Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1085 / 1384
(#) melorin hozzászólása Jan 31, 2015 /
 
Üdv!
Tudnátok valami jó összefoglaló házi nyákkészítésről?
Szeretném elkezdeni csinálni, de csak olyan cikkeket találok amikben mindenféle módszerről írnak, de elvesznek a részletekben.
Jó lenne ha tudnám kerek perec, hogy miket kellene megvennem hozzá, és végigvezet az összes lépésen.
Köszi!
(#) Bakman válasza melorin hozzászólására (») Jan 31, 2015 /
 
NYÁK készítésre van több módszer, tehát nem véletlen, hogy többféle cikket találtál. Mindegyik más-más eszközöket és más-más típusú kézügyességet kíván. Javaslom, hogy tanulmányozd a módszereket, nézz meg videókat a YouTube oldalon vagy itt, a fórumon és válassz egyet magadnak. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
(#) elektros90 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2015 /
 
Sziasztok!
Sikerült megcsinálnom végre. Maradtak megint pici szigetek, de húgom amolyan képzőművész lélek, ezért elvettem a vékony ecsetjét és azzal simogattam ki. El is tűntek szépen. Ezúton megköszönném nektek (a nevek sorolása nélkül) mindenkinek aki a HSZ-ával hozzájárult a sikerhez. Próbáltam szkennelni, de barna a hordozó anyag és nemnagyon látni a lényeget.
Jó ez a nátrium perszulfát egyébként. Kellesz szereznem egy kisrezsót
Tanulság: Nyomdai film nélkül neakarjak gyári paraméterekkel dolgozni.
(#) Tibi20 válasza csiberaptor hozzászólására (») Jan 31, 2015 /
 
Szia én is hp-felé hajlanék, főleg, hogy hp tintás nyomtatóm van több mint 5 éve és még idáig semmi meghibásodást nem észleltem. Kissebb felbontással mondjuk 600*600dpi-vel próbáltál már nyomtatni? Sajna a nagyobb felbontássúak ára elég húzós...
(#) csiberaptor válasza Tibi20 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /
 
Még nem, de holnap amúgy is áramkört építek. Kipróbálom és beszámolok róla.
(#) gulasoft válasza papus51 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Csináltattam üvegessel. Van nálunk egy üveges aki üvegbútort is csinál ha olyat kérsz. Mondtam mekkorát akarok, ő rakta össze, rakott rá merevítést is mert tudja mit bír, a kiszélesedő részt én mondtam neki, mert a sima lapos részbe nem férne bele az akvárium melegítő. Mondtam, hogy sav lesz benne, úgyhogy valami saválló ragasztót használjon, a többit megoldotta. Cirka 3 éve megvan, többször belefagyott a marató még sincs semmi baja. Fontos, hogy minél keskenyebb legyen, de a levegőztető beférjen alulra. Nálam egy autó kompresszor hajtja a levegőt cirka 2 percenként bekapcsol fél percre, egy kis pic-es időzítőt építettem hozzá, ami egy relét húz meg.
Van egy kisebb is, csak kellet nagy paneleket csinálni, meg többet egyszerre, és ezért kértem ezt a nagyobba, a kicsi el van rakva.
(#) gulasoft válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Az alumíniumot nem marja. Kisrezsóval vigyázz 45 fok felett lebomlik.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) elektros90 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Szia!
Az aluminiumot megpróbálom sósav peroxiddal. Stencilt akarnák megpróbálni csinálni.
Nemfogok rezsózni, mert szerintem lassú villanyon melegíteni. Gázon is kellett neki vagy 5-10 perc míg felment 12 fokról 40re. Befőttes üvegben állítottam a lábosba. Arra a pár alkalomra, amikor használni fogom kibírja mindenki, hogy bérbeveszem a tűzhelyet.
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Nálunk az üveges sziloplaszttal ragasztja össze a nagy akváriumokat is. Nem tudom melyik sziloplaszt, megkérdezni sem tudom, mert időközben bezárt, eltűnt.
(#) nagym6 válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Lavórba forró víz, abba pedig a marató edény. Így kint a szabadban csinálható.
(#) kala1982a válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Aluminiummal mi hidrogént vontuk ki a sósavból, annak idején... Melléktermékként klór gáz is keletkezett.Ha még tűzhely is lesz képben én vigyáznék vele.Hidrogén peroxiddal pluszban fogalmam sincs milyen tűzveszélyes ez így. Csak óvatosan.
(#) elektros90 válasza kala1982a hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Beletettem, de nemtörtént semmi. Annyire nem érdekel a dolog, hogy most ezzel kísérletezgessek, addig felviszem manuálisan a pasztát.
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Gondolom valami bevonat van az alufólián ...
(#) ktamas66 válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Nem fólia, hanem kólás (sörös) dobozból kell csinálni. A belseje meg van védve valami fóliaréteggel azt nem piszkáltam, a festéket én csak csiszolással tudtam leszedni. Ide vasaltam fel a mintát, és úgy marattam. Nekem kicsit túlmarta, ezért mondtam, hogy szerintem csak kicsivel több hidrogénperoxid kell, mint nyákmaráshoz. Amikor először marattam alu hordozós nyákot kicsit belemart az aluba is, de csak a frissen vágott éleknél. Az oxidált részeken nem bántotta. Én mindig kint maratok a szabadban, nem szoktam melengetni marás közben.
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Kipróbáltam a nyomdai nyomólemezt DRY fóliával és döglött (használt állott) sósav hidrogénperoxid kombóval . Elsőre hibátlan
(#) edison14 hozzászólása Feb 1, 2015 /
 
Ma kipróbáltam a kémiai ónozót. Ez az első nyák amin használtam.
(#) kaqkk válasza edison14 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Szép !Csak jól zárd vissza a flakont mert bedöglik ...
(#) edison14 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A flakonból kinyomtam a levegőt, úgy hogy a folyadék egészen a tetőnél van fent és úgy zártam vissza.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) melorin válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Szerintem meg biztos van olyan bevett módszer, amivel a legkevesebb nyüg van, a legkönnyebben beszerezhető hozzá minden, és a legkevésbé szokták elrontani az emberek.
Erre a módszerre lennék kíváncsi.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) kaqkk válasza melorin hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Ami a legegyszerűbb és kezdőknek ajánlott : a lézernyomat vasalás műnyomó papírral és a nátriumperszulfát marató anyag . Olcsó és veszélytelen (még csak nem is büdös) De a vasalást is meg kell tanulni elsőre nem garantált a siker , de pár próbával megtanulható .
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) papus51 válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A hidrogénperoxid teljesen felesleges bele. A sósav símán oldja az alumíniumot. Lehet, hogy lassan indul be az alu felületén lévő oxid réteg miatt, de utána intenzíven marja.
Klór elméletileg nem keletkezhet ebben a reakcióban. Viszont az alumínium tisztasága befolyásolja a marás intenzitását. A nagyon tiszta alumínium sokkal jobban ellenáll a savnak.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) kala1982a válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Hogyan jobb vasalás előtt előkészíteni a panelt:
-csak denaturált szesszel letörölgetem a panelt a szennyeződéstől.
-kicsit polírpapírral átdörzsölöm hogy ne legyen annyira sima a felülete?
(#) Mircsof válasza kala1982a hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Valahogy így én a csiszolás után még egyszer fogom és zsebkendő + nitro hígító segítségével még egyszer át törlöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) kaqkk válasza kala1982a hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A denszesz helyett én izopropil alkoholt javasolnék (ebben nincs semmi szennyező szagosító anyag) és ezután egy rövid előmaratást majd tiszta vizes öblítést és szárítást . Szárítás után már nem érhetsz hozzá kézzel csak kesztyűvel ,de már kezdődhet a vasalás .
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) Mircsof válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A víz elpárolgásakor nálam igen csak sok szennyező anyag maradt rajta a nyákon, ezért is törlöm meg a végén nitróval. Te csapvíz alatt mostad?
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Ezen már én is gondolkodtam. És mindkét felét kellet fóliázni, vagy a másik oldalát megvédte a gyári réteg?
(#) kaqkk válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Nálunk úgy látszik tisztább a víz , de előmaratás és vizes öblítés után , papírtörlővel áttörölve , még egy alkoholos törlést be lehet iktatni (így gyorsabban is szárad) Nálam a nitró nem vált be mert valami maradt utána ami csökkentette a toner megtapadását (maratás közben felváltak a vékony vezetők ) alkoholnál ez a hiba nem jött elő .
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A hátulján rajtahagytam a nyomdai fotóréteget .
(#) Mircsof válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Bármi megtörténhet a vízzel kapcsolatban. Majd ha elfogy a nitro (nem is sokára) lehet megpróbálom az alkoholt. Bár egyelőre ez is jó így a 0,2mmes vonal nem is olyan rossz, főleg úgy hogy nem is műnyomót használok hanem valami 160g-os lézernyomtatóhoz való papírt. Ami nem épp az igazi, de hát ha nincs más..
(#) Bakman válasza melorin hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Nekem az előre lakkozott panel jött be a legjobban. Írásvetítő fóliára kinyomtatom a rajzolatot két példányban, levilágítom, előhívom és már mehet is a maratóba. Nincs tisztítási fázis, mert a gyárilag lakkozott panel alatt a rézfólia tökéletesnek mondható hobbi szintű felhasználáshoz. A nyomtató lehet lézer illetve tintasugaras is, csak a nyomtatóhoz való fóliát kell megvenni.

Egyszerű még a vasalálos technika is. Ott nem kell lakozott panel (vagy külön fotólakkot venni), ami elve olcsóbb, viszont kell olyan papír, amiről a lézernyomtató festéket (ide már tintasugaras nem jó) át tudod vasalni a panelre. A panelt is neked kell megtisztítanod. Probléma lehet a toner minősége illetve mennyisége, maga a vasalás és a nyomtatás is kíván némi gyakorlatot.

Itt sokan esküdöznek a saját módszerük biztosságában (örök vita ), szerintem az előre lakkozott panellel érhető el a legjobb eredmény a legrövidebb időn belül. Igaz, ez a fajta panel drágább, de egy csomó bzionytalanságot ki is zár.
Következő: »»   1085 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem