Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Négyszögjel generátor
Lapozás: OK   1 / 4
(#) karesz49 hozzászólása Okt 5, 2008 /
 
Szevasztok (nem kinevetni ám ha hülyeséget kérdezek)
Keresgéltem már sok helyen de nem találok olyan kapcsolást ami megbízhatóan tudna egyen vagy váltó áramról elég magas frekvenciát csinálni.
Amire szükségem lenne: 12- 220V- ról működő és 100Hz-100Khz-ig állítható (4szög jel) és minél magasabb teljesítményt (200W körül) elbíró elektronika, a kitöltési tényezőt is kellene, hogy tudjam állítani. Ha valakinek lenne 1 konkrét, működő kapcsolási rajza az nagyom jó volna.
(#) watt válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Inkább azt mond meg, mire akarod használni(mit akarsz vele meghajtani), mert a kérdésed hiányos.
(#) karesz49 válasza watt hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Vízbontóval kísérletezek (egész jó eredménnyel), csak az eddig megépített elektronikák nem bírták a kiképzést.
(#) El_Pinyo válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Szia!

Szerintem megoldható lenne a probléma egy NE555 időzítő IC-vel, astabil módban működtetve, kimenetére pedig egy megfelelő paraméterekkel rendelkező MOSFET illesztésével.
Az 555-ös IC-ről bővebben az adatlapján, vagy itt a HE cikkek között olvashatsz. Mivel nem mondtad, hogy mekkora feszültség és áramról lenne szó, egyelőre ennyit tudok javasolni.
Üdv.
(#) karesz49 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Kösz a tippet de az 555- ös ic-t már próbáltuk és kevés. Egyébként írtam a szükséges teljesítményt és a feszültséget is
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Szerintem meghajtónak jó. A teljesitményrészt pedig ahogy irták is fet-tel kell kivitelezni. A teljesitményt addig rendben,hogy 200W-ban határoztad meg,de nem irtál a feszültségről amit kapcsolgatni kell. Vagy ennek az előállitását is az elektronika végezné?
(#) El_Pinyo válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Szia!
Igazad van, én olvastam felületesen, amikor észrevettem már nem módosíthattam. Az 555- nek melyik paramétere a kevés? (Egyébként a feszültség és áram adatokat a teljesítmény részére értettem, ha ez is 12 V akkor valóban igazad van, hogy említetted.)
Üdv.
(#) karesz49 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Ahogy én tapasztaltam a freki és a feszültség az amit nem bír. A legjobb lenne ha magasabb feszültséggel is tudna menni, akár közvetlen 220V-ról természetesen kevesebb A-al.
(#) Szebence hozzászólása Okt 5, 2008 /
 
Sziasztok!

Külön nem akartam topicot nyitni, így pont jól jött ez a téma... Szupepe féle áramgenerátorra ha a megadott helyre négyszögjelgenerátort csatlakoztatok, akkor villogtatja a lézert... Milyen négyszöggenerátorra lenne szükségem?
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Változtatható kitöltésűre.
(#) vicsys válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Miért kéne a kitöltési tényezőt változtatni a villogáshoz? Szerintem meg inkább a frekvenciát kéne változtatni.
Van az oldalon egy 555 segédprogi.
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Ebben a témában nem vagyok jártas, ez a változtatható kitöltés a frekvencia állítását jelent?
Mert a Szupepe féle kapcsoláson van 2db trimer potméter, az egyikkel a lézerdióda áramerősségét lehet állítani, a másik poti az meg a nyégyszögjel generátorhoz tartozik, de nem tudom mire jó.
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Igen ezt "benéztem". Természetesen ha a lézert akarod villogtatni akkor változtatható frekvenciára van szülséged. Egyszerű módon lehet ilyet késziteni,a kivánt frekihatárokra kell az oldalon található segédprogiban az R2 értékét számolni. Az R1 nem módosul. A legalacsonyabb és a legmagasabb frekvenciához tartozó értékekből azután már tudod milyen potit kell az R2 -vel sorbakötni.
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Értem, köszönöm a segítséget!
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Elkerülhette a figyelmedet, ott van, hogy 12-220V a fesz. legjobb lenne a 220V ha bírná valami.
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Ennyire tág határok közt is működik a dolog?
A meghajtásnak mindenféleképp külön táp kellene,de ezt egyszerű biztositani.
Viszont a vizbontás mikéntjével nem igazán vagyok képben. Tehát azt kérdezném,hogy a teljesitményfokozat egybizonyos egyenfeszültséget (12-220V)kapcsolgat-e a bontó celláira,vagy a párhuzamos (koncentrikus) fegyverzetek egyik oldalát testeli,és a feszültség pedig a másik fegyverzetre van kötve?
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
A feszültséget nem kellene állítgatni, külön tápról menne csak az elektronika lenne jó ha kibírná a 220V-ot. Nem tudom jól értem-e a kérdést, tehát a negatív pólus az direktben rámegy a cellára és a pozitívot kellene átalakítani 4szög jellé 100Hz-100KHz között állíthatóan
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Előrebocsájtva:a vizbontásban nem vagyok érdekelt (nem vagyok otthon benne),de amit olvastam a különféle eljárásokról azok szerint a nagyobb feszültséggel történő bontás rossz hatásfokú,esetleges megoldásként irnak nagyfeszültségű impulzusos eljárásról,de ez a KV-os tartományban van.
Ezzel együtt rajzoltam egy áramkört,a vezérlésnek külön lehet állitani a frekvenciáját és a kitöltését.
A teljesitmény rész egyszem IRF740-ből áll,ez 400V-10A határadatokkal bir. A vizbontó részt hálózati táplálás esetén feltétlenülLeválasztó transzformátorról kell üzemeltetni! Egyéb kissebb feszültség,akkus táplálás,miegyéb használatakor el lehet hagyni az egyenirányitót,és a pufferkondit,de az áramkorlátozó izzólámpát érdemes beépiteni,az áramforrással sorosan. Feszültségét és teljesitményét a tervezett áram határozza meg.

Vizbontó.pdf
    
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Köszönöm a segítségedet, nem tudom még jó-e az amit küldtél, a haver majd megnézi. Még csak annyi, hogy a 10A-től nem lehetne nagyobb árammal? Ha kisebb feszkóval csinálom az A sokszor közel 20A-ra felmegy. Ezért is próbálkozok a magasabb feszültséggel mert talán akkor a kevesebb áram is elég.
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /
 
Lehetni lehet,csak alkalmas félvezető kell hozzá.
Nézz szét, rengeteg adatot találhatsz a fetekről,nem ritkák az 50-100A-os tipusok sem.
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 5, 2008 / 4
 
Nah már javitanom is kell....
Az előző is működőképes,igy viszont jobb a szabályzása.
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Köszönöm szépen, a haver azt mondja, hogy jó lessz, én meg hiszek neki, igaz az 555-öst kicsit kevésnek tartom, de hát én csak ugatom az elektronikát
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
A fetmeghajtást nyugodtan rá lehet bizni az 555-re,mert tud~200mA-t.
Ha többet akarsz akkor érdemes direkt fetmeghajtó után nézni.
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Bízok a Te és a Barátom hozzáértésében, majd kiderül próba közben
(#) El_Pinyo válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Szia mex !
Az lenne a kérdésem, hogy miért kell a kapcsolásodba a Zeneres fesz stabilizálás, amikor az 555 kimenete max táp (15 V ) esetén is csak 13.3 V lehet, amit az IRF740-es vigyorogva elvisel
A Fet gate-je nyugodtan mehet az 555-ös kimenetére is. Jah és még annyit, hogy a térvezérlésű félvezetők nem árammal működnek, hanem feszültséggel. Az áramfelvételük (G-elektródán) minimális, elhanyagolható jelen esetben, ergó az 555-ös kimenete szinte nem is terhelt.
Üdv.
(#) mex válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Idézet:
„Jah és még annyit, hogy a térvezérlésű félvezetők nem árammal működnek, hanem feszültséggel.”


Ez nem igaz! A gate kapacitást fel kell tölteni az eszköz nyitásához,ebben az esetben minél gyorsabban és ez tetemes árammal jár,igaz hogy kis időtartamú. Ezért teszek minden impulzustechnikai felhasználásban soros áramkorlátozó ellenállást. De ugyanez vonatkozik a kisütésre is. Az előző hsz-ben irtam,ha esetleg nem elég a 200mA akkor nagyobb áramú direkte fetmeghajtási célra készült ic-t kell beiktatni az 555 és a fet közé.Ezek 500-1000mA áramot is tudnak. A zener a gate-t védi a kóbor túlfeszültségek ellen. Ha a terhelés induktiv lenne (remélhetőleg elhanyagolható ez a komponens) akkor a fet belső zenerdiódáját kivülről is meg kellene támogatni. Az 555 hajlamos reteszelődni esetleges túlfesztől a kimenetén,ezt is kivédi a gate-re kötött zener.
(#) El_Pinyo válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Szia !
Semmiképpen sem megbántani akartalak a hsz-emmel, csak érdeklődtem, hogy mit miért alkalmaztál.
Azt én is tudom h a parazita kapacitások jelen vannak, de ezek elég kis értékűek. Gondolod, hogy annyira megterhelné az 555-öst? Persze nem árt az óvatosság
Üdv.
(#) mex válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Nem is bántódtam meg.
Igen vannak parazita kapacitások is (lásd zener),de végülis az ellenállás nem emiatt került be, hanem mint irtam a gatekapac miatt ami ugye nem tekinthető parazita kapacitásnak.
Az egyes fetek közt nagy különbségek vannak ilyen téren,és egyáltalán nem biztos,hogy nem egy nagyobb teljesitményű példány kerül beépitésre,aminek jóval nagyobb a töltésigénye.
Ezt a közvetlen kötést én is láttam már készülékben,eleinte nem is vettem figyelembe,viszont bizonyitható módon szállt már el nekem 555 hasonló (kisebb frekvenciás)alkalmazásban,és innentől kezdve alkalmazom (jóllehet ez is megnyújtja a bekapcsolási időt).
(#) El_Pinyo válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Akkor jó (hogy nem vetted sértésnek). Azt, hogy nem árammal , hanem feszültséggel működnek, azt úgy gondoltam, hogy a bekapcsolási (oxidkapacitás feltöltődésének) idejétől eltekintve a G-S feszültség a meghatározó.
Pont arra gondoltam én is, hogy valahol láttam már 555-tel közvetlenül meghajtott fetet , és nem okozott problémát. De valóban igazad van, jobb az óvatosság.
Üdv.
(#) proli007 válasza karesz49 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Hello!

Hát szerintem, mindenki elveszítette a fonalat, ahogyan én is. Mert fogalmunk sincs ezek után mit szeretnél, és mi az értelme.

Te olyan 200W-os generátort szeretnél készíteni, ami 12V-tól 220V-ig, bármely feszültségről üzemel, és letudja adni a 200W-ot. (Ez 12V mellett kb. 20A-t jelent, 220V-ról, meg 1A-t.) És 100Hz-től 100kHz-ig.

Kicsit túlzottak az átfogásaid. Az 555-nek, (de bármely IC-nek) működési feszültsége nem igen lehet 220V. Akkor ideiglenesen külön segédtápegységgel kellene ellátni. (Az iparban 85V..250V-ig (AC-DC) szoktak ma már kapcsolóüzemű tápot készíteni, de 12V-tól indulót, még ott sem, mert értelmetlen.)
Ha jól értem, akkor ez egy kisérleti berendezés lenne, ahol fogalmad sincs mit fogsz csinálni. Így erre a széles átfogásra teljesen értelmetlen külön erőkifejtést tenni. A működési (feszültség-frekvencia)tartományt, több részre lehetne bontani, és ha kiderül melyik feszültség-frekvencia az alkalmas, arra készíteni egy jó készüléket.
Gondolom, a frekit nem kell hajszál pontosan tartani, így egy sima 74HC14-el, akár 1MHz-es jelet is simán elő állíthatsz, csak a kapcsoló Fet-et kell az áramhoz, a feszültséghez és a frekihez megválasztani.
És hát valamiről táplálni is kellene. (célszerűen egy torroid trafóról ideiglenesen)

üdv! proli007
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem