Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Fából meg tudom csinálni, de azt se jó, ilyen kis fa fogaskerék nem megbízható. Most pl szeretnék egy fóliasátor ablakot kinyitni a lehető legegyszerűbben” Azt írod, a programozás nem gond. Veszel egy ilyen modell szervót,egy- két bicikli küllőt, két vékony lécdarabot, pár csavart és csinálsz egy csuklókaros nyitót. Ehhez fűrészen, kézifúrón, kombinált fogón, csavarhúzón kívül más szerszám nem kell. Egy mikrokontrollerrel meg megvezérled a szervót.
Ha a motort össze tudod hozni egy menetes szárral, akár direkt hajtással, fogaskerék sem kell, az már nyerő
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2023
Csinálhatsz egy zsinórós mechanikát ami feltekerve a zsinórt nyitja az ablakot.
Kár az energiáért.
Feltett egy kérdést és két napja a fórum felé sem néz. Nem az első, és vélhetőleg nem is az utolsó, aki csak azért ír be valamit, mert leült a topic.
Sziasztok.Székesfehérvár környékén(+10km) tud valaki PIC-et égetni?Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2023
De,amúgy igen.Csak bonyolítom....
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2023
Csak régebben,mikor aktívabb voltam itt,volt egy ismerősöm,tanár.Ö szokott nekem AVR-t,PIC-et írni.Át mentem volna hozzá beszélgetni,de már rég óta nincs jelen az oldalon.
Üdv. Bakman! A héten sikerült az általad javasolt programmal megcsinálni. Minden gombnyomásra mást csinál. Átírtam a ide oda futó fényt, helyette a 0-ás pinen egy led, a 3-as pinen négy villog. Annyi gondom van, hogyha feszültség alá helyezem, mind a négy LED világít. Napok óta ezt a hibát kutattam, de nem jövök rá a hibára.
Ez lemaradt: Csak Proteus-al próbáltam. gondolom, hogy élesben is ez történne.
Szia!
Egy kezdeti alapbeállítást tegyél bele, különben nem biztos, hogy kikapccsal indul!
Üdv. Kissi! Nagyon köszönöm a segítséget, most már jól működik! Valóban igazad van, mert az assemblynél is olvastam és csináltam, hogy a leendő munkaregisztert érdemes törölni mielőtt használjuk, hogy ne maradjon benne semmi hazárd kód. Bakman és a Te segítségeddel sikerült a régi álmom! Párszor átrágom rajta magamat, hogy értsem a teljes működést. Következő lépés a TIMER használata lesz itt a C-ben. Még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek aki segített!
Sziasztok!
Adódott egy olyan feladat, hogy meg kéne mérjek mikrokontroller A/D-vel, egy nagyon zajos jelet. Milyen megoldást javasoltok? Van erre valami hardveres megoldás? RC szűrés? Nem feltétlen csinálnék szoftveres RMS számolgatást, túl sok időt venne el a többi folyamattól. Hogy illene ezt megoldani? Segítséget előre is köszönöm! Üdv: Balázs ( 0 és 5V között lenne a jel, csak ilyen csúnya) A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2023
Az újabb PIC-ekben van ADC2 (ADCC) modul, tud aluláteresztő szűrőként is számolni, vagy te teszel a jel és az ADC közé egy RC szűrőt.
Mekkora a zavar frekvenciája? Mekkora a kiválasztott PIC A/D konverterének átalakítási ideje?
Jól látom 10us/div az idő beállítás. Egy 48 MHz órajelű PIC18 10 bites A/D egységnek minimum 11 * 2 / Fosc idő (kb 46us), egy 12 bitesnek 13 * 2 / Fosc idő (kb 54.2us) kell a konverzióhoz.
Köszönöm mindkettőtöknek a választ! A zavarjel frekije ahogy számoltam 100KHz nagyjából. Az igazság az, hogy PIC-kel már pár éve nem foglalkozom, anno assemblyről áttértem Arduino C-re. Bíztam benne, hogy kapok valami hardveres tippet. Ezért írtam csak egy mikrokontrollert, mert feltételeztem hogy az A/D-jük nagyban hasonlít. Ennek az A/D konverzió sebességét nem ismerem, eddig nem volt ilyen időkritikus projektem. Délután ha tudok vele foglalkozni, megpróbálom szoftveresen megoldani az RMS-t. Remélem nem tűztök mágjára.. Üdv: Balázs
Ilyen nagy frekvenciához szerintem egy ellenállással töltögetett kondenzátor is elég lehet szűrni. Úgy kell kiválasztani, hogy az alapjeled még átvigye, de a zajt már ne. 1kOhm ellenállás 100nF kondenzátorral például a 100kHz zaj mintha nem is lenne. Lásd filter kalkulátor: https://www.trance-cat.com/electrical-circuit-calculators/en/rc-low...or.php
Az egyszerűbb vezérlők a 100kHz-nál kisebb mintavételi frekvenciát tudnak, tehát digitálisan szűrni nem nagyon lehet. Ha pontosan periodikus a zaj, akkor lehetne szinkronizálni hozzá a mintavételt. Ha pedig lassú a mérendő alapjel, akkor komparátorral és DAC-vel is lehet közelítve mérni, vagy szinkronizálni a zajhoz. De ez mind bonyolultnak tűnik.
Üdv Mindenkinek! Valami leírás létezik magyarul arról, hogy hogyan lehet C-ből ill. ASM-ből HEX-et varázsolni?
Igen!
![]() ![]() ![]() Ilyen kérdésre csak ilyen választ várhatsz! Egyáltalán milyen C? CCS-S, CX, CX8 stb ... Milyen programod van amiben PIC programot lehet írni, PIC-et lehet programozni?
Semmim nincs, csupán kérdeztem, hogy van-e erről valami irodalom, de most már tudom, hogy igen. Égetni be tudom, de asm-et vagy c forráskódot nehéz. Azért köszönöm! További szép napot
![]()
Enyhén szólva kissé elvaultak: de magyarul vannak:
Juhász Róbert: MPLAB oldala Varga László: MPLAB 8.10 leírása Varga László: Assembly programozás Ezek már frissebbek: MPLAB X projekt létrehozása és letöltése Curiosity panelra MPLABX telepítése, első használata (PIC32 és CX32 fordító) A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023
Köszi! A Juhász Róbert írását megtaláltam, a többit is átnyálazom.
Tetszik a kezdő mondat:
Idézet: „"Amit nem lehet Pascal-ban megírni, azt C/C++-ban meg lehet. Amit nem lehet C/C++-ban megírni, azt Assembly-ben meg lehet. Amit nem lehet Assembly-ben megírni, azt nem lehet megírni!”
Bár nem én vagyok az Igazi Programozó (aki így írja: copy CON: program.exe), de volt már, hogy a .hex fájl közvetlen átszerkesztését találtam a leghatékonyabb módszernek.
![]()
Sziasztok!
Most először használom a mellékelt képen látható kontrollert. Az lenne a kérdésem, hogy ha az USB-t nem akarom használni, be kell-e kötni valahová a Vusb lábat?
Úgy tudom, hogy igen, mert ez a beépített feszültségstabilizátor kimenete, ahonnan a CPU is kapja a tápellátást. Bővebben: Link
Én mindig adatlap alapján oda biggyesztettem egy kondenzátort.
Programozáskor figyelni a Vdd feszültségre.
- Ha a RA0, RA1 vonalak közvetlenül kapcsolódnak a programozóhoz, a Vdd -t maximum 3.3V -ra állítani. - Ha kell az 5V -os Vdd feszültség, akkor feszültség határolót kell a RA0, RA1 és a programozó közé iktatni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |