Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Hidraulika
 
Témaindító: voodoo, idő: Nov 6, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) voodoo hozzászólása Nov 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Minden hidraulikával kapcsolatos kérdést, választ szívesen elolvasnék rengeteg információra lenne szükségem. Igazából ott akadtam el, hogy nem tudom mi az a "motor" kábelkivezetéseket nem látok rajta? Szeretnék alkatrészenként venni és itthon összerakni egy gépet elektromosan működőt. Milyen alkatrészek kellenek pontosan, mihez mekkora teljesítményű pl szivattyúmotor 230/400V-os? Illetve az is érdekelne miért van "tápegysége" egy ilyen eszköznek pontosan?

Sok a kérdés, elég egy-egy kérdésemre is válaszolni.
Üdv. Tibi
(#) szitko válasza voodoo hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
A "motor" alatt hidraulika motorra gondolsz? Ha arra rengeteg féle-fajta motor van. pl.axiáldugattyús, kogaskerék stb.. A működésük nem egyszerű. Röviden, egy hidroszivattyú nyomást állít elő, amit "beleprésel" a motorba, ami forogni kezd. Előny: kis helyen hatalmas erőt lehet előállítani. Hátrány: nagyon drága.
Az elektronika ami a hidraulikában van, általában a szabályzáshoz kapcsolódik, nyomások, ki-be kapcsolások, stb... Profi szinten Én se vágom a témát, de 10 évig dolgoztam hidraulikus gépekkel, elég sokminden ragadt rám. (nem csak a kosz, meg az olaj)
(#) voodoo válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Nekem is megtetszettek, utána is nézegettem és a "motor" én konkrétan maga a villanymotorra gondoltam ami egy szivattyút hajt meg. Viszont nem értem ? Vagy rosszul tudom.... de a szivattyút írogatják motornak. Maga az egész szerkezetet tehát szivattyút motorral vezérlő elektronikával hívják "tápegységnek".? Ha tudok csatolok példa képeket mert nagyon zűrzavarba vagyok valaki helyesítsen a fogalmaimon, ha tud köszi :worship:
(#) szitko válasza voodoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Igen, azokat hívják tápegységnek. Ezeken a tápokon (régebbieken) nincs elektronika, csak a villanymotor elektromos, ami a tartályban lévő szivattyút hajtja meg. A szivattyúból az olaj egy szelepbe megy ami a nyomást állítja be, és onnan már a beállított nyomású olaj bármire felhasználható (munkahengerek, motorok stb...). Pl. hidraulikus prés, amivel többszáz kilót lehet nyomni.
Annak idején a kollégákkal építattünk egy kistraktort, amibe egy, egyhengeres kétütemű diesel motor hajtott egy hidroszivattyút, ami két ferdetengelyes axiálmotort hajtott, a motorok egy 3/5-ös bolygómüvön keresztül hajtották a kereket. Az egyész kb akkora volt mint a TZ4K, de a 4-es ekét símán elhúzta.
(#) voodoo válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Hmm érdekes nyomatékokat lehet létre hozni. Én egy 230 vagy 400 V-os villanymotorról szeretném hajtani 1-3kW-ossal (majd amilyet szerzek), ez körülbelül hány tonnás nyomóerőt képes kifejteni ? Vagy ez nem ettől függ?
Nem tudom, hogyan válasszak villanymotort? Úgy minimum 30Tonnára van szükségem 30 mp-ként 30Cm hosszúságban. Visszafele elég 5Tonna is. Mit gondolsz mekkora teljesítményű kéne? Vagy inkább a munkahenger befolyásolja ezt?
(#) szitko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Igen, Teljes mértékben igazad van. (töröltem is a válaszom)

Pedig egy téma amihez érdemben is hozzá tudtam szólni, de gondoltam,hogy elmarasztalás lesz belőle.

Elnézést kérek.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Jó rendben elnézést kérek én is.
Csak nem tudtam mi az a tápegység gondoltam megkérdezem mielőtt nekiállok mezitláb egy szerkentyűt csinálni 'azt később letérdel 10tonnánál, mert gyengének bizonyul az általam rosszul méretezett táp > villanymotor.
(#) szitko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Azért írtam, hogy teljesen igazad van. Az a baj a hidraulikával, hogy ha az ember nem ismeri az alapokat, amiben semmi elektronika nincs csak mechanika, akkor kár beszélni a számítógépvezérelt PWM szabályzású hidroszivattyúrol.
Mégegyszer elnézést kérek.
(#) szitko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
[OFF]Maradok inkább a veszekedős "PIC Kezdőknek" topiknál. (Csak viccnek szántam, Láttam már rendet csináltál)
És ha másnak ("voodoo") nincs ellenvetése, megkérnélek, hogy töröld ezt a topikot,(ne foglaljon fölös helyet a szerveren) mert tényleg túl sok lenne a "semmitmondó" üzenet, mire a fóruhoz méltó témához jutnánk.
(#) Cavalier hozzászólása Nov 7, 2011 /
 
Én inkább azt kérném, hogy maradjon a topic, talán elfér, egy elektrós embernek fontos a széles látókör. És a hidraulika engem is érdekel, de nem igazán lehet laikusnak-kezdőnek való információt összevadászni interneten.
(#) Ghoost válasza voodoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
szia!

Idézet:
„....körülbelül hány tonnás nyomóerőt képes kifejteni ?”
Csak annyit amit a fold gravitacios mezeje hozz letre rajta. Szoval ez tenyleg nem ettol fugg.

A nyomás fizikai mennyiség, az anyagok egyik fizikai jellemzője, ál...juk ki.

A hidraulikaszivattyuknak van 2 jellemzojuk, az uzemi nyomas es a szallitasi mennyiseg azzel erdemes es kell is szamolni egy hidraulika redszer felepitesenel.

remelem tudtam segiteni.
(#) szitko válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Igen nemlehet, mert a "laikusnak-kezdőnek" túl drága "játék" a hidraulika. Ebben a témában sajnos nem úgy mennek a dolgok, ahogy az elektronikában, hogy pl. egy IC 50-500Ft. Itt sajnos a legkissebb alkatrész ára a 100.000 nagyságerendet is elérheti, a szivattyúkról nem is beszélve, ahol a milliós összeg egy közepesnek felel meg.
(#) szitko válasza Ghoost hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Kiegészítve, egy nem elhanyagolható tényező az üzemi hőmérséklet, az olaj minőség és mennyisége (vizkozítás, kenés, hőelvezető képesség stb..). Egy normál hidraulika rendszerben az olaj 50-60 C fok lehet, ha ennél több vagy kevesebb az hibás működést eredményez.
(#) szitko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Csak nehogy baj legyen belőle. (Sorra nyíljanak az Off témák) Ezért javasoltam a törlést. De a Többség dönt.
(#) Cavalier válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Hja, pedig jó lenne beszereznem otthonra pár cuccot amivel lehet "játszani".
Kistraktort szeretnék én is csinálni, van hozzá kispolákom, vagy vennék valami komolyabbat,
azzal meghajtanám a hidraulikát, a meghajtáshoz egy hidraulikus motor, meg jó lenne egy homlokrakodót csinálni bálákhoz, meg egy tolólapot.
Persze valószínű, hogy jobban járnék, ha vennék egy kész kistraktort vagy egy bobcat-et.
(#) Norberto válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Szerintem semmi keresnivalója nem lenne a topikcímben az ( Egy kis off )-nak. Ugyanúgy, ahogy a szám.tech-es topik címében sincs benne, meg máséban sincs, az egyedüli OFF-on kívül.
(#) szitko válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Ha nincs olyan ismerősöd aki tud "szerezni" különböző hidraulikus dolgokat, akkor otthonra megfizethetetlen, vagyis ha sok pénzed van akkor nem. Egy kb. 3m 200 báros 18x1-es csatival ellátott acélbetétes gumicső, ami álltalános és sok helyen alkallmazzák kb. 20.000Ft körül van.Attól függ hol csinálják.
Csak egy kis érdekesség. Amivel dolgoztam gép, annak Elektrohidraulikus rendszere van, ami annyit jelent, hogy elektronikusan vezérelt hidraulikus berendezések vannak benne. Az úgynevezett menetelőszivattyúja, egy mirocontroller vezérelt szivattyú, aminek az ára 8milla volt.
(#) voodoo válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Áh! Nem hiszem, hogy olcsóbban jönnél ki. Valami piszok drága ami szerszám az kenyérkereső és így nem olcsó mindenképpen másfél millió alatt nem nagyon van. Gondolkodtam én is valami hasonlón ugyan, de jó lenne csak egy targoncának a felszerelései, teherautó hátlap emelőjének a hidraulikája, vagy csak egy egyszerű régi markológépnek a karja..... Nem olcsó. Aki hobbista az inkább farikcsáljon Feléből megússza. (Talán innen onnan össze eszkábálom a hozzávalókat ha tudnám pontosan melyik típushoz milyen táp kell?)
Például láttam egy IFA billencs hengert viszonylag olcsón, de nem merem megvenni mert lehet a csatlakozásnál elakadok és így nem illeszkedne a máshonnan vásárolt táp kivezetéséhez. Mert én mindenképpen otthoni-asztali felhasználásra építenék "erőművet" szóval: villanymotorhoz.
(#) szitko válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Szerintem a modiknak igazuk van. Egy nem "teljesen" elektronikával foglalkozó témának nemsok keresnivalója van egy elektronikával foglalkozó fórumon. De ez csak a személyes véleményem.
(#) voodoo válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Figy, én úgy vagyok vele, hogy nem egy legutolsó olvasatlan topic lenne ez mert igen is hasznos. Nincs olyan weboldal hogy www.hobbihidraulika.hu viszont sok olyan ember megfordul itt aki nagyon ért az elektronikához mégis épít hangfalat? Pedig az szerintem egy bútorasztalos dolga... Még is van ilyen topic és elfogadjuk hogy elektronikához tartozik. Na de visszatérve a hidraulikához: számtalan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik ami sok érdekességet rejt magában a "jó tudni" érdekességekre meg egyszerűen szomjazom.
Én most arra lennék kíváncsi, hogy valaki épített-e már pl diesel üzemhajtásos hidraulikából otthoni felhasználásra pl satupadot elektromosra átalakítva?
(#) Cavalier válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Nézegettem vaterán a cuccokat, lehet kapni munkahengereket, szivattyúkat, mindenfélét, persze úgy se olcsó, de már elérhető lenne.
Csak nem tudom hogy kéne rákeresni, milyen szelepek léteznek, meg ilyesmik. Biztos van elektromos szelep is, vagy meg lehet oldani a sima kézi szelepek elektromos vezérlését.
(#) szitko válasza voodoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Mindegyik szivattyút meg lehet hajtani elektromosan, csak megfelelő teljesítmény kell, amt sajna ki kell számolni.
Idézet:
„Például láttam egy IFA billencs hengert viszonylag olcsón,”

Még jó hogy nem vetted meg, mert azok a munkahengerek "egyutasak", ami annyit tesz, hogy csak nyomni tud. (A plató súja tolja vissza a helyére.)
Röviden megpróbálom leírni, hogy egy "satuhoz"mi kell.
Táp: Kb. 50-60 literes tartály
szivattyú: Liaz, Tátra hidroszivattyú. (olcsó, "könnyű beszerezni", 60bár kiszedhető belőle, de a szállítási mennyiségét nem tudom.)
Kb. 1KW villanymotor
Szelepek: vezérlőszelep, nyomástartó szelep, nyomásszabályzó szelep.
munkahenger, a beállított nyomás és olajmennyiséghez megfelelő cm3-es.
Kb. ennyi.
(#) szitko válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Személyesen 3 féle szeleppel találkoztam. Kézi, elektromágneses, és PWM vezérelt.
Az elektromágneses csak nyit-zár funkciót tud, ahol az olaj 1:1-ben átmegy a szelepen. A PWM vezérelt, konyhanyelven, ahogy csavarod a potit, úgy nyitott vagy zárt, befolyásolva az átengedett olaj mennyiségét, de ennél kicsit bonyolultabb.
(#) bodgabo válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Egy 1kW-os motor nem fog sokat produkálni egy Liaz szivattyúval, max. olaj átfejtésre lenne elég.
(#) szitko válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Azért írtam, hogy "Kb.". A pontos értéket ki kell számolni.
Amúgy mi 2 tonnás prést csináltunk 1.4KW-os motorral a fenti összeállításba.
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 7, 2011 /
 
Ha megengeditek, nekem tanították anno ...
Hidraulikus prés méretezéseinek lépései :
- meghatározzuk a szükséges erőt, sebességet ( ez általában a feladat kíírásánál adott)
- választunk henger(eke)t táblázatból
-kiszámoljuk a hidraulikus táp paramétereit ( nyomás, olajszállítás, mech.teljesítmény-igény)
- keresünk hozzá szivattyút,motort

+ jönnek a finomságok, a csövek-tömlők méretezései, szelepek kiválasztása, olaj hűtésének megoldása...

Nem beszélek le senkit a va***ás alkatrészekről, de ne feledjétek 10-20 bar nyomás hidraulikánál még kicsi, de már az is durva dolgokra képes !!
(#) szitko válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Igen az elméleti lépések ezek lennének.
Gyakorlatban, meg a főnök eléddob egy csomó sz**t és abból kell várat építeni.
Csatlakozom hozzád abban, hogy Én sem ajánlom a v** vásárlást, mert ezek kényes alkatrészek. Pl. a szivattyúk tömítései, illesztései nagy pontosságúak.
(#) voodoo válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Én arra gondolok, hogy egy átlagos olajemelő 2Tonnát tesz 15centi magasra emberi erővel.
Tehát 70Kg átlag emberi testtömeggel (nem erőlködve) max 2tonnát 20mp alatt 15cm magasságra felemel, (erőkar úgy legyen kb 25cm). Tehát ebből kiindulva nem hiszem, hogy ezt egy 1, -másfél kWos villanymotor nem tudná megcsinálni. Szerintem jóval többet ki lehetne hozni. Bár nem tudom, hogy a két tagú hidraulika szivattyújához már mekkora teljesítmény kéne. Azt még megjegyezném egy régebbi típusú ívhajlító gépbe hidraulikusan lehetett állítani a roppantást (középgörgőnél) és a motorja nem volt nagyobb mint kb két cipős doboz egymásra téve méretileg (kb 3kW) és 20Tonnát nyomott.
(#) bodgabo válasza szitko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Az tény, hogy hidraulikában használt, ismeretlen eredetű és előéletű alkatrészeket még saját használatú berendezéshez sem szabad felhasználni. Ez különösképp a (hajlékony)csövekre, karmantyúkra és egyéb szerelőelemekre igaz. Már kisnyomású (120bar alatti) hidraulikánál is veszélyes sérülést tud okozni egy elrepedt alkatrészből kilövellő olaj. Ráadásul ha a bőr alá olaj kerül, az ott található szövetek 15 - 20 percen belül üszkösödni kezdenek.
Új alkatrészekből pedig valóban zsebbenyúlós, viszont szép és érdekes elfoglaltság.
(#) bodgabo válasza voodoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Megfelelő szivattyút és munkahengert használva 100t is lehet produkálni egy 1kW-os motorral is akár. De egy nagy térfogatáramú szivattyú hogy megfelelő nyomást is tudjon produkálni, már teljesítmény kell.
Tudni kéne a Liaz szivattyú adatait,legalább azt hogy egy fordulatra mennyi olajat szállít, és akkor tudnánk vele számolni.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem