Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Opel Astra elektromos hibák
 
Témaindító: nrgie, idő: Júl 19, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   131 / 131
(#) afazakas válasza afazakas hozzászólására (») Okt 28, 2022 / 1
 
Érdekességek MINDENKINEK:
Astra Hűtőfolyadék hőmérséklet mérése az ECU által

Z16XEP 1es és 2es ventilátorsebesség hiányába belefutva, gondoltam egy merészet, tesztelésképpen, nem hajtom agyon a kocsit, hanem az NTC-t ideiglenesen kicserélem egy 3k-100Ohm potira. A 3kOhm értékről lefele tekerve a potit a rajta levő fesz 2,5Vról, lement 1Vra, majd tovább csökkentve a poti ellenállást, meglepetésemre a fesz ismét felugrott 3Vra, majd tovább tekerve fokoyatosan ismét csökkent 1Vig, ahol természetesen bekapcsolt a FULL 3as ventifokozat. Visszafele tekerve a potit, ugyanott, kb 50*C körül ugrik vissza a fesz. Hogy lesz ebből lineáris hőmérséklet adat?
A trükk: Melegedő motornál, kb 50*C táján, az NTC ellenállás sarkain a fesz 1Vra csökken, és ennél kisseb esetén, a rossz jel/zaj viszony (a gyűjtás közben müxik) már az ECU ADC számára gondot okozott, ezért az autóipari mérnökök 50*C táján megháromszorozták a szenzor tápáramát, persze a memóriában elsiftelve a mért érték digitalizálását is, ezzel kijavitva a jel-zaj viszonyt. Tehát nem lehet csak úgy egyszerűen, párhuzamos módon, kilopni a hőmérséklet infőt magunk számára (amit szerettem volna), hanem az ECU átkapcsoló szakaszán, detektálni kell, h kellő meredekségű-e és, h fel vagy lefutó él-e. Műveletik, JK tároló stb., vagy egy STM8 kontroller megoldható, de ennek a hőmérséklet infónak kicsit nagy ára van igy.

A lényeg, h ha valaki mért szenzor feszből számit hómérsékletet, ezt figyelembe kell vegye.

Meg is találtam egy autóipari leíró cikket a dologról: A typical engine coolant temperature (ECT) sensor

Érdekes volt ezt a mérnöki megoldást is megismerni.
Joggal felteheti valaki a kérdést, h dehát akkor miért nem háromszorozzuk a gerjesztő áramot alacsony hőmérsékleten is és nem kell trükközni ennyit? Mert akkor az általa okozott disszipáció alacsony hőmérsékleten jelentős hamis mérési eltolódást okozna.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022

slide_4.jpg
    
(#) nyemi válasza afazakas hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Szia.Igen GM vezérlőkben így van megoldva a hűtővíz szenzor pontos érzékelése, hogy kapcsolgatják a bemeneten a felhúzó ellenállások értékét.
(#) afazakas válasza nyemi hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Szia, szinte ugyanaz a megoldás a belinkelt bemutató anyagban, csak nálad egy soros körben rövidezárják a nagyobbig ellenállást (valszeg. egy P fettel a kis csatornaellenallas miatt, nem pedig 0,2Vos maradékfeszes tranzisztorral ami olyan lenne mint egy beiktatott kis fesz. forrás), a másikban pedig párhuzamosan söntölik át a nagyobbik ellenállást 50C on.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022

slide_3.jpg
    
(#) nyemi válasza afazakas hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Utána nézve láttam már, hogy van benne áramköri magyarázat is. De, hogy tudható legyen a pontos értéke a felhúzó ellenállásoknak azért írtam a hozzászólás. Persze ez is csak akkor mond valamit ha ismerjük CTS szenzor hőfok és ellenállás arányának értékét. Opelnál kétfajtát alkalmaznak (régi 8 vagy 16 szelepes ecotec motoroknál különböző) lásd kép.
Ami ténylegesen foglalkoztatott engem, hogy a mérnökök miért választottak mindig más helyet a motorblokkon a szenzornak (motortípusoktól függően), meg az esetleges összecserélés esetén milyen előnyök vagy hátrányok származhatnak belőle .

cts.jpg
    
(#) afazakas válasza nyemi hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Szia,

Alapvetően mindig a motorblokkból kijövő termosztát előtt illik hőmérsékletet mérni, ez ay egyik korlát a mérnökök számára, a másik a managerek fillerb*szasa, ha egy másik tajvani TSC szenzor 5 centtel olcsóbb, akkor rögtön ki kell cserélni az eddigit, mert lám lám 10000 autónál az ennyi meg annyi megtakarítás. A hibásodási ráta persze nem számit.
A kék és fekete NTC hőszenzorok régen eléggé különbözőek voltak. 25*C on 2200 illetve 2000Ohm. Ami érdekes, h 80-100*C körül már szinte egyforma ellenállásuak. Na erre kitalálták h a kettő csereszabatos, igy aztán kétszer annyi beszállítót lehet megversenyeztetni.
Végülis a szerencse, h 80-100*C fölött érdekes csak az autóban a hűtőfolyadék hőmérséklet, igy vegülis mindkettő nagyjából OK.
A Hella kék NTC méréseim alapján a legvalószínűbb NTC karakterisztikák, katalógusokból kimazsolázva mellékelten belinkelve. Ez kb az általad belkinkelt Bosch kék karakterisztika megfelelője.
Egyébként egy jobb minőségű lézeres spot hómérővel be lehet mérni elég pontosan a blokk termosztát környéki hőmérsékletét.
Összecserélés témában a szamitásaimat nagyjából igazolja a jenki netes alábbi linkBővebben: Link:

I've bee told that if you swtich the plugs, the black CTS for the gauge reading will tell the ECU the coolant is hotter then it really is. Meaning the black CTS has less resistance at the same temps vs. the Blue one.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022
(#) Moderátor hozzászólása Okt 30, 2022
 
Egymás sértegetése helyett, célszerű a műszaki problémára / kérdésre koncentrálni, és egymás cizellált sértegetésére fordított energiát a problémamegoldásra és a szakmai vitára célszerű fordítani.

Köszönjük.
(#) afazakas hozzászólása Okt 30, 2022 / 1
 
Kedves Kaqkk, VIM, Galfy !

A kért moderáció visszajelzés alapján részemről kész vagyok egy lezáró vonalat húzni, és csak szakmai kérdésekre szorítkozni, és kérdésekre gyakorlati kapcsolásokat küldeni, olyanokat melyeket megrajzoltam, próbapadon kimértem és működőképesre csiszoltam. Viszont a legelső, nem megfelelő viselkedés gúnyolódás esetén csak simán végérvényesen kilépek. Ha ezt valaki közületek szeretné, máris működhet. Részemről szakmai támogatásra mások részéről nincs szükségem, a saját szakmai igényeimet egyedül simán megoldom. Ha őszintén barátilag befogad a főrum, örülök, és igyekszem viszonozni, ha az egyébként valós adatlapomon, stb, a rugózás folytatódik, már itt sem vagyok.
(#) Moderátor hozzászólása Nov 7, 2022
 
A NYÁK lap készítéssel kapcsolatos beszélgetés áthelyezve az ezzel foglalkozó témába.
(#) Norbi1004 hozzászólása Nov 26, 2022 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a H Astra 2005 1.4 Z14XEP autómmal kapcsolatban.
Az elmúlt 1 nap alatt 3 alkalommal önállóan bekapcsolt a riasztó, egy ideig megy a hangjelzés a dudával, majd csak az elakadásjelző villog amíg ki nem nyitom a kulcsba épített távirányítóval.
A bal hátsó ajtó központi zárja egy ideje nem működik (talán vezeték hiba az ajtóátvezetésben), ez az ajtó a kulccsal benyúlva az ajtózárnál és megnyomva ott a zárat fixen zárva van.
Van esetleg valami ötlet vagy megnéznivaló, hogy mi lehet a baj?
Átmenetileg az is elég lenne ha a riasztó kikapcsolható valahogy?!

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) zoly15 válasza Norbi1004 hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Valoszinuleg meg is valaszoltad a kerdesedet…
Javitsd meg a hatso ajto koteget!
(#) Norbi1004 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Megjavítottam. Összesen 6 vezeték volt bizonytalan vagy szakadt. Idővel kiderül, hogy jó lett-e?!
(#) toth1996 hozzászólása Dec 14, 2022 /
 
Sziasztok.
Valaki meg tudja mondani hogy opel astra gnek a moduljának mi a lábkiosztása?

Modul
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2022
(#) levaitamas hozzászólása Dec 14, 2022 /
 
Sziasztok!
Z14XE motoros Astra gondol egyet és fullad, dadog.
Cseréltem trafósort és gyertyákból is kétpólusú GM-et kapott.
Eleinte úgy tűnt, megoldódott a hiba, de sajnos nem . Olvastam tárolt hibakódot, de az olvasás pillanatában nem voltak jelen. Törlést követően a próbakör hibátlan volt, jól húz az autó.
Kezdődő ECU hiba lenne?

IMG-9296.jpg
    
(#) Kareszka80 hozzászólása Dec 17, 2022 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Az alany egy 2003-as Opel Zafira. Az ABS lámpa véletlenszerűen kigyullad. Van, hogy menet közben, van, hogy álló helyzetben egy parkolóban, mint pld ma várakozás közben bejelzet. Gyújtás le, motor újra indít, lámpa elalszik. kb másfél perc, és újra ég. Ezt eljátszottam 3 szor, és nem jelzet vissza. Hazáig 8km, beállok az udvarba, újra kigyullad. Kiolvasásnál géppel teljesen egységes a 4 kerék értéke, de az autó mégis azt jelzi, hogy nem látja a jobb első kereket. Már kaptam minden tanácsot, kábelszakadás, jeladó, ABS vezérlő. Kimérni nem tudom, mert a kábelvégeken oda-vissza minden rendben. Valaki találkozott már hasonlóval?
(#) helektro válasza Kareszka80 hozzászólására (») Dec 17, 2022 / 1
 
Nekem Astra H-n volt, de mivel ua. a konstrukció, szerintem hasonló lehet az ok. Szintén jobb első kerék.
Nekem kábeltörés volt az érzékelőtől kb. 15-20cm-re. Kívülről nem volt rajta semmi sérülés, de az egyik belső szál el volt törve.
Álló helyzetben nem volt hiba, de ahogy elkezdtem mozgatni voltak helyzetek mikor előjött.
(#) Kareszka80 válasza helektro hozzászólására (») Dec 17, 2022 /
 
Lengőkábeled volt törve? Már cseréltem a lengőkábelt is, de hiába... Ha úgy indítom be, hogy nem világít, akkor billegtethetem az autót, mozgathatom a kormányt, rángathatom a kábeleket, akkor sem gyullad ki. Mehetek gödörbe, fekvőrendőrön, bírja, aztán ki a 4sávos sima útra, ott meg kivilágít. Az a baj, hogy nem tudom hogy a kerekektől hova megy be a jel, hol keressem a másik végét. Nem kizárt hogy előbb a motorvezérlőbe érkezik, mert géppel mind a 4 kereket lehetett menet közben olvasni, de a vezérlő meg nem látta. Pedig arról is már szedtem le csatit, bár fényes volt, de kapott kontaktspray-t is. Ha tudnám, akkor onnan kivinnék két szálat a kerékhez, és rögtön előrébb lennék a probléma felderítésében.
(#) helektro válasza Kareszka80 hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Csak emlékezetből írom, mert már régen volt, de a kerékagy (ABS érzékelő) és a karosszéria közötti kábel a jobb első felfüggesztésnél.
(#) erik001 hozzászólása Dec 28, 2022 /
 
Sziasztok.
Van egy opel corsa c 1.3d 2004 a családba.2 hete kb nem mutat vizhőfokot, vettem is bele szenzort rádugtuk csatlakozóra semmit se változott (meg melegítettük öngyujtóval) Ki nem cseréltük mert több órás dolog a bontás hogy hozzá lehessen férni. Vissza dugtuk csatlakozót ránéztem laptoppal mit mutat mutatja rendesen a vízhőfokot változik mentem vele pár kört folyamatosan hogy melegedet ment fel.
De viszont a műszerfalon meg se mozdul a mutató. Többi vissza jelzés minden megy a műszerfalon.
Hol keressem a problémát ? Egyik napról másikra nem ment.
(#) kovacsa.sm hozzászólása Jan 1, 2023 /
 
Sziasztok!Opel Zafira B,2005.11.havi,1.9cdti,88kW,323000km-rel.Izzításjelet villogtatja folyamatosan járó motornál.DPF,EGR nyáron lett kiírva illetve mechanikusan is kiiktatva.Októberben elkezdte jelezni a hibát.Hibatárolóban általános izzítóegysèghiba volt.Most cserèltünk 4 izzítógyertyát(3 rossz volt),új az izzítórelè,vezetèkszakadás,konkatkhiba kimèrve,nincs,most már izzít is.DE:az izzításjelet villogtatja,hibakódot nem ad.Ötlet valakinek?
(#) blasz válasza kovacsa.sm hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Én úgy tudom hogy a villogó izzitásjelző az üzemanyag rendszer hibájára utal.A Vw-nél fiat-nál igy van.
(#) toth1996 hozzászólása Jan 13, 2023 /
 
Sziasztok szeretnék egy külső nyitás/záró modult beszerelni g astrámba.
Addig eljutottam hogy melyik kábeleket kell keresni.

Idézet:
„BROWN/RED = CLOSE
BROWN/WHITE = OPEN”


De nem tudom negatív vagy pozitívat kell neki adni??
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
(#) Georgee válasza toth1996 hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
G astra? Ha olyan gombra gondolsz, amivel bentről tudod nyitni zárni az ajtót, akkor a vezetőoldal ajtóburkolatot leszeded és a záró gombot kiméred Esetleg kapcsolási rajzon meg tudod nézni, ott mit kapcsol a gomb és honnan hova tart. Innentől a színek adják magukat. A köteg bal láb felől fordul be a kasztniba és a jobb oldalra megy a vezérlőmodulba. Mind a kettő a lábtérnél van(köteg és modul).
Következő: »»   131 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem