Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra IC (RTC) használata PIC-kel
 
Témaindító: Csaplar, idő: Márc 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) Gafly válasza usane hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
DCF-el nehéz megbízható vételt csinálni, legalábbis amikor "iparszerűen" foglalkoztam ilyesmivel és már nem a Telefunken chippel szerelt modulokat lehetett kapni, akkor sokat szívtunk vele...
Mellesleg a GPS akkor is ad időjelet, ha éppen nem lát műholdat. Szerintem RTC nem is igazán kell, hobbi kategóriás alkalmazáshoz (hacsak nem akarod a memóriáját használni a beállításokhoz, de azt meg máshogy is meg lehet oldani). Valamint magát a vevőt ki lehet tenni az ablakba is
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Panelházban lakom, és elég nehezen működne a gps vétel.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Én GPS-t használok, ha vezetékezni tudsz, akkor a vevőt elteheted olyan helyre, ahol lát műholdat. Ha van WiFi, akkor akár egy ESP-01 modul is felhasználható, Basic firmware pár soros programmal pontos időt adhat egy soros porton. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy ha nincs internet, nem működik pontosan.
(#) usane válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Nem akarok ablakba rakni, vagy elkábelezni semmit. Azért kérdem melyik a jobb beltérben. Elég ha naponta egyszer sikerül szinkronizálni a jelet, azért akarom beletenni az RTC-t. 300 fortinton nem múlik. De az is lehet, hogy nem teszek bele hanem olyan PIC-et hazsnálok amelyiknek van RTC-je.
A conrados órák is működnek DCF-el, annyira nem lehet rossz az sem, de ha a GPS is működik úgy, hogy nem kábelezem ablakba az antennáját nekem az is jó.
(#) usane válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Mellesleg nem tudom milyen csip volt a telefunken, de utánanéztem és U4224B -vel lehet építeni adatlap szerint. A conradosban mi van?
(#) proba válasza usane hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
A GPS csak ablakban működik. Esetleg egy telefonnal lehet tesztelni, mikor találja meg hogy hol vagy.
(#) usane válasza proba hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Elég valószínű, csak feltételeztem hátha beljebb is talál jelet néha. Ezért maradnék a DCF-nél, és teszek bele RTC-t is biztos ami biztos.
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Nem értem ezt a DCF-GPS mizériát , minek ? Egy jól belőtt pices óra is képes évi pár másodperces pontosságot elérni de ha havi 3-5 másodperc akkor is mi van ? Ugyanezt meg lehet csinálni RTC vel is minek egy otthoni órához GPS ,meg kikábelezni az ablakba meg ilyen okosságok ??
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2018
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Olvass vissz, írtam, hogy nem akarom kábelezni sehová. És hogy nem lesz rajta kezelőfelület. Mellesleg a PIC-eset nem olyan könnyű annyira pontosra belőni. Valamint automata téli-nyári átállást szeretnék. Ezen okok miatt lesz benne DCF. RTC meg lesz benne mindenképp, hacsak nem a PIC sajátja lesz. Még tervezési fázisban tartok, a PIC-et sem választottam még ki. Egyenlőre alig van időm vele foglalkozni.
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
A téli nyári átállást pár éven belül megszüntetik (nincs már értelme) A picest sem nehéz belőni sőt könnyebb mint egy rtc-t (csak figyelni kell egy hétig aztán számolni)
A dcf amint olvasom elég problémás hogy a GPS ről már ne is beszéljek . Pár másodperc miatt minek veszed a nyakadba a gondot ? Kb 5 féle pices óra megy pontosan aminek én írtam a programját és semmiféle gond nincs velük amennyire kell pontosak (évente pár másodperc) és csak a pic van a panelon (az atosz féle nixi volt az első -és azóta csak pontosabbak lettek) Némelyik programból pontosítható- és van ami menüből . Csak programírás kérdése
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2018
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Idézet:
„melyik a jobb beltérben”
Attül függ. Nekem annó monitorok közelében a DCF vevő csődött mondott, ott, ahogy a GPS vevő vígan működött. Falu, családi ház. Pincében kell kb. két perc, mire megtalálja a műholdakat de onnantól kezdve szintén stabilan működik.

Létezik olyan GPS modul, ahol egy panelon van minden, a kerámia antenna is. Az szinte csak szabad levegőn működik. A külön, vezetékes antennával (négyzet alapú, kerámia tömb) szerelt körökkel jobb.
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Ha nem is szüntetik be, legalább fél évente ismét pontos lesz az óra. Nekem nem okoz gondot az átállítás.
Egy ötlet: ha már ennyire pontos időt szeretne usane, akkor miért nem készít egy adót, ami mondjuk 6 óránként kisugározza a pontos időt, Wifi-n, 2.4GHz adón (nRF24), bluetooth, vagy akármin? Aztán lehet a házban 20 óra is, mind pontosan fog járni. Én gondolkodok rajta, de a legpontatlanabb órám is 3 havonta siet 3 percet, szóval nem zavar... Fogom, és beállítom újra. Inkább siessen, legalább nem kések el.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Gondolom az lenne a lényeg, ha már gyerekjáték módon megoldható a pontos óra, akkor miért ne.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Csak panaszkodik, hogy ablakba nem fog kirakni semmit, tehát DCF és GPS kilőve, marad a wifi. Ekkor már egy központi nRF24 számomra egyszerűbb, az adóban pedig valami ESP kliens. Ez mind Arduino alól programozható.
(#) Tasznka válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Igen be lehet állítani pontosra is,de ha nem szobahőfokra van betéve,akkor az nem évi 1-2 mp lesz,a másik,ha többet csinálsz,akkor mindnél vársz heteket,hogy beállítsd(kivéve ha egyszerre csinálod ).
Én annak a híve vagyok,hogy ha valamit megcsinálok,akkor az beavatkozás nélkül menjen ameddig bele nem csap a villám .
Fillérekért(jó ez már nincs) forintokért lehet kapni dolgokat(gps,dcf,wifi,ethernet,stb.) amikkel nem lesz több gond a pontos idővel. Nemhiába olyan drágák a hőkompos kavicsok.
(#) kaqkk válasza Tasznka hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
A DS3231például hőkompenzált fillérekért kapni az ebay-en panelra ültetve és nem kell kitenni az ablakba a lentebb linkelt videón látható órám is avval készült , extraként a hőmérsékletet is mutatja
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Biztosan nem kalibráltad a hőfokmérést .
(#) sooty válasza usane hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Hello, mind a 4 félét csináltam már. A tapasztalatok: normál kvarc, olcsó de sajnos rendkívül szór a pontossága, kalibrálni nehéz, esetleg egy régi karórába jó lehet. Ds3231 pontos, olcsó, (a hőmérője +/- 3 fokot tud tévedni, de az tényleg csak extra, be lehet kalibráni, sajnos a ds18b20-ak között is van olyan amelyik bemelgszik és utána 2 fokkal többet mutat). Panelban a DCF nem lesz mindig jó, nyugati fekvés előny. Van hogy a gyári dcf-es óra is meghülyül. Napi egy két beállításnál nem szabad többet szinkronizálni. Előnye átáll a téli nyári időszámításra. GPS - hez helyet kell keresni ha kilát a műholdakra nagyon pontos. Meg kell írni a konverziókat, mert sem az időzónát sem a dst-t nem adja, igy a dátum is konverzióra szorul. A wifis pl. D1 minivel nagyon kényelmes, akár az egész órát is elviszi, de ha csak az uart-on keresztül adja az idő adatot azt is fel lehet dolgozni. Konverzió itt is kell ugyanugy mint a GPS-nél. Szerintem a nemkelgpsmegwifikavicselégmegugyseleszmárdst hozzáállás felejtős, tegyél bele mindent amit le tudsz programozni
(#) Tasznka válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Tudom,azért is írtam régebben,hogy belső hőkompos kell(bár nincs sokféle).

Sooty: Igen azért vetettük fel,hogy mik a lehetőségek,hogy lehessen választani,köszi a tapasztalataid.

Régebben filóztam a txco-n is,de azért az árért bármi amit felvetettünk azokat meg lehet venni,így kiesett a felsorolásból .
(#) usane válasza sooty hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Sooty,Bakman, köszönöm a tapasztalatokat. DCF-hez találtam már szűrési technikákat, szoftverest és hardverest is. Mellesleg mint mondtam bőven elég ha naponta 1x szinkronizál. Sőt ha beleteszem az RTC- még akár hetente is elég lenne. Lehet, majd szétnézek a GPS-ek között is, és választok egyet tesztelésre, hogy talál jelet különböző helyeken.
Nem asztali óra lesz, monitor nem lesz a közelben. Elvileg TV sem.
Kaqkk, persze, hogy be lehet állítani, de mint mondtam nem akarok ezzel időt tölteni, és nem mondtam, de nem magamnak készítem. Megkértek rá és nem fogok hetente odamenni hangolni.
Kovidivi, nem panaszkodom, állítom. Nem magamnak lesz. Design óra lesz, ahhoz hogy néz ki ha kábel lóg ki belőle?
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
A hőfokmérést -kompenzálást ugyanúgy mint az időt egyszer kell beállítani utána már csak spi lekérdezés kijelzés a pic dolga
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Idézet:
„nemkelgpsmegwifikavicselégmegugyseleszmárdst hozzáállás felejtős, tegyél bele mindent amit le tudsz programozni”
Miért is ne , lehet bele akár elektronmikroszkóp is de minek ??? Csak az árat növeli ........
(#) sooty válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Igazad lehet, gps 2000-Ft, D1 mimi 1500-Ft, ds3231 350Ft, programozás öröme magadnak, megfizethetetlen, minden másra ott a Mastercard
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Igen de ha megvan a ds 3231 a többire már semmi szükség de látom ti csak a lehető legbonyolultabb dolgokat értékelitek ,nem is tépem tovább a billentyűket (nincs értelme) Igen tegyél bele mindent meg még annál is több hibalehetőséget ,nameg a programba ezer féle megoldást amivel az egyik cucc felülírja a másik által adott adatot
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2018
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Mondanám, hogy óra programot alapfokú gyakorlatnak szoktunk íratni.
Aztán vannak akik "rácuppannak", hogy ez végre érthető komplexitású feladat és ezen élvezkednek, a maguk szintjén...
Mondanám, hogy GPS modult, ha tápfeszültség alá (és ablak elé) helyezed, akkor elkezdi "böfögni" a táviratokat, benne az idővel (is).
DCF protokoll dekódolása olyan második ZH feladat magassága.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Igen mindezt értem , de ezek már nem óraprogramok hanem kommunikációs "protokollok" GPS adat kiolvasás -DCF kódolvasás . De még mindig nem értem minek ennyire megbonyolítani egy design órát aminél a szuperpontosság igazán nem is lényeges . Egy ds és ha mindenáron pontosítgatni beállítani akarom egy wifi vevő
ekkor akár otthonról tudja birizgálni (és nem kell hetente mászkálni az órához amin különben sincs kezelőszerv ...
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Idézet:
„nem értem minek ennyire megbonyolítani egy design órát”
Azért, mert egyszerűen, olcsón lehet mindig pontos órát készíteni anélkül hogy az egyéb módon elkészítettet figyelni, kalibrálni kellene.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Ha már ennyit vitatkoztunk rajta azért kíváncsi leszek a végeredményre ....
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Nem kell sokáig várnod, itt egy működő példa: GPS alapú óra. Itthon kettő üzemel belőle. Egy a pincében (két födém és tető alatt), a másik, 40 - 50 cm-re a monitoraim felett/mögött (egy födém és egy tető van felette).

GPS_ora.jpg
    
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Én nem a te műveidre gondoltam ,hanem arra amiben ds-GPS-DCF is lesz a biztonság kedvéért
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem