Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! A PIC-es témában nagyon kezdő vagyok, ezért szereztem egy PICKit 2 starter Kit-et.
A kérdésem az ebben lévő PIC-cel kapcsolatos (Egy projekthez kell). Melyik lábakat lehet analóg bemenetnek használni és hogyan? Az RA0-s láb rendben van, azzal van példaprogram is. De nekem úgy kéne, hogy az RA0 és az RA1 láb is kapjon analóg jeleket. (Persze nem egyszerre.) Erre rá lehet venni ezt a típust? Amit találtam leírást, abban azt írták, hogy ide a referenciafeszültséget lehet kötni. Mást nem? Az se baj, ha csak másik lábon lehet analóg jelet fogadni. Csak az a fontos, hogy legyen legalább két analóg bemenetre lehetőség. Meg lehet ezzel a típussal oldani? (Kísérletezni nem merek.) Szép napot mindenkinek!
A chip adatlapjában keresd meg az analog-digital converter részt, ott megtalálod, hogy melyik lábakat lehet analóg célra használni.
Kisérletezés nélkül nem lehet tanulni. Az, hogy valami tönkremegy kisérletezés közben, bárkivel előfordulhat. Az ilyesmiben az a jó, hogyha még valami tönkre is megy, legalább nem kerül túl sokba.
Most gondolkozom, hogy lehet, hogy ebben a chipben nincs is AD konverter (nincs nálam adatlap). Ezesetben csak a komparátor marad, mint analóg szintet fogadó eszköz. Szóval ekkor meg a comparator fejezetet keresd meg.
A 16F690-ben 12 csatornás ADC van. Ha külső referencia feszültséget akarsz használni, akkor az RA1 láb ehhez kell, tehát csak 11 csatorna áll rendelkezésedre
Sziasztok!
Nem témába vágó és ezért bocsi! Tudja valaki mi lett a Király utca 80-ban lévő alkatrészbolttal? Előre is köszi!
Üdv! Ezt tessék olvasni!
Köszíííííííííí!!!!
Nem kell annyira hiányolni. Itt vagyok.
![]() Csak a pájamunkát írtuk és azért nem jöttem fel megnézni, hogy válaszoltak-e már. (És nem is számítottam ilyen gyors segítségre, amit minden segítő szándékú embernek köszönök.) Mindjárt elmélyedek a válaszokban. Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget. Pár perc és újra jelentkezem. ![]() Addig is sziasztok!
Potyo és Ccalfa: Köszönöm mégegyszer a segítséget.
A pontot azért Ccalfa kapta, mert a chip adatlapját már régebben is megnéztük, csak nem tudtuk értelmezni az ábrát. De ezzel a magyarázattal már értjük. Köszönjük. Szép napot! :wave:
HiTech C alatt egy megoldas az AD atalakito hasznalatara 2 labon:
if ((ADIF) && (ADIE)) { ADIF = 0; if ((ADCON0 & 0b00111100) == 0b00101100) { alap = (ADRESL + (ADRESH << 8)); ADCON0 = ((ADCON0 & 0b11000011) | 0b00001000); } else if ((ADCON0 & 0b00111100) == 0b00001000) { ellenorzo = (ADRESL + (ADRESH << 8)); ADCON0 = ((ADCON0 & 0b11000011) | 0b00101100); } else { ADCON0 = ((ADCON0 & 0b11000011) | 0b00001000); } } Remelem jol fog latszodni majd... Az init resze: Ebbol kiderul melyik labak hasznalodnak... ANSEL = 0x00; ANSELH = 0x00; WPUA = 0x00; IOCA = 0x00; //AD TRISB5 = IN; TRISA2 = IN; ANS2 = 1; ANS11= 1; ADCON0 = 0b10000001; ADCON1 = 0b01000000; ADIF = 0; ADIE = 1; GODONE = 1; PEIE = 1; GIE = 1; Es nem elfelejteni az ad atalakitast indito timert (a feladatnal 1ms-es mintavetel eleg volt, es a PIC sem kolbaszol allandoan az interruptban): if ((T0IF) && (T0IE)) { T0IF = 0; GODONE = 1; } Es a tmr init: //TMR0 OPTION = 0b00000100; T0IF = 0; T0IE = 1; >>>>
De jó, még egy PIC-es téma! A végén már nem lesz elég a szerver, annyi felesleges topicot nyitnak, pedig a PIC Miértek ki is van emelve!
![]()
ajánlom a témanyitónak: 16f689 a/d
|
Bejelentkezés
Hirdetés |