Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó-vevő készítése
 
Témaindító: mosomate, idő: Szept 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 11
(#) csabagalcsaba hozzászólása Máj 16, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!

Abban kérnék segítséget, hogy szeretnék egy rádió adó-vevőt készíteni kb. 100 méter távolságra.
Találtam ezt a kapcsolást. Ezzel lehet hangot továbbítani és morzézni is?
Valaki megépítette már, működik? Tekercsadatokat tudna-e valaki mondani?
Vagy ha ez a kapcsolás nem túl életképes akkor valaki tudna egy jó IC-s adó-vevő kapcsolást?

Köszönöm!
(#) fecameca válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Én nem építettem, mert gyári ilyeneket hordtak oda hozzám javítani (tuningolni) a volt kollégák. Árulnak ilyeneket a boltokban gyerekjátéknak. Nem is tudnak többet. Ha ismered a szupreg vevők működését, tudod, hogy azok vétel híján teljes hangerővel suhognak. Ez eléggé idegesítő lehet. Zajzár beépítése bonyolultabb, mint amit ez a primitív kis rádió tartalmaz, gondolom ezért nincs benne olyan. A házfalak is árnyékolnak, épületen belül néhány tíz méter lesz az a 100 méter. De ha csak játszani kell, akkor nyugodtan vágj bele. Egy épületen belül lehet vele két gyereknek akár a morzét gyakorolni, meg rendőröset játszani. Ilyen egyszerű adóval még akkor sem tudna többet, ha szupervevőre cserélnéd bennük a vevőket. Én gyári zsebrádiókat hangoltam át arra a sávra, mégsem mentek el a kert végéig az egyszerű egytranzisztoros kvarcoszcillátoros adóval.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) csabagalcsaba válasza fecameca hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Üdv!

Köszönöm a tájékoztatást, így már tudom, hogy mire számítsak. Ez úgy néz ki, hogy nem felel meg a céljaimnak. Esetleg tudnál ajánlani egy jól működő adóvevő kapcsolást?
Lehetséges, hogy egy IC-s megoldás jobb lenne?
Ezt stabilban szeretném használni.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) fecameca válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Esetleg tanulmányozd ezt: AM_01-27 Ennél egyszerűbb rádió nem létezett ebben a kategóriában, nálunk a vadászok is ezt használták. A vevő részt esetleg meg lehet oldani valami IC-s műsorvevő rádió kapcsolásból építesz neki vevőt. Sajnos a tekercsek elkészítéséhez nem tudok segítséget nyújtani, a behangolásához amúgy is műszerek kellenének, akinek van hozá műszerparkja, ki tud kísérletezni 27 MHz-re rezgőköröket, esetleg a fórumon található számolási segédletek (még nem próbáltam őket) tudnak valamiben segíteni.

AM01-27.jpg
    
(#) fecameca válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 17, 2015 1 /
 
Egyébként meg tanulmányozd a kínálatot itt:Conrad, és döntsd el megéri-e otthon ilyesmit építeni ?
(#) csabagalcsaba válasza fecameca hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Üdv!

Köszönöm a segítséget! Ha egyszer nagyon ráérek talán nekifogok az általad említett kapcsolásnak, de végül is ideiglenesen megoldottam a problémát egy egyszerű AM-es autós CB rádióval és egy régi kézi CB rádióval.
A kérdésedre válaszolva pedig természetesen egyáltalán nem éri meg, csak a tudat, hogy én csináltam az olyan jó. Elvégre ezért léteznek rádióamatőrök.
(#) pucuka válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Csakhogy a rádió amatőrök képzett szakemberek, már akik építenek is. És van megfelelő műszerparkjuk is, mégha az is sajátépítésű.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem