Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » GPS alapú óra
GPS alapú óra
Szerző: Bakman, idő: Márc 1, 2016, Olvasva: 12091
Lapozás: OK   1 / 4
GPS alapú, egyszerűen megépíthető, mindig pontos óra.

A cikkben egy viszonylag egyszerűen megépíthető, GPS alapú órát mutatok be.

 

A cél egy egyszerű, számomra felesleges extráktól mentes óra építése volt, ami pontosabb bármelyik RTC IC-vel szerelt társától. Több RTC-t próbáltam de mindig zavart, hogy pár hónap után késett/sietett az óra. Logikus választásnak tűnt valamilyen központi órajelről járatni az egészet. Valamikor próbálkoztam a DCF vevővel, de a vétel eléggé bizonytalan, ráadásul ahova szántam (monitor közelébe), egyszerűen csődöt mondott. Így jutottam el arra a pontra, hogy kipróbáljak egy GPS vevőt, ami tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A vevőről (NEO-6M) már írtam pár szót, akit érdekel, megtalálja az előző cikkemben: GPS alapú magasság- és sebességmérő. Az órát többször összehasonlítottam a Kossuth rádió pontos idő jelzésével és a csúszás, már amennyire a szemre és fülre meg tudtam becsülni, kevesebb, mint egy másodperc.

Az óra jelenleg két példányban üzemel. Az egyik egy családi ház pincéjében a másik pedig a földszinten. A pincében (két födém plusz tető alatt) az átlag egy percnyi műholdra állás kitolódik kb. három-négy percre, de ha egyszer szagot fogott, stabilan működik. Megépítés előtt javaslom valamilyen már meglévő eszközzel ellenőrizni, van-e elegendő GPS vétel azon a helyen, ahova az órát szánjuk. A vétel gyengesége elsősorban több emeletes ház alsó szintjein várható. A GPS vevő UART protokollal küldi az adatokat a kontrollernek 9600 baud sebességgel, ami viszonylag lassú, így lehetőség van a vevőt kábellel kivezetni és pl. az ablak közelébe rakni, amennyiben ott elegendő a műholdas vétel, de az óra áhított helyén nem.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu