Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Ehhez csak annyit, hogy kb 4 éve használom az elödjét 1013D, eddig minden gond nélkül, igaz hogy nem a szkopban kerestem a hibát hanem egyébb dolgokban a szkoppal. Tul nagy frekik nem érdekelnek, minden máshoz eddig jo volt meg €100 euroert aligha kell többet elvárni ( és kicsi, meg hordozhsto, meg gyors, meg hálozatfüggetlen, nem ugy mint a nyugdijazott nagy elösje a Tek 464-s).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2025
Tulajdonképpen mekkora a ráfordítható anyagi keret?
Van konkrét felhasználási célod, vagy ez majd menet közben kialakul? Használt piacon is szétnézel vagy csak új lehet? Mennyire sürgős, ki tudsz várni egy jó vételt pl. használtpiacon, vagy sem?
120e-ft körül áldoznék rá, ha lehet újonnan.
Majd menetközben kialakul mi lesz a cél, de inkább csak hobbi célokra, mégis legyen ha kell. Nem sürgős, tudok várni ha van , lesz jó vétel a használt piacon, de ahogy említettem, inkább újonnan vennék.
Elsőre nézz körül, hogy mi a választék:
TM E Bővebben: Link Batronix Bővebben: Link Ha kinézel egy típust, akkor érdemes arról több adatot begyűjteni, független teszteket keresni (pl. youtube). Aztán szét kell nézni, hogy még hol kapható, és mennyiért. Vannak-e pl. (valós) vásárlói vélemények, tapasztalatok valahol. Esetleg innen a fórumból ismeri-e valaki az adott típust. Ha jól tévedek Alkotó fórumtársunk is mostanában szándékozott szkópot vásárolni (talán hasonló árkategóriában), esetleg lehetnek már tapasztalatai is a megvásárolt készülékével.
Kezdtem örülni, milyen jó árban vannak a készülékek, amikor olvasom, egyéni vásárlóknak fel lett függesztve a rendelés.
Ismerős cégen keresztül szoktam innen vásárolni. Ha úgy gondolod, itt megtalálod számodra a megfelelőt, megkérdezem meg tudják-e venni neked.
Ez valószínűleg megoldható. Illetve a kinézett típust lehet, hogy máshol is megtalálod, még az is lehet, hogy olcsóbban. A TME-s oldal viszont arra nagyon jó, hogy lásd, hogy kb. mi a választék az árkategóriában...
Igen, van választék bőven, és utána lehet keresni a kiválasztott típust, más oldalakon.
Köszönöm a linket
Ha most vennék szkópot, akkor 99%, hogy ezt venném: Bővebben: Link Csak ez némileg drágább, ennek egy régebbi, kisebb tudású verziója van jelenleg (már nem kapható), és nagyon bevált, (pedig régebben ennél sokkal drágább műszerekkel is dolgoztam).
Én az allegro.hu-n vettem Hantek DSO2D15-öt. Nem használtam még semmire, csak kipróbáltam néhány alapfunkciót rajta.
USB3 oszcilloszkópLétezik olyan oszcilloszkóp, ami USB3-on valós időben PC-re tudja küldeni a mért adatokat? Ráadásul szabad szoftverekkel használható, akár saját modul is írható hozzá a PC-re, vagy az adatokat el tudom tenni elemzésre fájlba?Olyan is érdekel, aminek van képernyője és önmagában is működik, és olyan is, ami csak adatgyűjtő és mindenképpen kell egy PC hozzá.
Nálam fontos szempont volt, hogy legyen benne függvénygenerátor is. Ha jól látom ez a Micsig-ben nincs, vagy csak nem írja külön az adatok között.
Illetve sokkal olcsóbban is látok hasonló küllemű eszközt, ami persze biztosan elmarad néhány tulajdonságában, de a kezelése nagyon hasonlónak tűnik. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2025
Idézet: Bátorság kell ehhez a gyártóhoz. Visszább Skori által linkelt képeken látható miért. „Illetve sokkal olcsóbban is látok hasonló küllemű eszközt,”
Vissza kell fogni magunkat és vásárlás előtt addig tanulni egy adott eszközről, itt a szkópokról, amíg nemcsak a főbb paraméterek jelentőségét tudja felmérni valaki, hanem az elsőre nem láthatókét is, amik gyakran sokkal fontosabbak a használhatóságukhoz - és inkább csak a komolyabb gyártók szeretik-merik megadni a műszereiken, de attól még lényegesek. Anyag, az bőven van hozzá. Így elkerülhetők a "ránézésre hasonló, biztosan jó lesz" tartalmú mondatok is, amik, valljuk be, nem keltenek kellemes érzéseket. : -)
Egyébként ma már el sem hangzik, hogy a hobbinak bizonyos területein egy használt, de komolyabb analóg szkóp, amiket ki lehet fogni, sokkal hasznosabb, vagy akár ki sem váltható a(z egyszerűbb) digitálisokkal? Nem kell kövületekre gondolni, vannak egészen modern kinézetű, digitális áramkörökkel ellátottak is, amik segítik a munkát.
FNIRSI márkanévvel jött már ki olyan "1Gs/s-os" szkóp, amiben szétszedéskor 150Ms/s-os A/D konvertert lehetett látni... Kb. az a kategória, mint a 20000mAh kapacitású "ceruzaakku" a piacon.
Az analóg szkóp klassz dolog.... volt régen, de manapság egyre kevesebb előny, és egyre több hátrány sorolható fel, egy (normális) digitálishoz viszonyítva. Méret (helyfoglalás, hordozhatóság), súly, energiafogyasztás, memória, lassan változó jelek, és nem periodikus jelek vizsgálata, kép és videofelvétel lehetősége, távoli vezérlés (pl. wifi-n), matematikai funkciók, spektrumanalízis, számszerűsített mérési eredmények kijelzése, stb...
Szi.
Alapból így van viszont az analógban nem bújnak el jelek két mintavételezés közt. Ennek tudatában a digitális szkóp használata előnyösebb. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2025
Kiragadtam két részletet: "...tanulni egy adott eszközről..." és "Anyag, az bőven van hozzá."
Én szívesen járnék ezen az úton, de egyenlőre csak tétován bolyongok. Linkelnél nekem néhány ilyen anyagot, lehetőleg magyar nyelven? Nagyjából oda szeretnék eljutni, hogy mire lehet/célszerű használni, és hogyan. Esetleg néhány gyakorlati tanáccsal kiegészítve.
Pedig nagyon hasznos tud lenni, pl. olyan a mérés is elvégezhető, ahol az egész szkóp nagyfesz potenciálon ül, és nem lehet megérinteni sem - de egy távoli PC-ről tudod kezelni.
De pl. az enyém a wifi lehetőségén túl, kezelhető pl. vezeték nélküli egérrel is hasonló esetben. Olyankor is jól jön a távoli vezérlés, amikor mondjuk TG barátom méri az erősítőt, én meg, tőle 150km-re, nézem, a szkópját az otthoni PC-men, és akár be is állítom neki az időalapot, méréshatárt, stb...
Javasoltam neked korábban méréseket, ezeket megejthetnéd, és közben fel tudnád fedezni, hogy mire is jó az a szkóp. Pl. tegyük fel, hogy a tekercselőd fordulatszámlálója nem akarna működni: meg kellene nézni oszcilloszkóppal, hogy az MCU-ból a kijelző panelre megfelelő vezérlőjelek érkeznek-e... Egyik csatorna adat, a másik clock, és használjuk ki a szkóp memóriáját...
Ami a digitális kurzorokat és kijelzést illeti, sok analóg szkópban van olyan. Egyébként késleltető művonal is. Én csak azért hoztam fel, mert aki például hangfrekis erősítőket akar építgetni, a (jó esetben valós és stabil) 8-bites felbontással kevesebbet ér, mint egy analóg szkóppal, és van még ilyen felhasználás. Mintha egy lehetetlenül kicsi felbontású kamerán át akarnám nézni a valóságot. Tranziensek, torzítások az Ismétlődő jeleken, négyszögjelek stb.
Persze létezik olyan tárolós szkóp, ami nagyjából mindenre alkalmas, csak nem a százezer forintos kategóriában. Ez mindig probléma, hogy mit mivel hasonlítunk össze; te is hoztál egy olyan típust, ami kapásból kétszer annyiba került a többihez képest. Nehéz megmondani, mi kell egy kezdőnek. Mivel úgy néz ki, a mikrokontrollerekkel való hobbizás, lábak ellenőrzése, buszok mérése elterjedtebb az abalóg áramkörökkel való foglalkozásnál, nyilván a digitális szkópok lesznek a nyerők, csak legalább érdemes megemlíteni, hogy nem alkalmasak mindenre.
Egyébként én is kínlódom, hogy hogyan írjam: analóg-digitális vagy inkább tárolós-nem tárolós... : -) Nem elég precízek ezek a legtöbbet használt kifejezések.
Tárolás nélkül mindenképpen periodikussá kell tenni a mért jelet. Több mint 10 éve vettem az analóg nem tárolós használt minőségi szkópomat, és eddig elvoltam vele. De néha jól jönne a tárolás. Már eddig is sok rendszerbe kellett mesterségesen belevinnem a periodikusságot, de van amibe nem lehet.
Tárolóssal megfigyelhetővé válnak olyan folyamatok is, amik nem tehetők periódikussá egykönnyen. Vagy pediódikussá tehető, de a periódusidő több lesz mint az utánvilágítás ideje. PC-re kötni is sok okból lehet. Például megtehetjük, hogy a rendszer impulzusválaszát megmérjük, és az adatok alapján tervezzük meg a rendszer szabályzását úgy, hogy az adatokat feldolgozza egy PC program és a megvalósítást visszateszi az MCU vezérlőbe mint táblázatot. Vagy digitális jelanalizátorral csináltunk HW+szoftver rendszerhez automata teszteket, amik lefuttatták a programot és ellenőrizték, hogy valóban az történik-e amit terveztünk. Eddig elég volt digitális jelekre megcsinálni, de ha kellene analógra is, akkor be lehetne kötni egy ilyen szkópot egy teljes automatizmusba. Van például ez a készülék: https://www.hestore.hu/prod_10048372.html PICOSCOPE-2406B PC USB oszcilloszkóp, 4 csatorna, 50MHz, 1GS/s. Nem olcsó, de jónak tűnik. Viszont nekem 16 bites felbontás kellene, ott pedig ennek a márkának jelentősen megugrik az ára. Létezik ebből a kategóriából valami olcsósított, de még nem rossz megvalósítás? Kisebb mintavételi frekvencia még bőven elég lenne, olyan 20Mhz körülig.
Ez azért egy elég sok időt igénylő kérés. És magyar nyelven nehéz lehet pont olyan anyagot találni, ami a leghasznosabb számodra, de gondolj arra, hogy igen sok YT-videó alatt bekapcsolhatók az automatikusan generált feliratok, amiket át lehet kapcsolni magyar fordításra. Az írott anyagokat is többféle eszközzel lehet fordíttatni, legfeljebb ingyen csak több részletben.
Azért említettem a magyar nyelvet, mert részben ezt elég jól megértem, másik részben azt sugalltad, hogy van irodalom bőven, ezért gondoltam ilyen is van. De ha nem magyar, akkor talán az angollal is elboldogulnék, csak írott legyen, mert a videók hasznossága az árnyaltan fogalmazva is kérdéses ebben a témakörben.
Tehát továbbra is várnék valami hasznos alapismertetőt, amiből megismerhető az oszcilloszkópok ajánlott felhasználási területe, a mit-hogyan-miért kérdéshármas oltárán adózva. (Nem akarok elébe menni a dolognak, de már magam is keresgéltem, másokat is kérdeztem, és több helyen is feltettem hasonló kérdést/kérést, és nem születtek értékelhető eredmények. Ezért most különös bizalommal várom a Te ajánlásodat.)
Szia!
Nem a legújabbak, de ez a kettő megvan, ha érdekel: Oszcilloszkóp méréstechnika Oszcilloszkópia
A digtálisban nem bújnak el a jelek "Peak Detect" módban, lassú eltérítésnél is látni a 10ns tüskét. Analógnál ezt nem látni.
Minden érdekes lehet, ami előrébb visz. Amit ajánlasz az valóban nem egy friss irodalom (49 és 58 évvel ezelőtti kiadások), és gondolom alapvetően a születésük idején elérhető oszcilloszkópokra koncentrálnak. Nekem digitális eszközöm van, mégis szívesen belenéznék a két könyvbe.
Jól értem, hogy ezek neked valamilyen továbbítható formában megvannak? |
Bejelentkezés
Hirdetés |