Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   152 / 228
(#) Peet19 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Igen, köszi. Gondoltam, de az ára is magasabb hatásfokú.
(#) pipi válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Ha normális gyári vezérlő, akkor nyilván kapcsi táp van benne. Ha házi barkács, akkor bármi lehetséges. Vannak az MPPT vezérlők, amik "megkeresik" az ideális feszültség/áram munkapontját a napelemnek, és akkora árammal terhelik/töltik, így maximális a kivehető teljesítmény. Találomra guglizva itt a lap közepén írnak róla Bővebben: Link
Szerintem a kendre vezérlőjében is rendes kapcsi táp van, ami igaz hogy pwm, de van közben egy tekercs is...
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 2, 2020 / 1
 
Csak az egyik vezérlő tilt le, ha túl nagy a bemenő feszültség. Lehet, hogy a másik is, de azt nem vettem eddig észre.
A PWM-es vezérlő nem disszipálja el a felesleges teljesítményt, "csak" nem engedi rá az akkura, vagy a fogyasztóra. Ha nagyobb a napelem teljesítménye, akkor nem mindig kapcsolja rá, hanem impulzusokat ad az akkura. Ha az akku majdnem fel van töltve, és pl. 0,5A töltőárammal már 14,4V-ig felmegy a feszültsége, akkor a vezérlő olyan impulzus szélességet állít be, hogy az átlagáram 0,5A legyen, és ne menjen feljebb az akkufeszültség 14,4V-nál. Ha ugyanekkor a napelem tudna 5A-rel tölteni, 4,5A elveszik. Az idő 10%-ában 5A folyik, 90%-ban pedig 0A. Átlagban 0,5A jön ki, a többi nincs kihasználva. A PWM-es szabályzó elsősorban a terhelést figyeli. Nézi persze a napelem feszültségét is (ha túl kicsi, nem kapcsol töltésre, vagy ha olyan fajta, túlfeszültségre letilt). De a legfontosabb, hogy töltéskor ne menjen fel túlságosan a feszültség.
Ha le van merülve az aksi, vagy van más fogyasztó is, ami fel tudja venni a teljesítményt, akkor lehet a napelem teljesítményét kihasználni.
A 24V-os rendszeremmel pl. az a baj, hogy kicsi az akkuk kapacitása. 270W-os napelemhez 70Ah-s akku van. Pár amperes töltőáram már megemeli az akku feszültségét, és hiába tudna a napelem nagyobb árammal tölteni, a vezérlő leszabályoz.
Az MPPT jobb hatásfokkal kezeli a napelem teljesítményét, de egy teljesen feltöltött akkut az sem fog nagy árammal tölteni, mert az tönkre tenné az akkut.
(#) Peet19 válasza pipi hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Köszi a linket, olvastam de én egy szigetüzemű rendszert szeretnék kiépíteni. De értem amit írtál, köszi.

kendre256: értem, köszi. Nem a PWM-re értettem a disszipációt hanem egy sima fesszabályzóra pl. 7812 vagy hasonló. Csak a technológia miatt. A túlfeszültség miatt most már értem amit írtál de még mindig nem tiszta hogy akkor a bemeneti teljesítmény meg marad-e a kimeneten a bemenő feszültség és áramerősségtől függetlenül.
Bár most ahogy nézegetem a töltésvezérlőket nincs nagy bemeneti feszültség tartományuk, úgyhogy marad a napelemek párhuzamos kötése.
Kicsit más volt az elképzelésem. Azt hittem sorba köthetem az egészet és a bementő feszültség lehet hogy nagy lesz a de az áramerősség kicsi marad (5A). Vezetékezés szempontjából ez nem is lenne rossz.
Most szeretnék egyenlőre 5db 100W-os modult (ezt majd idővel kibővítem), egy 30A -s töltésvezérlőt, ehhez 3db 100Ah aksit gondoltam és egy tiszta szinusz invertert.
Ezeket nézegettem:
https://panelectron-shop.hu/spd/MPPT30/MPPT30-napelemes-szabalyozo-30A
https://panelectron-shop.hu/EcoSine-SWE-1200-12-1200W-tiszta-szinus...verter
https://www.akku-elem.hu/spd/6455/Banner-Energy-Bull-12V-100Ah-munk...or-957
Mi a véleményetek?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2020
(#) erbe válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 2, 2020 /
 
Sokféle töltésvezérlő van és a tájékoztató nem eléggé részletes. Nem elég se a PWM, se az MPPT. Akkor az igazi, ha DC/DC konverter funkciót is tud.
A napelemes rendszert túl kell méretezni, hogy a töltésen felül is tudjon a rendszernek energiát biztosítani. Ha éppen bővében van energia és semmi nem hasznosítja, nem szabad azon mérgelődni, hogy kárbavész. Inkább ez legyen gyakoribb, mint hogy kevés a töltés és mikor legjobban kellene, lemerül az akku.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 3, 2020 / 1
 
Idézet:
„de még mindig nem tiszta hogy akkor a bemeneti teljesítmény meg marad-e a kimeneten a bemenő feszültség és áramerősségtől függetlenül.”

Nem marad meg, a sima PWM-es töltésvezérlő nem DC-DC átalakító.
A töltésvezérlők 12V-os, 24V-os vagy feszültségválasztók szoktak lenni. Van olyan, ami az akku rácsatlakoztatása után "dönti el", hogy hány voltos a rendszer, és úgy állítja be a feszültséghatárokat. Van olyan amit kézzel kell beállítani. De olyat nem láttam (lehet, hogy van), ami mondjuk 70V bemenő feszültséggel tölt 12V-os akkut.

Idézet:
„Ha az akku majdnem fel van töltve, és pl. 0,5A töltőárammal már 14,4V-ig felmegy a feszültsége, akkor a vezérlő olyan impulzus szélességet állít be, hogy az átlagáram 0,5A legyen, és ne menjen feljebb az akkufeszültség 14,4V-nál. Ha ugyanekkor a napelem tudna 5A-rel tölteni, 4,5A elveszik. Az idő 10%-ában 5A folyik, 90%-ban pedig 0A. Átlagban 0,5A jön ki, a többi nincs kihasználva.”
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2020 /
 
Szia!

Igen de csak 45 000 Ft feletti kategóriában , az alatta lévőek mind gagyi !
Duma van ezerrel , elektronika meg nulla!

bemutatónak egy csokor;

Pl a szürkének a neve az MPPT nem a tipúsa!
(#) Atis57 válasza pipi hozzászólására (») Szept 3, 2020 /
 
Szia!
Sajna nem , ráadásul ahogy nő a verzió számok a belseje meg úgy egyszerűsödik! Hiába a jóárasitás ?
(#) Atis57 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 3, 2020 /
 
Szia!
Ha házilag álitod össze --nem ér meglepetés!

PL; kisérlet közbeni állapot!
(#) Peet19 válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Köszi mindenkinek a válaszokat. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy rövidre lehet-e zárni a napelemet? Mármint szeretném megmérni az áramerősségét multiméterrel mindenféle terhelés nélkül.
(#) Barni87 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 4, 2020 /
 
Szia! Igen, rövidre lehet, mert áramgenerátoros üzemünek tekinthető a napelem. Nagyobb napelem telepeknél nem is ajánlott a nyitott áramkörű tartós lét.
(#) Peet19 válasza Barni87 hozzászólására (») Szept 5, 2020 /
 
Köszönöm. Még egy kérdés. Mennyire bírják az időjárás viszontagságait? Jégeső, fagyott víz, stb?
(#) Atis57 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 5, 2020 /
 
Szia!
20--25 év biztosan .

Kivéve a csúzlival dolgozó kisebbségi gyereket!
(#) Peet19 válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
Ok . Köszi.
(#) Skori válasza Barni87 hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Ezt már akartam kérdezni régebben is:
- Miért probléma ha nincs terhelve a napelem?
- Amikor az akku már feltöltődött, és nem veszünk ki energiát a napelemből, akkor is rövidre kellene zárnia az elektronikának?
- Milyen problémát okoz ha az elektronika nem terheli a napelemet (vagy ha éppen csak a saját működéséhez szükséges néhány mA-el terheli)?
(#) attika válasza Skori hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Ez csak azért is érdekes mert a kereskedőnél ott áll heteket hónapokat és amikor megveszed akkor sincs rövidre zárva a napelem, sok helyen nem is zárt raktárban van hanem kinti fedett részen és ugyan úgy éri őket a fény.
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Az, hogy a napelemet rövidre lehet zárni, az nem jelenti azt, hogy rövidre is kell zárni.
A napelemnek van egy üresjárási feszültsége, ami elég nagy szokott lenni, mint minden áramgenerátornak. A névleges feszültségét rövidzárás közeli állapotban tudja.
Pusztán arra kell ügyelni, hogy az napelem üresjárási feszültsége ne károsítsa az elektronikát.
Például, egy 335Wp Solarwatt napelem cella adatai:
Névleges teljesítmény 335 Wp
Névleges munkaponti feszültség 34,0 V
Névleges áramerősség 9,86 A
Nyitottköri feszültség 41,39 V
Rövidzárlati áramerősség 10,25 A
A modul hatékonysága 19,85%
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Idézet:
„...van egy üresjárási feszültsége, ami elég nagy szokott lenni, mint minden áramgenerátornak...”

Mint később leírtad, ez kb. 125 % az optimális munkaponti feszültséghez képest, ami nem egy borzasztóan magas érték. A nyitott állapot nem károsítja a napelemet, mert nem folyik áram. Rövidrezárt körnél folyik áram, ami a csökkent termelésű (árnyék, kosz, hiba, stb.) egységeket feleslegesen melegíti. Bár alapból a rövidzár nem károsítja a napelemet, de egy nagyobb stringnél (lánc) az átkényszerített áram kedvezőtlen feltételek fennállása esetén hosszabb idő alatt okozhat károsodást.
(#) Skori válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Idézet:
„...Az, hogy a napelemet rövidre lehet zárni, az nem jelenti azt, hogy rövidre is kell zárni....”
Ok. de sok helyen mégis azt állítják, hogy nem szabad szabadon hagyni a kivezetéseit, és hogy rövidre zárva kell tárolni. Akkor ez amolyan városi legenda, valóság alap nélkül? Sok helyről hallottam, sőt régebben egyszer kellett terveznem egy töltésvezérlőt, és még szóvá is tették, hogy amikor leszabályoz, (mert az akku is fel van töltve, ill. a kimeneti feszültség is stabil), akkor alig veszi ki áramot a napelemből, és ez probléma lesz (nem lett az).
Ennek ellenére kíváncsi lennék, hogy aki ezt állítja (hogy nem szabad üresen hagyni a napelem kivezetéseit), az milyen okokat sorolna fel, hogy alátámassza az igazát.
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Idézet:
„Ennek ellenére kíváncsi lennék, hogy aki ezt állítja (hogy nem szabad üresen hagyni a napelem kivezetéseit), az milyen okokat sorolna fel, hogy alátámassza az igazát.”

Minden kondenzátort ki kell cserélni, csak keress rá a neten.
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Azt nem tudom, hogy kik azok akik ilyesmit állítanak, azok valószínűleg nem tudnak, vagy nem akarnak adatlapot olvasni. Abból látható,hogy a napelem üresjárási feszültsége nagyobb, mint az üzemi, de nem nagyságrenddel.
Valószínűleg keverik a szezont a fazonnal, áramváltó, kondenzátor esetét alapulvéve. Csakhogy a napelem egy teljesen más konstrukció, egyik előzőhöz sincs sok köze. Akkor várjuk meg azokat akik állítják, hogy rövidre kell zárni, hogy mivel, hogyan indokolják.
(#) Atis57 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Szia!
Pedig nagyon egyszerű ; a 80 s évektől megjelent töltésvezérlők mind rövidrezárással dolgoztak!

A legeleső 2db relés vezérlőm is ilyen volt (gyári megoldás 1988 )

példa a kapcsolásra ;
(#) pucuka válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Sönt szabályzó . . . Nem feltétlen rövidzár.
(#) Atis57 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Szia !
Lehet-ne de hol a Source ellenállás ? Szerintem akkor lenne söntszabályzó .

De amúgy nekem mindegy .Remélem neked is?
(#) Atis57 hozzászólása Szept 17, 2020 /
 
Sziasztok !


Közös ötletelésre hivnék mindenkit.
Adott egy villanynélküli lakás. Teljesen minimalista stilusban , napelemmel hogyan lehetne fényt varázsolni.? Igazi legeslegolcsóbb módon.

Amire gondoltam; 40W napelem -használtan ,olcsó töltésvezérlő, 7Ah zsselés akku, 3 max 6 db kemping lámpa? fejlámpa stb.és 1-2 db autós USB töltő.--összeépitve egy szerszámoskofferbe .
Esetleg egy lehasznált csavarbehajtó-mint kézi generátor.?

Valakinek más-jobb ötlete ?
(#) zoli200 hozzászólása Szept 17, 2020 / 1
 
Építettem egy szigetüzemű rendszert eleinte be voltam f@sva hogy az akku miatt nagyon nem éri meg mivel nekem van rendes hálózatom. De vettem egy nagyon jó invertert ráagattam 6 panelt Amerisolar AS-6P30-285W és 2 db 100 Ah akkut. Ebben a formában reggel 8-tól délután 5-ig csak napelemről megy a ház 80% ha az idő engedi ellenkező esetben átkapcsol bypass üzemmódba "fogyasztás függő". Valószínű hogy a megtérülés kicsit több lesz időben mivel nem folyamatosan szedem ki a maxot a penelekből mint a visszatáplálós rendszer de egy csomó időt megspóroltam vele és anyagilag sem került többe mint 400 000 ft durván mindennel együtt. De van egy működő rendszerem némi ups üzemmódban kis fogyasztás esetén belső világítás számítógép elég sokáig elmegy róla. Aki ebben gondolkodik és nincs lehetősége pályázni nyugodtan vágjon bele Szeretném még 6 panellel bővíteni ahogy a keretem engedi.
(#) ezermester1 válasza zoli200 hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Helló!
Nekem is most pont olyan renszerem van mint neked. A külömség,hogy én egy 2kwh UPS-t használtam fel. A napelem teljesítménye 1000 Whp és 2 db 150Ah akksi van hozzá. 60Ah pwm töltésvezérlő töltögeti az akksikat. Erről működik fagyasztó,hűtő,világítás,tv,stb... Ha kevés a delej akkor átkapcsol hálózatra. Apránként vásároltam az alkatrészeket. Kb. 3 éve működik kifogástalanul. A rendszer bővithető. Meg vagyok vele elégedve.
(#) zoli200 válasza ezermester1 hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Örömmel olvasom Sokan azért ilyendek meg a szigetüzemtől mert az akkuk nagy összeget emésztenek fel és nem örökéletű ugyebár, de így ahogy nekünk van használható és szerethető nem utolsósorban megfizethető
(#) Atis57 válasza zoli200 hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Szia!
milyen az az inverter? s a töltésvezérlő külön van?
(#) Atis57 válasza ezermester1 hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Szia!
Az UPS szinuszos ? Rögtön indult a hűtő kompresszora ?
Következő: »»   152 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem