Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 25
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Köszönöm a választ, majd szétkapom megint és méregetek. Nem nagyon értek hozzá sajnos. Olyan butaságra is gondoltam, hogy mi lenne ha azt a pici áramkört kikötném és csak a cellák és a venti kapna 12 voltot? Melegítésre úgysem akarom használni a tatyót. Amúgy PC tápról ment tavaly egész nyáron, de idén meg már ezt csinálja.
(#) Gafly válasza Laurox hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Vagy még egy lehet ahogy jobban belegondoltam: elmozdult/nem érintkezik rendesen a peltier a hűtőbordával és hiába fújja a ventillátor, nem tudja elvezetni a hőt. Ekkor ugye hiába hűvösebb az egyik fele mint a másik, összességében csak melegebb lesz. Utólag belegondolva ez valószínűbbnek is tűnik, mint hogy a panel gondol egyet és megfordítja a polaritást.
Azt nem tudom mit csinál az a panel, de vélhetően direktbe is lehet kötni a ventillátort és a peltiert (elvileg annyira nem kényes a feszültségre). Persze ha leesett a hűtőbordáról, akkor így sem fog hűteni
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Üdv!
Ez igaz, nem a feszültségre, az áramra, és az általa generált melegre kényes a cella a panel valószínűleg áramkorlátozó lesz mivel a cella tönkremegy ha sokáig az előírnál magasabbat vesz fel. A hiba időszakos teljes zárlatra utal.
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Amikor szétkaptam, újra pasztáztam és a helyére csavaroztam ahogy volt. Ment is 2-3 napig rendesen, erre ma elkezdte megint a kívül-belül melegedést. Szóval a panel a helyén van.
(#) Laurox válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Hol lehet zárlatos? Azon a bélyeg méretű panelen, ahol van 3 dióda és egy ellenállás?
(#) ktamas66 válasza Laurox hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Ilyen zárlatot könnyű keresni, ahol a legmelegebb, azon a környéken van . Nem hiszen, hogy a panel annyi hőt tudna átadni a bordának.
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Elnézést, eddig marhaságokat írtam (emlékezetből) négy dióda van benne és nem ellenállás, hanem inkább biztosíték lehet. A nyíllal jelölt kábelt már én forrasztottam bele, mert ahogy látszik is a panelen, a piskóta csatlakozó nagyon tré volt már. Először azt hittem az a baja, mert a forrasztás után megint szépen hűtött 3 napig!
(#) Gafly válasza Laurox hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Ahogy nézem ezt a komoly "elektronikát", ez csak annyit csinál, hogy hűtés és fűtés üzemmódban is egy irányban forogjon a ventillátor.
Szerencsére a piskóta csatlakozón tudsz feszültséget mérni, ha igaz a peltier zárlatra vonatkozó gyanú akkor leesik a feszültség (már ha attól függően persze hogy miről táplálod, mert egy autó akksit nem biztos hogy érezhetően leszív). De még jobb lenne és/vagy áramot mérni.
Ahogy nézem sok más nincs benne ami elromolhat, szerencsére viszonylag olcsón lehet peltiert kapni...
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Bingó! Igen, én is most jöttem rá a full laikus fejemmel, hogy a motor miatt kell a dióda kör vagy mi. Viszont a motor csak 3-v-ot kap és úgy tűnik az a baj. Alig vánszorog, így nem tudja hűteni a bordákat. És forró az a zöld izé is. (Ellenállás?)
A 11-12 volt megvan. PC tápról nyomom neki.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Van itt még valami. Mi lehet ez a két bigyó amit megjelöltem? az 1-es a peltier alatti hideg alutömbbe van rejtve, valami termosztátnak gondolom, de soha nem állt le tőle a "gép". A 2-es szerintem olvadóbiztosíték lehet, mert az a külső forró hűtőbordára van csavarozva. (250v 5A van ráírva) Lehet, hogy hülyeségeket beszélek...
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016

tatyó4.jpg
    
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Nos tehát: Először is köszönöm nektek a segítséget!
Erős a gyanúm, hogy a cella átment zárlatba. (Ha tud egyáltalán ilyet) Mert könnyedén elengedett a "piros lába" pedig vigyáztam rá bontás közben. Tehát nem én szakítottam le. Visszaforrasztottam, és azután még egyszer elindult a kezemben (direktbe kötve) és mindkét oldala sütött mint a rosszbaj! Szerintem beteg volt mindvégig, mert ilyet már nem először produkált. Tehát a megoldás: venni egy új cellát. 1500 körül lehet szerezni, semmi gond.

Köszönöm, sziasztok!
(#) Gafly válasza Laurox hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Köszönjük, hogy utólag megosztottad az előzményeket
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
???? Mindent akkor írtam le amikor történt és amikor rájöttem!
(#) Gafly válasza Laurox hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Viszont mindannyian tanultunk belőle. Én például biztosan

Más: Hol lehet kapni 1500-ért Peltert?
(#) Laurox válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
(#) Boci0123 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1
 
Nálam is van 3-4 db, ha érdekel írj.
(#) holex válasza Gafly hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Ebayen 600-ért is van, ingyen szállítással.
(#) Gafly válasza holex hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Ha nekem ajánlgatjátok, akkor nekem nem kell. De a többiek nevében azért köszönöm.
(#) gabor128 hozzászólása Júl 13, 2016 /
 
Üdv,

Kis segítséget szeretnék kérni a peltier elemmel és hűtőborda méretezéssel kapcsolatban.

Arról van szó, hogy kell egy kb 25x25cm-es hideg felület. Egy Alu lap lenne ez és alatta 2 vagy 4 peltier elem lenne, majd azok alatt pedig lenne egy nagyobb alu "lap", ami egyben egy váz is lábakkal. Ez vezetné el a hőt. A lábak között meg egy tápegység lenne.

A peltier elemeket a táp hajtaná meg, ami állítható és kb max 16V-ot tud. Áramban szintén kb ennyit lehet kivenni belőle max. Ha a Th 25C-on tartva elég lenne 20C különbség. Így a hideg oldal kb 5C lenne. Tehát nem akarom max-on hajtani a Peltier elemeket. A 2 vagy 4 db azért kellene, hogy egyenletesebben és gyorsabban hűtsön.

-A kérdés az az, hogy mekkora felületű kell legyen a nagyobb alu váz, hogy megfelelően elvezesse a hőt? - Erre kellene valami leírás. Hőátadások, felület számítás, kell-e aktív hűtés (venti), stb.
-Illetve a petier adatlap értelmezésében is kellene némi segítség.
-Illetve a peltier beszerelésével kapcsolatban is szívesen várom a javaslatokat. Mivel még soha nem építettem be. Pl. Kell-e hővezető paszta az alu felületekre és a peltier közé?; kell-e az elemnek plusz elektronika, vagy simán rá lehet kötni a tápra?

Tudtok segíteni ezekben a kérdésekben?
A google nem dob fel túl sok értelmes leírást.

Előre is kösz!
(#) Bakman válasza gabor128 hozzászólására (») Júl 13, 2016 / 1
 
A lehető legnagyobb legyen az alu váz, mindenképpen ventilátorral. Hővezető paszta kell mindkét oldalra, különben nem ér semmit az egész. Ha a tápegység akkora feszültséget ad, amekkorát elbírnak a peltier elemek, semmi trükk nem kell, mehet rá direktben. A tápegységnek is bírnia kell a terelőáramot. Ha hőfokszabályzást is akarsz, akkor kell kiegészítő elektronika.
(#) Laurox válasza Boci0123 hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Ha nálad is 600 Ft/db., akkor érdekelne 2-3 db a nem túl távoli jövőben!
(#) Laurox válasza Bakman hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Kapcsolódó kérdés:
A peltier mehet "éjjel-nappal"? Nem kell pihennie? (kb 2-3 hónapra gondolok, amíg tart a nyár)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) gabor128 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Szia!

paszta-ok
A peltierhez nem kell hőfok kijelzés, meg semmi extra.

Az alu vázzal kapcsolatban pont azt akartam megtudni, hogy hogy lehet kiszámolni hogy mekkora kell, mivel nem mindegy, hogy egy pl. 2cm vastag tömb kell, vagy 3-4cm, stb.
Valamit már tudok róla, hogy hőátadásokat kellene számolgatni soros "ellenállás" rajz alapján, melyek a hőátadást jelentenék. Pár dolog nem világos számomra. Pl. a peltier elem adott karakterisztikánál mekkora hőmennyiséet generál. Majd a Th25-höz való hő különbséget hogy lehet elvezetni az alu tömbbe. Mekkora felület kell, stb. Majd az alu tömbből a levegőnek hogy adja át. Előre gyártott hűtőbordákon ráírják, hogy W/K, de most ez nem olyan lenne.

Szóval erre a hűtőborda méretezésre kellene egy érthető leírás. A neten eddig vagy valami rizsázást találtam, vagy túl tudományos infókat. Az tény hogy nem egyszerű ilyeneket számolgatni.

Valaki más?
(#) Bakman válasza Laurox hozzászólására (») Júl 14, 2016 / 1
 
Mehet, bírja.
(#) xNorbi válasza erbe hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Helló, közben megvalósítottam az említett szabályzó áramkört. Dióhéjban összefoglalva:

Egy petlier elem két hűtőborda közt van, az alsó hűtőborda vízbe úszik hogy legyen minek leadni a hőt. A felső bordán van egy BMP180 hőmérséklet szenzor amit egy Atmega olvas ki (ez a visszacsatolás). Az atmega PID szabályzóval PWM-en keresztül hajt meg egy H-hidat (így fűteni is tudok). A vidóban már látni hogy elég jól működik.

A kérdésem az lenne, hogy tudok-e javítani valamelyest a hatásfokon ha a peltier elemmel párhuzamosan kötök egy kondenzátort? És ha igen milyen értékű kössek?
A PWM frekvencia 490 Hz, a modul ellenálása 4.2 ohm. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
(#) Bakman válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
A hatásfokon úgy tudsz javítani, hogy hűtéskor a meleg oldalt lehűtöd a lehető legjobban, fűtéskor a hideg oldalt melegíted. A kondenzátor, vagy bármi, amit a peltierrel párhuzamosan kötsz, csak rontani tud a hatásfokon, a befektetett energia egy része a párhuzamosan kapcsolt alkatrészen fog "lecsapódni".
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
(#) Gafly válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
A kondenzátortól csak a vezérlőd fog szenvedni/jobban melegedni.
(#) eSDi válasza xNorbi hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Üdv!

A BMP180 első sorban egy nyomás és magasságmérő, ami hőmérsékletet is mér ezen kívül. Ha nincs konkrétan használva a nyomásmérés, akkor ide teljesen felesleges (de gondolom ez volt kéznél). A végleges megoldásban használj szerintem PTC szenzort, pl PT100-at, mert ennél lehet gondot fog okozni a páralecsapódás.
(#) jucsaba válasza eSDi hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Esetleg pt1000 ?
(#) eSDi válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Teljesen mindegy, csak az ellenállása más. De akár valamelyik KTY8x-xxx is jó.
Következő: »»   18 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem