Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   222 / 249
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 / 1
 
Zavart a keletkezési helyén lehet megszüntetni, máshol nem. Ha egyszer kikerült a térbe, attól kezdve pont olyan, mint a hasznos jel. Ha a hálózati vezetékre is kikerül, ugyanaz a végeredmény, egy része a "drótban marad", más részét a hálózati vezeték sugározza ki.
Ez az elektroszmog -nak nevezett jelenség.
Mivel a sugárzás térereje a távolság négyzetével csökken, a megoldás a vevőkészülék antennájának a zavarforrástól minél távolabbi elhelyezése. A zavarforrás árnyékolása. zavarszűrése is, de az meglehet drágább.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Értelek, akkor a forrás megszüntetése mellett nem ördögtől való egy szűrő a rádió elé? Ki tudja alapon nem tudni mit szed össze
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
A szűrést hogyan képzeled a rádió elé? Szegény rádiód nem tudja, hogy a vételi sávjába eső jel hasznos, vagy zavarjel, mindkettőt erősíti, manipulálja, ráadásul, még a nem egészen lineáris tulajdonságai miatt, még kevergeti is a két jelet. A végeredmény a (jel/zaj + zavar) viszony romlása.
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Bővebben: Link


A hálózatra gondoltam, amikor azt írtam hogy a rádió elé, itt is hasonló problémát orvosolhatnak ha jól látom

Bővebben: Link

vagy itt
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Azért legtöbbször nem ott "megy be" a zavar, ezen az úton azért van bármelyik vevőnek némi védelme. Egy jól megépített árnyékolásokkal kellően elválasztott fokozatokkal rendelkező professzionális vevőnek elég nagy, hiszen többnyire egy rádió állomás vevője, ahol közvetlen mellette nagyteljesítményű adó is dolgozik.
Egy kommersz vevőnek persze sokkal kisebb a védelme, de annak is van azért valamennyi. A vételi sávba eső komponensek ellen viszont semmi, és ide a hálózati vezetékek vezetett sugárzásaiból a levegőbe is kisugárzódnak zavarjelek.
(#) ha4023 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
igen, vannak gyáriak is, de egyszerű zavarszűrés:

hálózati zsinórra teszel feritgyűrűt, 2-3 menet elég rá.
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Egy adóvevő kimenetein több okból is megjelenhetnek nemkívánatos jelek. Legtöbbször az adó frekvenciáján keletkezettek. Ezeket gyárilag szűrni kell. A belső zavarokat adó-vevő esetén kezelni kell, a két egység nem zavarhatja egymást, mert különben működés képtelen. Egyben a hálózati tápvezetéken kijutó zavarokra nézve is nagyrészt megoldást nyújt. Más a probléma, ha az adóvevőnek külön tápja van. Az első példán a DC táp szűrése a tápegység miatt is fontos, mert a DC táp ha bejut a zavarjel, bizonytalan működést tud okozni.
Ami problémás, az az, hogy az antenna illesztetlenség miatt visszavert sugárzás az antenna árnyékolásán, és az adóvevő házán is megjelenik és "lesugárzódik" a közvetlen környezetbe.
Ez ellen a földelés sem sokat segít, mert a földhöz kötő vezeték is a sugárzó tápvonal része lesz, és ez zavart okozhat más, azonos, vagy a zavar nagyságától függően másik vevőkben is.
A rádióállomás zavarainak helyi kezelése igen fontos dolog. (rádióamatőrök felkészítésének részét képezi(te))
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Jóurak! Van nekem néhány SI473x bázisú kínai rádióm. Némelyekben abszolút hagyományos 32768Hz-es órakvarc adja az időalapot. Nem ismerem én ennek a chipnek a lelkivilágát, viszont az a jelenség mindegyiknél megvan, hogy SSB módban valamilyen korrekciót kell alkalmazni a BFO frekvencián. Ha LSB módban korrigáltam, akkor USB módban mászik el a frekvencia és viszont. Feltételezem, hogy a kvarc pontatlansága lehet a hiba forrása. Van egy antik, "elegáns" műanyagházas Casio kvarcórám, ami 10 nap alatt sem téved egy másodpercet. Na most, ha ezt transzplantálnám, boldog lennék-e? Érdemes próbálkozni? Attól tartok, hogy a kvarchoz kapcsolódó áramkör - még ha kis mértékben is - elhúzza a kvarc frekvenciáját. Meg persze az is megeshet, hogy a BFO-nál a kvarc nem játszik szerepet.
Hálás lennék, ha valaki megosztaná idevágó tapasztalatait!
(#) sdrlab válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 8, 2021 / 2
 
Anélkül, hogy ismerném az IC-t....
Ha nincs benne más kvarc, akkor bizony ebből van minden származtatva!
Jól gondolod, az a kvarc csak abban a konkrét órában olyan pontos, másikba áttéve, vagy más áramkörbe, ugyanott leszel, ahol most vagy....
Ha jelentős az elcsúszás, akár az is lehet, hogy alapban nem túl jó az a kvarc, mivel filléres tétel, akár 2-3 közül válogathatsz is pontosabbat, vagy a meglévő frekvenciáját állítod be trimmer kondival(vagy fix kondik cseréjével) pontosra! De szokott lenni szoftveres korrekcióra is lehetőség, utána kell nézni....
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 8, 2021 / 2
 
Gyakorlati tapasztalatom az nem nagyon van, csak annyi, hogy vásároltam egy "olcsó" zsebrádiót, és az is ilyen DSP alapú szerkezet volt, csak nem kvarcos. Ennek okán kissé beleástam magam a lelkivilágukba.
Jó lenne tudni, milyen IC -k vannak a rádiódban, mert amire hivatkoztál, Si473x, azok csak vevők. Van közöttük AM/FM/SW változat is, de az nem tud SSB üzemmódot.
Bővebben: Link
Létezi adó/vevő is, Si7420 - 21, de azok csak FM üzemmódban dolgoznak.
Bővebben: Link
Mivel ezek a rádiók digitális feldolgozásúak (DSP), mindennek az alapja az alaposzcillátor. Annak a frekvenciáját megváltoztatni, beláthatatlan következményekkel járna.
A vételi frekvenciát viszonylag finom lépéseben lehet változtatni, Az SW módban be lehet állítani az USB, és LSB oldalsávokat is, viszont a BFO -t neked kell a megfelelő helyre hangolni, ami szinte biztosan nem ugyanaz a két oldalon.
Arra figyelj oda, hogy a digitális vezérlés miatt, az LSB (MSB) más értelemben is előfordul, a digitális adatátvitellel kapcsolatban.
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Köszönöm a válaszaitokat. Műsorszóró adókon próbálgattam 1 KHz- el alá- illetve fölé hangolva az elvárt 1 kHz-es KHz-es frekvenciát megmérni (mobiltelefon "Spectroid" alkalmazás) 1593 és 15610 kHz között mindenütt volt eltérés, de tendenciát nem lehet észrevenni benne.
Frekvencia (kHz) LSB (Hz) USB
15 610 1336 1008
8 840 961 1008
7 300 1148 891
5 830 1266 867
1 593 1090 996
Öröm az ürömben, hogy úton van a Tecsun PL-330 aminél van olyan lehetőség, hogy hullámsávonként lehet kalibrálni a BFO frekvenciát mindkét oldalsávra külön- külön 73!
(#) ha4023 hozzászólása Ápr 12, 2021 / 6
 
Ezekkel is lehet jókat rádiózni RH-n, hely viszont szükséges hozzájuk 7 MHz, 100W.

Most csináltam egy VK2-est CW-ben. Antenna a faházikómon levő esőcsatorna volt, 5-6m hosszú tábori könnyűvezetékkel összekötve a tunertól
(#) Gobe54 válasza ha4023 hozzászólására (») Ápr 13, 2021 / 2
 
Ez a csodálatos a katonai rádiókban (ereszcsatorna )
(#) mineral hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok! Sajnos nincs semmilyen eszközöm, műszerem , megfelelő szakértelmem a rádiók javításához. Ezért nem is állok neki méricskélni. Viszont érdekelne, hogy szerintetek mi lehet a rádió hibája. A Rádió egy Motorola T62. A mellékelt képen egy jól működő PMR rádió üres vivője látható. A felette pedig a hibás rádióé. Hol lehet a hiba a készülékben. Végfokozat hiba? Vagy már valahol a KF körben megkergül? Valami erős torzítás lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza mineral hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Nem tudom, hogy ebben milyen alkatrészek vannak, de mindegyik kondenzátor rendben van-e?
(#) dokidoki válasza mineral hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Adás oldalon ezekben a rádiókban nincs un. KF. Egyszerűen direkt VCO - PLL használatával áll elő az adási UHF frekvencia. Kapcsolási rajz és beültetési térkép nélkül nehézkes a vizsgálódás. PLL hibás működését vizsgálhatod vétel esetén is, mert elég szivárgó jele a lokál keverőjelnek, hogy az sdr vegye. Illetve kérdés az, hogy vétele van e? Mert ha igen akkor az elébbivel nem kell vizsgálódni. Én szétszedném, és elsőnek a forrasztások szemrevételezése, javítása ha kell, Mikrofonbetét cseréje, ... ha eddig semmi, akkor a modulációt állító trimer potméter vizsgálata jöhet. Ha ez sem vezet eredményre akkor jön kapcsolási rajz alapján való méregetés. Gerjed-e a tápfeszültség, van e oda nem való jel a hangolófeszültségen a PLL és a moduláció bemenőpontján a VCO-nál. Esetleg a referencia VCTCXO tápfeszültsége vagy a hangolófeszültsége, vagy maga az alkatrész is okoz ilyet. De repedt kerámiakondi vagy forrasztás vagy rossz stabilizátor is okozhatja. Egy fordított vagy túlfeszültség miatt.
(#) mineral válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Köszönöm a részletes leírást. Kapcsolási rajzot kerestem. De ha van is a google nem segített meglelni. Időközben szétszedtem lefotózni a panelt. Arra már nem emlékeztem, hogy vétele van-e.
Úgy rémlett, hogy ha volt is akkor 1-2 csatorna eltérés volt. Pl 8-as csatornán adtam. És a hatoson volt vétel*. De mindezt ellenőrizve össze raktam. És csodák csodájára most működik rendesen. Van egy +5kHz-es eltérése adásban. De ettől még működik, használható. Bizonyára valami repedt kondenzátor, forrasztás lehet ahogy írtad.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2021
(#) dokidoki válasza mineral hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Ez egy DSP -s rádió csipet tartalmaz, a működését leginkább a mellette lévő 26.00MHz TCXO tudja elrontani. Gondolom a panel másik felén nincs semmi, csak a gombok és mikrofon és kijelző, mármint nincs ott trimer potméter ... Minden egyéb szoftveresen készül.
Ha szétkapott állapotban is üzemre lehetne bírni, - elég csak vételre - akkor pici nyomkodással azon a környéken fogpiszkálóval lehet, hogy kibújik a hiba. Illetve méricskélni kellene az RDA1846 adatlapja alapján.
(#) sany hozzászólása Ápr 15, 2021 /
 
Megjött a mini whip aktív antennám. ( Csak kb. 3,5 hónapot vártam rá. )
A kérdésem az lenne hozzátok, hogy elég csak a műanyag csőbe beletenni? Vagy kell, hozzá még pl. a cső belsejébe egy palást szerűséget készíteni valamilyen lemezből?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Kellene egy akkora átmérőjű műanyag cső, amekkora a panel szélessége. Ha nincs, és nagyobb, akkor műanyag lemezből kivágsz távtartólat, és azzal belepasszolod. A cső tetejét, alját egy műanyag koronggal beragasztod. A műanyag olyasmi legyen, mint a műanyag lefolyócső. Ez a védőcső kültéri használatra mindenképp kell.
Az is jó megoldás, ha az előerősítőt is mindjárt belepasszolod a műanyag csőbe. Az előerősítő tápellátását az RF kábelen keresztül megoldhatod, meglehet ehhez némileg meg kell buherálni az erősítő kimenetét. Ezután a vevő bemenetéről (szintén némi buhera) távtáplálhatod.
(#) rectamas válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Az erősítő a mini whip aktív antennában van, a másik panel a távtápláló, ami a vevő közelében legyen. A képen levő cső kb. megfelelő, a tetejére van lezáró elem.
(#) pucuka válasza rectamas hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Ooó. Öregszem, nézem, de nem látom. A második képet nem is figyeltem igazán. Bocsánat.
Az tévesztett meg, hogy ott volt a képen az előerősítő. A többit nem is vettem észre. Köszönöm, hogy figyeltél helyettem.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Valóban, az alsó a táp. Azért le is írhattam volna.
Azért a cső lehet kicsit szélesebb, mint a panel. A cső egyszerű lefolyócső, meg két lezáróidom. Kifúrtam és a kicseréltem az antenna hozzáadott csatlakozóját egy kicsit nagyobbra.

Felakasztását, hogy lenne célszerű megoldani?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2021
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Szigetelten, erősebb műanyag csővel rögzíteni az utolsó 1 2 méteren az árbócon.
Chiriowhippel összehasonlíthatnád... abban kommerszebb kimeneti tranzisztor van.
chiriowhip
2n2222 vagy hasonló jobban akad a fiókban.
(#) Rosszmáj hozzászólása Ápr 15, 2021 /
 
Némi segítségre lenne szükségem.
A vőmnek van egy Midland Regatta I hajórádiója. Az adó oldalát sikerült letesztelnem egy ICOM IC-02N rádióval, mert képes venni 156 MHz körül. Viszont adni nem.
A kérés a következő: ha valakinek van olyan rádiója, ami tud adni 156-162 MHz körül, házhoz mennék, ház előtt megállnék, megbeszélnénk a frekit és rámpittyentene, szuper lenne.
És ha mindez a 18. kerület környékén történne, az lenne az űberszuper.
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Én nem árbocra gondoltam rakni. Hanem a nyeregtetőnek a végére, ahol a két verébdeszka találkozik, oda felakasztani, kb. 12 m kábel elég lenne. Így kb. 5 m magasra menne fel.
Megnézem a transzisztort.
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Chiriowhippel összehasonlíthatnád...

Össze, de hasonlóság nincs az enyémmel. Jól gondoltad, illetve láttad.

Talán ez a tranzisztor lehet.

whip_PCB.jpg
    
(#) rectamas válasza sany hozzászólására (») Ápr 16, 2021 /
 
Én is a PA0RDT antennát építettem meg, de valami hamis 2N5109-es tranzisztorral, kétszer tönkrement. Először a FET-re gyanakodtam, mivel (eredetileg) nincs védődióda a bemenetén, egy közeli villám könnyen tönkreteheti, de nem, a 2N5109 volt a hibás.
Egyébként nem rossz antenna, nagyjelű viselkedését nem ismerem, nincs a környéken erős adó, nekem meg még nincs rádióamatőr vizsgám.
Ahogy fent írták, az utolsó 1-2m-en szigetelő rúddal kell felszerelni, pl. (len)olajjal átitatott fa, üvegszálas rúd, erős műanyag cső, ...
Most egy aktív keretantennát építek, valami hasonló erősítővel:
https://www.pa1m.nl/simple-active-receive-loop/
Kipróbálom valami nagyfrekvenciás bipoláris tranzisztorral pl. 2N5109-el és J310 FET-el is
(#) sany válasza rectamas hozzászólására (») Ápr 16, 2021 /
 
Remélem ez is majd működik valahogy.

Közben megtaláltam a kapcsolási rajzát.

Egy kis leírás hozzá:
Idézet:
„This new version of PA0NHC MiniWhip Antenna has these features
- New version, using modern BF998 and BCX54 semi conductors
- Real class A circuitry, clean reception without IMD.
- One coax connection.
- Broadband R/C coupling to the receiver, no transformer

Technical Specifications:

Frequency range: 10 KHz - 30 MHz
Power: 12 - 15 volts at 150 mA
Second order output intercept point: > + 70 dBm
Third order output intercept point: > + 30 dBm
Maximum output power: in excess of - 15 dBm
PCB Size: Length (mm): 155 x 27
Connector: BNC
Feed line: 50 - 100 ohm coaxial cable up to 100 meter long”
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2021
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 17, 2021 /
 
Uraim! A Jézuska karácsonyra megajándékozott egy kínai Malahit klónnal. Különböző műtétek elvégzése után immár kiválóanl működik. Nagyon imponáló a digitális zajcsökkentés funkciója, magasan veri az általam használt HDSDR és SDRSHARP programok hasonló funkcióját.

Egyéb kínai rádiócskáim tekintetében érdekelne, létezik-e valami kapcsolás, ami analóg módon, a hangfrekvenciás körben eredményez némi zajcsökkentést?
Következő: »»   222 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem