Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Primo TV Computer
Lapozás: OK   3 / 3
(#) nedudgi válasza linx hozzászólására (») Szo, 20:25 /
 
Sérültek a kondenzátorok? Mindentől függetlenül cserélni kell.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») 8:40 /
 
Egy javításnál ( különösen ha "zavaros" a hiba) nem szabad ennyire egy irányból nézni. Ha az embernek van egy elgondolása ( ami nem baj) akkor hajlamos minden mérési eredményt abból a szemszögből nézni, és nem figyel oda a lehetséges egyéb okokra. Ha biztos vagy benne, hogy ez a hiba, Kínából szerintem fillérekért van ram, némi várakozás, és egy órás munka után mind a 8 csere és készen vagy. Annak is utána néznék, hogyan lehet csak egy blokkal (16K változat) használni. ( bár mintha annál a rom is más lenne) Ami esetlegesen nagy segítség lehetne, az egy teszt rom.
(#) linx válasza oxygen hozzászólására (») 9:14 /
 
Egyelőre ott tartok, hogy nem igazán értem, mi lehet a gond az A64-es primoval.
Bár azóta sikerült egy A32-es életrekeltenem, pedig az sokkal csúnyábban nézett ki. Egyrészt a képernyő függőlegesen csíkos volt, de rosszul tippeltem meg a csíkból a hibás bit pozícióját, így csak a 4. cserére sikerült a jó memóriablokkot kicserélnem. De közben annyira tönkretettem a nyomtatott alaplapot, hogy már nem csak csíkos volt, de szinte teljesen szemetes a képernyő, ami foltokban tisztult, ha hozzányúltam néhány helyen az IC-khez. És persze a kábelek is el-elszakadtak szerelés közben ...
De aztán megtaláltam, melyik vonalat szakítottam meg, miközben kiforrasztottam a RAM-ot. Kijavítottam a sérülést, és azonnal helyreállt minden. Azóta gyönyörűen megy! Csak a D4 memóriablokk volt hibás.
Amúgy Budapesten lakom, így viszonylag egyszerű hozzájutnom alkatrészekhez, ha kell. 4116-os IC-t és foglalatot már beszereztem!
(#) linx válasza nedudgi hozzászólására (») 9:16 /
 
Én is arra jutottam, hogy cserélem a sérült kondenzátort, ha találok. 47nF-os kondik vannak benne, ezért 473 feliratúval cseréltem ... de aztán rámértem, és a műszer szerint csak 30nF ... olcsó kínai kondi volt ... nem is gondoltam volna, hogy ennyire eltérhet a valós értéke.
Most épp rendelés alatt van egy csomó 47nF-os kondi.
(#) linx válasza proba hozzászólására (») 9:19 /
 
Az A32 javításánál kiderült számomra, hogy az eszközök mennyit jelentenek. Ha vannak jó eszközeid, a 8 IC cseréje lehet, hogy 1 óra alatt megvan, de nekem 2 IC cseréje is több mint egy óra, és lehet, több kárt okozok közbe, mint amennyit javítok. Azért igyekszem belejönni, de nem merem az összes RAM-ot kicserélni, pedig van annyi új. Inkább csak azzal az egy-két RAM-mal szenvednék, ami tényleg rossz.
(#) Allf válasza linx hozzászólására (») 9:45 /
 
A 47nF kondenzátorok helyére nyugodtan tehető 100nF. A régi nyákok roszabb minősége miatt is nagyon ügyelni kell a páka hőmérsékletére, A régi forrasztásoknál a felület oxidrétege miatt a jó minőségű folyatószer használata a megoldás. A szilárd halmazállapotúak mint pl. a gyanta használata is mellőzendő...
(#) proba válasza linx hozzászólására (») 11:02 / 1
 
Ha eldöntötted, a panel érték, ram cseréhez egy jó szike/pici oldalvágó kell. Felül az összes lábat eldarabolod, utána egyesével gond nélkül kiszedhetők a lábak különösebb rombolás nélkül.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») 11:13 /
 
Ha kondenzátor, akkor az elektrolitok sokkal gyanúsabbak. A hidegítők max zárlatosak, de az gyorsan kiderül. A nagy számuk miatt max egy két helyre tennék egyet plusszba, de csak hamár semmi más ötlet nincs, kezdeném tömegesen cserélni azokat. ( vagy ha a gép áramfelvétele ok nélkül magas.)
Ha a rossz ic-t akarod megállapítani, lehet a kimenetét elég megszakítani, és látni fogod, jó pozícióban vannak e a hibás bitek, nem kell kivenni az egészet.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem