Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sziasztok! A lent említett tápot sikerült megcsináljam, csak nemtudom miért ha egyből nagy terhelés alá rakom a -12V os oldalt a táp lekapcsol, ha hagyom egy kicsit menni a tápot, és utánna rakom rá akkor nem áll le. Mit csináljak vele?
Nem vagyok nagy szaki, de azt tudom, hogy a -12V-os ágnak nagyon kicsi a terhelhetősége, párszáz mA. Nekem sikerült már egyet emiatt felrobbantanom.
Igen tudom, de én a diódákat kicseréltem, raktam nagyobb puffert, ugyanolyan szűrő tekercset és ugyanúgy terhelhető mint a +12V os ág, mert a trafó szimmetrikusan van tekerve gyárilag. Tehát képes több ampert leadni, csak valami védelem vagy nemtudom mi figyelheti, és nekem van amikor letilt a táp. IC2003 vezérlő van benne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2015
A szimmetriát szokta figyelni a +12/v./+5v-os ághoz képest valami tranyós esetleg műveleti erősítős komparátor áramkörrel.
Sziasztok
![]()
Sziasztok. Kerdesem lenne a következő ha a meglévő pc tápba mégegy tekercset beiktatok a fetek után olyankor mi tőrténik? Fetek elbírnák?
Ha egy zsákot fel tudsz vinni a padlásra, akkor kettőt is a hátadra tehetek?
![]()
Fetek után a trafó van. Tekercs van a zavarszűrőben, meg a szekunder egyenirányítás után fojtóként.
Üdv! Ki vállalna táp átalakítást? Van 2 ATX 420 as tápom amiből 36-40 volt körüli tápokat kéne csinálni.
Csináltam egy videót hogy mit csinál a tápom. Mióta megvan azóta ilyen, csak most kellett volna igazán stabil táp és kicsit zavart hogy nincs rendesen megszűrve. Szerintetek mi lehet a gond?
Bővebben: Link kb. 9V-ig terheletlenül kattog, terhelve stabil, felette meg fordítva.
Sziasztok!
Átalakítottam egy Codegen 300W-os tápot,KA7500c ic van benne (Chirio régi terve alapján). Néhány napig működött, de rákötöttem egy pwm-et, és elromlott, ha bekapcsolom, forog 1-2-őt a venti, a kimeneten néhány volt megjelenik és leáll. Kicseréltem az összes elkót a primer puffereket kivéve, leellenőriztem a shottkyt, semmi javulás. Az ic 12-es lábon 12,6V, 13-14-esen 5,03V van, a 2-es és a 15-ös lábon leosztott feszültség stimmel. A 8-as és a 11-es lábon 1,46V van, 5-ösön 1,6V körül, 6-oson 3,55V van. A két hűtőborda közötti kis tranyok is jók, égés nem látszik. Kifogytam az ötletekből, szerintetek mi lehet a hiba?
Üdv,
Van egy régi 300W-os PC tápom. Van benne egy kis venti az oldalában, ami már eléggé hangosan zakatol. Ezt a PC tápot nem PC-be akarom betenni, hanem csak egy modding dupla fénycső menne rá. Valami ehhez hasonló:Bővebben: Link. Szerintem többet fogyaszt 3W-nál. A kérdés az az lenne, hogy leköthetem-e a ventit véglegesen, hogy ne kerregjen? Illetve egy szekrénybe lenne beépítve. Szerintetek?
Sziasztok !
Tanácsot szeretnék kérni, hogy erről mi a véleményetek ? Esetleg megépítette már valaki ? Előre is köszi !
Régi AT táp ha áttekerem a trafóját alkalmas erősítő táplálására? 2x40V-ra.
Videó
Sziasztok! A kérdésem a fenti videóhoz intézem. Van egy 300W-os FSB tápegységem és én is szeretném átalakítani egy 12V-os tápegységre. A kérdésem az hogy autó erősítőt akarok hajtani (nincs autóm) és azzal egy szimpla mélynyomót Bridge kötéssel. Azzal hogy az összes sárga és ahhoz tartozó fekete kábelekkel egyszerre összekötve ahogy a videóban látható, elérhető hogy azzal arányosan képes legyen több ampert is leadni? Tudom hogy óvatosan kell bánni vele ezért kérdezem. Előre is köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! ![]()
Milyen autós erősítőt akarnál vele hajtani? Gyanítom nem ilyen 30-40Wos félét. Ezek a tápok kevesek lesznek az autós erősítő meghajtásához, folyamatosan tiltani fog.
BLAUPUNKT EMA 255-ös erősítővel egy 120-as mélynyomót de nem nagy hangerőn. Azért kérdezem a kérdésemet mert csak logikusan nézve ha az összes sárgát egyszerre kötöm össze akk gyakorlatilag az A is több lehet. De nem így van gondolom
Az, hogy mekkora amper jön ki a tápból, első körbe a táp határozza meg, nem a vezeték keresztmetszete. Persze, 30-40 amperre, nem teszünk 0,75mm2-es vezetéket. A táp oldalán, rá van írva, hány ampert bír maximum a táp, szerintem olyan 10Akörül lehetne.
Amit írtál erősítő, szerintem pont határeset lesz, de ha nem hajtod maxon, akkor úgy elégnek kellene lennie.
Ha mégsem akkor max egy 400W-os tápot veszek hozzá vagy egy kifejezetten ehhez készített tápot és kész de mivel ezek állnak rendelkezésemre így ebből tudok gazdálkodni
![]()
Hogyan tudnám úgy átalakítani a pc tápegységet hogy tudjam használni tda7294 erősítőhöz?
Nem kell áttekerni, csak át kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Az a baj, hogy ha ilyet kérdezel akkor biztosan nem fogod tudni megcsinálni. Egyébként ki kell kötni a visszacsatolást, lekötni a feszültségfigyelő komparátort (vagy tranyót), megcsinálni a kettős kimenetet (negatív diódát is erősebbre cserélni), át kell tekerni vagy kivenni a fojtót, és nagyobb feszültségűre cserélni a kondikat.
Képen látható táp egységet szettném át alakítani úgy hogy működjön róla az erősítő. Tudna valaki segíteni?
Hali!
Szerintem ez így nem mond semmit. meg kell nézni milyen vezérlő chip van benne, annak alapján dönthető el, mekkora munkával alakítható át.
Szinte szóról szóra ez jutott eszembe, de nem mertem leírni hátha megint törölve leszek...
![]()
Üdvözlök mindenkit!
Én is nekiálltam átalakítani egy régi AT tápot Amarton leírása alapján. Elég jól állok vele - köszönhetően Amarton jó leírásának. Egy helyen mégis elakadtam: Idézet: „A baj a negatív ágban lévő sokkal szerényebb méretű diódákkal van. ... Ha a -12V-os ágat multiméterrel visszacsipogtatjuk, eljutunk 2 vagy 3 db piciny diódához. Ha három darabot találtunk, az azt jelenti, hogy 2 db van közvetlenül a trafó tekercsekre kötve és egy darab van ezek között és a negatív ág kimenete között sorban.” Én a transzformátor tekercseitől indultam, és ott a négy kivezetés közül 2 egy 3 lábú Scottky diódához, 2 pedig, Idézet: csatlakozik.„2 db hengeres diódához a tetején összeforrasztva” Azt nem tudom pontosan, hogy ezek milyen diódák, mivel nem látom a pontos típusát. Ezeket a diódákat kell kicserélni? Az érthetőség kedvéért mellékelek néhány képet is. Illetve, még azt szeretném kérdezni, hogy 25V-os kondikat tettem a 16V-osok helyett. Így lehet használni 24V-ra, vagy inkább tegyek bele nagyobbakat? A válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
A "háromlábú" alkatrész két Schottky dióda, a +5 V ágban van. A 2 hengeres dióda is Schottky dióda, a +12 V ágban van és kisebb terhelhetőségű mint a +5 V ágé. A 24 V kimenő feszültséghez a 25 V-os kondenzátor nem felel meg. Üdv.: Feri
Lehet hogy jó leírásnak tűnik, de közel sem az. Ha normális tápot akarsz csinálni belőle akkor mindenképpen kell a vezérlésnek segédtáp (csinálsz neki egyet vagy bontasz egy ATX-ből). Normális rajzot is találsz itt a topikban (én is tettem fel vagy kettőt), azok alapján érdemes megcsinálni.
A rajzon azt is fogod látni hogy melyik diódákat kell cserélni és miért. A fojtót is át kell kötni, mert a nagy fesz/idő területre be fog telíteni.
Köszi a válaszokat!
Tegnap kipróbáltam, a pozitív ágat tudom 1,5-12V-ig szabályozni. Tehát az előbb említett diódák a segédtrafóra vannak kötve? |
Bejelentkezés
Hirdetés |