Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   21 / 29
(#) Alex2 válasza noris hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
A rajz teljesen rossz. az osztók értékei fel vannak cserélve. Kicsit számolj utána! Ez nem csinál 10, 100, 1000-es osztást.
A jobb hangkártyák nem csak 20kHz-ig tudnak mérni, hanem 24, 48, 96 kHz-ig is. Persze a Line-In-en.
A mikrofon bemenet nagyon rossz minőségben működik. Ha ez neked tökéletesen működik, akkor gyengébb jelekkel biztos nem próbáltad.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) noris válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Tényleg!
Bocsi!
Megy a helyes rajz.
Ezt a kapcsolást tényleg nem használtam gyengébb jelekre!
Ezt a kapcsolást nem dugnám jobb hangkártyára. Marad a 20Khz.
Így csak erős kompromisszumokkal lehet használni kapcsolást.
16V-os jelekre remélhetőleg jó lesz.
A kondenzátor fesz tűrése nagyobb legyen, mint a mérendő fesz!

Köszönöm a helyreigazítást!
(#) Alex2 válasza noris hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Inkább 910k, 91k, 9,1k, 1k-s ellenállás kellene, mert a másik nincs, illetve drága precíziós formában van csak.
Vagy 820k+82k+8,2k+910 Ohm.
Én pedig inkább az ellenállás osztót dugnám rá a drága hangkártyámra, mert egyszerűségéből fakadóan sokkal kisebb a hiba lehetőség, mint egy műveleti erősítőkkel megoldott kapcsolásnál. Egyébként sem javasolt semelyik formában nagyfeszültséget kötni a PC-re.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) Alex2 válasza noris hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Azt még kihagytam, hogy az osztó nagyon pontatlan lesz, mivel a rákapcsolódó hangkártya pár 10k Ohm-mal terheli az osztó kimenetét így teljesen megváltoztatja az osztási arányt.
(#) slimtomi válasza noris hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Hali!
Tehát a 'sajnos' szót nem rossz értelemben használtam és nem volt haszontalan abszolút a topik olvasására szánt idő. Köszönöm a segítségeteket egyébként. Szóval hobbi szinten van lehetőségem foglalkozni az elektronikával, az oldalt pedig sűrűn látogatom már jó pár éve, de a fórumban nem tudok aktív tagként működni mivel nem vagyok egy villamosmérnök és nem sok hasznos dolgot tudnék írni. Utóbbi évben nagyon elmélyültem az autóelektronika világában, és oda lenne nagy segítségemre egy oszcilloszkóp.
Úgy látom Ti is és mások is egész pontos méréseket tudtok végezni egy ilyen hangkari szkóppal, és ez nekem is elegendő lenne az autóban a szenzorok jeleinek mérésére (tehát nincs szükségem több MHz-es frekvenciatartományra).
Például a lamdba feszültség 0V és kb 1.1V Volt között változik, ami egyenáram. Akkor ezt nem is tudom megmérni ezzel a szkóppal?
Egyébként most már világos előttem a lényeg. Végülis olyan, mintha multiméterrel mérném egy fogyasztó feszültségét, csak most nem a multimétert kötöm rá párhuzamosan, hanem a laptopot. A hangkártya nem gyakran viseli el a 0,7V-ot meghaladó feszültséget, ezért van szükség egy feszültségosztóra. Aztán ha jól értelmezem, akkor ezek a védődiódák 0,7V körül nyitnak, és még a laptop előtt zárják az áramkört, jól értem?
Az Amperekkel nem vagyok tisztában még. Például multiméterrel megnézzük, hogy az autó akkufeszültsége meddig esik le önindítózás közben. Ilyenkor nem jut veszélyes nagyságú áramerősség a multiméterre, vagy így a hangkártyára?
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) SKY válasza noris hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Nem lenne rossz DC-is mérni. Egy USB-s hangkártya a bemeneti kondenzátorok nélkül feltehetőleg megoldaná a problémát, sőt kapunk egy komplett USB-s szkópot. Kérdés, hogy egy olcsó "noname" milyen ADC-t tartalmaz és mikrofon stereo, vagy a két jackot lehet e kétsugarasként használni.
(#) _vl_ válasza slimtomi hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Idézet:
„Például a lamdba feszültség 0V és kb 1.1V Volt között változik, ami egyenáram. Akkor ezt nem is tudom megmérni ezzel a szkóppal?”

Ez a berendezés jelszintmérésre nem igazán alkalmas. Azt, hogy a mért jel csúcsa 0.5V vagy 0.8V, nem tudod atombiztosan megmondani. A jel útjában vannak frekvenciafüggő erősítési tényezők, ha ezeket valaki nem kompenzálja, akkor a kalibrálás csak konkrét frekvenciájú jelekre lesz igaz, minden más frekvencián meg nem, arról nem is beszélve, hogy sok hangkártyán a DC eleve ki van szűrve, tehát a DC jelszintre 0-át fogsz látni.
Hogy akkor mégis mire lehet jó? Azt, hogy színuszos-e a jel, vagy inkább háromszög, van-e közepén bicsaklás, vagy sem, 1000Hz a frekvenciája, vagy 1050Hz, azt meg tudod vele mondani, ennyi.
(#) slimtomi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Köszönöm a felvilágosítást! Akkor ilyen célra ez nem felel meg, csak olyanra, ahol váltóáramú jelalakokat szeretnénk mérni.
(#) noris válasza SKY hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Még nem forrasztottam át az usb-s hangkártyát, azt sem tudom milyen ADC van benne, de az biztos, hogy mono a mikrofon.
Egyébiránt 316 Ft egy ilyen hangkari az ebay-en(Szállítással!!!). És ez a drágábbik fajta
Bővebben: Link
Bátran lehet vele kísérletezni.
(#) Alex2 válasza noris hozzászólására (») Máj 26, 2013 / 1
 
Csak épp nincs értelme ezzel kísérletezni ilyen szinten. Akkor már inkább egy mikrokontrollerrel, az se drága.
A hangkártyás szkóp pont arra jó, amit fentebb _vl_ írt. Ehhez csak pár passzív alkatrészt kell rákötni. Ennél nagyobb erőfeszítéssel inkább uC-t célszerű alkalmazni, esetleg valamilyen gyorsabb ADC-vel.
(#) Medve válasza slimtomi hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Egy soros de akár párhuzamos AD-vel elintézheted ezt, garantáltan DC-től 10-20kHz-ig biztosan működik, ha tudsz programozni.
(#) slimtomi válasza Medve hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
AD alatt mit értesz? Nem igazán tudom, mi az :/
(#) Medve válasza slimtomi hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Analóg-digitál átalakító. Amivel én játszottam, azt az LPT-portra tettem, és egy TV-szkóp képességű eszközt kaptam, kb 300 Ft-ból. De több annál, hiszen DC, így jól kalibrálható, tárolós, változatos triggerekkel, mérési lehetőségekkel, amit a szoftver és a tudásunk-fantáziánk elbír.
Hm..Ez most jutott eszembe: analóg kapcsolókkal "tetszőleges" számú bemenetet kaphatunk a szkópunkra, de csak "alternate" üzemmódban
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) slimtomi válasza Medve hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Így már tiszta! Végülis jó ötlet. De most már egyre inkább a C64 felé hajlok. A PC-t nem tudom sajnos hardverszinten programozni :/ A munkám miatt nem sok időm van új dolgokat olvasnom, tanulnom. A C64-et pedig igen behatóan ismerem.
Most találtam rá egy 30 MHz-es frekvenciamérő progit+illesztőhardvert illetve egy feszültségmérő progi+hardvert (ezred Volt érzékenységgel)
Ebből megpróbálok összedobni valami használható szkópot. Az AVRekkel nem rég kezdtem ismerkedni, tehát felejtős számomra. Egyelőre nincs jobb ötletem.
(#) Medve válasza slimtomi hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
C64-gyel érdekes projekt! USER portjával meg is lehet oldani, sorosan, párhuzamosan egyaránt. Ha EPROM-ról megy a program, úgy egész ügyes és jóképű gépet lehet készíteni, de ugye jóval lassabb lesz azzal. Emlékeim szerint úgy 50Hz-et kaptam a USER porton, ha a tőlem telhető leggyorsabb módon váltogattam a szintjét.
(#) daniel.freeman hozzászólása Júl 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Mi a véleményetek ERRŐL a kábelről? Szerintetek megéri rá várni?
(#) Buvarruha válasza daniel.freeman hozzászólására (») Júl 6, 2013 /
 
Jó, én is ilyeneket használok, de itt aprón is szoktak ilyet árulni újan, nekem is innen van.
(#) daniel.freeman válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Köszönöm majd megnézem.
(#) pucuka válasza daniel.freeman hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Milyen szkóphoz szeretnéd használni? Egy ilyen mérőfejre, csak 1 MHz -nél nagyobb frekvenciás szkóp használatakor lesz szükséged.
Valóban, nézegesd az apróhirdetéseket is itt a HE oldalán.
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Nem olyan drága, megéri iylet használni bármire, mivel nagyon könnyű és kényelmes a használata.
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Csak ha nem kompenzálva használod, akkor tényleg torzítja a jelalakot. Különösen a kisfrekvenciás impulzusok nem túl gyors fel és lefutását. Két szál mérőzsinór alkalmasabb, és sokkal olcsóbb.
(#) slimtomi válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Ez a mérőkábel nem helyettesíti a hangkártya szkóphoz szükséges feszültségosztót?

Mivel időközben sikerült működésre bírnom ezt a Zeitnitz progit, márcsak valami kábel kellene nekem.
(#) pucuka válasza slimtomi hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Hát, a hangkártya szkóphoz aztán semmi szükség rá, nem is passzol a bemeneti impedanciájához. Ahhoz, hogy egy ilyen mérőfejet használni tudjál, a hangkártya bemenetének 1 Mohm II 20 - 40 pF -nak kellene lenni. Az azonban olyan 10 - 20 kohm körüli.
Oda bőven elég egy feszültség osztó két, két ellenállásból. A max 20 kHz -es frekvenciájához, még kompenzálni sem kell, mert nem nagyon van mit.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) neocska hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Szervusztok!
Szerintetek ezzel érdemes foglalkozni? Nehéz utánépiteni? Mennyire megoldhato, hogy felénk is kaphato alkatrészekböl megépüljön?
(#) _vl_ válasza neocska hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Ezek mind beszerezhetőek. Igaz, nem olcsón (ha nem próbálod a gyártól ingyen elkórincsálni az alkatrészeket, kijön vagy 20 rugóra a egész). A felrajzolt paraméterekhez képest (6Msps) azt gondolom, ez azért drága megoldás.
Ha megváltoztatod, akkor meg már nem utánépítésről beszélünk, és akkor nem pár nap lesz az összerakás.
(#) neocska válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Értem, Maga a processzort nem kaptam meg, csak kinai oldalakon, azzal nem is lenne gond, de a felprogramozással annál inkább, azért gondoltam hogy netán áttérni AVR, vagy PIC vagy netán egyéb uC re áttérve amihez könnyü késziteni programozot is. Na de még informálodok, böngészek a neten.
(#) _vl_ válasza neocska hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Magát a processzort a Farnell/FDH oldalán megtalálod, egy darabot kb. 4.5 rugó + sarcért hoznak. AVR-ről nem tudok nyilatkozni, de PIC-ből nincs USB 2.0 480Mbps-t beszélni és kiszolgálni tudó modell, a 12Mbps-esek meg max. 1-2MB/s-ot tudnak, és az még a 6Msps real-time átküldéséhez is soványka.
Ha más CPU-t raksz bele, akkor meg írhatsz neki új szoftvert, és akkor az nem pár napig fog tartani. Ha én hozzányúlnék, akkor már tuti inkább valami 20-50Msps-es modellt építenék, mert nem igazán kerülne többe, de sokkal jobban használható lenne. Raknék rá memóriát, és akkor az USB sebessége fölé is lehetne menni.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) pucuka válasza neocska hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
De ha beleolvasol ebbe a topikba, láthatod, hogy nem olyan egyszerű a probléma. Bár ezeknek saját kijelzőjük van, attól eltekintve ugyanaz a probléma.
Ha nem egy kész projektet másolsz, akkor a szoftvert is neked kell megírni, ez azért sokkal több mint egy PIC, vagy AVR felprogrammozása.
(#) neocska válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Kezdem aztérezni hogy beletört a bicskám a fába.
Programozás sose volt az erösségem, na de még kutakodok, hátha kapok megoldást.
Oszciloszkopom van, egy régi orosz egy csatornás, venni meg ujat nem akarok, épitkezni szeretnék (tanulni akarok)
(#) pucuka válasza neocska hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
A tanulni vágyásod dícséretes. Azt azonban vedd figyelembe, hogy a tanulási folyamat egymásra épülő ismeretek megszerzése. Persze a célok nem baj ha távolinak tűnnek, de irányt mutatnak hogy merre haladj.
Egy használható analóg szkóp sokkal áttekinthetőbb, egyszerűbb (persze itt is vannak buktatók) de nem kell szoftverrel, annak sebességével bajlódni. (persze mi kinek egyszerűbb)
Meglehet könnyebben célba érsz, ha a meglévő szkópodat fejleszted tovább, a katód sugár cső áramkörei készen vannak, nem túl nagy erőfeszítéssel tudsz készíteni akár 20 MHz -es függőleges erősítőt, és mikor már ezen túl vagy elkészíthetsz egy jobb eltérítő generátort, a meglevő félkész szkópod segítségével.
De mindkét út rögös, és a döntés a tied.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
Következő: »»   21 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem