Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   227 / 234
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ki lesz ez használva nyugi csak még nincs itt az ideje. Napi 18kw csak égetés + a napi fogyasztás 12kwh.
Mikor felszereltem lemértem milyen az mikor van rajta napelem és aksi is. De fogyasztó nélkül is volt önfogyasztása pedig a napocska sütött és arról töltötte az aksit is. De ez az inverter így oldja meg hogy ne termeljen vissza. Havi 40kwh az 40kwh. 10 hónap és megeszik 400kwh. Ami bizony engem zavar ha ki kell fizetni amit meg is tudnék könynedén.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Nekem 6,4Kw van éjszaka is átlag 100-150W fogyasztásom van és mértem hogy a hálózat felöl nem jön be semmi.Akku nélkül nem megy.Nálam be van kapcsolva az akku töltés,nap nélkül 10A ha megjön a nap akkor 40A+a napelem.
(#) Bakman válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 / 1
 
Bocsánat hogy belevau, de helyesen kW és nem Kw.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
És az konkrétan melyik típus?
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ez nem válasz a kérdésemre de mindegy.
Az elmondottak alapján szerintem neked egy napelemhez való ATS kapcsoló kellene. Ez úgy működik, hogy ha az inverter kimenetén van feszültség 230V, akkor leválasztja a hálózati betáplálást. Ha az akku lemerül, és az inverter lekapcsol, megszűnik az inverter kimenetén a 230V, ezért az ATS kapcsoló átkapcsol hálózati táplálásra. Működik manuális és automatikus módon is. Az automata üzemmódban az átkapcsolási idő állítólag olyan rövid, hogy az éppen működő eszközök nem is érzékelik, és nem kapcsolnak ki az átkapcsolás pillanatában. Mivel az én rendszerem még nincs kiépítve, tesztelni egyenlőre nem tudom, de nálam így lesz megoldva.
(#) SKY válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Biztosan a hálózatból fogyaszt mindig az inverter? Ha leválasztod a hálózatról, de az akku rá van kötve, akkor nincs ugyanúgy készenléti módban és nem az akkut kezdi olyankor meríteni? Mert nem mindegy, hogy a kis áramú AC vagy a nagy áramú DC oldalon kellene kapcsolni.

Másik lényeges kérdés, hogy ha le van választva a hálózatról, de rajta a napelem és az akku, attól még képes tölteni az akkut? Bár gondolom igen, azért vettél szigetüzeműt.

Hálózatról is tudja az akkukat tölteni? Kell ez a funkció, vagy megvárod éjjel a napkeltét a napelemről való töltéshez?

Nem egy kézi táv- át és lekapcsolás kiépítése lenne a legegyszerűbb? Akkor napközben kikötöd a hálózatból az invertert, csak az akkukat felügyeli napelemről, ha pedig jelentős fogyasztókat akarsz használni, akkor meg kézi kapcsolóval beiktatod a hálózatba.

Az éjjeli készenlétről lekapcsolhatod automatikusan egy alkonykapcsolóval, vagy kapcsolóórával időzítve. Igaz, ekkor nem tudod éjjel felhasználni az akkuban eltárolt energiát sem, úgymond nappali üzem lesz. Bár a kapcsolóórával beállíthatsz este tíz órától reggel 8-at is, amikor nagy valószínűséggel nem használsz semmi jelentős fogyasztót.

Következő lépcső, ha automatikus a visszakapcsolás is, ha nagy fogyasztók üzemelnek.
Ez megoldható kielégítően egy ehhez hasonló áramérzékelő relével:
ELKO EP PRI-52 Áramfigyelő
Ha a bejövő hálózatodon van minimum 0,5-1A fogyasztás, akkor a relé jelzéséből tudod, hogy érdemes rásegítenie az inverternek. Csak hiszterézis nincs benne, én tennék utána még egy Finder 80.01.0.240.0000 típusú időrelét, ezt tudod úgy konfigurálni, hogy amíg kapja a jelet, az áramfigyelőről, hogy nagy fogyasztás van, addig meghúz és beállíthatod a késleltetett kikapcsolást, 2s-24h között bármit hogy ne kapcsolgassa a hálózatot feleslegesen a rendszer, pl. fél órát.

És akkor még nem beszéltünk az akkutöltésről, ha mindenképpen szeretnél éjjel a hálózatról is rátölteni az akkura, vagy csak biztonsági megoldás kell egy több napos felhős időszak esetén, akkor a hálózatra kapcsolás feltételeibe bele kell venni az akkufeszültség figyelést is, amihez jó lenne egy komplett akkufelügyelet pl. Victron Energy BMV-702, vagy minimum egy feszültséghatárok között állítható hiszterézisű feszfigyelő relé. Esetleg ha az invertert nem károsítja egy állandó kisteljesítményű hálózati töltő, hogy az állástól se történjen mélykisütés.

Nekem az az érzésem, hogy többe kerülne a leves, mint a hús, bár ha úgy nézzük ez is megtérülne 5 év alatt.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Most meg nem mondom neked,a telon nézve csak egy sorozatszámot látok,a papirjai meg lent vannak a kazánházba.Valószinű tucat kinai gyártmány.
(#) zoli200 válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Automatában és kézi kapcsolásnál is olyan gyors mint egy szünetmentes, egy éve használom tökéletes.
(#) dara válasza SKY hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Nagyon nem értem a Zsolt inverterét,ezen funkciók nagy része a hálózat rásegítés nélkül egy alap inverterben is megvannak.Minek még ide relé oda relé ezt meg azt kapcsolgassuk még?Az enyém nem segít rá,nem is volt még rá szükség.Süt a nap tölti az akksit,két három nap nap nélkül átkapcsol hálózatra,közben töltögeti az akksit,litium cc 10KW 56V max átkapcsolási fesz,és nemrég lejjeb vettem a kikapcs feszt 42V rol 46 ra mert az eggyik pakkomat karban kell tartani.Ma reggelre 46,5 voltom volt és mivel napsütést igértek nem is erölködten mármint direkt nem terheltem a randszer hogy átkapcsoljon.Mai nap belenyomott 11KW ot,de még fért volna bele vagy 5KW.Persze fogyasztás is van.Szóval ha 40KW 1000Ft havonta pluszra még beruházunk még vagy 100000Ft,gondolkozzunk el van értelme?Zsoltnak egyébként is elég sokba került a rendszere,vissza lehet olvasni,nekem cc harmadába,de én értelmetlen dolgokba sosem ruháztam be.Na a lényeg az ilyen olyan idekepcsoló ódakapcsolónem értelmethető dolgokat mindig s kerültem.Mint egyszer Zsolt bedobta a napelem optimalizálót.A mai napig nem találtam róla értelmes leírást hogy mit is csinál?Mit optimalizá?Az látni hogy annyiba kerül mint egy tábla,de azon kivűl semmi.Persze azon kivül hogy jó az ára.
(#) SKY válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Az volt a kérdés, hogy hogyan lehet megszüntetni a hálózatból felvett készenléti áramot, ami 25-45kWh-ás nagyságrend havonta, azaz kb. 1-1600Ft. Ehhez csak külső eszköz alkalmas, szinte mindegyik inverternek van egy hasonló alapfogyasztása. Van, akinek ez járulékos veszteség, van akinek bőven megtermeli a rendszer és van, aki minden wattért megküzd és zavarja. De nem ismerem bővebben a rendszerét és az inverter típusát sem, csak pár ötletet írtam.

Ha már valamit, akkor én is elsősorban a kézi átkapcsolót, ezzel az inverter teljes leválasztását javaslom, mert nem érné meg ennél bonyolultabb vezérlést építeni, de ha ez az igény, akkor van rá megoldás, igaz a reléknek, mágneskapcsolónak is lesz valamilyen alapfogyasztása, 5-10VA.
Hacsak nem épít egy fet-es, nagy ellenállású mérő- és vezérlő elektronikát és kioldóval és motoros működtetéssel szerelt megszakítót használ.

Viszont egy fogyasztási küszöbértékre történő bekapcsolásnál, vagy egy kézi beavatkozáshoz szükséges idő alatt is annyit könnyen elvesztegethet, mint az inverter önfogyasztása. Mivel a napelem már ott van, ezért kár lenne ezen az áron nem felhasználni minden wattot, amit csak lehet.
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Napelemes face csoportban meg azt írták hogy hamar elromlik és lassan is kapcsol át. Ezért is nem gondolkodtam rajta még.
(#) antikzsolt válasza SKY hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Folyamatosan fogyaszt a hálózatból. Ezt már mértem. Hiába van aksi és napelem is rajta nap is süt mindig van 40-60w amit csipeget. Ha nincs hálózat akkor napelemből/aksibol eszik. Nem a DC oldalt akarom kapcsolni azt csak figyelni. 46v akkumulátor feszültség esetén átáll hálózati fogyasztásra aksit nem használja tovább. A relét 47 voltra állítanám hogy a EON áramot rákapcsolja az inverterre. Ha még az aksi eléri a 49v lekapcsol az EON hálózatról.bCsak napelemből van töltve az akksi. Bár hálózatról is tudnám tölteni de minek.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Pedig nagyon lényeges lenne, ugyanis én az 5-6kW-osok között egyetlen olyan típust sem láttam ami ne menne akku nélkül és ne fogyasztana a hálózatból. Emailt csak kellett kapnod, egyet a megrendelésről, egyet a szállításról, amiben benne van egy e számla is, a pontos típus megnevezéssel. A papírjait hiába nézegeted mert kiadnak egy standard-ot ami egy pdf-ből van nyomtatva és amit utána odacsapnak vagy 8-10 féle típus mellé, azért van hogy nem is egyezik benne minden, eltérőek a menük is stb.
(#) dB_Thunder válasza SKY hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Idézet:
„igaz a reléknek, mágneskapcsolónak is lesz valamilyen alapfogyasztása, 5-10VA.
Hacsak nem épít egy fet-es, nagy ellenállású mérő- és vezérlő elektronikát és kioldóval és motoros működtetéssel szerelt megszakítót használ.”

Még mindig az impulzus (bistabil) relé a megoldás!!!
4pólusút használok 3 fázis kapcsolására, a negyedik pólus állapot visszajelzés a PLC-nek.
(#) SKY válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Egy típust meg tudsz adni, esetleg gépkönyvet?
Ennek van egy egyfázisú hálózati bemenete és egy egyfázisú kimenete, amelyikre neked most a teljes fogyasztói hálózat rá van kötve?

Akkor ez jelenleg is programozható, hogy mikor használ akku és mikor hálózatot az akkufesztől függően, nem? Ha nem használ hálózatot, akkor nem fizikailag válik le, nincs beépített mágneskapcsoló a hálózati bemenetén? Mert azt írod, hogy olyankor csak az akkuból megy az önfogyasztás, vagy ilyenkor mindig kézzel szakítod meg a hálózati bemenetet?

Egyébként meg nincs benne relé, vagy bármi más kimenet pl. tranzisztoros, ami pont ilyen akkufesztől függő működésre programozható?
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
POW-HVM6.2M-48V.Most rámértem a bejövőre egy 20A méréshatáru lakatfogóval és 100mA mértem a bejövő felöl.Mikor két éve felszerelten még nem volt ez a mérőm hanem egy 400A méréshatárú műszerrel mértem,persze az nem mutatott semmit.Elnézést igazad volt tényleg fogyaszt a hálózat felöl kb 23W ot.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Lakatfogóval nem tudod megmérni pontosan, meg az adatlapján is 62W van amit általában ezeknél el lehet hinni. Meg az sem off grid hanem hibrid. Az oldalukon figyelmeztetnek is, hogy nem rendelkezik hazai engedéllyel a hibrid módra.

pow.jpg
    
(#) antikzsolt válasza SKY hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
isolar sml iii 5 5kw 48v az inverter típusa. Igen jól írtad. Erről megy minden is. Még a bojler is ha átdugom a nappali hálózatba. Igen programozható. SBU mód amit használom. Az U azaz a hálózati rész az utolsó megoldás. Van még a SUB is. De akkor kvázi szünetmentes lesz belőle.
Sajnos nem válik le a hálózatról mert ez a relé hiányzik belőle gyárilag. A hálózatot jelölő ikon ott van a kijelzőn, az inverter méri a szolgáltatói áram feszültségét, milyen frekin van.
Jelenleg kézzel lekapcsoltam a biztosítékot így nincs hálózatra kötve. Ezt a manuális módot akarom megszüntetni és automatizálni.
(#) Régi motoros válasza zoli200 hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Akkor remélem ezzel én sem lőttem bakot.
A manuál átkapcsolásnál az a gond, hogy ha az inverter leáll akku lemerülés miatt, míg odasétálsz az ATS kapcsolóhoz, hogy hálózatra kapcsold manuálisan, az nem 8ms lesz mint automata üzemmódban, tehát itt azért bukik a szünetmentes átkapcsolás, úgy értem.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Lehet van több féle is, nem tudom. Mindenesetre úgy rémlik, yt-n egy videóban megmérték szkóppal az átkapcsolási idejét, és valóban teljesítette a szünetmentes átkapcsolást, én is azért rendeltem meg.
Majd utána keresek, hátha meglelem még.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2024
(#) zoli200 válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Akkor igen, azt akartam írni hogy gyorsan átkapcsol mindkét üzemmódban, én pl a klímákat választom le hálózatról ha akkuk megteltek. Tomzn nevezetűt használok, tőlük vettem minden napelemes cuccot amit lehetett túlfesz levezetőt, DC kismegszakító stb stb 3 év alatt nem volt gond velük
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2024
(#) dara válasza zoli200 hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
És mikor jön vissza az ára a készűléknek?Zsolt 40KW mondott hogy annyi megy el neki az kb 1 hónap alatt 1500FT.És mennyibe kerül ez a készűlék?Az energia csökkentésnek vannak nagyon torz árai is.Csak nem gondolnak számolna bele sokan akkor még ezt is meg azt is szereljük fel,de a megtérülési idöt nem nézik.Akkor mennyibe is kerül ez a kütyü?Ez olyan mint az erkély napelem.Ennél nagyobb parasztvakítást mostanában nem láttam.Mivel csak függolegesen lehet az erkélyre felszerelni,lesz neki max 30-40% hatásfoka ha pont déli írányú az erkélye.Akinek meg nem annak még kevesebb.800W 30-40% 320W azzal mit spórol?Beruház 350Ft és 35 év mula lesz nullán ha ki is tudja használni.
(#) Régi motoros válasza dara hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
De ezt akkor miért nem a Zsoltinak magyarázod?

Szerintem mindenki el tudja dönteni saját maga, hogy mi éri meg neki, és mi nem. Én speciel azokat nem értem, akik folyton a megtérülésen lovagolnak. Akiknek az a mániájuk, hogy mikor térül meg,
az közelébe se menjen napelemes projektnek, csak fizesse a maga kis villanyszámláját és ennyi.
El kellene fogadni, hogy vannak páran, akiknek ez nem a megtérülésről szól, hanem arról, hogy hogyan szórja el mindenki a saját pénzét (amit egyébként te is feltételezhetően megteszel, csak épp másra).

Ui.: Az erkély napelem egyébként valóban nem sokat ér, abban azért egyet értünk.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2024
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
15.000ft esetén 10 hónap mire megtérül. Na meg a kényelem és az nincs ingyen. Bistabil relét néztem már csak nem tudom elképzelni hogy is tudnám összehozni a 48 voltos aksival
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Igen mindenkinek más a hobbija.

set170.png
    
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Asszem megvan a megoldás és még játszás is lesz. SSR relé Bővebben: Link
Meg egy ardu nano. Ha nem tévedek 5v tud az is mérni mindenféle kiegészítő nélkül és így egy lifepo4 cellára rá tudom tenni mertv csak 3.65v maximum. Sajnos a bimetál relére nem tudom megoldani hogy kapcsoljon mert annak is kell valami jel. Nyomkodni meg nem akarok egy sima gombot mert akkor ugyan ott vagyok mint hogy manuálisan kapcsolgatom a hálózatot.
(#) Atis57 hozzászólása Márc 5, 2024 / 1
 
Sziasztok!
A "megtérülés"--de ha ez a hobbim? (s nem sörre , nőre, horgász vadász stb. cuccokra költöm )

A másik --miért kell ez a szünetmentes átkapcsolás?
Igen van 1-2 számitógép (ehhez meg veszek szünetmentes v. LapTop-t ), viszont a többinél több kárt okoz. Pl; hűtő, klima, lapos TV + minden kapcsoló üzemű tápról működő cucc.
Ezeknél sokkal jobb , ha kivárok 8-20 sec-t. Akkor már biztos az ujraindulás, hiba nélkül.

Igy nálam manuális kapcsolgatás van világitás február elején -napelemre , október végén -hálózatra.
A hűtó, klima is igy évi 2x. ápr -máj. /szept.
A sok vacak meg 12V DC ról egész évben (router riasztó órák

Az erkély napelem ? Hát helyzete válogatja , de nem annyira rossz mint irjátok.
Több helyen van szigetüzem is -a 100W----800W kategóriában .S elégedettek vele.
Nálam is erkély diszként van kirakva (mert a sokadik emeleten --még messze van a tető )
(#) zoli200 válasza dara hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Az autónak vagy tv-nek telefonnak mikor jön vissza az ára, butaság így gondolkodni szerintem.Ha magadnak rakod össze akkor elég hamar visszajöhet. Ez is egy hobbi mint a horgászat béjeggyűjtés én pl nyaranta kifejezetten élvezem a viharos estéket amikor mindenhol vak sötétség nálunk pedig megy a tv, mikro stb stb
(#) Régi motoros válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Szerintem ez a tetőre telepítés akkor se igazán hivatalos, ha a legfelső szinten vagy. Lévén, hogy nem magánlakás, attól tartok, neked ott a tetőn semmi lehetőséged, bármit is jogosan oda telepíteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2024
(#) kameleon2 válasza zoli200 hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Részben egyet kell értsek. A befizetett adód mikor térül meg? Vagy egy 60 milliós merci? A napelem pont az ami nem csak a megtérülésről szól. Aki meg kocsma helyett erre költ, azt nem hibáztatom. A hobbi eleve nem megtérülés kérdése.
Következő: »»   227 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem