Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   197 / 250
(#) Gafly válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Szia István!
Idézet:
„inkább frekitartományhoz kellene választani”

Igen. Jövő vasárnap vasárnap van a következő börze. Nagyteremben (is) mindig szoktak antennákat árulni. Kálmán (is) itt fog lenni...
Idézet:
„136-174 MHz a sávátfogása a készüléknek.”

Zavart érzek az erőben, ha erről a készülékről beszélünk.
Idézet:
„fading jelenség”

A szó eredeti jelentése "gyengülés " lenne, de igazán rövidhullámra szokás használni rádiós körökben a fading kifejezést.
Idézet:
„Mit csinál az operátor?”

Régen az volt a jelentése, hogy "használja/működteti" az állomást (de nem az övé).

Várj, mondok egy példát:
Szentesen volt iskola igazgató Kajtor Pista bácsi, HA8CP.
Lent a kazánház mellett volt egy kis sufni, az volt a QTH.
Valami kis vacak antenna, meg készülék volt, ott lehetett garázdálkodni a nagyon kezdőknek (illegálisan a nevében).

Az iskola tetején volt a "Rádióklub", a HA8KCP QTH-ja. Forgatható URH antennával, rendes rövidhullámú antennával, FT250-el, bazinagy végfokkal, ahogy illik. Onnan versenyeztek, ontották a QSO-kat az operátorok. Aztán amikor elvégezték a középiskolát, letették az vizsgát, akkor utána (lehet hogy) lett saját QTH-juk.

Régen volt, igaz sem volt, aki elhiszi járjon utána...
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) pucuka válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Antenna:
Ha csak lehet, igyekezzél olyan (gumi) antennát szerezni, amilyen az eredeti. Az egy szélessávú antenna, elég nehéz otthoni körülmények között készíteni.
Ha ez nincs, akkor az amatőrsávra készült antennát válassz, (144 - 146 MHz), mert egy egyszerű antenna sávszélessége 8 - 10 MHz körül van, általában a 160 MHz -es sáv egyes részeire készítik.
Ha már igazi (engedélyes) amatőr leszel, szükséged lehet egy körsugárzó (ha lehet kollineáris) tető antennára is, a levezető koax N, vagy UHF csatlakozóját rövid hajlékony átalakító kábeldarabbal illesztheted a rádiódhoz. (N - SMA, UHF - SMA, malacfarok néven keresheted)
Fading:
Egy szobában (beltéren) elég erős reflexiós környezet alakul ki 140 MHz -es sávban (a hullámhossz 2 m, n*50 cm -re biztos van reflektáló tárgy a szobában ). Ezt vétel esetén tapasztalhatod. Ezt az URH sávban már nem nevezzük fadingnek, bár ugyanaz a jelenség, csak a hullámhossz miatt sokkal kisebbek a távolságok.
Elég becsapós a dolog, mert ha a vevővel keresel egy "jó vételi helyet", az egyáltalán nem biztos, hogy adás irányban is jó lesz. Érdemes külső antennát használni.
Operátor:
Operátornak az állomáskezelőt nevezik, moderátornak a kör QSO irányítóját. Könnyű összekeverni.
(#) kendre256 válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
A csq a carrier signal squelch rövidítése, a hordozófrekvencia erősségétől függő zajzár. Zaj állandóan van az éterben, a vevőkészülékben. Ha van elég erős jel, akkor ez elnyomja a zajt. Ezt a zajcsökkenést érzékeli (megfelelő szűrőkkel) egy áramkör, és ha egy beállított értéknél kisebb a zaj, tovább engedi a hangfrekvenciás jelet a hangfrekvenciás végerősítőre és hallatszik a hangszóróban. Ezzel lehet kikapcsolni az állandó susogást, zúgást a vételből.
A tpl tone private line rövidítése (más néven CTCSS-nek is hívják). Ekkor a szokásos kommunikációs hangfrekvenciás tartomány (300-3000 Hz) alá kevernek egy alacsonyabb jelzőhangot, ez megjelenik az adásban. A vevőben ezt egy dekóder érzékeli, és csak akkor nyitja a hangfrekvenciás utat, ha a jelzőhang frekvenciája megegyezik a vevőben beállítottal. A hangfrekvenciás útból a vett jelzőhangot kiszűrik, különben állandó morgásként hallatszana a hangszóróban. A tpl-lel azt lehet megoldani, hogy ugyanazon a frekvencián rádiózó különböző csapatok nem hallják egymás (tulajdonképpen zavaró) beszélgetéseit. (Pl. két egymás melletti hipermarket biztonsági őrei így használhatják ugyanazt a frekvenciát. Bár szerintem azok inkább a dpl-t használják.) Ugyanezt fel lehet használni arra is, hogy egy átjátszót elindítsunk, de ne indítsa az átjátszót mindenféle zavaró jel.
A dpl (DCS, DCG) digital private line szintén a beszédsáv alatt küld, de lassú adatcsomagokat. Ezekben az adatcsomagokban van a kód, amelyet a vevő érzékel. Ha a kód megegyezik az ő kódjával, akkor nyitja a hangfrekvenciás utat. A sáv alatti jelzőcsomagokat itt is kiszűrik a hangszóróra kerülő jelből.
Idézet:
„Ha lesz vizsgám, 4 W-tal el fogok tudni a Svábhegyi átjátszóhoz sugározni a házból a gyári antennával, vagy ki kellene tenni a tetőre valamit?”

Ezt előre nem lehet megmondani, ki kell próbálni. Ha van rálátás, nagyon messzire el lehet rádiózni (vagy 30 éve a 620 m-es Salgóról, Salgótarján mellől 250 mW-tal, kézi antennával rádióztam a budapesti átjátszón), ha nincs rálátás, akármi lehet...
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Idézet:
„(vagy 30 éve a 620 m-es Salgóról, Salgótarján mellől 250 mW-tal, kézi antennával rádióztam a budapesti átjátszón)”

Onnan sincs rálátás, mégis lehetett. A terjedés az egy igen érdekes dolog, erre vannak az amatőrők (meg a zavarvizsgálók), hogy fürkésszék a titkait.
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Idézet:
„Zavart érzek az erőben, ha erről a készülékről beszélünk.”

Kérdés, hogy pontosan ugyanez a rádió van-e neki. A Motorola ugyanazon néven, de különböző sávra gyártott rádiókat, amik csak a pontos típusszámból derültek ki. A rádiók kívülről ugyanúgy néznek ki, csak a belsejük más, meg a típusszámuk.
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Nem tudom pontosan hol van a svábhegyi átjátszó, de a Salgóról az ORFK torony tényleg nem látszik, most néztem meg...
Ha valaki szeretne rálátásokat nézegetni, az Ubiquiti oldalán megnézheti.
(#) velegiistvan válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a választ. A börzére megyek jövő héten.
"Zavart érzek az erőben" Ez alatt mit értesz?
Ebből a készülékből volt olyan, ami uhf tartományra készült, sőt, láttam am-es rádiót is, amit a repülősök használtak, ugyanígy nézett ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) kendre256 válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
A zavart Gafly érezte, neki írtam ugyanezt, amit te is mondasz. A Motorola rengeteg rádiójánál ugyanezt alkalmazta, én először a HT800-asnál láttam vagy 25 éve. Ott még az is volt, hogy még a VHF sáv is két részre volt bontva, mert az még nem tudta egy lépésben átfogni a VHF sávot.
(#) bitmixer hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok járatos az URH tartományban, ezért kérek tanácsokat, észrevételeket. Egy projektben 433 MHz-en egy irányban, 1-2 kbps sebességen, de kis kitöltéssel adatot kell átvinnem, meglehetősen nagy üzembiztonsággal, kb. 100*100 méteres területen belül, mozgó célpontra. Kiválasztottam és megrendeltem ezt a +20 dBm-re specifikált mini ASK adót az Aliról: https://www.aliexpress.com/item/1801890587.html
A kis adó leendő helye fix, egy 0,5m mély aknában fog lakni, ezért a kérdésem tkp. az, hogy tudom kihozni a jelét 1-2m magasra, ill. milyen antennára. Mivel a panelen nincs igazi koax kimenet, kérdés az is, hogy ott hogy illesszem. Szeretném, ha nem veszne el a teljesítmény java az illesztetlenség miatt...Vagy túlparázom a dolgot?
Kösz, üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2019
(#) pucuka válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Nem amatőr, és nem URH (UHF, ha a sáv alján van is), a többi stimmel
A legjobb megoldás, ha az 1 - 2 m magasra elhelyezel egy vízzáró műanyag dobozba, és a tápot, és az adatot viszed a műanyag dobozba. A 0,5 - 1 m 3 eres vezeték kevesebb gond, mint ha csak az antennát vinnéd.
(#) Gyantáscin hozzászólása Dec 3, 2019 / 1
 
Ma hajnalban azon örvendeztem, hogy kis ferritantennámmal RZ3AH Moszkvából úgy dübörgött 40 m-en, mint a Kossuth rádió. Az gyanús volt, hogy az ellenállomások kőzül csak egy kazahsztáni meg egy columbiai hallatszott nagyon vérszegényen. Utánanéztem és hát a kép alapján már érthető a dolog.
Sportszerű a 15 kW?
Mindenesetre a régi vicc jut az eszembe róla, miszerint a nagybőgő is hegedű, csak Moszkvában végzett.

qsl_rz3ah.jpg
    
(#) bodgabo válasza Gyantáscin hozzászólására (») Dec 3, 2019 / 1
 
Oroszokra jellemző a maximalizmus. Néha az a gond, hogy a nagy kimenő teljesítményhez gyenge a vétel, és a 100W-al adó ellenállomást nem hallja meg. Versenyek alkalmával nagy előny egy jó végfok amúgy.
Az, hogy mennyire sportszerű, a verseny kiírásszabja meg. QRP versenyen annyira nem illik használni.
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Oroszország nagy ország, mások a méretek.
(#) szsrobert válasza Gyantáscin hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Bedugult fullel berekedve hiaba akarna 200meterre kiabalni.
Ha kell a teljesitmeny kell, de ha kevesebbel is kepes dekodolni az ellenallomas csak felesleges pazarlas es legkormelegites.
(#) mineral hozzászólása Dec 4, 2019 /
 
Sziasztok! A Gerecsei SSTV átjátszó 144.500 MHz-en milyn sűrűn ad "teszt" képet. Korábban már vettem a jelét. Akkor ha jól emlékszem fél óránként adta ugyan azt a jelsorozatot. Mostanában is így van ez? ISS SSTV vételére gyúrok és ezzel próbálnám a rendszert.
(#) bodgabo válasza mineral hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Erről az átjátszóról még nem hallottam, igaz nekem Debrecenből nem is érdekes. SSTV forgalmazást gyakran hallhatsz 14,230 MHz-en, azzal is tesztelhetsz.
Amúgy egy kis kézi FM vevő meg egy okostelefon a Robot36 applikációval is megteszi.
Ha van irányított antennád is, akkor már tuti a siker. Nekem legutóbb egy 3elemes Yagival S9+60dB volt a jelerősség a max. magasságon.
(#) mineral válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 4, 2019 / 1
 
Szia! Sajnos 14MHz-re nincs még vevőm. Jelenleg egy Baofeng rádióval és ez Albrecht szkennerrel próbálkoztam. Közben összeraktam a rendszer. Én is a Robot36 applikációt próbáltam. Azzal is működik illetve az MMSSTV-vel is sikerült dekódolnom a jelet. És úgy tűnik, hogy 10 percenként küldi ezt a képet. A nemzeti űrállomás küld a napokban SSTV-t. 145.800MHz-n Azt akarom elcsípni. Az antennám is nemsokára kész.
(#) Leraz válasza mineral hozzászólására (») Dec 4, 2019 / 2
 
4-én: 13.35-13.46, 15.12-15.23, 16.49-17.00:
5-én: 12.47-12.58, 14.23-14.35, 16.00-16.12, 17.37-17.49:
6-án: 11.59-12.09, 13.35-13.46, 15.12-15.23, 16.49-17.00.

A frekvencia a szokásos: 145,800 MHz.

http://ariss-sstv.blogspot.com/
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
(#) mineral válasza Leraz hozzászólására (») Dec 4, 2019 / 1
 
Elcsíptem. Csak egy sima Dipole antennával. A Cross dipole nem készült el mire ideért!

ISS.png
    
(#) Kera_Will válasza mineral hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Azta mindjart frissen ropogosan fel is tetted ... meg ki se hult ahogy lefele jott a kep
13:42 kor tetted közzé az ISS még a hátsó kertek alatt nyugodott le ...
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Látszik rajta, hogy lefelé jövet billegett, mint a hulló falevél. (jó ez csak vicc)
Gratula mineral -nak, szép teljesítmény!
(#) mineral válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
A mostani áthaladásról lemaradtam. Másik rádióba volt bedugva az antenna. Csak ennyit tudtam elcsípni belőle.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019

ISS2.png
    
(#) Kera_Will válasza mineral hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Ez lehet jobb magasabb pálya lett volna ,ami lejött az szinte tökéletes volt ,semmi zavar sincs benne.
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Dec 4, 2019 / 1
 
Azt teszteltem, hogy melyik rádióm érzékenyebb. Gerecsén van egy URH SSTV átjátszó is.
433.400MHz-n. Azt is szépen veszem a 145.800MHz-ra épített dipollal.
(#) Kera_Will válasza mineral hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
A 70cm atjatszo BPn van a HHHn (3asHatárHegy)

Bővebben: Link ha ezek az infók valóban még igy vannak
(#) mineral válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 4, 2019 / 1
 
Újabb képek.

4.png

5.png
   
(#) mineral válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Igen igazad van. HHHn van. Elírtam.
(#) bodgabo hozzászólása Dec 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Láttatok már ilyet? Mi a rosseb ez? A 30m-es amatőrsáv alatt van, kb 20kHz sávszélességgel. Érdekes a hangja, AM, FM, SSB mindegyikben más.

ezmi.png
    
(#) Kera_Will válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Horizonton túli rövidhullámú radar.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 5, 2019 / 1
 
Következő: »»   197 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem