Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   2 / 118
(#) spark2 válasza PiperR hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Januárban egy haveromnak az ATX-es tápját javítottam, és ugyanez volt a hibajelenség, és egy kondi volt megsülve, más hibát nem találtam.
Szóval van egy kb. 2 W-os ellenállás ha jól emlékszem a +5V-on, és túl közel volt a kondi, úgyhogy jól megsütötte. Ezt a kondit cseréltem ki.

Amúgy én is építenék labortápot PC-tápból, de én bonyolítanám
2 db PC tápból indulnék ki, az elsőt nem bántanám, és ez szolgáltatná a +12 V tápfeszt a második PC táp vezérlő ic-jének (TL 494).
Ekkor a második PC tápot nyugodtan lehet piszkálni, csökkenteni a kitöltési tényezőt, csökkenteni a kimeneti feszültségeket (potival állítgatni), és állítgatni a túláram-védelem beállításait.
Ez lehet, hogy egy másik téma alá tartozna, meg nem tudom, mikor lesz időm ezzel foglalkozni.
(#) Sebi válasza PiperR hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Az, hogy egy másodpercig világít az izzó, arra utal, hogy nagy baj nincs. Először még azt próbálnám ki, hogy a +5V-ot és a +12V-ot is terhelve egy-egy izzóval elindul-e (némely tápban a +12V-ról is van egy járulékos visszacsatolás, így a +5V-ot terhelve - mikoris a +12V elkezd ettől növekedni - és leold).

Ha ezzzel a módszerrel tesztelve a jelenség ua., akkor nagy valószínűséggel a túlfeszfigyelő komparátorok kimenetén lévő késleltető elkó kiszáradhatott (1...10uF)
(#) Sebi válasza spark2 hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
ATX-es tápban ott van a kis készenléti táp, az látja el a TL494-et 24V-al.
Potméteres állítgatást kizárólag fix ellenállással párhuzamosan kötve javaslom, mert a poti esetleges pillanatnyi kontakthibája megszaladáshoz vezet.(tömeges félvezetőhalál)
(#) PiperR válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Rátettem az 5, és a 12v-ra is izzót persze egyszerre, ugyanaz leold a táp. Komparátor kimenetén lévő kondi? Sok kondi van benne, te arra gondolsz amelyik a 494-es ic közelében van? Vagy merre keressem?
(#) Sebi válasza PiperR hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Hát ez jó kérdés, hogy merre keresd, mert ahhoz látni kellene a nyákot. A TL494 hez legközelebb a soft-start kondi szokott lenni. Legjobb ha a 47µF-nál kisebb elkókat mind kicseréled, akkor nem kell megkeresni.
(#) Krisz03 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Hali!
Na, itt is összefutunk. Tudod, a tápegység topic.

Idézet:
„ATX-es tápban ott van a kis készenléti táp, az látja el a TL494-et 24V-al.”

Az ATX tápban nincs véletlen valami olyan trafó, amit fel lehet használni valami más áramkörökhöz (a másik topicban említett időkapcsolóhoz kellene)? Van rossz tápom, abból ki tudnám termelni...
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Hmm...?
Van olyan trafó az ATX tápban, ami más áramkörökhöz is felhasználható feszültséget szolgáltat a 230V-ból? Mondjuk 12 vagy 24V... Csak pár 100mA terhelhetőség kellene.
(#) Stadi válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Ha van rossz tápod, megnézed a NYÁKja alját, megskubizod, melyik trafóra megy a 230, kiforrasztod, rákötöd 230-ra direktben, és megméred a szekunder kivezetéseket egy voltmérővel. Persze közben vigyázol magadra, mert hálózati fesszel dolgozol. Így csak terheletlen feszt fogsz mérni, de következtetésekhez az is elég talán.

Esetleg ha nem attól rossz a táp, mert füstöl, vagy robban(t), akkor a kiforrasztós mókát megspórolhatod, és így valószínűleg egy pontosabb szekunder feszültséget tudsz mérni. Vigyázz a feltöltött elkókkal!

Nekem van itthon 3 rossz ATX tápom is, ahogy néztem, a hálózati trafóknak 1 primer és 2 szekunder tekercse van, utóbbi 2 közül az egyikhez szélesebb fóliadarab vezet, ebből arra következtetek, hogy az jobban terhelhető, de sztem 2-300mA-t bármelyik tekercse elvisz.
(#) Krisz03 válasza Stadi hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
No ez jó hír! Köszi!
Nekem is van 1, de lehet, hogy 2 is akad (ezért is kérdem, mert akkor nem kellene venni, hanem innen kitermelhető).
Természetesen vigyázok, szoktam is vigyázni. :yes:
(#) Sebi válasza Stadi hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Az a helyzet, hogy trafó kettő is van bennük, de egyikre sem megy "230" (gondolom ezen a hálózatot érted). A bemeneti zavarszűrő, lágyindító PTC után rögtön graetz egyenirányítás következik, ami 2db sorbakötött elkón 320V körüli egyent produkál. Erről él egy kisebb - +5V,+24V -os készenléti "flyback" tápegység, ennek a trafója kb 3cm magas, ferritmagos kivitelű. Mellette kisebb hűtőlemezen lakik a hozávaló kapcsolótranyó, egy-két kondi és ellenállás, zener. Ez a táprész legfeljebb 5...7W-os.
A Sunny-ban még PFC is van az elején, a DTK a legáltalánosabb.
(#) Krisz03 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Akkor ez mit is jelent? Nem használhatom olyan célra, hogy a 230VAC-t letranszformálja mondjuk 12 vagy 24 vagy hasonló kis feszültségre?
(#) Stadi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Igazad van. Tegnap, mikor kezembe akadt a panel, felületes szemlélő voltam. Az enyémben amúgy egy nagy és 2 kicsi trafó van. A legnagyobb az ábrán a T3 megfelelője. Akkor ennek a primerjén szerinted mekkora fesz van? 320V?

Így tüzetesen megvizsgálva egy panelt elég sok hasonlóság van a rajzhoz képest, bár van sok eltérés is, pl. a panelon nem találtam 78L05-öt, és a trafóról direktben jön a +5V standby, meg jobb fölül a szaggatott vonalas tekercs még megvan (a gyakorlatban egy gyűrűre tekert piros és barnás drótokat kell keresni), de a többi kis tekercs hiányzik, kettőt megtaláltam felszitázva, de rövidre van zárva a két forrasztási pont. Nyilván ez az olcsóság miatt van...
(#) Krisz03 válasza Stadi hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Na most már kellőképpen összezavartatok.
Akkor most használható valamelyik trafó arra, hogy a álózati AC 230V-t letranszformáljam valami kisebb feszültségre, vagy nem? :nemtudom:
(#) wadember hozzászólása Feb 13, 2007 /
 
Hali!

Persze a trafó használható kisebb feszültség előállytására csak nem direkt 230-al hanem kicsit az 50-Hz et fel kell turbózni 70-100 kHz-re mert egyébként nagyon látványos lessz a jelenség pláne ha a lakás kicsit nagyobb áramú megszakítókkal van ellátva
(#) Krisz03 válasza wadember hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Pff... Akkor ezt az elgondolásomat mellőzöm. Inkább keresek valami kis méretű 50Hz-es trafót.
Köszi!
(#) dilan válasza wadember hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Sziasztok!

A napokban hozzám került egy gép (p4-es féle 230Wos táppal) azzal a panasszal, hogy hosszú állás után bekapcsoláskor 2-t robbant. aztán én is megpróbáltam bekapcsolni amikor ismét 2-t robbant. Eközben a procihűtő venti nem forgott, csak rezgett.
Szemrevételezéssel megállapítható, hogy 4db 1000mikrós kondi pukkant, kettő a tápban, kettő az alaplapon. Feltételezem, hogy váltakozófesz került az alaplapra - emellett szól a rezgő venti, és az elpukkant elkók - de ha ez így van, akkor a legfontosabb kérdés, hogy az alaplap túlélhet egy ilyen "kondirobbantós" eseményt?
(#) Balázs válasza dilan hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Háát... Ha valóban váltófesz került a lapra, és ezt a digitális áramkörök is megkapták, akkor szerintem elég valószínűtlen, hogy túlélte. De ki tudja, ki kell próbálni!
(#) dilan válasza Balázs hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Én is ettől félek
De lehet-e más oka a kondirobbanásnak?
(#) Balázs válasza dilan hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Túlfesz, fordított polaritás. Tipikusan olyanok, amit az érzékeny félvezetők nem szeretnek.
(#) wargapityu hozzászólása Feb 13, 2007 /
 
elárulná valak nekem hogy miért nem szabad tápot terheletlenül üzemeltetni? őőő izé úgy hogy 1 totál amatőr fel tudja fogni. köszi szépen aválaszt előre is
(#) Sebi válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Ezt már többször leírtam, de mind1.
Ahhoz hogy a táp a kimeneti feszt tartani tudja a terheléstől függetlenül, szüksége van egy "mintára", azaz ebből a feszültségből egy osztóval a szabályzóeszközbe visszavezetett jelre.

A PC-tápokban az egyetlen szabályzott kimenet a +5V, erről van a visszacsatolás. Mivel ez egy 20A körüli terhelésre méretezett kimenet, az üresjáráskor (nulla terhelés) nem biztosítható a teljes értékű szabályzás, feszültségcsúcsok keletkeznek, amit a védőáramkör észlel, majd a tápot kikapcsolja.

Egy 12V45W-os autóizzóval terhelve biztosítható a zavartalan működés.
(#) Sebi válasza Stadi hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
A kis standby táp (magasra nőtt kistrafó) együtemű lévén a primer egyik végére a 320-at kapja.
A main(fő) táp trafóját half-bridge kapcsolás hajtja (2 tranyó + a két pufferkondi) azonkívül a primerrel sorban van még egy 220n...1µF X2 kondi is (ez amúgy majdnem rövidzár a működési frekin).

A zavarszűrőket hajlamosak kispórolni, hiszen nálunk semmiféle bevizsgálás nem történik.
(#) Stadi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Köszönöm a választ. Bár én ott megrekedtem tudásban, hogy félkilós hálózati trafókkal lehet előállítani kisebb feszültségeket (komolyabb áramerősséggel), szal ez a nagyfrekis hajtás nekem már magas.

Ami a bevizsgálást illeti, nem értek egyet, ui. mintegy 3 év alatt az ügyfél tökéletesen bevizsgálja a gépe tápját , utána meg jó esetben úgyis új gépet vesz. Én egyébként kifejezetten igyekszem mindenkit lebeszélni a 3-4000 Ft-os tápok vásárlásáról, és inkább a duplaennyibe kerülő példányokat szoktam javasolni. Elég kézbevenni a két kategóriát, súlyra is van különbség, meg az adattáblák összehasonlítása is tanulságos lehet azonos feltüntetett összteljesítmény mellett.
(#) spark2 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
Pedig azt hittem, hogy vállakozóbb szellemű vagy, és után-építed az ATX PC-táp standbye tápját
Engem nagyon érdekel, de még pár hétig nem tudok vele foglalkozni, és kiváncsi lettem volna az eredményre.

kis méretű 50Hz-es trafót 500 - 1000 Ft között lehet kapni, nyákba ültethetők, 100mA-t egy 2VA-es le tud adni.

az ATX PC-táp standbye tápja a szabvány szerint 5V-on 2A-t le tud adni.
a kapcsolási rajzon "SLAVE POWER SUPPLY" néven van, a hozzá tartozó alkatrészek a primer oldalon:
R58 C32 D31 R56 ZD2 R57 R55 C3 D28 C18 és T6 trafó; a Q12 tranzisztor meg minimum 800V-osnak kell lennie.
a kapcsolás érdekessége, hogy követni tudja a terhelést, vagyis ha nincs terhelés, akkor ritkábban kapcsol a tranzisztor.

(#) spark2 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
A potméteres állítgatást úgy oldanám meg, hogy benne hagynám az eredeti fix ellenállást, és azzal párhuzamosan kötném a potit, és ekkor elvileg lefelé lehet szabályozni a kimeneti feszültségeket.


ATX-es tápban a kis készenléti táp úgy tudom 12V-al látja el a TL494-et. De holnap délután megmérem. Ha elég teljesítményt tud adni a power tranzisztorok meghajtásához, akkor nem kell bonyolítanom a dolgot, elég lesz a poti is a fesz-szabályzáshoz.
Holnap ezt is megnézem, ez tényleg nem sok idő.
(#) spark2 válasza PiperR hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
Rosszul emlékeztem az ellenállásra: a +3.3V-os kimeneten (ahonnan a kábelek mennek ki) ott van egy 15Ohm-os ellenállás, R5 a kapcsolási rajzon (köszönet Sebinek a kapcsolási rajzért). Ez működés közben elég forró, és ami tápot javítottam, abban két kondihoz nagyon közel volt ez az ellenállás, és ezeket a kondikat kicserélve a táp működni kezdett.
Nem tudom, hogy ez segít-e, ha nem akkor lehet a kondikat sorban cserélni.

Valószinűleg a stantbye táp működik, ezt a TL494-es 12-es lábán ellenőrizni tudod: kb. 12V-ot kell kapnia.
(#) blokkmetal hozzászólása Feb 27, 2007 /
 
Sziasztok! Ma "hozzám vágtak" egy 480W-os ATX tápot, mondván, hogy rossz. Állítólag a bizti ment ki benne. Szemügyre vettem, eddig igaz is, de az valamiért kiment ugye.. Első körben megakadt a szemem egy 1000µF-os (10V) elektrolit kondin, ami szerintem mintha picit púpos lenne. Eddig még csak hallottam olyanról, hogy púpos a kondi, de nem találkozam vele (csak olyannal, ami már kinyílt
Mellékeltem egy kicsi képet az illetőről, szeretném, ha rögzítenétek (vagy cáfolnátok) a megfigyelésem helyességét. Mit érdemes rajt még megnézni, ami esetleg első számú gyanúsítható pont szokott lenni?

Köszönöm előre is!

ATX_kondi.JPG
    
(#) Sebi válasza blokkmetal hozzászólására (») Feb 27, 2007 /
 
Ez a kondi már talán ki is nyílt, biztosan száraz. Sajnos, ha a bizti kiment, akkor a primer kör 90% eséllyel halott...
(#) blokkmetal válasza Sebi hozzászólására (») Feb 27, 2007 /
 
A hangvételből jól érzem, hogy kuka lesz belőle? Csak kóstolgató vagyok táp témakörben...
(#) Frankye válasza blokkmetal hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Egy kondicserét - talán - még megér, de sok jóra ne számíts...
Következő: »»   2 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem