Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   106 / 168
(#) Massawa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Hát már ide is eljutott korunk agyréme a tapicskolo képernyö? A kocsimban is ez van, valamennyi ujjlenyomat tökéletesen láthato rajta, csak az informácio nem. Söt az ujjlenyomatok miatt már kezelni sem lehet, mert az ember nem látja, hogy hol kell megnyomni. Érdekes modon a hatoság eltüri az ilyen szerkezetek kezelését menetközben, de ha elökotorod a mobilodad ( nem telefonálsz) azért már büntetnek. Eszem a szivüket azoknak a barmoknak akik ilyesmit kiagyalnak - meg az összes médiát amik segitségével az ilyen megoldást az egekbe dicsérik meg a hatoságokat, akik ezt engedélyezik. Remélem egyszer majd valakinek eszébe jut az ilyen képernyök mososzerkezete is, ami hasonloan az ablaktörlöhöz percenként letörli az ujjlenyomatokat, hogy végre azt lássa a soför rajta, amiért beépitették.

(Az R&S szkophoz csak annyit, hogy ez a cég ebben a sportágban nem mérvado, és az utobbi trendek szerint megvesznek még gyengébb cégeket - HAMEG - és azt az uj márkával feltupirozva szeretnék nagy haszonnal eladni).
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) Massawa válasza gdking hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Sajnos ez van, a huszadik frissités után rájönnek, hogy zsákutca volt az elmélet, ilyenkor elhallgatnak vagy kijön egy frissités ami teljesen megöli a készüléket. Reklamácio esetén felajánlanak egy kedvezményes cserét ( természetesen nem ingyen).
(#) devergo74 hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Sziasztok.
Valaki ismeri ezt a típust: Voltcraft 1536, érdemes ilyet venni, vagy nagyon gagyi műszer?
(#) Ge Lee válasza gdking hozzászólására (») Feb 12, 2017 / 1
 
A 12 bit sosem fog kelleni, ebben szinte biztos vagyok. Vízszintesen a szkóp tudásának határáig tudsz zoomolni, függőlegesen pedig ott van az AC csatolás, szintén addig veszed le az osztót amíg az apró változásra kíváncsi vagy, de általában ez sem kell, mert elég amit az alapjelen látsz peak detect módban. Egy tüske vagy gerjedés sem tud eltűnni úgy 8 biten sem hogy ne vedd észre, a felharmonikusok is látszanak, meg arra ott van az FFT is. Ha az ár is szempont, akkor tartom azt hogy Siglent, vagy a Rigol 1054Z ha 4 csatorna kell. Én a Siglentem tudásának a tizedét sem használom ki, de jól jön amiket tud, és ez 91ezer volt bruttóban, 3 év hazai garanciával. És 50 megás létére ennek is valahol 130-140MHz körül van a vége.
(#) Cinema hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Kedves Mindannyian!

Érdeklődnék, hogy mit javasoltok DSO-vásárláshoz.
Amire használnám, főleg hangfrekvenciás készülékek mérése, azon belül jó, ha az FFT-analízis sokat tud, brumm, zajmérés, frekvenciában az 50-60-70, maximum 100MHz-ig megfelelne.
Nézegettem a 12Bites Owon XDS3062A és 3102A modelleket, de konkrét árat nem kaptam sehonnan sem visszajelzésként.
A másik ami tetszett, a GWInstek GDS1072B, igaz ez 8Bites, de hosszú memóriája van ami sok méréshez előnyös, ahogy írja az FFT-analízisnél is.
Erről sincs konkrét árajánlatom, de a két gyártó terméke között van vagy 100.000.-Ft-nyi különbség és érdekelne, hogy megéri-e a többlet kiadást, ha a 12-Bitest választom?
Érdemes a nagyobb felbontásúra spórolni?
Esetleg még a Voltcraft DSO-1062D, mint "alapmodell" - szerintetek?

Üdv!
(#) tbarath válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Hát ha az amire gondolok (Bővebben: Link), akkor 1 Mhz és 1 csatorna, mindkettő nagyon kevés. Mire szeretnéd használni, mennyiért tudnád megvenni és mennyit a maximum amit szkópra tudsz költeni?
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Így van! Köszönöm a megerősítést. A 12 bit inkább marketingfogás, mert "könnyű" megcsinálni. (Értve ez alatt, hogy könnyebb egy 12 bites AD-t beledobni és a digitális részt tupírozni, mint mondjuk komolyabb analóg részt csinálni. De bevált, mert lám, mér mindenki azt nézi, hogy hány bites. Ráadásul van, ahol nem is igazi 12 bites az AD, csak túlmintavételezéssel és átlagolással csinálnak 12 bitnyi felbontást, ami egyébként korrekt, de nyilván nem fog menni a teljes mintavételi frekvenciában) A szkóp amúgy sem precíziós mérésekre van kitalálva, minimálisan lesz nagyobb egy 12 bites hasznossága a 8-nál. Ahogy mondod, tudni kell mérni a szkóppal. Nem vaktában nyomi egy acquisitiont aztán zoomolgatni. Nem véletlen, hogy százmilliós szkópok is 8 bitesek. Cserébe tudnak 50GHz-et.
Az sem véletlen, hogy ezeket az olcsó szkópokat ugyanazért az árért inkább 12 bitesre húzzák, mint mondjuk növelnék a sávszélességet. Pedig annak nagyobb értelme van. Legalább is én biztosan arra mennék.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Néhány hete bosszantott ez a dolog egy kicsit, amikor egy ismeretlen trafó áttételét kellett megmérnem, és a 86V-os négyszögjel tetejét szerettem volna pontosan leolvasni, de nem tudtam mert 3 érték között billegett a kurzor, hol fel, hol le.
Aztán visszaszámolva rájöttem hogy még így is bőven elég volt, mert tévedtem 2-3 tized menetet a méréssel a valósághoz képest.
(#) bbatka válasza szapcsika hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
"Nem véletlen, hogy százmilliós szkópok is 8 bitesek."

Egy 2 GSPS 8bites A/D átalakító ára kb. 60eFt. Az árat nagyban meghatározza a bele rakott alkatrész értéke. Nyilván ha ilyen A/D-ből kell többet párhuzamosan üzemeltetni akkor az durván megemeli az árat. Egy 12bites átalakító ára ugyanakkora mintavételezési sebesség mellett jóval drágább mint egy 8 bitesé.
Én nem tartom feleslegesnek a 12bites felbontást, de azért 8bittel is el lehet boldogulni. Nyilván csak pénztárca kérdése. Egy OWON MSO7102TD szkópom van.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) szapcsika válasza bbatka hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Világos, nem tartom én sem hülyeségnek a 12 bitet, csak azt veszem észere, hogy emberek elkezdenek ráizgulni, mintha ez lenne a legfontosabb paraméter. Szerintem meg messze nem az, ráadásul erősen tudnék rá fogadni, hogy ezeknek az olcsó kinai szkópoknak az analóg front-endje is olcsó és annak zajában és torzításában egyszerűen elveszik a plusz felbontás előnye.
Nyilván azonos áron a 12 bites jobb minimálisan, de általános célú felhasználáshoz, nopláne hobbi célú felhasználáshoz nem nagyon tudok olyan olyan alkalmazást, ahol elengedhetetlen. Most az 1kV-on ülő 200uV-ot hagyjuk ki, mert arra meg nem ez a legcélszerűbb mérés szkóppal amúgy sem.
(#) Sihuhu hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
A Hantek 5000-es sorozatához olyan USB csatlakozó kébelt adnak, ami kétfejű a laptop irányába (egy piros és egy fekete USB csatlakozó). A szkóp felé viszot egy USB csatlakozó van. Mi a célja a kettős fejnek?
(#) szapcsika válasza Sihuhu hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Ha egy USB nem tudja kielégíteni a szkóp áramfelvételét, akkor kell a kettő. Hordozható diszkeknél is szokták ezt a megoldást használni.
Lehet, hogy eggyel is működik, azért kétszínű, mert valószínűleg csak az egyikben vannak az adatvonalak is bekötve.
(#) Sihuhu válasza szapcsika hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Köszi. A pirosra nem reagál semmit (még a led sem ég a készüléken), magával a fekete csatlakozóval viszont működik rendben. Akkor bátran bedugom a pirosat is. Lehet nagyobb áramfelvétel mellett többet produkál a készülék.
(#) nagym6 válasza Sihuhu hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Ez nem asztali készülék, aminek saját 230V táplálása van? Mert ha az, akkor nem a számítógép adja az áramot, elég egy USB is.
(#) Sihuhu válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Nem asztali készülék, sima USB-szkóp. Tehát minden USB-n keresztül történik (táp, adatforgalom).
(#) torci hozzászólása Feb 15, 2017 /
 
Sziasztok! Elso oszcilloszkopomat szeretnem beszerezni. Owon vds 1022 és hantek 6022be ugyanannyiert (kb 100 euro) lenne beszerezheto. Nem tudom melyik lenne jobb dontes. Vagy a dso138 sem rossz?
(#) szapcsika válasza torci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
DSO138-at felejtsd el. Még a másik kettőhöz képest is játékszer.
(#) Stewe válasza torci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Az "első oszcilloszkóp" elég sokat elmond, de mire szeretnéd használni?
Mennyire lesz ideiglenes a választás?
(#) Stewe válasza torci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Még ha csak hangtechnikai alkalmazása lesz is, elég hamar felmerül a kér "sugár" igénye.
(#) tbarath válasza torci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Olvastam sokat ezekről, a DSO138 játékszer, a Hantek 6022-ről pedig rengeteg rosszat olvastam szerte a neten. Az Owonon én is elgondolkodtam, végül egy használt analóg szkópot vettem Ebay-en egy német eladótól, szállítással együtt 135 euróba került. Nem új, nem tárolós, nincs tökéletes állapotban, de a fentiek bármelyikétől többre mész vele ha szkópra van szükséged. Logic analyzer feladatra pedig egy Saleae Logic klónt veszek.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) Stewe válasza tbarath hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
A Hantekkel kapcsolatban mi rosszat olvastál?
A cégnél mérőrendszerek javításához akarok beszereztetni egy kompakt hordozható darabot.
Valamelyik 7"os Hantekkel szemeztem, mert tárolós, és néhány tíz kilohertzes négyszög és szinuszjelekhez még használhatónak látszott, de most kicsit elbizonytalanodtam.
(#) torci válasza Stewe hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Valoszinuleg nem sokat hasznalom majd. Inverteres hegesztot keszulok epiteni, ahhoz jonne jol. Ezenkivul van nehany pc tapom, amiket szeretnek megjavitani. Rovid tavon ennyi a tervem vele.
(#) tbarath válasza Stewe hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Hát konkrét linkgyűjteményem nincs erről, de ez a komment most szembejött: Link
Persze ez nem ma történt, a hibák jelentős része sw probléma amit azóta javíthattak. Ennek némileg ellentmond, hogy az utolsó lapon az látszik, hogy valami sw faragásban vannak a fórumozók (fw, driver, sw, nem tudom).

De itt is van aki rendelt (kereső dobta a linket), neki pl. jó tapasztalata volt (elsőre). Érdemes beleolvasni a topic-ba.
(#) Stewe válasza torci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Kapcsolóüzemű tápoknál épp a finomságokon múlik minden, tüskék, túlfutások, amik egy fatengelyes LCD kijelzőn már a felbontás miatt is elveszhetnek... ezért a DSO138 gyakorlatilag alkalmatlan. Egy olcsó analóg szkóp még ha csak 10MHz-es is, sokkal többet mutat. Tanulni is sokkal többet lehet vele... Néha ki lehet fogni használhatót. például a licitálós oldalon.
(#) Cinema hozzászólása Feb 15, 2017 /
 
Kedves Mindannyian!

Érdekelne, hogy használ-e valaki Siglent oszcilloszkópot és milyen véleménnyel van róla?
Erősen gondolkodom egy SDS1102X-tipusú készülék vásárlásán, az adatai alapján jónak tűnik.
Hosszútávra szeretnék egy jól használható készüléket.
Többé-kevésbé végigolvastam ezt a fórumoldalt, nem sokat okosodtam. Várom segítőkész hozzászólásaitokat.

Üdv!
(#) Attila86 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Szia!
Ennél olcsóbban kapsz ennél nagyobb tudású szkópot. Mondjuk a Rigol DS1054Z-t amely nem két, hanem négy csatornás, ráadásul kb 25%-kal még olcsóbb is. Egyébként jónak tűnik ez az SDS1102X, csak az ár/érték aránya nem a legjobb.
(#) Ge Lee válasza torci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Ha DSO138-at vagy Hantek 6022BE-t veszel akkor nem hiszem hogy sokat fogod használni. Kapcsolóüzemre a Hantek sem alkalmas, a másik meg a gyerekjáték kategória. Ebben az árkategóriában sokkal többre mész egy öreg analóggal.
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Mérget azért ne vegyél rá. A Rigol egy mezei DSO, míg a Siglent szóban forgó típusa egy SPO, megjelenítésben nem is egy kategória a kettő. Ha így nézzük akkor a Siglent jóval olcsóbb.
Megnéznék már egy ilyet élőben...
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
A Rigol is olyasmi megjelenítést ad, mint a Siglent.
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Ha jól értelmezem, akkor a Siglent az "SPO" alatt azt érti hogy a szkóp úgy jeleníti meg a jelalakot mintha egy analóg, foszforos-elektronágyús szkóp lenne, amelynél a kijelzőn világító képpontok fényereje függ attól hogy mennyi ideig éri az elektronsugár. A jel bizonyos részeinél ezáltal a fényerő nagyobb, más részeken kisebb. Mint mondjuk ezeken a képeken:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Nos ilyet a Rigol is tud, csak nem írják rá hogy ez valami extra lenne. Példa:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A Siglent annyival tud többet e téren hogy kvázi nem csak 'szürkeárnyalatosan' tudja ezt a megjelenítést, hanem ha akarom akkor kiszínezi a jelalakot mintha valami hőkamerás kép lenne. Érdekes mindenesetre, de szerintem a négy csatorna és a jóval olcsóbb ár sokkal hasznosabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
Következő: »»   106 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem