Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Olajhűtéses számítógép
Lapozás: OK   2 / 2
(#) isamisa válasza dbase hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
hi!
Igazából nem trafóolajról van szó a cikkben csak sima étolajról.

Az a srác aki akváriumot csinált a gépéből ugy oldotta meg hogy bekente az egész cuccost mügyantával. De saját bevallása szerint nem ment sokáig a gép. Valószínüleg ezért nem 3Gh-es gépet raknak a víz-olaj alá
(#) patexati válasza isamisa hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
Szerintem a sima étolajaz rengeteg szennyezett részecskét is tartalmaz így nem sszigetel rendesen és a prociknál elég közel vannak a kivezetések és itt már 1-2-3 MOhm is nagy mértékben befolyásolja a működési paramétereket!
(#) Ernőke válasza whisky hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Hali!Érdekes oldalt találtál,de szerintem itt nem a hűtési rendszer a lényeg,hanem hogy az agyament német csávókámnak sok ideje volt nézni a dexter laboratóriuma rajzfilmet,és a MCGIVERT.Amugy nagyon frankó kész cuccokat lehet rendelni az Aquánál,még gázhűtéses rendszereket is.Amugy szerintem az olaj bár jó kenő és hőelvezető anyag,mégsem ér fel a hűtőgázokkal,vagy egy vizes fan cool rendszerrel.Üdv Ernöke
(#) damatic válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Az étolajról egy kis tapasztalat:

Eccer szédszedtem az opelem, mint hülyegyerek a nápolyit, és a faterom belehányta a csavarjait egy kiürült 5 literes vénusz olajos kupába, aminek az alján még volt 1 kis olaj. Nem kívánom senkinek, amit átéltem! Nem találtam olyan oldószert, amivel könnyedén, normálisan le lehetett volna szedni a csavarok menetei közé zselésedett étolajat.

Köztes megoldásként jutott eszembe (ha már folyadék), hogy a prockóra rá lehetne operálni műgyantával egy egyik oldalán nyitott dobozkát, és azon a dobozon két csonkon át keringetni a hűtőfolyadékot mondjuk akváriumpumpával. De azzal nem lennénk előrébb, mert azok is hangosak. Talán azt kellene tudni, hogy a víz-PC hűtőrendszerek pumpái mennyire bírnak a vízen kívül mást.

Hozzáteszem, én is támogatom a nagy bordás, nagy ventis, alacsony fordulatos léghűtést.

A hangos laptopokhoz annyit, hogy eleve kicsi a hely, ezért kis átmérőjű ventit kell alkalmazni, és valamiért a kicsi ventik zajosabbak, mint a nagyok. De hülyék ezek, akkora bazi nagy felülete van a gépházaknak, miért nem használják ki??? Csak a procit az alaplap másik felére kéne tenni...

Vígasz: az intel két- és a közeli megjelenésű négymagos procijai nem igényelnek mikrohullámú sütőnek is írigylésre méltó órajelet, és nem is melegszenek annyira, és nem is fogyasztanak annyit...
(#) eSDi válasza damatic hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Üdv!

Nekem Vizhűtés van a gépemben és ahogy elnézem a szivattyút másra nem jó!
Idézet:
„Nem sufni tuning vízhűtés hanem Thermaltake”


A léghűtésről annyit hogy lassan akkora bordák lesznek hogy nem férnek be a PC házba. Megmondom őszintén nekem nincs sok kedvem egy majd 1kilós bordát a nyáklapra felszerelni, igencsak erőteljesen tudja lefelé feszíteni az alaplapot.
(#) Slope válasza damatic hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Idézet:
„Talán azt kellene tudni, hogy a víz-PC hűtőrendszerek pumpái mennyire bírnak a vízen kívül mást”

Ez csak az olaj viszkozitásától függ... de vannak az olajnál jobb hővezetők is.

Idézet:
„Nem találtam olyan oldószert, amivel könnyedén, normálisan le lehetett volna szedni a csavarok menetei közé zselésedett étolajat”

Erre találták ki a hideg zsíroldót. Jó kis cucc csak ne nyalogasd mert nagyon maró.

Idézet:
„A hangos laptopokhoz annyit, hogy eleve kicsi a hely, ezért kis átmérőjű ventit kell alkalmazni, és valamiért a kicsi ventik zajosabbak, mint a nagyok”

Ennek 1szerű oka van... a kis ventik egységnyi mennyiségű levegő megmozgatására magasabb fordszám mellett képesek, mint a nagyobb ventik. Ez pedig nagyobb zajjal jár.
Ha már itt tartunk nekem egy új IBM (vagy Lenovo) gépem van, és amikor nagyritkán bekapcsol a hűtés se kelt nagy zajt. Ebből is látszik, hogy minden csak a tervezésen múlik, mert jelentős zajt spórolhatunk meg, ha csökkentjük az áramló levegő turbulenciáit. Persze sok múlik a venti minőségén is, még a lapátok száma és szöge sem mindegy zaj szempontjából. A golyóscsapágyasok újonnan nagyon halkak, de 1 év alatt hangosabbak lesznek, mint a csúszócsapágyasok. Épp ezért jóminőségű csúszócsapágyast érdemes venni (mondjuk gyámánttűst).
(#) damatic válasza Slope hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Idézet:
„Erre találták ki a hideg zsíroldót.”
- ja, csak horganyzás előtti felületelőkészítéshez nem biztos hogy jó.

Én igazából már azt várom, hogy a hatmagos procikat nyomják ki, mert akkor a kétmagos ára lemegy. Nekem sincs sok kedvem 6 tonna bordát akasztani rá, most nincs is módomban (hagy ne írjam le milyen géppel nyomom...), de a gépházat, mint hűtőfelületet komolyan gondoltam. Szabványos hosszúságúak a távtartó csavarok, amik az alaplapot tartják, innentől csak azt a távolságot kellene a foglalat és a proci tervezésekor figyelembe venni, és már mehet is a hő arra a lemezre, ami az alaplapot tartja. :yes:
(#) tepizoli hozzászólása Ápr 1, 2007 /
 
Én is foglalkoztam a témával elolvastam amit lehetett az elsö amit megemlitenék az hogy a vizhütéses rendszerbe a legjobb ha vodkával van feltöltve. a második akit komolyan érdekel a hangtalan hütés nézzen utána az ionos hütésnek.
(#) isamisa válasza tepizoli hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
Vodkával?
nem hiszem..., esetleg tiszta desztillált víz literenkét 2 deci 90-95%-os alkoholal...
(#) oldman hozzászólása Ápr 1, 2007 /
 
Szerintem ez az egész hűtés túl van lihegve. Sajnos ha a hőt valahogy sikerül elvezetni a prociról és egyéb melegedő cuccokról, valahol át kell adni a levegőnek.
Ebből adódik vagy nagy borda vagy ventillátor függetlenül a hőátvitel (viz, direkt levegő, hőcső stb.) módjától.
Persze a legcsendesebb ha a vízcsapról folyó vízzel hűtünk,(hőcserélőn keresztül) vagy egész egyszerűen a niagarát átvezetjük a gépen.
Csodálkozom hogy a gravitációs keringetés még senkinek nem jutott eszébe, pedig rengeteg központi fűtést készítettek így . Ezekben több kW energiát továbbítanak a kazántól. Természetesen a radiátorok méretén itt sem lehet spórolni, de legalább a szivattyú nem kerül pénzbe! Ami a hűtőközeget illeti használnak(tak?) vízhűtésű adócsöveket is ahol 10 000 V nagyságú feszültségeknél sem okozott gondot a tiszta (desztillált!) viz hűtőközegkénti használata, réz vas műanyag anyagú összetett cső rendszerekben.
(#) isamisa válasza oldman hozzászólására (») Ápr 1, 2007 / 4
 
Helló
Igen, valóban túl van lihegve mert az emberkék inkább a szines villógó szagos csili-vili ventiket veszik, és nem látják meg az igazán egyszerü és hallk ötleteket. Léghütésben is lehet nagyon egyszerűen jót csinálni.

Volt rá próbálkozás hogy a WC tartályba tették be a hőcserélőt, friss víz egy családi házban gyakran kerül bele.

Gravitációs hűtés: Sajnos ez csak fütésnél mondható müködőképesnek, mert nagy hőmérsékletű kazán kell (90Fok, ezt ugye nem engedhetjük meg a procinak) és nagy kiterjedésü rendszernél müködik, mert van ideje lehülni a csövekben a víznek, ami megíndítj a keringést.
Ilyen kicsi méretben nem müködik. Próbálkoztak csinálni olyan hütőtornyot is mint ami az erőművekben vannak, száraz hűtőtornyok. De a kéményhatás csak 6m felett jön létre...
Egy radiátoron sokkal többet lehet spórolni mint gondolod, egy szivatyús rendszernél hatalmas előnyök vannak, egyszerűbb és kisebb a rendszer mérete. nekünk már csak a méretezét mutatják meg dióhéjban (épületgépésznek tanulok)

amit pedig említettél, vegyes anyagösszetételü rendszerekben az a lényeg, hogy ne közvetlen legyenek szerelve, hanem legyen egy közcsavar ami pl valami horganyzott anyag. És ha zárt a rendszer akkor már nem tud egy bizonyos foknál tovább oixidálódni a rendszer mert kifogyott az oxigén.
Mellesleg tiszta desztvízzel igy nem is lehet probléma.
(#) Programmer hozzászólása Ápr 1, 2007 /
 
Olvastam egy új próbálkozásról. A borda nem tömör hanem üreges, benne víz(gondolom nem sima csapvíz). Amikor a processzor felmelegszik, a víz elforr benne s a gőz pillanatok alatt átadja a hőt az egész bordának a belső járatokon keresztül. Állítólag 3 mp alatt melegszik át. Kiváncsi lennék rá...
(#) isamisa válasza Programmer hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
heetpipe-nak hívják. És eggyáltalán nem újkeletű. Már rengeteg ilyen procihütő van.
A lényege a vákum ami a cső belsejében van. Hidd el álltalában sima víz van benne( desztvíz) mert annak a legnagyobb a fajhője. Így nagy energiát tud elszívni miközben felforr. A vákum teszi lehetővé hogy szobahőmérsékleten is el tuddjon párologni. a bordákon lehütőtt göz pedig víszafolyik a meleg procihoz. eggyetlen rejtlye van, hogy belülről a csö mikroporózus, hogy lefolyon rajta a víz. Lehet használni vizszintesen is, nem csak függőlegesen emiatt.

Próbaképen ti is megnézhetitek hogyan forr a víz ha egy fecskendőbe kis vizet tesztek, levegőt kiszorítjátok és befogjátok az ujjatokkal. Meghuzva a fecskendőt, jó kis vákum lesz benne, és a víz elkezdd benne forni.
(#) Programmer válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
Félreétettél. A heatpipe ot én is ismerem. Az lényegében úgy néz ki mint egy cső. Itt maga a borda üreges. Nincs cső. Ugyanúcs néz ki mint egy sima hűtőborda.
(#) isamisa válasza Programmer hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
jahhh, értem már
De valszeg ez is azon az elven mükszik, mindenesetre jó kis gyártás kell azokhoz az üreges bordákhoz...
(#) Programmer válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
Hát sztem is. Viszont azt írták róla, hogy bár drágább darabja, az egész PC hűtése ezekkel a bordákkal nem fog többe kerülni.(gondolom arra gondoltak hogy nem kell annyi venti)
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem