Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   3 / 118
(#) blokkmetal válasza Frankye hozzászólására (») Feb 28, 2007 /
 
Köszi, megpróbálom... Van arra 1ébként esély, hogy alkatrész cserével javítható, ha csak kondi cserével nem jó? Van otthon pár működő tápom, de ez még is csak 480W. De ingyen volt, így sokat nem veszítek vele...

Csak az elméleti tudásom gyarapítása céljából, nagyjából milyen specifikus alkatrészeket tartalmaz az a bizonyos primer kör?
(#) lithium hozzászólása Márc 31, 2007 /
 
Nekem is elkellene egy kis segítség a témában!(nem akarok új topikot nyitni) Van egy ACORP AC - 235ATX(tudom gagyi... )de kisérletezni még jó lenne.Egy ellenállást látok benne el"szineződve", s nem tudom megállapítani az értékét. Ha valakinek lenne egy ilyen tápja , megnézné az R703 ill. a mellete lévő Zd 701 zdióda értékét! Vagy esetleg egy gyári kapcs rajz is sokat segítene! Köszi!!
(#) blokkmetal válasza lithium hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Sajnos nem tudok Neked konkrét segítséget eszközölni a témával kapcsolatban, de keresel 1 embert a közeledben, 1-2ezer forintért kapható multiméterrel, szerintem kiméri Neked nagyon szívesen az említett ellenállás és zéner értékét.

Attól függ mire használod.. nem biztos, hogy gagyi.. Én pl egy 150W-os tápot használok vígan...egy panelfúróhoz. Olyan alkatrész nincs ami semmire se jó...

Kívánok sikereket az elektronikai problémákkal kapcsolatban...

Üdv:Márk.
(#) lithium válasza blokkmetal hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Köszi!, multéméter az van ellenállás is megvan, de a mért értéket sehogysem tudom párosítani az ellenálláson lévő, valamelyest látszódó színkódokkal...
(#) potyo válasza lithium hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
Ha megmondod, hogy az adott alkatrészek hová vannak kötve, akkor talán egy másik tápból is ki lehet nézni az értéküket.
(#) lithium válasza potyo hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
....Igen ..szóval..ott a többi kis "kütyü" közt a lapon, a két hűtő közt......, de inkább lefotózom, hátha ez segít. Az ellenálláson 150 ohmot mérek, de mint az a képen látszik talán v, f, n ?lehetett...nem-tom.
(#) sixtek hozzászólása Ápr 1, 2007 /
 
Lithium,

Ezekszerint a ST-BY tap durrant el.

A kerdeses zener 9V-os, az ellenallas 150ohm-os.
Ha ezeket csereled, nezd meg az elkot es a tranyot is, lehet azok is kuka... Meg egy-egy dioda is meghalhatott.
Szoval alaposan nezd at a ST-BY-reszt.

Jo munkat!
(#) lithium válasza sixtek hozzászólására (») Ápr 4, 2007 /
 
Köszönöm a segítséget, a táp újra jó formában !!Egy tranyó, kondi, ellenállás, zéner csere után.A kimenő tápfeszek rendben, bár terhelés nélkül a 12v-os kimeneten 13 v ot mérek...
Érdemes ezt számítógépbe betenni?
A lényeg: Táp megjavítva! Találkozunk a TV javítás topikban!!!!
(azért egy kérdés még zavar az ellenálláson a színkódok nem 150 ohm ra utalnak )
(#) Master_of_the_web hozzászólása Ápr 5, 2007 /
 
Helló!

Nekem is van egy Codegen típusú ATX PC tápom, és az neki a baja, hogy ha letestelem a zöld vezetéáket, vagyis bekapcsolom, pár másodpercre elindul, aztán leáll.
Készenléti 5V megvan rendesen, csak nem marad bekapcsolva. A panelen nem látni semmi égésre utaló jelet.

Esetleg az LM393P IC szállhatott el?

üdv, és Köszi!
(#) Isti hozzászólása Ápr 6, 2007 /
 
Van egy AT-s tápom, compaq PA-4151-9C.
Az a problémám vele, hogy csak egy secig indul el, hiába van 5V-on terhelés, és 5V-on olyan 12V közeli feszt adja eme kis időtartam alatt. Vajon meg tudnám e csinálni, hogy 20 és 5 között adjon ki feszkót (mindegy mijet csak menjen) és bírja a 10A-t. Amíg ment bírta a 18-t is... nem látok semmit, ami leégett volna...
(#) corleone hozzászólása Ápr 10, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy rossz 300w-os Codegen ATX tápom. Amikor rövidre zárom a zöld vezetéket az egyik feketével, megpróbálom bekapcsolni (terhelem közben egy vinyóval), de nem indul. Viszont hallok valami halk kattogásfélét (a tápból), amikor összeérintem őket. Kezdő vok táptémában, mi lehet a probléma?

Előre is köszi a segítséget.
(#) potyo válasza corleone hozzászólására (») Ápr 10, 2007 / 1
 
Valószínűleg az egyik szekunderoldali kettősdióda zárlatos.
(#) Isti hozzászólása Máj 9, 2007 /
 
Na van még 1 AT tápom... Csak annak az a baja, hogy valamiért 12V-on 2A felett leáll(pedig az van rá írva h 9,5A)
Tudjátok elkezd kattogni(túláramvédelem)
találkoztatok már ilyesmivel???
Mi lehet a baja(kondikiszáradás???)
(#) Tomi20 válasza Isti hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Igen ,ezt okozhatja a kimeneten lévő kiszáradt puffer kondenzátor. De ha csere utánna sem jó, akkor te kifogtál egy gagyi PC tápot. (én sem tudom terhelni a kimenetet, csak 6A-ral, utánna lekapcsol.
(#) potyo válasza Isti hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Az 5V-os ágon mekkora a terhelés?
(#) Isti válasza potyo hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
nincs rajta... Ekkora baj ezeknél???
Akkor lehet h teszek rá egy égőt...
Vagy a vízbontót, az fogyaszt, ha átkötöm 5 V-ra (3-5A)
(#) Georgee hozzászólása Máj 9, 2007 /
 
Üdv mindenkinek szerencsésen kiütöttem egy ATX-es tápot. A helyzet a következő véletlenül rövidre zártam a 12voltot és nem indul be valakinek van vmi 5lete hogy mit ütöttem ki?? Mert idáig táppal ilyen problémám nem volt! Segítségeteket előre is köszönöm (biztosíték jó de a kondik a graetz után nem igazán töltenek!!! jah a graetzre is rámértem az is jó)
(#) potyo válasza Isti hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Nem mondanám, hogy baj, de ha a 12V-os ágon ki akarod venni a max áramot, akkor az 5V-ra is kell terhelés, mert ha az 5V nincs terhelve, akkor az elmászik, és akkor a táp lekapcsol. Ezek úgy vannak tervezve, hogy mindegyik ágon lesz terhelés, mégpedig nagyságrendileg kb. egyformák. Ha bele mersz nyúlni, akkor a visszacsatolását át kell kötni a 12V-ra, valamint a túlfeszvédelmet az 5V-os ágról kiiktatni, és akkor már nincs szükség a terhelésre az 5V-on.
(#) Isti válasza potyo hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
ok kösz
lassan már bele merek nyúlni...
(#) potyo válasza Georgee hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Van a primer oldalon (legalábbis szokott lenni) egy NTC ellenállás, nézd meg azt, hátha az szakadt meg. Ha a pufferek nem töltődnek, amikor a hálózati feszültség megvan, akkor keresd meg, hol van még feszültség. De a zárlattal lehet, hogy kinyírtad a tranzisztorokat is, azokat is jó lenne, ha kimérnéd, illetve a szekunder oldali kettősdiódát is mérd ki!
(#) Georgee válasza potyo hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
a primerre rámegy a feszko a graetz még műxik de a két kondi már nem....
(#) Tomi20 hozzászólása Máj 9, 2007 /
 
A kapcsi tápokban hogy oldják meg a rövidzárvédelmet? Mert az én tápom nagyon hamar lekapcsol (6A) ez csak 84W, mert 14V-ra meg van emelve a fesz. Arra gondoltam, hogy a tekercset szétszedem, és áttekerem a 12V-os tekercset jó sok szálból (skin hatás miatt), hogy tudjon legalább 10A-t, de az elektronika akkor is lekapcsolná, de nem tudom, hogy hogyan nézi a kimeneti áramot...
(#) potyo válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Ez most egy módosított pc-táp? Mert ha igen, akkor a tiéd is azért kapcsol le, mert a többi ágon (főleg az 5V-on) nincs, vagy kevés a terhelés, és ott elmászik a feszültség. Szintén a visszacsatolás csak 12V-ra átkötése, és az 5V figyelésének kiiktatása lesz a megoldás. Pl. egy 78L05-el elő kell állítani stabil 5V-ot (a 12-14V-ból) a védelemnek, hogy jól érezze magát, vagy az 5V-os ág védelmét is összekötni a 12V-os ágéval (hogy melyik az egyszerűbb megoldás, csak a táp kapcsolásának ismeretében mondható)

A rövidzárvédelem a tranzisztorok bázisát vezérlő kis trafóval van megoldva, azon keresztülfolyik a primer áram is. Ha az túl nagy, akkor csökkenti a kitöltési tényezőt, ennek hatására leesik a kimeneti feszültség, és a védelem lekapcsolja a tápot (nagyvonalakban). Szóval ha ki akarod lőni ezt a védelmet, akkor a primer áram útjából vedd ki a kis trafót. Így szokás megoldani a pc tápokban. Elvileg lehet egy kis soros ellenállással is figyelni az áramot, vagy akár hall szenzorral is, stb.
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Nem tudom milyen tápod van (AT, ATX) de ha kiforrasztod belőle a komparátor IC-t (meg a környékén néhány ellenállást) akkor utána biztos nem fog leállni. De ilyenkor már célszerű a feszültség figyelését is a 12V-os ágra áttenni, az 5V-ról meg lekötni (ellenállás csere, kísérletezés)
Milyen vezérlő IC van a tápban? TL494?
(#) potyo válasza Georgee hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Akkor milenne, ha kimérnéd, hogy meddig jut el a feszültség?
(#) Tomi20 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Ez egy 200W-os AT tápegység, amiről egy autó erősítőt hajtok. A feszültség visszacsatolás át van kötve a 12V-ra, az 5V-on nincs semmilyen figyelés.
A tápegységben van egy DBL494 (ez vezérli) és egy DBL339 ez 4 műveleti erősítőt tartalmaz. A rövidzár védelmet teljesen nem akarom kiiktatni (attól még lehet zárlat a kimeneten) csak 3-4A-ral megemelni. Szerintetek elég lenne egy feszültség osztót belekötni oda, ahol össze van kötve a DBL339, és a segédrtafó? Mert akkor rakok oda egy potit, és be is tudom állítani, hogy mikor kapcsoljon le...
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Én a 200W-os tápomban úgy találtam hogy az áramkorlátnak semmi köze sincs a komparátorhoz (Bár lehet hogy más elven megy a tiéd). A 339-es ic a feszültségeket méri, és egy idő után (feltöltődik egy kondi) adja a PowerGood jelet az alaplapnak, ha nagy az eltérés a feszültségek között akkor tiltja is le a TL494-et. Néz meg hogy a TL494 1-es 2-es lábára nem csatlakozik-e valahogy (ellenállással) a komparátor kimenete (nézd meg az adatlapját). Én ezzel a megoldással találkoztam. De ha jól emlékszem kiforrasztottam a komparátort és akkor ment nélküle is.
A TL494 15-16-os lábával szokták megoldani az áramkorlátot, de nézd át a panelt, akkor meg lehet érteni
(#) potyo válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 9, 2007 /
 
Csak a visszacsatolás lett átkötve a 12V-ra, vagy a túl/alulfesz védelem is ki lett iktatva? Mekkora árammal terhelhető a 12V-os ág névlegesen?

Szerintem pont az a DBL339 látja el a védelem feladatát, nézd meg, hogy mik mennek rá! Illetve mérd le, hogyan alakul a feszültség az 5V-os kimeneten, ahogy növeled a terhelést a 12V-os ágon. Illetve próbáld meg, hogy az 5V-os ágra teszel valami terhelést (pl. autó fényszóróizzó(ka)t), és hogy ekkor is lekapcsol-e, ha a 12V-os ágat megterheled.
(#) Master_of_the_web hozzászólása Máj 9, 2007 /
 
Helló

Pár hsz-al előbb írtam egy tápról, ami csak pár mp-re indul és leáll. Akkor az IC-k re gyanakodtam, de aztán kicseréltem mindegyiket, és ugyanezt csinálja mint előtte. A fura az, hogy néha elindul(mikor egy darbig testelgetem a zöldet), de csak nagyon ritkán. Mi lehet akkor a hibás most? Ja, és 5Vsb továbbra is megvan.
Segítsetek lécci!
(#) milan válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Máj 10, 2007 /
 
Próbáld meg cserélni a bemenetnél a puffereket.Valószínűleg ki vannak száradva.
Egyébként ez nem túl jó táp. A rossz tápjaim közűl ebből a típusból van a legtöbb.
Következő: »»   3 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem