Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Majdnem minden gyártónak vannak ilyenek, pld.: Suzuki Opel stb..
Akkor te inkább a Crossover-ről beszélsz, ami kb. a kicsit magasított normál autó és nem a batár SUV kategória.
A kisgyerek általában szülővel közlekedik, egyik autó mögül sem látszik ki. A felsős aki már elég nagy, hogy egyedül menjen haza az iskolából, de még nem elég megfontolt, és átszalad előtted, az jobb lenne, ha látszana. Hátra látásról én nem írtam, én a parkoló nagy autók mögül kilepőkről írtam, álló helyzetben is csökkenti a közlekedés biztonságát egy nagyobb SUV.
"Eltakarják előled a következményeket”
"Ezt nem értem." Sok mindent lehetne írni, ilyen volt a dohányzás is. Akkor élve, azon a virtuális valóságon belül nem voltak nyilvánvalók az ártalmai, mert nem jutottál megfelelő információkhoz róla, ill. eléggé ellentmondók voltak ahhoz, hogy ne tudj tisztán gondolkodni róla. És ott volt a szinte mozdíthatatlan tömeg, amelyik nem engedte a változást, hogy te nagyon eltérj a csordától, mert nekik jogaik vannak... Első munkahelyeim mindegyikén vágni lehetett a füstöt, de általában minden közös épületben, helyiségben, eseményen mások baromságával kellett pusztítani magad, alig-alig volt menekvés. Másfelől az áruk ára nem takarja a valódi értéküket. Ha azt nézed, hogy a nyersolaj a nem is olyan nagyon távoli jövőben el fog fogyni és az élet, az ipar legtöbb területe nem nélkülözheti az olajat, mert megdöglenénk, éhen halnánk nélküle (ahogy földgáz nélkül is), nem tudnánk ruházkodni, közlekedni, csomagolni, kifinomult berendezéseket készíteni stb., akkor csillagászati összegekbe kellene kerülnie, ezzel szemben - sok-sok mással együtt - SUV-k etetésére pazaroljuk... A hozzászólás módosítva: 19:01
Idézet: Mennyi még nagyobb autó van. Kisteherautóktól kezdve. „parkoló nagy autók mögül kilepőkről írtam, álló helyzetben is csökkenti a közlekedés biztonságát egy nagyobb SUV.” Idézet: Mennyit jelent ez a többlet ahhoz képest, hogy drasztikusan megnőtt az autók száma utóbbi években, sokan a szomszédba is kocsival mennek. Én ezt a minimál többletet behozom biciklizéssel, gyaloglással. Bár nem kellene, átlag autók fogyasztásával járok. „SUV-k etetésére pazaroljuk...” A hozzászólás módosítva: 19:13
Idézet: Eléggé összemosódik a határ, több típusról olvasni ezt is azt is kategóriát.„Akkor te inkább a Crossover-ről beszélsz,” A lényeg amit először hozzászóltam, hogy nagyobb emberi méret jobb a szűk autóknál. Ebből kerekedett ami kerekedett, de tartom első véleményemet. A hozzászólás módosítva: 19:18
Pont ezért kérdeztem mert pl a suzuki sx4 s-cross is nőtt az évek során, és ez inkább csak Crossover ahogy majkimester is írta.
Ennél a Suzukinál mindenben kisebb az enyém, gyári könyve mégis SUV nak írja.
Van egy másik oldala a SUV-gyűlöletnek.
A SUV-okkal kapcsolatos ellenszenv gyakran nem csak a járműről szól, hanem arról, mit képvisel az autó. Különösen a nagyobb, prémiumkategóriás darabok, vizuálisan dominálnak. Magasak, szélesek, tekintélyt parancsolóak. És ez nem mindenkinek tetszik. Sok ember fejében egy SUV = „azt hiszi, ő valaki”. Vannak, akik ösztönösen ellenszenvet éreznek a hatalom, a dominancia vizuális jeleivel szemben. Ez különösen igaz a városokban, ahol a térért való harc (parkolóhely, sáv, kilátás) mindennapos. Egy SUV gyakran többet vesz el a közösből, mint amennyit „jogosnak” tartanak. Irigység és önértékelési projekció. Ez kényesebb, de valós elem. Az autó személyes státuszszimbólum, sokan azt vetítik ki rá, milyennek akarják látni magukat. Aki nem engedheti meg magának a SUV-ot, de vágyik rá, az könnyen racionalizálhatja az elutasítást: „felesleges”, „környezetkárosító”, „arrogáns”. Az utálat így sokszor álruhába öltöztetett irigység: a másiknak van valamije, ami nekem nincs, tehát leértékelem. Társadalmi polarizáció: SUV mint „osztályazonosító” Egyre többször osztályharcos felhangok is vegyülnek a témába. SUV-ot gyakran vezet a felső-középosztály vagy az, aki oda szeretne tartozni. A „nép” vagy az alacsonyabb jövedelmű városi lakosság pedig gyakran a saját mozgásterét, életterét látja szűkülni miattuk. Az autó itt nem közlekedési eszköz, hanem szociális villogó: mutatja, hogy „kinek mi jár”. A végeredmény: A SUV nemcsak elzárja a kilátást, hanem láthatóvá teszi a társadalmi különbségeket is. Ez pedig különösen Európában, politikai és morális ítélkezéssel jár együtt. Ez persze nem minden esetben igaz, de kollektív szinten kimutatható hatás. A státuszszimbólumokkal szembeni gyűlölet gyakran önvédelmi reakció: „Nem akarom, nem is kell, inkább hibáztatom azt, akinek van.” A „közösségi igazságosság” reflexe.Sokan úgy érzik, hogy a SUV aránytalan előnyöket élvez: Több helyet foglal. Többet szennyez. Ugyanolyan közlekedési jogai vannak, mint a kisebb járműveknek. De nagyobbat üt, nagyobbat tol, nagyobbat takar. Ez olyan, mintha valaki egy sátorral foglalna el két ülőhelyet egy koncerten. Nem tilos, de sokan igazságtalannak érzik. A SUV-okkal szembeni ellenszenv mögött gyakran összetett, érzelmi-indulatvezérelt folyamatok állnak, mint a státuszirigység, térbeli rivalizálás, környezettudatosság kontra fogyasztói hedonizmus, és a modern városi életben egyre feszültebbé váló társadalmi törésvonalak. Idézet: Amikor általános iskolába jártam, (nem most volt 60-as évek) azt tanultuk, hogy a kőolaj 40-50 év múlva elfogy. Ez már letelt és most is ezt hallani, hogy 40-50 év. Pedig a felhasználás volumene exponenciálisan emelkedik. Valószínűleg a valódi elfogyás nem éri meg egyikünk sem. Az akkor élők majd meglátják mi lesz helyette. Zöld energia, atom vagy rőzse és kőbalta. „Ha azt nézed, hogy a nyersolaj a nem is olyan nagyon távoli jövőben el fog fogyni”
Egyetértek amit írsz, kiegészíteném azzal, hogy a SUV (inkább bármilyen sokpénzbe kerülő) tulajok között gyakori a flegma "ki ha én nem" visszataszító típusok, lenézve másokat. Sok esetben kisebbségi komplexusukat győzik le autójukkal, ezzel átváltva hamis nagyobbsági érzésre amitől elbutul viselkedésük. Ezek viselkedéséből is ered -érthetően- az ilyen autósok utáni ellenszenv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |