Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NRF24L01+ működése
 
Témaindító: peti634, idő: Jan 24, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) tomat5 hozzászólása Okt 18, 2015 /
 
Üdv.
Van valakinek tapasztalata a távolságot illetően? Maximumon van a teljesítmény 1Mb/sec a sebesség, autoACK engedélyezve van. Két 10 es válaszfal + 10m távolság és letérdel a kommunikáció. Amikor határon van és akadozik, annyi is elég, hogy elé teszem a kezemet és már halott is. Úgy láttam lehet response idővel játszani meg hasonlók, de ez így azért elég karcsú. Lehet hogy sikerült hamisítványt beszereznem?
Kösz.
(#) bbalazs_ válasza tomat5 hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
A kez erosen lefogja, a tobbi nem annyira. Az emberi test viztartalma durvan arnyekol a freki miatt. En probalgattam, konzervdobozbol siman ad, de ha a mellkasomhoz szoritom es hatat forditok a vevonek, azonal meghal, akar 2m-rol is, maxi teljesitmenyen. Ezek fizikai korlatok, ez ennyit tud. De ha jol tudom van valami P-s valtozata egyes moduloknak, amik ezzel kompatibilis chipet hasznalnak (pl. rfm73p), ott a teljesitmeny megnovelt.
(#) toto válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Van olyan klón, amelyiknek nagyobb az adóteljesítménye, cserébe állítólag kisebb a vevő érzékenysége.
Olyan modulok is vannak, amelyeken van PA+LNA, vagyis teljesítményerősítő az adó oldalon, valamint előerősítő a vevő oldalon. Azok bizonyára nagyobb távolságot tudnak.
Én tapasztaltam olyat is, hogy a másik szobában elkezd akadozni a vétel, 10 cm-rel odébb viszont már megint jó a kommunikáció. Szerintem ezek az állóhullámok miatt kialakult jelenség: a falakról visszaverődött jelek hol kioltják, hol erősítik egymást. Ezen a nagyobb adóteljesítmény sem segít.
Ilyen miatt van pl. egy routeren akár 6 antenna is.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
(#) tomat5 válasza toto hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Szerintem ez lehet a gond: Bővebben: Link
Cserélgetem a modulokat (de jó, van 10 db ) és változik a hatótávolság. Így jár aki nem olvas, hanem az ebay-ről megrendeli a legolcsóbbat.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Okt 29, 2015 /
 
Nekem a PA+LNA verzió 500m felett valamivel még működött de rálátással, lehet hogy tényleg jó 1000m-ig ha van rálátás sajnos a terepviszonyok miatt nem tudtam messzebbre kipróbálni. Az hogy falakon keresztül mennyire jó azt nemtudom de ha eléállok az adónak arra nagyon érzékeny.
(#) Droot válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Azt nem írják, hogy mekkora páratartalom mellett 1km.
Mind a kettő erősítős volt, ugye?
(#) pucuka válasza Droot hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Idézet:
„Azt nem írják, hogy mekkora páratartalom mellett 1km.”

Mert 2,4 GHz -en, de még 5 GHz -en a páratartalom még nem okoz jelentős szakasz (terjedési) csillapítás növekedést. A páratartalom kb. 20 GHz felett okoz gondot a csillapítás növekedés miatt, de főleg a nagyszemű eső, (zivatar). A páratartalom 35 - 40 GHz felett okoz jelentős csillapítást.
Ha valaki rádiós eszközöket használ, nem ártana legalább érintőlegesen elmélyedni a hullámterjedés témakörben. Eléggé bonyolult dolog, az átviteli út földrajzi körülményei jelentősen befolyásolják a szakasz csillapítását. (antennák föld feletti magassága, kerítés, fák, bokrok, növényzat, talaj minősége stb) A csillapítást, mivel főleg tapasztalati úton felállított képletekkel lehet számolni, meglehetős bizonytalansággal lehet meghatározni, az összeköttetésben mindíg kell hagyni jelentős csillapítás tartalékot. A csillapításban jelentős szerepet töltanek be a reflexióból eredő csillapítás növekedések. Mivel többnyire a terjedési útvonal nem szabad térben történik, (annak ellenére, hogy azt mondjuk rá) a reflexiós környezet többé kevésbé mindíg fennáll. Ráadásul, ha növeljük a kisugárzott teljesítményt, a reflexióból eredő zavarok is nőnek, ami a vevő bemenetén okoz gondot.
A másik nagy csillapítást okozó, a terjedés útjában álló akadályok. (fal, fa, erdő, kéz, stb)
Mivel a terjedésnek a frekvencia növekedésével egyre inkább a fény terjedéséhez hasonló tulajdonságai vannak, (ez már olyan 30 MHz körül érezhetővé válik) ahova nem látsz oda, az RF ök sem lesz biztos. (a mellékhelységben bekapcsolva hagyott világítást sem látod a nappaliból)
A reflexiós környezetnél lényeges, hogy a Fresnel elipszis (elipszoid) tiszta legyen, mert ha ezen, vagy ebben elhelyezkedő reflektáló felület a vev őantennára ellenfázisú jelet juttathat.
Ez pedig a hullámhossz többszöröseninál fordul elő.
Az átvitel sebessége pedig alapvetően RF sávszélesség kérdése is, ez pedig (gondolom) köztudottan igek szűkösen áll rendelkezésre.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
(#) Droot válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2015 / 1
 
Nekem pedig úgy tanították az egyetemen, hogy a 2,4GHz-es ISM sávban a víz, páratartalom, eső, hó (persze vasbeton de szabadtér ezt kizárja) igencsak lecsökkenti a hatótávolságot, mert a víz is 2,4GHz-en rezonál. (A mikró is ekörül működik.) Illetve azért sem szükséges hozzá engedély, mert nagy távolságok áthidalására teljesen alkalmatlan.
Az átviteli sebesség pedig, nem csak a sávszélességtől függ, hanem olyan kritikus dolgoktól is, mint például az időzítés, illetve hogy mennyire szeretnénk stabil kapcsolatot.
(#) k3gy3tl3n válasza Droot hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Igen mindkettő erősítős volt.
(#) Droot válasza Droot hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Javítás: nem rezonanciafrekvenciája a víznek, hanem elnyeli.
(#) pucuka válasza Droot hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Nem tudom melyik egyetemen tanították, nekem valahogy másképp tanították, és máskápp tudom is.
A levegőben levő dolgok akkor kezdenek problémát okozni, amikor a páracseppek méretei összemérhetővé válnak a hullámhosszal. (ennek az ISM sávhoz semmi köze) 2 GHz en a hullámhossz 15 cm, úgyhogy elég nagyszemű "párának" kell lennie, hogy problémát okozzon. Ekkor, ha nem is nyeli el, de jól szétszórja, ami lehet elnyelésnek is tűnhet. Elnyeléskor a közeg állapota változik, pl. hőmérséklet nő, ez pedig minden frekvenciájú rádióhullámra áll. Létezik a frekvencia spektrumban olyan néhány frekvencia sáv, amit a vízgőz elnyel, ezt a sávrészt nem is lehet hírközlésre használni, ezek tudomásom szerint olyan 40, és 150 GHz körül vannak.
Viszont már a 23 GHz -es de a 32 gHz -es mikró összeköttetéseknél egy zápor is gondot okoz.
Idézet:
„mert nagy távolságok áthidalására teljesen alkalmatlan.”

Ez sem így igaz, mert pl. egy 7 GHz -es sávban működőtt (most 15, ill 23 GHz) mikrohullámú lánc két állomása között 50 km volt, vagy említhetném a valóban szabad téri terjedéssel 12 GHz -en működö TV műsorszóró (DVB-S) sávot, ahol a távolság 36 000km.
Az IMS sávban azért vannak korlátozások, hogy kis teljesítménnyel, kis távolságokra koordinálatlanul sok felhasználó egyszerre tudjon vezetéknélküli összeköttetéseket létesíteni, egymás minmális zavarásával.
A stabil kapcsolatnak sincs köze a sávszélességhez, ha csak az adás sávszélességét csökkented, a világon nem történik semmi, legalábbis rádiós szempontból. (persze az időzítésed hibáinak korrigálására több időd jut) Van azért nagysebességű, szélessávú stabil rádiós kapcsolat is, hadd hivatkozzak ismét a DVB-S adásokra, de van még jónéhány más alkalmazás is. (pl. földfelszíni sugárzásban az LTE 2,1 GHz -en, nagyjából 30 km, de a távolság itt is korlátozva van, a hálózat struktúra miatt)
A hó (nem a hóesés, azt ld elébb a méret hullámhossz összefüggésnél) pl. megnöveli a föld vezetőképességét, ezáltal megnő a reflexió, ez okozhat gondot egy kevésbé jól megtervezett összeköttetésnél.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
(#) peti634 hozzászólása Okt 18, 2016 /
 
Üdv.

Sikerült valakinek a "Dynamic Payload Length" működésre bírni?
Bekapcsolom a FEATURE registerben a EN_DPL regiszter, az összes DYNPD regiszterben 1-re állítom a biteket. Ezt megteszem a vevő és az adó oldalon is.
A küldés nem sikeres (TX_DS = 0, MAX_RT = 1), és a vevő oldalon se jön semmi.
Amíg nem kapcsolom be ezeket, addig működik a cucc.
(#) peti634 válasza peti634 hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 1
 
Végre, megvan
Nem szabad használni a 0-s RX címet (RX_ADDR_P0), mert a TX tükörképe az RX_0-nak, így felülíródik.

56 / 74
"Transmit address. Used for a PTX device only.
(LSByte is written first)
Set RX_ADDR_P0 equal to this address to handle
automatic acknowledge if this is a PTX
device with Enhanced ShockBurst™ enabled."

Ha 1-es RX címet használom akkor már jó.
(#) toto válasza peti634 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Szia peti634!
Régen foglalkoztam ezzel az IC-vel, és most ismét elővettem. Én is az ACK-payload megvalósításával küzdök: nekem megérkezik a csomag a vevőhöz, és az el is küldi az ACK-t, de az adóhoz már nem érkezik vissza. Ha nem akarok payload-ot visszaküldeni az ACK-val, akkor működik a kommunikácó, de ACK-payload-dal nem.
Aktiváltam és engedélyeztem a Feature regiszter ACK-PLD és dynamic payload biteket , és a DYNPD regiszterben a dynamic payload-ot P0-ra és/vagy P1-re is, mégsem működik.
Leírnád, hogy pontosan hogyan konfiguráltad az adót és a vevőt? Köszi.
(#) Kovidivi hozzászólása Júl 16, 2017 /
 
Sziasztok.
Csak pár tippet írnék le, amikre idő közben sikerült rájönnöm NRF24l-lel kapcsolatban:
Ha Arduinos könyvtárat használtok, érdemes lejjebb venni a kommunikáció sebességét: (myRadio.setDataRate(RF24_250KBPS);, én max-ra vettem az adóteljesítményt is: myRadio.setPALevel(RF24_PA_MAX); , és a 108-as csatornát használom, ez már elég tiszta: myRadio.setChannel(108);, és a legfontosabb: olyan helyre kell elhelyezni az adót, ahol távol (minimum 2cm) van az emberi testtől. Készítettem egy távirányítót, és pont olyan helyre került szegény adó, hogy szinte a markomba zártam működés közben. Panaszkodtam is rá. Adtam neki külön tápot (amit meg is köszönt!), de nem sokat segített. Az áthelyezéssel sikerült a hatótávolságot maximálisra növelni. Ha pedig nagyon sűrűn hibázik a modul, akkor rakni kell egy 1-10µF kondenzátort a táplábaihoz, és megoldódik ez a gond is (én alapból rakok).
Kipróbáltam a payload-os adatátvitelt, nálam nem lett nagyobb a hatótávolság, szinte semmit sem segített, csak most már tudom detektálni, ha nem megy át az információ. Ilyenkor azonnal újra küldöm, de ha elsőre nem megy át, annak valami oka van. Olyankor szakadozik a vétel. Viszont elértem 10 lépésnyi hatótávolságot úgy, hogy egy nagy szekrény van az útban sok cuccal megpakolva. Nyílt terepen ennél több, de már ez is bőven elég.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) peti634 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Köszi az infó!
Ami nekem nagyon nagy furcsaság volt, a retransmisson sokszor furán működött.
Néha azt érzékelte az adó hogy nem ment el, de mégis megérkezett, és sokszor volt példa a fordítottjára is, azt mondta elment, pedig mégse.
Arra gondoltam hogy kellene írni egy saját retransmissont, egy TCP-hez hasonlóan, hátha nem hibázik, viszont itt sokkal több retransmisson kell, és a TCP nem erre van kitalálva.

Továbbá max 1 csomag hossza 32 bájt lehet, amibe nem nagyon fér bele egy értelmes TCP csomag, viszont amit felhasználnék belőle az csak a Seq number, ACK number, amik akár lehetnek 2-2 bájtosak is, így csak 4 bájtot bukik az ember, de így akár hasonlóan tud működni a TCP-hez, ami nagy előny lehetne.
Nah majd egyszer.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 19, 2017 /
 
Sziasztok!
Adónak az erősítős botantennás nyákot (PA+LNA), vevőnek a legkisebb nyákantennás nRF24l01-et használva, 20m hatótávolságot értem el, leglassabb kommunikációs sebességgel, 50mS-kénti oda-vissza kommunikációval. Másnak is ilyesmi eredmény jött ki? Kb 20m-ig nincs adatvesztés, utána szakadozik a kommunikáció. Nyílt terepen mértem ezt.
Majd lecserélem a vevőt is erősítősre, kegyetlen kolléga szerint 500m-en is működöt neki. Kíváncsi leszek, nálam mit csinál.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Nézegettem youtube videókat, szörnyű eredmény a 20m... Le kell árnyékolni az adót/vevőt, meg kell táplálni rendesen 3.3V-tal, vastag vezetékkel, nagy kondi rá, és reménykedni, hogy a várt javulás el is lesz érve...
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Érdekes módon a két nyákantennás nRF24-gyel ugyanakkora hatótávolságot értem el, mint a nyákantennás-botantennás összeállításban. Payloados kommunikációval, egyik irányba sem volt adatáramlás. Kicseréltem a vevőt is botantennásra, egyből nagyobb lett a hatótáv. 25m-nél távolabb nem tudtam tesztelni, addig nem volt probléma.
(#) k3gy3tl3n válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Szia Kovidivi, két nyákra mart antennás verzióval nekünk kb 15m-ig volt jó. Két botantennás verzióval ahogy említetted is megvolt az 500m+ távolabb nem tudtam tesztelni mert már nem volt rálátás. Illetve tettem kondit is rá, közvetlenül az nrf modul lábaira forrasztottam, ezt is többen ajánlották, ha jól rémlik ez volt az: kondi.
10-100nF értékűt ajánlanak.

hajo.rar
    
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Aug 21, 2017 /
 
Yagi antennával 14km-re is ellőttek vele, de a gyári antennájával is tudta az 1km-t. Ez az ürge 10µF + 0.1µF kerámia kondikat használt: videó
(#) Kovidivi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Szia. Akkor van remény. A nyák antennás verzió meg kis hatótávra jó. Rendeltem is a botantennásból. Nekem már az is elég, ha addig elmegy az RC autó, ahol még épphogycsak látom. Tovább nem kell
(#) toto válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Azt hiszem, én is hasonlóban gondolkodtam: nRF24L01-et használni egy távirányítós repülőhöz.
Az ACK-payload nekem sem működött. Utánaolvasva azt találtam, hogy sok kínai importból származó modulon inkább más típusú IC-k vannak, amiknek még angol nyelvű adatlapját sem lehet fellelni (persze az IC feliratok mindegyiken nRF24L01+)
Így a távolság teszteket sem lehet megbízhatóan összehasonlítani.
A kis adatsebesség - nagy távolság kritériumnak szerintem jobban megfelelnek a 434, 868 MHz-es
LoRa modulok, bár ezek drágábbak, mint a kínai modulok.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Aug 22, 2017 /
 
Én a következő tesztjeimhez már berendeltem, egy komolyabb: 433Mhz HC-12 illetve egy nagyon olcsó 5db adó 5db vevő ~700HUF: 433Mhz RF transmitter and receiver modul pakkot. A 433MHz-es tesztjeimnél azért a falon/falakon átlövés is elég hatékonyan ment.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
(#) Kovidivi válasza toto hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Nekem nincs problémám a payload-os kommunikációval. Sima Arduino könyvtárat használok, és jól működik. Elküldöm az adatot, amit utána visszaküld a vevő. Tudom ellenőrizni is, hogy egyezik-e a két adat (muszáj neki), és így azonnal tudom, ha valami miatt a kommunikáció nem tökéletes. Azon gondolkozok, hogy ha ennyire szuper a dolog a botantennával, érdemes lenne további infókat visszaküldeni a távirányítóra. Akkumulátor feszültségén kívül eddig nem jutott eszembe semmi értelmes Videó viszont már lehet nagy falat lenne. Ez a jó a mai világban, beírom youtube-ra, hogy nrf24 video, és már meg is tudom, képes-e rá.
(#) Kovidivi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ugyanezekkel a modulokkal játszottam már én is. Nekem sajnos nem jött be, crc-t neked kell megoldani programból, a hatótáv nálam kb. 15m volt. Túl egyszerűnek tűnik. Nem is foglalkoztam vele komolyabban, úgyhogy szurkolok. Ha van valami eredmény, azért majd posztold!
(#) toto válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ha nem volt gond a payload-os kommunikációval nálad, akkor bocs, valamit félreértettem:
Idézet:
„Payloados kommunikációval, egyik irányba sem volt adatáramlás.”


K3gy3tlen:A 433 MHz-es modulok közül a csak adó és csak vevő párossal szerintem sem érdemes komolyan foglalkozni. Az nagyon régi konstrukció, olyan kapunyitó fajta.
Viszont a másik az jó lehet, ill. vannak még hasonló IC-k - ahogy gyorsan körülnéztem a neten - amiket érdemes lehet kipróbálni: SX1276/SX1278, RF95/96/98
Ezek transmitterek, biztosan van megoldásuk a CRC-re.
(#) Kovidivi válasza toto hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
A nyákantennás verzióknál, 15m felett. Egyébként bele gondolva, a telefonom se tudja 15-20mnél távolabbról a wlan-t elérni.
(#) Maxi073 hozzászólása Dec 7, 2017 /
 
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni abban hogy hogy lehet életre kelteni az nrf24l01-et. Bitek byte-ok adás-vétel csatorna szám stb.
(#) peti634 válasza Maxi073 hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Üdv, mi a konkrét kérdés?
Van elég sok példa progi, és itt is többen megosztották a kódjukat. Próbáld ki.
Ha végigolvasod ezt a 3 oldalt pár okosságot találsz, pl: kondit mindenképpen forrasz rá!
Sok sikert.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem