a lényeg, hogy nem kell külön 12V-os trafó...

Üdv
Inhouse
(#) norby1 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Szia! Anno én is szórakoztam sorkimenő trafóval, és a levett nagyfeszültséget egy ILYEN, TV-ből kiguberálható sokszorozóra vezettem. Ennek kimenetén már kb. 3x erősebb és nagyobb lett a szikra, ez biztos halál lenne a legyeknek. Csak egy ötlet...
(#) Inhouse válasza norby1 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Szia!

Sajnos ilyenem nincs, de gyanítom ,hogy nem a feszültséggel lesz baj, hanem az áramerősséggel...azon pedig ez nem segít...

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
UV fénycső odacsalogatja a nagyobb rovarokat is,többi csak rajtunk múlik milyen rácsozatot csapdát kísérletezünk ki.Szerintem 12Voltos trafó vagy adapter 1A 15W-os 6-700ft ért kapható bolhapiacon vagy műszaki cikk turiban,ennyit +ér a biztonság.
(#) Gyimate válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Ami azt illeti ez segít az áramerősségen is, ugyanis ebben kondenzátorokat kötnek össze, szóval valamellyest tárolódik benne az energia. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor szerezz be nagyfesz diódákat (a régi TV-kben biztos találsz a nagyfesz trafó közelében ) és lehet házilag is készíteni kondenzátort. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem vetítőbe való A4-es fóliát, ez elég vastag, de nagyon jó kondenzátornak, és két réteg fólia közé beraktam egy réteg alufóliát, majd még egy réteg vetítő fólia és még egy alufólia (más nevét nem ismerem). Ha a vetítőfólián átütne akkor rakj belőle 2 réteget. Csak vigyázni kell vele, mert ha ezt használod akkor elég nagy áram is keletkezik, ami már veszélyes is lehet! Mellesleg nekem több mint egy hétig is elraktározza a töltést!
Sok sikert hozzá, ha kipróbálod!
Következő: »»   16 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem