Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 97
(#) gaben62 válasza nadaycsaba hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Lehet hogy tudok neked készíteni, ilyen kisméretű trafót, de nem 230V-os primerrel, hanem 12V-15V-os ami simán ki tud adni 10-13KV-ot is, igaz impulzus-feszültséget, de azt egyik légy szúnyog, stb, rovar sem éli túl.
Amúgy be lehet szerezni ebay-ról, olasz, vagy kínai gyártású trafókat, 230V~/6KV, 230V~/10KV, 10mA, 20mA, viszont nem olcsóak..
(#) Inhouse válasza nadaycsaba hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Futottunk már ezzel egy kört, az eBay csak nagy tételű, a többinél meg nincs... Építettem sorkimenővel egyet én is, volt is nagyfesz, de közelébe nem ért hatékonyságban a gyárihoz.
(#) gaben62 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Teljesen igazad lehet, sorkimenővel nem érdemes építgetni, mert az nagyméretű, nagyobb tápfeszt, igényel, és sokba is kerül, ráadásul nem ide való, 20-26KV,
Viszont én évek óta, kb.7éve használok, Etd39, újabban Etd34, kisméretű trafókat, aminek tekercseléséhez sikerül megfelelő vastagságú jó minőségű 0,14es, cu-z huzalt szereznem, jó minőségű csekély fogyasztású, kisméretű Hv. modulokat tudok készíteni, ózonizátorhoz, ionizátorokhoz.
Minden túlzás nélkül megoldható, 9-10V-os adapterrel, de akár akkupackról, /pl. nyaraló kocsiban/a beüzemelése, dc. csatlakozóval, üresjárati feszültsége 12-15KV- ezt természetesen nem a trafó, hanem az impulzustrafó ETD34- kimenetére kapcsolt, epoxigyantába öntött, DD1800-Hv, diódákkal,+220pF/15KV , kondikkal felépített sokszorozó biztosítja, melyek szintén a panelon vannak, elhelyezve..
(#) gaben62 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Az olasz trafó amit korábban említettem, egy gyári olasz rovarcsapdába való, van 6KV-os és 10KV-os változata is, ezek nem sorkimenő trafók, hanem szabványos EI-vasmagos, műgyantába kiöntött cuccok, melyeket húsüzemekben, élelmiszeripari feldolgozó üzemekben használnak, rovarcsapda, ketrecben..kb. 10x8cmx8cm, méretűek, kép is van róla..utána nézek majd..
(#) fonix80 hozzászólása Szept 3, 2018 /
 
Udv mindenkinek.
Teljesen laikuskent kerdezem.
A csatolt 2 darab kepen egy levalaszto trafo es egy sor kimeno trafo van.A sor kimeno bekotesevel nem vagyok tisztaban ebben kerem a segitseget.A masik kerdesem hogy a nagy trafoval 12 voltrol meghajthato e a sor kimeno?Koszonet.
(#) _BiG_ válasza fonix80 hozzászólására (») Szept 3, 2018 / 1
 
Ha visszakeresel, felraktam linket meg infót, hogyan kell a sorkimenőt megfejteni.

A hálózati trafóval közvetlenül nem hajtható meg a sorkimenő, kell egy kapcsolóüzemű áramkör, ami nagyfrekvencián kapcsolgatja az áramot rá (flyback topológia). De erre is van infó, keress vissza.
(#) Inhouse válasza gaben62 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Jól hangzik, van 2-3 csapda, amiben kiment a trafó...lehet, majd megkereslek.
(#) gaben62 válasza fonix80 hozzászólására (») Szept 23, 2018 /
 
Nem igazán hajtható meg lemezelt vasmagos 50Hz-es trafóval, sem kicsivel sem naggyal, mert a sortrafók 15625HZ-re vannak méretezve.
Egy 555-Ic vel, sormeghajtó tranzisztorral,pl. Sc1815, Bc547, és egy kicsi monitorból kitermelt trafóval már megtudod hajtani, a kicsi-trafó szintén ferritmagos kell legyen,
(#) menyus hozzászólása Márc 14, 2019 /
 
Sziasztok, kérdésem lenne hogy a régi képcsöves TV k ben meg monitorokban lévő nagyfeszültségű tekercset mivel és hogyan lehet / kell meghajtani? Van egy régi CRT monitorom abban is van ilyen tekercs amiből egy "tapadókorongszerű dolog" megy a képcsőre (bocs az unszakmai megfogalmazásokért, de régi tv k ben teljesen tájékozatlan vagyok), gondolom ez lehet a nagyfeszültségű tekercs. Csakhogy... ennek a trafónak/tekercsnek elég sok lába van ahogy elnéztem. Nem csak "egy primer / szekunder oldal 2(vagy 3 ha középleágazásos) + 2 kivezetéssel" azt annyi. Ez valami autotrafó féle különböző leágazásokkal? Ha igen, mi ennek az oka? Hogy lehetne ebből egy nagyfeszültségű generátort kreálni? És mekkora feszültség / áram jön ki ebből a nagyfeszültségű oldalon kb? Kell e utána a diódás sokszorozó (villard) ahhoz, hogy pl 1 - 2 cm es szikraközt átüssön? A meghajtását megoldom, csak az nem tiszta miért van annyi lába és a sok közül melyik lábakat kell vezérelni és hogyan? Négyszögjellel gondoltam, egy "bármilyen oszcillátor kapcsolással" ami egy MOSFET el szaggatja a tápját, vagy MOSFET ekkel ellenütemben ha esetleg középleágazásos a tekercs. (még egyelőre be van forrasztva nem láttam kiszedve). Vagy valami egyedi PWM es megoldás kell e, vagy mehet pl 50 - 50 % kitöltési tényezővel mondjuk 30 - 50 / 100 KHz en? Csak hogy ne égessem kapásból le ha lehet, mert nincs belőle több. Köszi
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 28, 2019 /
 
Üdv, érdeklődnék hogy a gyári zvs kapcsolással, és tv sorkimenő trafójával kinek mekkora feszültséget sikerült kicsalni egy egy sorkimenőből?
(#) almaf1231 hozzászólása Okt 10, 2020 /
 
Sziasztok,
nem tudom, hogy megfelelő helyen járok-e ezzel a kérdéssel. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e itt valaki, aki jártas porfestőpisztolyok elektronikájának nagyfeszültségű részében? Elektronikailag egyszerű dologról van szó, ami azonban nagyon érdekelne az az, hogy az elején található transzformátor miért ilyen elrendezésű - gondolok itt arra, hogy a tekercsek partícionáltak, kis gyűrűkre osztottak. Képen mutatom, hogy miről is van szó.
Amennyiben valaki tudna erre a kérdésemre válaszolni, hálás lennék! Köszönöm.
(#) pucuka válasza almaf1231 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Mivel a kimenet igen nagy feszültségű, már a feszültség sokszorozó meghajtásához is nagy feszültség kell. Ezért a bemeneti trafó szekunder tekercse is nagy feszültséget állít elő, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az átütés megakadályozására A sorba kapcsolt tekercs részek között is távolságot kell tartani. Ezt az is indokolja, hogy az eszköz mostoha körülmények között kell, hogy biztonságosan üzemeljen.
(#) TAttila77 válasza almaf1231 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Pucukát tovább fojtatva, helyi porfestős haverom gépe által tudom,/mert régebben az övét javítottam/ hogy kb. 20kV kell a porfestő pisztoly elektródájához, hogy kellően feltöltött festékrészecskék tapadjanak statikusan a testpotenciálon lévő festendő fém tárgyakhoz. Az általad linkelt kis trafónak és a benne rejtező sokszorozónak ez a feladata, de ehez tartozik egy elektronika is, ami nélkűl ez nem működőképes. Az ezzel előállított 20kV pedig 10-11mm-en átüt, mert ennyi a levegő átütési szilárdsága. E+zért látod teleöntve műgyantával a kis trafócskát, hiszen ez adja a kellő szigetelését. enélkűl szinte az első pillanatban áthúzna a szekunder és át égne a tekercse. Osztott kamrás kis csévetesten szokás ilyen tekercseket elkészíteni, hiszen az egész cséve hossza majdnem akkora, mint az általa előállított magas feszültség átütési távolsága.
(Amúgy gázkazánok gyujtó elektronikájában is hasonló kis trafócska adja a gyujtószikrát,
viszont abban nincs sokszorozó beépítve. A tiédben pedig azért kell, mert a kis trafó még nem tud önálló magas feszültséget előállítani, de még azt egyenirányítani is kell, hogy a festékszemcsék feltöltődjenek.)
Azt hiszem mindent leírtam ami magyarázatot ad róla.
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Egyszer egyik barátomnak, aki az egykori HAFE (Hajtómű és Felvonógyár) -ban dolgozott segítettem a "házi feladatát" megoldani, ami egy 20 - 30 kV között állítható egyenfeszültségű tápot kellett készíteni szintén porfesték szóráshoz. Az első nagyfesz trafó áthúzott mindenfelé, úgyhogy a második szekundere már osztott kivitelű volt.
(#) almaf1231 válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm neked és pucukának is!
Igen, éppen ilyen sokszorozót meghajtó áramkört fejlesztünk, és furdalt a kíváncsiság, hogy vajon a transzformátor miért így néz ki.
(#) TAttila77 válasza almaf1231 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Hát azért mert ezt a magas feszültséet előállítani ilyen kis gubics trafócskával beöntés, gyantás kitöltés - szigetelés nélkűl létezhetetlen dolog. Haveromnak a régi pisztoját pl. Junoszty régi TV kis sorkimenőtrafójával készített elektronika feszültsége hajtotta meg, és az is gyári elektronika volt. Az új porszórója az már más elektronikájú.
(#) Medgyesis hozzászólása Jan 26, 2021 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy sorkimenő transzformátorból építhető e autóhoz elektronikus gyújtás(lada samara 1500)és ha igen,mi a módja.Lehető legegyszerűbb kialakítási mód érdekelne.
(#) tothbela válasza Medgyesis hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Egy munkahengerben kicsit mostohább a körülmény. Eleve komprimált a levegő, nedves a gyújtáskábel. A gyertya is lehet kormos. Ezeket el kell viselnie a nagyfeszültségű ívnek, nem eshet le a feszültség egy kis szivárgó áram miatt. Tehát oda áram is kell. Azonkívül az újabb ( ahol nincs külső szélén vagy nagyfeszültségű cső) sorkimenőkben integrált egyenirányító van, aminek a kimenetén késve jelenik meg az egyenfeszültség, nem a primer áram megszakításakor. Ez a késés lehetetlenné teszi a szinkronizációt.
(#) Medgyesis válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Rendben,akkor más,egyéb lehetőség van e a gyújtási problémák megoldására?
(#) Inhouse válasza Medgyesis hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Új gyújtótranszformátor?
(#) tothbela válasza Medgyesis hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Ha a benzinmotor gyújtástechnikával kívánsz foglalkozni, az nem olyan egyszerű, Ha kicsi a gyújtó energia, kimarad a munkaütem, vagy be se indul a motor. Ha nagy, tönkre megy a gyertya. Ha még nagyobb, szenesedik a gyújtókábel,és lerobban a kocsi. Ott van még a gyújtóimpulzus polaritása, ami az egyik elektróda felől elhordja az anyagot a másik felé. Ha hosszú a gyújtási idő, vagy késik, rosszkor gyújt. Kétüteműnél már az átömlési periódusban berobban a keverék. Persze a Samara nem kétütemű.
A Samara úgy tudom eleve elektronikus gyújtású, mert nekem is volt. Ha elromlott az elektronika, nem drága egy új. Nem hiszem hogy egy vízhatlan elektronika gyártása olcsóbban kijönne, és főleg elsőre normálisan működne. Mire egy hosszútávon biztonságosan üzemelő példány összejön, már sokkal több munkát és pénzt beleölhetsz, mint amibe egy Samara kerül.
(#) Medgyesis válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Szia.Igen,a gyári is elektronikus gyujtás,sajnos hibás.Igazából ötletként merült fel bennem,a plazmagyújtás oldalon olvasgatva jött a gondolat a sorkimenő használatára.
(#) ONKYOS válasza Medgyesis hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
A Tv. sorkimenő egy halott, felesleges dolog,.
Egyszerűbb ha rendelsz, a netről, Etd34-Etd39, Epcos trafót, ferroxcube maggal,csévével, megtekercseled, arra alkalmas szakival, aki epoxigyantával szigeteli, és kész, a gyújtás tekercs, ideális , beépíthető méretben.
(#) BLY94A hozzászólása Máj 19, 2023 /
 
Üdv! Megépítettem a csatolt kapcsolást 6P45C-vel.
Adataim hozzá:
L1= 75menet 1mm huzalból - 5nF+1nF vele párhuzamosan
L2= 35menet 0.5mm huzalból - 47nF + 10K
A trafó szépen elindúl de amint ívethúzok akkor azt 2sec-ig tartja és abbahagyja a rezgést.
Ezt mi okozza?
(#) BLY94A válasza BLY94A hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Még egy kérdés a kapcsoláshoz:
Mivel direktbe 230Vról van járatva.. Okozhat visszafele zajt?
(#) kendre256 válasza BLY94A hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Nem az a kérdés, hogy okozhat-e, hanem az, hogy csak a szomszédban okoz, vagy még a szomszéd utcákban is...
Semmi zavarszűrés nincs benne, de ha lenne is, az ilyesmi berendezések sugároznak is zavart. Mivel nincs még zavarszűrés sem benne, a hálózati vezetékek, mint antennák, még a sugárzott zavart is növelik. Igazi zavaróadó...
(#) ONKYOS válasza BLY94A hozzászólására (») Máj 27, 2023 / 1
 
Megint egy életveszélyes,zavarásokat kibocsájtó, rossz hatásfokú kapcsolás.
amikor áthúz, leállítja a rezgést, ezért nem ad ki Hv.impulzust sem.
Szerintem inkább használj, egyszerű 555-ös kapcsolást, 20-25KHz-en, és kapcsi üzemű Fettel, hajtsd meg a ferritmagos trafót.
10-12V-os tápfesz.ről határozottan üzemel.
Amennyiben kitartó vagy.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2023
(#) tothbela válasza ONKYOS hozzászólására (») Máj 27, 2023 /
 
Ívkeltő trafósnál ezért van a szekunder lazán csatolva. Ilyen például a Tesla tekercs. Ott ív közben nem növekszik a primer áram a végtelenbe.
(#) ONKYOS válasza tothbela hozzászólására (») Máj 28, 2023 /
 
igen ezt is tudjuk, anno én is készítettem megrendelésre nagy Tesla tekercset.Végtelenbe/ilyen kifejezést nem ismer az elektrotechnika, egyébként sem lehetne, mert leállna, behalna a meghajtás.
Nem volt túl nehéz kivitelezni, egy kisméretű ETD34-hez képest..
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2023
Következő: »»   97 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem