Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   164 / 200
(#) Szabi1 hozzászólása Ápr 10, 2015 /

Sziasztok! A lent említett tápot sikerült megcsináljam, csak nemtudom miért ha egyből nagy terhelés alá rakom a -12V os oldalt a táp lekapcsol, ha hagyom egy kicsit menni a tápot, és utánna rakom rá akkor nem áll le. Mit csináljak vele?
(#) IOsys válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Nem vagyok nagy szaki, de azt tudom, hogy a -12V-os ágnak nagyon kicsi a terhelhetősége, párszáz mA. Nekem sikerült már egyet emiatt felrobbantanom.
(#) Szabi1 válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Igen tudom, de én a diódákat kicseréltem, raktam nagyobb puffert, ugyanolyan szűrő tekercset és ugyanúgy terhelhető mint a +12V os ág, mert a trafó szimmetrikusan van tekerve gyárilag. Tehát képes több ampert leadni, csak valami védelem vagy nemtudom mi figyelheti, és nekem van amikor letilt a táp. IC2003 vezérlő van benne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2015
(#) Latya válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

A szimmetriát szokta figyelni a +12/v./+5v-os ághoz képest valami tranyós esetleg műveleti erősítős komparátor áramkörrel.
(#) mmistvan hozzászólása Máj 26, 2015 /

Sziasztok Gondoltam ezt veletek is megosztom. Ez nekem is korábban kérdés volt. A legegyszerűbb TL 494-es 4. lábának a DTC szabályozásához, ennyi lenne igaz visszacsatolás nélküli de mindössze 3 db alkatrész.
(#) avrdavid hozzászólása Jún 5, 2015 /

Sziasztok. Kerdesem lenne a következő ha a meglévő pc tápba mégegy tekercset beiktatok a fetek után olyankor mi tőrténik? Fetek elbírnák?
(#) proli007 válasza avrdavid hozzászólására (») Jún 5, 2015 / 1

Ha egy zsákot fel tudsz vinni a padlásra, akkor kettőt is a hátadra tehetek?
(#) Ge Lee válasza avrdavid hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Fetek után a trafó van. Tekercs van a zavarszűrőben, meg a szekunder egyenirányítás után fojtóként.
(#) Yopa hozzászólása Jún 5, 2015 /

Üdv! Ki vállalna táp átalakítást? Van 2 ATX 420 as tápom amiből 36-40 volt körüli tápokat kéne csinálni.
(#) Latya hozzászólása Jún 8, 2015 /

Csináltam egy videót hogy mit csinál a tápom. Mióta megvan azóta ilyen, csak most kellett volna igazán stabil táp és kicsit zavart hogy nincs rendesen megszűrve. Szerintetek mi lehet a gond?
Bővebben: Link
kb. 9V-ig terheletlenül kattog, terhelve stabil, felette meg fordítva.
(#) NooooP hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!
Átalakítottam egy Codegen 300W-os tápot,KA7500c ic van benne (Chirio régi terve alapján). Néhány napig működött, de rákötöttem egy pwm-et, és elromlott, ha bekapcsolom, forog 1-2-őt a venti, a kimeneten néhány volt megjelenik és leáll. Kicseréltem az összes elkót a primer puffereket kivéve, leellenőriztem a shottkyt, semmi javulás. Az ic 12-es lábon 12,6V, 13-14-esen 5,03V van, a 2-es és a 15-ös lábon leosztott feszültség stimmel. A 8-as és a 11-es lábon 1,46V van, 5-ösön 1,6V körül, 6-oson 3,55V van. A két hűtőborda közötti kis tranyok is jók, égés nem látszik. Kifogytam az ötletekből, szerintetek mi lehet a hiba?
(#) gabor128 hozzászólása Jún 19, 2015 1 /

Üdv,

Van egy régi 300W-os PC tápom. Van benne egy kis venti az oldalában, ami már eléggé hangosan zakatol. Ezt a PC tápot nem PC-be akarom betenni, hanem csak egy modding dupla fénycső menne rá. Valami ehhez hasonló:Bővebben: Link.
Szerintem többet fogyaszt 3W-nál.

A kérdés az az lenne, hogy leköthetem-e a ventit véglegesen, hogy ne kerregjen? Illetve egy szekrénybe lenne beépítve.
Szerintetek?
(#) pipi válasza gabor128 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Egy csöpp olajat adjál a tengely végére
(#) sector99 hozzászólása Aug 10, 2015 /

Sziasztok !

Tanácsot szeretnék kérni, hogy erről mi a véleményetek ?
Esetleg megépítette már valaki ?
Előre is köszi !
(#) djhans hozzászólása Aug 10, 2015 /

Régi AT táp ha áttekerem a trafóját alkalmas erősítő táplálására? 2x40V-ra.
(#) Danikika94 hozzászólása Aug 22, 2015 /

Videó
Sziasztok!
A kérdésem a fenti videóhoz intézem. Van egy 300W-os FSB tápegységem és én is szeretném átalakítani egy 12V-os tápegységre. A kérdésem az hogy autó erősítőt akarok hajtani (nincs autóm) és azzal egy szimpla mélynyomót Bridge kötéssel. Azzal hogy az összes sárga és ahhoz tartozó fekete kábelekkel egyszerre összekötve ahogy a videóban látható, elérhető hogy azzal arányosan képes legyen több ampert is leadni? Tudom hogy óvatosan kell bánni vele ezért kérdezem. Előre is köszönöm szépen mindenkinek a válaszát!
(#) Gabó válasza Danikika94 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Milyen autós erősítőt akarnál vele hajtani? Gyanítom nem ilyen 30-40Wos félét. Ezek a tápok kevesek lesznek az autós erősítő meghajtásához, folyamatosan tiltani fog.
(#) Danikika94 válasza Gabó hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

BLAUPUNKT EMA 255-ös erősítővel egy 120-as mélynyomót de nem nagy hangerőn. Azért kérdezem a kérdésemet mert csak logikusan nézve ha az összes sárgát egyszerre kötöm össze akk gyakorlatilag az A is több lehet. De nem így van gondolom
(#) Gabó válasza Danikika94 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Az, hogy mekkora amper jön ki a tápból, első körbe a táp határozza meg, nem a vezeték keresztmetszete. Persze, 30-40 amperre, nem teszünk 0,75mm2-es vezetéket. A táp oldalán, rá van írva, hány ampert bír maximum a táp, szerintem olyan 10Akörül lehetne.
Amit írtál erősítő, szerintem pont határeset lesz, de ha nem hajtod maxon, akkor úgy elégnek kellene lennie.
(#) Danikika94 válasza Gabó hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Ha mégsem akkor max egy 400W-os tápot veszek hozzá vagy egy kifejezetten ehhez készített tápot és kész de mivel ezek állnak rendelkezésemre így ebből tudok gazdálkodni
(#) kissattila88 hozzászólása Aug 25, 2015 /

Hogyan tudnám úgy átalakítani a pc tápegységet hogy tudjam használni tda7294 erősítőhöz?
(#) Latya válasza djhans hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Nem kell áttekerni, csak át kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
(#) Ge Lee válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Az a baj, hogy ha ilyet kérdezel akkor biztosan nem fogod tudni megcsinálni. Egyébként ki kell kötni a visszacsatolást, lekötni a feszültségfigyelő komparátort (vagy tranyót), megcsinálni a kettős kimenetet (negatív diódát is erősebbre cserélni), át kell tekerni vagy kivenni a fojtót, és nagyobb feszültségűre cserélni a kondikat.
(#) kissattila88 hozzászólása Aug 28, 2015 /

Képen látható táp egységet szettném át alakítani úgy hogy működjön róla az erősítő. Tudna valaki segíteni?

dscn5828.jpg

(#) pipi válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Hali!
Szerintem ez így nem mond semmit.
meg kell nézni milyen vezérlő chip van benne, annak alapján dönthető el, mekkora munkával alakítható át.
(#) Latya válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Szinte szóról szóra ez jutott eszembe, de nem mertem leírni hátha megint törölve leszek...
(#) mechanikus_villamos hozzászólása Szept 3, 2015 /

Üdvözlök mindenkit!

Én is nekiálltam átalakítani egy régi AT tápot Amarton leírása alapján.
Elég jól állok vele - köszönhetően Amarton jó leírásának.
Egy helyen mégis elakadtam:

Idézet:
„A baj a negatív ágban lévő sokkal szerényebb méretű diódákkal van. ...
Ha a -12V-os ágat multiméterrel visszacsipogtatjuk, eljutunk 2 vagy 3 db piciny diódához. Ha három darabot találtunk, az azt jelenti, hogy 2 db van közvetlenül a trafó tekercsekre kötve és egy darab van ezek között és a negatív ág kimenete között sorban.”

Én a transzformátor tekercseitől indultam, és ott a négy kivezetés közül 2 egy 3 lábú Scottky diódához, 2 pedig,
Idézet:
„2 db hengeres diódához a tetején összeforrasztva”
csatlakozik.
Azt nem tudom pontosan, hogy ezek milyen diódák, mivel nem látom a pontos típusát.

Ezeket a diódákat kell kicserélni?

Az érthetőség kedvéért mellékelek néhány képet is.

Illetve, még azt szeretném kérdezni, hogy 25V-os kondikat tettem a 16V-osok helyett. Így lehet használni 24V-ra, vagy inkább tegyek bele nagyobbakat?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) vargaf válasza mechanikus_villamos hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Szia!
A "háromlábú" alkatrész két Schottky dióda, a +5 V ágban van. A 2 hengeres dióda is Schottky dióda, a +12 V ágban van és kisebb terhelhetőségű mint a +5 V ágé. A 24 V kimenő feszültséghez a 25 V-os kondenzátor nem felel meg.
Üdv.: Feri
(#) Ge Lee válasza mechanikus_villamos hozzászólására (») Szept 3, 2015 / 1

Lehet hogy jó leírásnak tűnik, de közel sem az. Ha normális tápot akarsz csinálni belőle akkor mindenképpen kell a vezérlésnek segédtáp (csinálsz neki egyet vagy bontasz egy ATX-ből). Normális rajzot is találsz itt a topikban (én is tettem fel vagy kettőt), azok alapján érdemes megcsinálni.
A rajzon azt is fogod látni hogy melyik diódákat kell cserélni és miért. A fojtót is át kell kötni, mert a nagy fesz/idő területre be fog telíteni.
(#) mechanikus_villamos hozzászólása Szept 4, 2015 /

Köszi a válaszokat!

Tegnap kipróbáltam, a pozitív ágat tudom 1,5-12V-ig szabályozni.

Tehát az előbb említett diódák a segédtrafóra vannak kötve?
Következő: »»   164 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem