Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   226 / 235
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Hütöszekreny, fütésben pumpák, szivattyuk, kazán, modem stb.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
A modemben, kaputelefonban, riasztóban teljes az egyetértés közöttük.
Csakhát nagyját a többi teszi ki...
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Nálunk a napi fogyasztás negyedét-harmadát két hűtő-fagyaszó cucc (összesen 3 kompresszor) teszi ki.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Fogalmazok másként: Olyan, aminek tök mindegy hogy mikor van áram -> Azaz amikor süt a nap.
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Azt gondoltam, hogy a hűtő, fagyasztó is ilyen (mert lényegében energiát tárol), de sajnos a mienk nem ilyen...
Kipróbáltam, de (valószínűleg azért is, mert régiek) elég gyorsan visszamelegednek, nem bírnának ki egy éjszakát.
(#) dara válasza gaspa hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Húha ezt aztán összehoztad.Akkor lejárt a szaldó és most akkor van vill fütés gáz,és hőszivattyú.A gáz még mindig jobb KW hőmennyiségben mint a hőszivattyú,nekem is van mind kettő.Én úgy próbálom optimalizálni hogy a gáz csak +5 alatt kapcsoljo be de már a meleg vizet kell egy kicsit felturboznia,ami nem sokba kerül.Az első évben mikor beüzemeltem a hőszivattyút,csak az ment.jött egy -15 fok reggelre 40fokos volt a viz és természetesen hogy hideg volt.Nem volt a pótfűttés bekapcsolva a hőszivattyún.A nap 24órájában ment a 1,5Kw kompresszorja.Kilehet számolni sok volt.Na itt kezdtem a gázzal összehangolni a rendszert.Neked is javaslom.A vőmnek az öccse vett egy új épitésű lakást amiben hőszivattyú és gáz is volt,amit a januári odaköltözésnél még nem tudtak üzembe helyezni egy elektronika nélkűl ami kapcsolt volna a gáz rásegitésére a hőszivattyúnak.Szóval sziget üzem hőszivattyú napelem rásegítéssel,ahőszivattyún a rásegítés kikapcsolása+gáz.Nekem naggyából igy működik.
(#) gaspa válasza dara hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Valóban jobb a gáz és sokkal több a hőmennyiség támogatás,mint villanynál.Egyszerűen kihagyták a villannyal fűtőket(pedig nyomatták rendesen a "korszerű" infrákat meg villany padlófűtést).Nekem most úgy működik,hogy a hőszivattyú előremenőjét emeli meg a 20 kW-os kondis kazán,ami le tud modulálni 5 kW-ra,de ha kell akár kikapcsol.Egyenlőre kézzel kapcsolom a hőszivattyút,ha süt a nap,de ha meglesz az energia mérés már automatikus lesz.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Az jó, mert évek óta nyomják a hőszivattyús propagandát hogy az mennyivel jobban megéri mint a gázfűtés. Ehhez képest meg volt már egy két bírósági per, ahol a delikvens elköltött egy fél vagyont a talajkollektoros hőszivattyúja kiépítésére, aztán a fűtési költségek meg semmivel nem csökkentek a gázfűtéshez képest.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Rengeteg a sötétzöld!! És amikor még pénze is van... Akkor jönnek a Teslák aggregátorról töltve, és a hasonló jó megoldások!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Na igen a talajkollektoros egy vagyonba kerül az sosem hozza vissza az árát.Nekem 11Kw hőszivattyúm van hajdú,természetesen kinai gyártmány.A szerelőm azt mondta elég lenne egy 9Kw jó nevű márkából amit ő szokott beépíteni,de az ára pontosan kétszer annyiba került volna mint amit én vettem.Mondta kiváncsi lesz mekkora hangja lesz.Hát nem lett de amit ő ajánlott a vőmnél az van,hát azmeg szól mint a traktor.Már hívtak több szerelőt márkaképviselőt,mind azt mondta hát ennek ilyen hangja van.Az enyémet rákapcsoltam már az inverteremre is napsütéses időben de egy 24órát nem bir ki a rendszerem mert a lakás is rajta volt közben.Ja és kb 10 fokos küső hőmérséklet volt.
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 2, 2024 /
 
Üdv.

Szeretném időszakosan lekapcsolni az invertert mikor van elég energia az aksiban. Hogy lehetne ezt a legegyszerűbben kivitelezni? Napi másfél kwh eszik meg az inverter még akkor is süt a nap és tele az aksi. Gondoltam relére ami figyeli a feszültséget és ha lemegy adott szint alá az akkumulátor akkor felkapcsolja hálózatot. Létezik ilyen relé? Mennyire pontosan szabályozhatóak?

Gondoltam még az arduino+ssr relé párosra. Itt meg a 48v akkumulátor csomag lévén sehogy sem tudok rájönni hogy tudná is mérni. Nem találok ilyen gyári érzékelő műszert hozzá csakis maximum 30v ig ami kevés jelen esetben.
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Az SSR-en 1...2V feszültség is eshet, nagyobb áramok esetén komoly hűtést igényelhet + természetesen ez is teljesítményveszteség...
Szerintem egy 48Vos DC behúzótekercsű mágneskapcsolóval jobban járnál. Arduino felesleges hozzá, néhány alkatrészből építhető hozzá olyan elektronika ami adott feszültség esetén kapcsolja be ill. ki.
Célszerű hiszterézisesre készíteni, azaz pl. 50V elérésekor bekapcs, 48V alá csökkenés esetén kikapcs. Ennek az a célja, hogy a határérték közelében ne kezdjen folyamatosan ki/be kapcsolgatni.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) dB_Thunder válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Csakis bistabil relé... másik nevén impulzus relé!! + vezérlése.
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Bistabil reléből lehet kapni olyat, ami képes kW-os teljesítmények kapcsolására? (link/url: ?)
(#) dB_Thunder válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
Ezt a szériát használom:
https://www.se.com/hu/hu/product/A9C30831/acti9-itl32a-impulzusrel%...10vdc/
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) kameleon2 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
A hálózat üzemeltetője fillérekért megszerezte a hálózatot, amit a kis hangyák évek alatt felépítettek. Amit te eddig bőségesen finanszíroztál, ő meg kiszivattyúzta a pénzt. Az ő dolga lett volna a rendszer bővítése, felújítása, karbantartása és minden olyan beruházás, ami lehetővé tehette volna a napelemes rendszerek fogadását. Mi itt a problémád? Tegye vissza a profitja egy részét és nincs miről beszélni. Te talán nem finanszíroztad meg a napelemes rendszeredet? Nem fizettél az engedélyekért, a kivitelezésért? Akkor miért te vagy a mumus? Piaci áron vetted a rendszert, elvárható lenne, hogy piaci áron vegye meg - ha szüksége van rá. Ha nincs rá szükség, ne engedje a hálózatra. Eleve a konstrukció úgy rossz, ahogy van. Miért ne árulhatnád ugyanannyiért a rendszered által megtermelt energiát, mint egy engedélyes? Neked is adót, ÁFA-t kellett fizetned a berendezésekért. Ki kellett köhögni az árát, fent kell tartani, aminek szintén lehetne költségei. Takarítás, viharkár, villámcsapás stb. Így nem lenne sértődés, ha a szomszéd éppen a te rendszered által termelt áramot fogyasztja és nem a hálózatit, hiszen neki egyenértékű mindkettő, csak a számlázás más. Vagy maximum vonjanak le 10-30 százalék adminisztrációs költséget. De jelenleg nem itt tartunk. Jelenleg ott tartunk, hogy még csak a trafók sem alkalmasak a napelemes rendszerek fogadására és a többlet kezelésére, mert annyira a profit számított és nem a hálózat fenntartása, felfrissítése. A XII, kerületben - és ez nem a csóró környék - a szolgáltató évekig nem volt hajlandó bővíteni, pedig zsinórban épültek a követségi épületek. Közölték, ha bővíteni akarnak, majd akinek ez fontos - finanszírozza meg a trafót. Végül találtak egy balekot, aki rászánt 10-15MFt-ot, azóta van bővítés. Természetesen ennek a haszna sem a balek zsebébe folyik. Én nem tartanám isten ellen való véteknek, ha annyit fogyaszt az ember, mint amennyit termel, akkor ne fizessen semmit, de az említett 10-30% se lenne baj. Csak a valóság nem ennyi.
(#) antikzsolt válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
16A amit el kell viselni az ssr nek ennyi jön be a hálózatból a kismegszakító után.

Minek a hiszterézis? Ha lemegy az aksi 46v ra attól még nem fog megszűnni a terhelés csak a hálózati áramot visszakapcsolja az inverterre hogy készenlétben legyen, ha meg megszűnik akkor sem megy fel 47v ra sosem(46v kapcsol le az inverter az aksis üzemmódról). Ha meg eléri újra az 50v nyugodtan elveheti a hálózatot az invertertől mert addigra már visszaállt aksi/napelem Nem kell kapcsolni több kw a relének mert az átkapcsoláskor az inverter napelem és akkumulátoros üzemben van. Bár folyamatosan el kell hogy viselje a terhelést(max16A)
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Ügyes cucc.
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Bővebben: Link
A linken található kapcsoló jó lehet nekem? Hogy történik ezeknek a vezérlése? Vahahogy nem tudom átlátni ezt a részét.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Egy feszültségimpulzusra (0.5 - 1 másodperc bőven elég) bekacsol, a következőre ki.
(#) Gafly válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Érdekes olvasmány az adatlap és használati.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Nem foglalkozok ilyesmivel, mert nekem visszatáplálós a rendszerem.
(#) Villanymozdony hozzászólása Márc 3, 2024 /
 
Sziasztok!
Lehet készen kapni olyan tápot, ami MPPT-s és mondjuk 40-200 V között tud napelemet fogadni, és kb. DC 350 V-ot ad ki?
Egyenirányítós fogyasztót el lehetne vele látni, ha már szigetüzemben megy a dolog. (Felesleges 50 Hz-re alakítani, ha a táp úgyis DC-t csinál belőle.)
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Olyat nem biztos hogy fogsz találni, mert vagy alacsony feszültségűek vannak 100V-ig vagy nagyobbak de azok meg 120-450V között általában. Esetleg nézd meg ezt van ott többféle.
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ok olvasgattam egy kicsit. Csak az még mindig nem világos hogy mi adja neki a jelet hogy az aksi 46v ots és kapcsolja a hálózati áramot az inverterre vagy fordítva.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Idézet:
„Szeretném időszakosan lekapcsolni az invertert mikor van elég energia az aksiban.”

Ezt hogy gondolod? Mikor süt a nap, és 100% -ra töltődik az aksi, akkor lekapcsolod az invertert?
És ez után a házban a hálózati/szolgáltatói áramot akarod fogyasztani?
Még ha verőfényes napsütés van akkor is?
(#) dara válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Az a probélmája hogy mikor akksiról megy,akkor is fogyaszt a hálózatból.Bár ezt sehogysem értem.Ez enyém semmit nem fogyaszt mikor aksiról üzemel.
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Régi motoros jól írja mindig fogyaszt az inverter még akkor is ha tele az aksi süt a nap és nincs rajta fogyasztó. Egy nem visszatöltős inverter ez bár ha kell onnan is vételez. Nagy kényelem lenne ha mikor alacsony a feszültség az aksiba ne nekem kelljen kimenni és visszanyomni az automatát vagy lekapcsolni újra mikor van elég energia az aksiban. Havi durván 40kwh amit megeszik a kis aranyos. Hát kihagynám a játékból.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2024

100.png
    
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Met vagy nem tudsz róla, vagy neked is kicsi van, a kicsik nem fogyasztanak a hálózatból mert ezeknek az elsődleges táplálásuk az akku. Az akkuról megy az inverter maga, az akkuba tölt az MPPT és az akkuról működik a DC/AC átalakító. Ezért van az, hogy akku nélkül nem működik.
A nagyok nem ilyenek, azok mennek akku nélkül is, cserébe zabálnak a hálózatból, mert nem az akku az elsődleges tápforrásuk.

Én az enyémet le is tudnám meríteni, télen nem sok híja volt, talán fél órán múlt. Nincs ugye engedélyezve a hálózati töltés, csak napelemből tölthet, és az éjszakai fogyasztás meg az inverter saját fogyasztása majdnem a lekapcsolás szintjére merítette az akkupakkot.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2024
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Azért itt nekem valami nem kerek. Minek neked napelem meg drága akku, ha nincs kihasználva? Ha ki lenne használva, akkor nem lenne olyan amit írsz, hogy nincs rajta fogyasztó. Miért nincs? Ha nincs, minek a napelem? Ha meg van fogyasztó, akkor annak bőven többnek kell lenni mint az inverter fogyasztása, azaz annak a havi 40kWh-nak jelentéktelennek kéne lenni.
Az enyém semennyit sem vesz fel a hálózatból, de az sem érdekelne hogy ha azt a 23W-ot onnan venné fel, mert cserébe ad 200W folyamatost éjjel nappal, azaz közel tízszer annyit. Télen. Áprilistól meg majd jóval többet.
Következő: »»   226 / 235
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem