Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ni-Cd töltő kompatibilitás
 
Témaindító: Bence, idő: Aug 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bence hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Sziasztok!

Először is bocsi, hogy nyitottam új topicok, de sürgősen szükségem van válaszra. Az a gondom, hogy mindenki mást mond, itt pedig az Okosak véleményét találom kapom meg. Van egy fent említett töltőm és egy fuji gépem 4db ceruza elemet/akksit zabál meg. Volt töltőm, de tönkrement és maradt 4 Ni-MH akksim. Normálisan feltölti a noname régebbi töltőm? (kimenet 2x 3,2V 55mA;0,35VA). Jobban járnék ha tudnékmég akksit venni, nem töltőt. A mostani akksik 2200as Gp-k a jövőbeli pedig ~4000res Sony.

Üdv: Bence
(#) Pafi hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Idézet:
„a jövőbeli pedig ~4000res Sony.”



Hát az tényleg a jövő! Úgy 5-6 év múlva talán lesz ilyen. De valószínűbb, hogy akkor sem. (Az az aksi hamis, nem is Sony, és a kapacitása van vagy 1000 mAh.)

A töltőd kb. 2 nap alatt teljesen föl fogja tölteni az aksikat, ha újra meg újra ráteszed a töltés végén.
(#) tonio hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
Ha a régi töltődet használod-ami ha jól értem 55 mA töltöárammot szolgáltat-a 2200mA/h-s akkukhoz , akkor sok időre, és türelemre lessz szükséged a feltöltéshez.Feltölti persze az akksikat de rendkívül sok idő kell hozzá.A normál töltő áram a te akkumulátoraidhoz(2200mA/h) 220mA.
Jobban jársz ha veszel egy olyan töltőt ami mellé akkumulátorokat is adnak.
(#) Pafi válasza tonio hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Idézet:
„mA/h”


Hagyjátok már a fenébe azt az átkozott /-t! A mA/h (milliamper per óra) az az áramváltozási sebesség mértékegysége lenne, de nyilván nem arról akartál írni! A töltés (egyik) mértékegysége a mAh, vagyis milliamper * óra.
(#) tatabike válasza Pafi hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Sziasztok,

Nem annyira a jövő az a 4000mAh-s Sony. Legalábbis 3600-as már létezik, de az nem Sony. Én inkább azon vagyok kiakadva, hogy még mindig gyárt a Varta 2000mAh-s akkut góliát(!) méretben méregdrágán, miközben már 4 évvel ezelőtt lehetett kapni 8000mAh-s, góliát méretű Energizer akkut.... Amúgy meg szerintem az Energizer akkuk a legjobbak, nekem van négy darab, pár hónap múlva négy évesek lesznek, és kb. 10%-os kapacitáscsökkenést tapasztaltam eddig. Kb. hetente vannak töltve. (AAA, 750mAh)

TaTa
(#) tonio válasza Pafi hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Pafinak!
Köszönöm a helyreigazítást, ha én is javasolhatok valamit, nézd át a te hozzászólásodat is.
Ja és még valami, miért használsz többesszámot "hagyjátok", egyedül én írtam el a mAh.
De ez veled természetesen soha nem fordul elő-gondolom én!
(#) Pafi válasza tonio hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
tonio!

Szívesen! Átnéztem. Mi a gond?

Azért használtam többesszámot, mert rajtad kívül még sokan mások is következetesen így írják, és minden alkalommal eldurran az agyam, hogy miért nem lehet fölfogni egy ilyen egyszerű mértékegységet? Ez nem elírás! A semmi helyett nem akad bele az ujjad véletlenül a "/" gombba!

Nem, én az ampert soha nem írom am/-nek, meg a szupert sem szu/-nek.
(#) Pafi válasza tatabike hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Idézet:
„Legalábbis 3600-as már létezik, de az nem Sony”


Hanem? Kamasonic? NiMH, 3600 mAh, AA méretben? Kizárt! Ráírni persze bármit lehet. Bármit rá is szoktak! Ha már hamisítanak valamit a kínaiak, akkor miért ne hazudnának még nagyobbat?

Idézet:
„Én inkább azon vagyok kiakadva, hogy még mindig gyárt a Varta 2000mAh-s akkut góliát(!) méretben méregdrágán,”


Ezen én is, de ki tudja, lehet hogy ezek kisüthetők 20C-vel is.
(#) Norberto válasza Pafi hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Ha már feltétlen kötekedés a cél:

Egy egyszerű példa:

- v=s/t

- ezt az épeszű magyar ember, MAGYAR MONDATTAL úgy mondja, hogy a sebesség megegyezik az időegység alatt megtett úttal...és láss csodát, a képletben PER T van, azaz /t

Ilyen logika szerint mért ne lehetne ugyanígy kifejezni az időegység alatt az akkuból kinyerhető áramot??? Nevezetesen MÉRT NE???!!!???!!! mondhatná úgy bárki széles-e világon, hogy:

az akku (töltéseket befogadó) kapacitása megegyezik az időegység alatt kinyerhető árammal

Ez elméleti síkon azt jelenti, hogy óránként tud pl. 2000mA-nyi áramot szolgáltatni egy akksi...és fél óra alatt???!!! Sejthetően akár nagyobb áramot is képes leadni (persze ettől károsodhat, de ez más kérdés)...

Kevesebb idő alatt nagyobb áram...?!?...na mit jelent ez? Fordított arányosságot...és mikor van fordított arányosság? Ha a fenti egyszerű képletben tört van...
(#) Pafi hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Pontosan ez az a hibás logika, amit gyökerestül ki kellene írtani!

A sebesség annál nagyobb, minél több (egyenes arányosság, nevező) utat teszel meg minél kevesebb (fordított arányosság, számláló) idő alatt! Ezzel szemben a töltés annál nagyobb, minél nagyobb (egyenes arány) áram folyik, minél több (ez is egyenes arányosság) ideig! Tehát itt az amper és az óra is számlálóban van, szorozni kell őket.

Amikor azt mondjuk, hogy "egységnyi idő alatt", akkor az arányosság jellegéről semmit sem mondunk! Lehet egyenes, fordított, négyzetes, exponenciális, vagy bármi más.

Idézet:
„Kevesebb idő alatt nagyobb áram...?!?...na mit jelent ez? Fordított arányosságot...és mikor van fordított arányosság? Ha a fenti egyszerű képletben tört van...”


A "kevesebb idő alatt nagyobb áram" képletre fordítva azt jelenti, hogy I=C/t! De ha ebből a C-t akarod kifejezni, akkor szorozni kell t-vel, tehát továbbra is C=I*t!

(#) Norberto válasza Pafi hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Idézet:
„Ezzel szemben a töltés annál nagyobb, minél nagyobb áram folyik, minél több ideig!”


De hát ha az akkura az van írva, hogy 2000mAh, akkor az azt jelenti (számomra legalábbis), hogy nagyságrendileg kb. ezzel az árammal terhelve 1 órán át képes az eszközömet működtetni. Tehát 2 órán keresztül már közel sem ekkora a "kivehető" áram átlaga...

Ha viszont ugyanezt az akksit pl. 4000mA-rel terhelem, akkor ekkora áramot csak fél órán át tud szolgáltatni...(ha tud, és bírja és nem károsodik ettől; ha nem bírja, akkor még fél órát sem).

Ezek viszont számomra a fordított arányosságot szemléltetik.

Akkor hogy is van ez most?
(#) Pafi válasza Norberto hozzászólására (») Aug 16, 2007 /
 
Igen, a kivehető áram adott kapacitás esetén fordítottan arányos az időtartammal. Csakhogy nem az áramról volt szó, hanem a kapacitásról!
(#) tatabike hozzászólása Aug 17, 2007 / 1
 
Sziasztok,

csak egy megjegyzés, ha hirtelen nagy áramot akartok akkuból kivenni, arra a NiCd akkuk alkalmasabbak, mint a NiMH-k, sőt, hidegben is jobban muzsikálnak a NiCd akkuk. Igaz, kisebb a kapacitásuk, de a szélsőséges használatot jobban bírják...

TaTa
(#) Remci hozzászólása Szept 4, 2022 /
 
Sziasztok!
Lehet hogy ostoba kérdés, de 8,4v-os, 1300mAh-ás Ni-Cd akkut hány voltal illik tölteni? Csak azért kérdem,mert van egy morzsa porszívó, aminek az adapterére Dc 15v-150mA van írva, de több mint 22v-ot mérek rajta. Az akku töltő kapcsain is ugyan ekkora a feszültség. Nem sok ez egy kicsit?
(#) nedudgi válasza Remci hozzászólására (») Szept 4, 2022 /
 
A töltő üresjárási feszültsége gyakorlatilag elhanyagolható, ha figyelünk a töltési időre. Ha hajlamos vagy elfelejtkezni erről, akkor ez a töltő nem neked való.
Itt az a kérdés, hogy az akkut töltéskor ki kell-e venni, vagy a készüléken keresztül töltöd. Lehet a készülékben feszültséghatárolás, így az adapter kimenő feszültsége irreveláns.
(#) Remci válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Bakker,igazad van. Az akkut nem kell kivenni töltéskor, a porszívót a foglalatba betéve töltődik az aksi. Na,szétszedem és megnézem mi van benne. Már megint hamarabb kérdeztem,mint gondolkodtam
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem