Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   513 / 1221
(#) icserny válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

(#) Chipmunk1960 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Szia? Igen érdekes cikk, nemhiába, "Tudnak valamit az Oroszok" Fogom a PIC-em s elviszem egy agysebészhez, hogy nyissa már fel, s törölje a rossz emlékeit! Egyébként igen, valami ilyesmire gondoltam, ami csak az 'olvasásvádelem' bitet törli, s a program-memóriát nem bántja. De most már kíváncsiságból azért is keresek egy bontottat s csinálok rá ablakot, mint a régi EPromokon volt. Köszi a linket! Üdv: Mike
(#) janni hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek. Egy usb-t játékvezérlőt szeretnék építeni, amit ezen az oldalon találtam. Sajnos nincs sok tapasztalatom az építéshez. Szeretem a "csináld magad" dolgokat, mert nem szeretném több ezer forintból megvenni ha olcsóbban is megépíthetem. Szerintem nem lenne nehéz megépíteni viszont a pic-et nem tudnám "beprogramozni". Ebben tudnátok segíteni, hogy hogyan lehetne megoldanom?

Előre is köszönöm,
Üdv janni
(#) Bakman válasza janni hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Maga a PIC kb. 1000 Ft. A programozáshoz meg egyszerűen feldobsz egy hirdetést, tuti lesz valaki a közeledben aki esetleg egy túró-rudiért megcsinálja neked.
(#) don_peter hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Srácok, van olyan utasítás ami egyszerűen törli egy memória teljes tartamát vagy végig kell léptetni és üres hellyel feltölteni a foglalt területet?
25LC640-es memóriáról van szó...
(#) don_peter válasza janni hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Szerintem tervezz a nyákra egy ICSP csatlakozót a programozáshoz, hogy könnyedén módisítható legyen bármikor a cucc.
PICKIT2-vel utána szépen lehet programozni.
Pesti vagy?
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Ne légy lusta elolvasni az adatlapot! A 3-1 táblázat szerint mindössze hatféle utasítása van, el győzöd olvasni. Ebben nincs törlő utasítás, de minek is lenne? Azt írsz bele, amit akarsz.
(#) janni válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Hali!
Nem pesti vagyok sőt, távol lakom a városoktól is, emiatt nem is hiszem, hogy találni fogok a közelben olyan embert, aki ezt elkészítené nekem. Nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz csak a számítógéphez szeretnék saját készítésű kontrollert csatlakoztatni, és ezt találtam ami aránylag egyszerűnek tűnik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) don_peter válasza icserny hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Nem voltam lusta, és ezért is mertem megkérdezni mert nem találtam törlő parancsot.
És ezek szerint meg is válaszoltam a saját kérdésem, de szerettem volna, ha leellenőriztek.
Köszi
(#) don_peter válasza janni hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Akkor ez így gáz.
Esetleg még Fehérvár lehet jó, ha az közelebb van neked.
Engem is foglalkoztat a dolog, szóval majd, ha időm engedi áttervezem a nyákot és megépítem illetve belenézek a programba is.
Már letöltöttem.
Egyelőre 2eFt körül találtam csak ilyen PIC18F2455-ős chipet, tehát a megépítése olyan 3-4eFt lesz.
(#) Hp41C válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Sok-sok éven át gyakorolták... Mit gondolsz, hogyan készült a KP580BM80A ?? Az I8080 2.5 mm -es lábtávolsággal készült véltozata? Szgyelano v szszszr
(#) Chipmunk1960 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Szuper! Egy ilyen lábkiosztású IC-t én is találtam egy autóriasztóban, azóta sem tudom beazonosítani. Lehet valamilyen PIC? Csak gyanakszom, hogy a kódhoz lehet köze, mivel közvetlen a rádió-modul panelje mellett van. /Azt már kivettem./ Üdv:Mike

IMG_2762.JPG

(#) eSDi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Üdv!

A KS57C0002 adatlapja. Ez egy Samsung 4bit-es CMOS MCU.
(#) Chipmunk1960 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Szia, Köszi! Nem tudom, nekem miért nem adta ki.....
(#) eSDi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Először én is a felső karaktersorozatra keretem rá, arra nem talált semmi értelmeset.
(#) eSDi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Üdv!

Idézet:
„The circuit is designed for a PIC18F2455. However, PIC18F2458/2550/2553 can be used as well. (No changes at the hardware or HEX-file would be necessary.)”

Az oldal szerint változtatás nélkül a következő kontrollerekkel is jó: PIC18F2458/2550/2553
Talán ezek közül találsz valamelyiket olcsóbban.
(#) don_peter válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Köszi, nem olvastam végig...
PIC18F2555-re hozott fel 950Ft-ért SMD-ét és 1055Ft-ért DIP-es tokozásút.
Így csökken az ár...
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

PIC18F2455 I/SO 940Ft+Áfa a ChipC@d -nál.
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Thanks, nem ismertem az oldalt.
SMD-ébe látom van náluk.
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Idézet:
„nem ismertem az oldalt”

Végülis a MicroChip magyarországi hivatalos forgalmazója...
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Végül is most kezdtem el foglalkozni a témával
(#) danydosster hozzászólása Ápr 13, 2014 /

Sziasztok!
Egy 12F629 -s piccel kapcsolatban lenne kérdésem. Készítettem egy egyszerű kapcsolást hozzá
(kondi, 5vstab ic, kondi, pic, ellenállás , led) egy egyszerű led villogást akartam megcsinálni vele, de sehogysem akar működni, sőt olyat csinál hogy nem is értem.
Ha valahogy elkezd villogni a led, akkor csak felvillan majd ki, (pedig a programban ugye delay_ms(1000) szerepel. Van olyan mikor nem is csinál semmit, de nagyon furcsa hogy mikor ujjal vagy csavarhúzóval közelítek a pic hez akkor led folyamatosan világit.
Mit csináltam rosszul, vagy lehet a pic már bedöglött?
(#) cross51 válasza danydosster hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Az MCLR? 4,7k-10k felhúztad Vdd-re?
(#) vicsys válasza danydosster hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Vagy kikapcsoltad programból? Tedd fel a CCS-s topicba a programot.
(#) danydosster válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Ez volt a gond!
Köszönöm szépen!!
(#) cross51 válasza danydosster hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Vagy majd, ha esetleg kicsi helyen kell elférned és ez az MCLR ellenállás nem fér el akkor amit vicsys ajánlott CONFIG-ba MCLR = OFF és így bemenetként is tudod használni az MCLR-t.
(#) danydosster válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

valami gond lehet a kódommal, c ben írtam, microC pro ban, de sehogysem megy.
Valahonnan leszedtem egy hex kódot ami egy síma led villogtató azzal meg megy
(#) Pet91 hozzászólása Ápr 13, 2014 /

sziasztok, egy 4mhz-es oszcillátor van a pic-emben, és én szeretnék egy 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjelet érzékelni az egyik lábán (clock) hogy egy másik lábon ezzel szinkronban adatokat küldjek (felfutó élen) a clock periódusa 32us.
a következőt próbáltam a dologra:
  1. while clk=1
  2.   delayUS 1
  3. wend
  4. data= getbit byteOUT, i
  5. while clk=0
  6.   delayUS 1
  7. wend

ez a kód a felfutó élen a byteOUT változó i-edik bitjét küldi el. azonban nagyon nem működik a dolog... hogyan kéne ezt? lehet hogy túl lassú az oszcillátorom?
köszönöm a segítséget, fontos lenne.
(#) danydosster hozzászólása Ápr 13, 2014 /

Üdv!
Mi lehet a gond egy Pic 12F629 essel ha olyat csinál hogy:
Kezdetben villogtat egy ledet majd ha a GP5 öt kapcsolóval felhúzom akkor át kellene kapcsolni egy másik led re. De nem csinál semmit. Megáll. Olyan mintha pause lenne.
Ha akkor kapcsolom át mikor a led felvillan akkor úgymarad, vagy ha akkor mikor nem világit akkor szintén úgymarad. Olyan mintha a programban megállna.
Tudja valaki mi eredményezhet ilyet?

1. #ifdef _PIC12F675
  2. #pragma DATA_CONFIG, _CPD_OFF & _CP_OFF  & _WDT_OFF & _BODEN_OFF & _PWRTE_OFF  & _MCLRE_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
  3. #endif
  4.  
  5. #define v 500
  6. #define f 700
  7.  
  8. void init_ports(void) {
  9.    GPIO = 0x00;
  10.    TRISIO = 0x32;
  11. }
  12.  
  13. int get_key() {
  14.    if (GP5 == 1) return 0;
  15.    return 1;
  16. }
  17.  
  18. void feher() {
  19.      GPIO = 1;
  20.      delay_ms(f);
  21.      GPIO = 0;
  22.      delay_ms(f);
  23. }
  24. void voros() {
  25.      GPIO = 2;
  26.      delay_ms(v);
  27.      GPIO = 4;
  28.      delay_ms(v);
  29. }
  30.  
  31. void main() {
  32.  
  33.   init_ports();
  34.  
  35.   while(1) {
  36.            if (get_key() == 1) feher();
  37.            if (get_key() == 0) voros();
  38.   }
  39.  
  40. }
(#) ktamas66 válasza danydosster hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

A TRISIO beállítását hex.-ben add meg.
Következő: »»   513 / 1221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem